Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Миксер за самонивелиращи се разтвори Collomatic LevMix

LevMix1

Най-новият сред професионалните миксери за строителни разтвори на немската фирма Collomix, моделът Collomatic LevMix, бе гвоздеят в презентацията на г-н Масимо Гасперини, ръководител направление „Експорт“, по време на партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ в Рибарица. Collomatic LevMix е не само новост в производствената програма на Collomix. Тя е новост и в световен мащаб, защото към момента немската фирма е първата и единствената, която предлага такава машина. Това обяснява и засиления интерес при нейната поява на пазара, а някои европейски производители на сухи смеси побързаха да я препоръчат като най-подходяща за техните материали.

Новият миксер Collomatic LevMix е специализирана машина, която многократно облекчава, повишава производителността и качеството на работа при полагането на самонивелиращи се разтвори за изравнителни подови замазки. Това се прави при ново строителство, често при саниране на стари сгради, независимо от това какво ще бъде крайното, връхно покритие на подовата конструкция или пък самата замазка ще изпълнява тази функция. В зависимост от точността при отливане на стоманобетонната плоча, от грапавостта и неравностите по нейната повърхност, се налага полагане на изравнителна замазка с необходимата дебелина, за да получаване на желаното ниво на пода с хоризонтално нивелирана гладка повърхност. Тази задача неимоверно бе улеснена чрез навлизането на самонивелиращите се разтвори, една от множеството революционни технологии, които коренно промениха родната строителна практика през последните десетилетия.

LevMix2

Замазката се изпълнява чрез разливане на разтвора върху пода, най-често на успоредни ивици с широчина 25–30 cm. След това той се разнася и подравнява грубо с помощта на дълъг метален шпахтел (гребен със ситни зъби) или друг със същото предназначение инструмент, с което се улеснява и ускорява неговото разливане. За да се получи напълно гладка, без шупли от въздушни мехурчета повърхност, положеният пласт се обработва с иглен валяк, за да се отдели съдържащият се в разтвора въздух. Под въздействие на силите на гравитацията течливият разтвор се разлива от само себе си, докато се получи хоризонтална, огледално гладка повърхност, т.е. той се самонивелира.

Разтворът се приготовлява непосредствено преди полагането му чрез разбъркване с вода на фабрично приготвени сухи смеси. Въпреки огромното улеснение, което осигурява тази технология, изпълнението на самонивелиращите се подови замазки е трудоемка работа, която изисква:

» Прецизно разбъркване на сухата смес с водата, докато се получи напълно хомогенен, без бучки разтвор с необходимия вискозитет (гъстота).

» Пренасяне на готовия разтвор до различни участъци на пода и внимателното му, контролирано равномерно разливане така, че да се получи възможно по-равномерно дебел слой. Самото пренасяне на материала е тежък физически труд, а повдигането и придържането на кофата при разливане силно натоварва прешлените на гръбначния стълб в областта на кръста, придружено с познатите последващи болежки и болестни деформации.

4

LevMix7

За илюстрация на проблема ще споменем още, че дебелината на изравняващата замазка според случая може да варира от само няколко милиметра до няколко десетки. Прегледът на продуктовата гама на водещи производители на смеси за самонивелиращи се разтвори показва, че освен обичайните материали за замазки с дебелини 2–10 mm и 2–20 mm, има и самонивелиращи се смеси, пригодени за замазки с дебелина 4–50 mm, като при дебелини над 15 mm в разтвора се добавя и сух кварцов пясък. Този вид замазки са подходящи и за връхно покритие на силно натоварени подове в работилници, гаражи, производствени халета и др. При саниране на стари сгради, изграждане на тръбни подови отоплителни системи или защитна плаваща замазка над подова топлоизолация, може да се наложи използването на сухи смеси за изпълнение на замазки с дебелина до 80 mm, които се нивелират и заглаждат с механични средства.

Ако приемем среден разход 1,5 kg/m² при дебелина на слоя 1 mm, за полагане на изравнителна саморазливаща се замазка с дебелина 20 mm върху 100 m² площ е необходимо да се разбърка с вода съдържанието на около 120 чувала (25 kg) суха смес, т.е. да се разнесе, разлее и подравни около 3000 kg разтвор. Задачата се усложнява допълнително от факта, че времето за изливане и подравняване на разтвора е около 20–40 min, а замазката в дадено помещение или ограден участък трябва да се направи наведнъж, без прекъсвания.

Г-н Гасперини очерта и горната граница според обема на работата, при която използването на смесителна помпа става рентабилно – разбъркване на съдържанието на над 250 чувала или над 6000 kg суха смес. Тук трябва да се има предвид, че при прекъсване на работа за интервали над 10 min, помпата трябва да се почиства.

Очевидно, това не е задача, подходяща за изпълнение и с ръчен миксер. Най-малкото за това са необходими трима души – един разбърква, а двама носят торбите и разнасят в кофи разтвора, което е тежък физически труд. Освен това и тримата вдишват прахта, която се вдига при насипване на сухата смес, освен ако не работят с маски.

Използването на някой от автоматизираните високопроизводителни миксери на Collomix, като Collomatic TMS 2000 или Collomatic XM, също не е оптимално решение, защото бъркалките им не са пригодени за лесно течливи разтвори, не се решава ефективно и проблемът с разнасяне и разливане на разтвора.

Ето защо от Collomix са стигнали до извода, че е необходимо да бъде създадена специализирана машина за изпълнение на саморазливащи се подови замазки. Това е Collomatic LevMix, която се сочи за идеалната машина за полагане на замазки върху площи от 40 до около 500 m². Освен за този вид материали, тя е подходяща за разбъркване на различни разтвори за нивелиране и шпакловане, включително съдържащи армиращи влакна (фибри). Не е подходяща за разтвори на база епоксидни смоли.

Машината представлява закрепен към метална стойка мощен миксер, задвижван с електродвигател с мощност 1600 W, който е сигурно защитен срещу проникване на прах и вода. Той разполага с необходимият резерв от мощност, позволяващ да се справя с разтвори с различен вискозитет (гъстота) в условия на продължителна работа. Машината работи със специално създадената за нея бъркалка VLX 160 HF. Тя има две шестлистни перки, наподобяващи перката на вентилатор. При въртенето си силно огънатите лопатки изтласкват енергично разтвора към дъното на съда. Профилът им придава голяма енергия на срязване, поради което те разбиват ефективно наличните в сместа бучки до бързото получаване на напълно хомогенен разтвор. Това е от съществено значение, особено при по-тънкослойните замазки. Бъркалката не позволява също така наслояването на недобре разбит разтвора върху дъното и стените на резервоара.

Честотата на въртене на бъркалката при натоварване е 410 min¯¹, а на празен ход – 660 min¯¹.Закрепването й към шпиндела на машината става с помощта на адаптера HEXAFIX, който силно улеснява операцията – това става на ръка, без помощен инструмент и е съществено предимство при измиване на бъркалката след завършване на работата.

3

Дебелостенният и много здрав пластмасов резервоар на машината има обем 75 l. Пригоден е за едновременно разбъркване на съдържанието на до 3 торби сух материал с тегло 25 kg всяка или до 55 l разтвор. Към отвора му е закрепен улей от стоманена ламарина, който служи за изливане на готовата смес. В работно положение почти целият отвор на резервоара е покрит от щита на миксера, което позволява почти напълно да се елиминира изхвърлянето в околното пространство на прахообразни частици от сухата смес в началото на разбъркването. За тази цел щитът има щуцер за свързване с маркуча на промишлена прахосмукачка.

В резервоара първоначално се излива необходимото количество вода, а след това, при включен двигател, се насипва и сухата смес. За самото разбъркване на максималното количество разтвор (3 торби) са необходими около 3 min време плюс още 2 min за наливане на водата и насипване на сместа. По оценка на производителя за изливане на разтвора са потребни още 2 min. Така при сумарното време от около 7 min на цикъл, един работник може да обработи и излее около 600 kg суха смес (24 торби) на час. Тук ще добавим, че в тази сметка не е включено времето, необходимо за „узряване“ на разтвора, което някои производители на сухи смеси прeпоръчват и определят на около

5 min.

Следващата стъпка е готовият разтвор да бъде транспортиран до мястото на разливане. Конструкторите на Collomatic LevMix са се погрижили това да става максимално лесно и удобно, с минимални физически усилия от страна на работещия. Машината има четири колела и може да се плъзга с лекота върху тях. Техните носачи осигуряват и завъртането им около вертикалната ос, което придава много добрата повратливост на машината. Това позволява разливането на разтвора на дълги успоредни ивици без колелата на машината да попадат в тях. Благодарение на улея към резервоара, разтворът се излива точно на желаното място. Така значително се улеснява неговото разнасяне и подравняване, докато покрие равномерно пода. Две от колелата имат и спирачки.

Изливането на разтвора също е улеснено в максимална степен. Резервоарът е поставен в пръстен от стоманена ламарина, който е монтиран чрез диаметрално разположени шарнирни връзки към носещата го стойка. По височина пръстенът се намира в максимална близост до равнината на центъра на тежестта на резервоара. Поради това неговото наклоняване и удържане в необходимото положение при изливане на разтвора изисква минимално усилие.

LevMix9

Застопоряващ механизъм осигурява неподвижното положение на резервоара при разбъркване на разтвора. Той се освобождава чрез натискане на педал, а с помощта на ръкохватката резервоарът се завърта и наклонява до необходимото за изливане на разтвора положение.

Накратко – Collomatic LevMix позволява съчетаването на три дейности в една – извършва приготовляване на разтвора за замазката чрез разбъркване на прахообразната смес с вода, неговото транспортиране и изливането му директно на необходимото място.

След завършване на работа резервоарът се изважда от стойката, което улеснява измиването му.

Машината тежи 42 kg.

От казаното дотук става ясно, че Collomatic LevMix:

» Осигурява високо качество на самонивелираща та се замазка, дължащо се на добрата подготовка на сместа и улесненото й разливане върху пода.

» Увеличава се производителността на труда.

» Икономисва се работна сила и разходи за труд, защото работата е по силите и на сам човек.

» Рязко се намалява физическото натоварване и причиняването на прекомерна умора и професионални травми на работещия.

За допълнителна информация и поръчки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ или се свържете директно със специалистите на фирмата.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото