Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Нов миксер Xo 33 duo за строителни разтвори – тънкости от лабораторията на Collomix

News1

News2

Г-н Массимо Гасперини и представляваната от него фирма Collomix са измежду редовните участници в периодично провежданите партньорски срещи на „Ташев-Галвинг“. Произвежданите от немската компания миксери за строителни разтвори вече няколко години се продават успешно в България благодарение както на тяхното безапелационно високо качество и богата комплектация, така и на полаганите от „Ташев-Галвинг“ усилия за популяризирането им у нас. Част от продукцията на Collomix достига до своите клиенти и чрез търговците, за които „Ташев-Галвинг“ се явява дистрибутор. Поради това на последната партньорската среща в Рибарица г-н Гасперини пропусна общото представяне на фирмата. Основен акцент в презентацията му бе специализираният за полагане на самонивелиращи се замазки миксер Collomatic LevMix. Той е световна новост, тепърва предстои неговото налагане и на българския пазар. Останалата част от неговото изложение бе посветена на друга новост – ръчния миксер с две бъркалки Xo 33 duo. Той сподели и някои тънкости от света на миксерите и обработването на различни строителни разтвори, които, според нас, представляват интерес и за широката читателска аудитория на сп. „Направи сам“. По-специално – за хората, които си изкарват хляба с довършителни строителни и ремонтни дейности.

News3

Известната латинска сентенция „Думите отлитат, написаното остава“ (Verba docent, exempla trahunt) в най-пълна сила важи за печатното слово и издателската дейност. Първото представяне на фирма Collomix и нейните миксери в „Направи сам“ е от лятото на 2011 г. Публикуваните досега общо 12 статии в списанието предоставят широкообхватна информация за продуктите на Collomix, каквато дори и на сайта на производителя не може да се намери. Стойността на това съдържание, както и привличаният от него читателски интерес, оценява и всемогъщият повелител на световната мрежа, търсачката Google. При задаване на израза „миксери Collomix“ тя поставя четири от статиите в списание „Направи сам“ на първите четири места в класацията си в списъка с общо 11 300 открити съвпадения. При това сайтът на списанието е единственият от този вид сред морето от търговски сайтове с характерната за тях оскъдна техническа и ценова информация.

Това, естествено, ни окриля и тук, благодарение на г-н Массимо Гасперини, който между другото е отличен, при това обаятелен лектор, ще продължим да обогатяваме наличната вече на сайта ни информация – към момента в 1349 статии.

Ръчeн миксер Xo 33 duo

News4

С този модел в началото на тази година бе допълнена и разширена гамата ръчни миксери, която включва моделите с една бъркалка Xo 1, Xo 4, Xo 6 и успешно продавания от близо три години вече модел с две бъркалки Xo 55 duo. Така Collomix предоставя на клиентите си още една машина, притежаваща предимствата от наличието на две едновременно работещи бъркалки, но имаща по-компактни размери, което позволява използването й за разбъркване на разтвори и в съдове с по-малък диаметър.

Новият модел притежава всички отличителни качества и предимства на машините с две срещуположно въртящи се бъркалки. При тях въртящите моменти, породени от съпротивлението, което разтворът оказва на бъркалките, се уравновесяват взаимно, което прави държането на машината по време на работа изключително лесно и без напрежение. Ръцете единствено удържат тежестта на машината и направляват положението на бъркалките. Липсва и неизбежният иначе стремеж при по-гъсти смеси бъркалката да се опитва, при това доста успешно, да завърти и самия съд. Това предимство на миксерите с две бъркалки е особено силно изразено при разбъркване на разтвори с голям вискозитет и гъстота, например замазки със земно-влажна консистенция или бетон. Другото много съществено предимство на миксерите с две бъркалки е, че разбъркват около два пъти по-бързо при открояващо се по-добро качество на готовия разтвор.

Машината работи с комплект бъркалки MKD 120 HF, които са универсални, и поради това подходящи за разбъркване на всякакви по вид и вискозитет материали. Общият им диаметър е 190 mm срещу 210 mm на модела Xo 55 duo. Това именно позволява машината да бъде използвана за работа в съдове с по-малък диаметър. Мощноста на електродвигателя на Xo 33 duo също е по-малка – 1150 W, срещу 1450 W при по-мощния модел. Съответно на това миксерът Xo 33 duo е предвиден за еднократно разбъркване на разтвори с обем до 50 l, докато на Xo 55 duo може да се разчита при обем на разтвора до 90 l.

Тригодишната разликата във възрастта между двата модела е дала отражение и върху дизайна на Xo 33 duo, който има по-обтекаема форма и подобрена ергономичност на ръкохватките.

Избор на правилната бъркалка

Отдавна доказана истина е, че колкото дадена машина е определяща за извършване на дадена дейност, не по-малко значение има и изборът на правилния за това инструмент, в случая на бъркалката.

Разнообразието от строителните разтвори по вид на съставките и техните физико-химически свойства е породило създаването на широка гама от бъркалки, като за всеки вид материали има най-подходяща. Някои имат по-универсално предназначение, други са по-тясно специализирани и поради това за някои разтвори са неподходящи. Използването на неподходяща бъркалка по правило води до нежелани последици – значително удължаване на времето за разбъркване на разтвора, влошено качество, което намалява пригодността на приготвения с нея разтвор и качеството на крайната дейност.

Към момента Collomix предлага 12 вида бъркалки, като за основните 10 вида вече е писано в списанието. В статията е поместена и таблица, която силно улеснява избора на вида на бъркалката. В нея липсват само бъркалките от неръждаема стомана, подходящи за разбъркване на силно абразивни разтвори и моделите MKD, предназначени за миксерите, работещи с две бъркалки.

За улесняване на избора на подходящата бъркалка Collomix е разработил много полезно помагало, което г-н Гасперини демонстрира преди година у нас, а „Ташев-Галвинг“ го предостави на своите търговски партньори. На страницата на Collomix вече се намира немскоезичен електронен вариант на това помагало, което то прави достъпно за всеки с достъп до световната мрежа.

Голямото разнообразие от модели със силно различаваща се форма отразява стремежа на Collomix да създава и осигурява оптималния инструмент за всяко възможно приложение и вид материал. В действителност обаче, както подчерта г-н Гасперини, три са основните, най-често използвани, видове бъркалки, които покриват около 90% от възможните приложения. Това са:

» KR – идеалният инструмент за разбъркване на лепкави и склонни към образуване на бучки разтвори за самонивелиращи се замазки, за шпакловане, лепила и уплътняващи смеси, битумни хидроизолационни материали, китове, материали на база епоксидни смоли и др. Бъркалката разбива бързо и ефикасно бучките от суха смес и много добре хомогенизира разтвора. Диаметрално разположената пластина осигурява доброто очистване на дъното на кофата от отложил се по-гъст разтвор. Формата на бъркалката й осигурява достъп по периферията на дъното на съда, където не остава неразбит разтвор. Поради малката площ и кръгло напречно сечение по лопатките полепва много малко разтвор, които силно улеснява отмиването му. Тя е подходяща за разбъркване на сухи смеси с тегло от 5 до 50 kg в зависимост от диаметъра на бъркалката.

» WK – най-често продаваната универсално приложима бъркалка, подходяща най-вече за разбъркване на силно лепливи и с голям вискозитет материали – различни видове строителни лепила, готови мазилки, материали за зидане и шпакловане, подови замазки, материали на основа епоксидни смоли и др. Предлага се с диаметри от 70 mm до 160 mm, подходящи за разбъркване на сухи смеси с тегло от 4 до 60 kg.

И двата вида бъркалки се предлагат в разновидности за работа с бормашина с челюстен патронник, с резба M14 за закрепване към миксери на други производители, както и за закрепване чрез преходника HEXAFIX, характерен за миксерите на Collomix.

» DLX – специализирана бъркалка за разбъркване на течни и лесно разливащи се разтвори, каквито са самонивелиращите се замазки. Типично нейно приложение са разтворите за тънкослойно зидане – например на керамичните блокове с вертикално разположени кухини и шлифована повърхност. Двата диска с лопатки, наподобяващи колела на водна турбина, разбиват бързо и ефективно бучките, поради се получава много добре хомогенизиран разтвор.

5

С две думи, всеки миксер би трябвало да бъде екипиран с този комплект, за да бъде в готовност за извършване на практически всички типични при довършителното строителство и ремонта дейности. Обръщаме внимание, че зад тези три модела стоят общо 23 бъркалки, поне доколкото успяхме да ги преброим лично. Всеки модел се предлага в няколко разновидности, различаващи по диаметъра, при WK и по дължината. Това позволява изборът да се съобрази още според мощността на миксера, както и желаната производителност – количеството еднократно обработвана суха смес. Освен че Collomix предлага бъркалки, подходящи за миксерите на други производители или за бормашина, преходникът HEXAFIX също се продава отделно и посредством резбата M14 може да се поставя на всеки друг миксер. Наличието на този преходник силно улеснява поставянето и махането на бъркалката било в началото и края на работата, при смяна на модела или почистване.

Заслужава да се отбележи също, че в различни комбинации тези три вида бъркалки са включени в промоционални пакети, които поне до края на октомври 2015 г. може да бъдат купени от „Ташев-Галвинг“ на цена значително по-ниска от сумарната.

Колкото и качествен да бъде даден инструмент, неговата дълготрайност силно зависи от правилната експлоатация. За бъркалките това означава своевременното щателно премахване на полепналия по тях материал. След като той се втвърди, отстраняването му е възможно само чрез механично премахване. Поради сложната форма на бъркалката, дори и ротационната метална четка често е безпомощна, а изчукването може да я повреди. Затова Collomix предлага несложно и същевременно ефикасно решение – специална кофа с две срещуположно разположени във вътрешността й четки. Бъркалката се напъхва в напълнената с вода кофа и след кратко въртене тя бива напълно почистена.

6

В края на презентацията си г-н Гасперини засегна и темата за качеството, оттук и за цената на миксерите и бъркалките на Collomix. По принцип темата е вечна, а отговорът е ясен: всяко качество заслужава своята цена. Продуктите на Collomix са професионални инструменти, предназначени за дълготрайна и продължителна употреба. За това спомага и ниското ниво на предаваните на ръцете вибрации (<2,5 cm/s). Ето защо с тях може да се работи практически без прекъсване, без това да се отразява неблагоприятно върху здравето на работещия.

След масовото навлизане в строителната практика на множество фабрично произведени във вид на сухи смеси материали, пазарът на машини, необходими за тяхното приготовляване чрез разбъркване с вода, се разшири рязко. Естествено бе почти всеки по-голям производител на електроинструменти да се изкуши да включи в своите обширни листи с професионални и любителски машини и по някой ръчен миксер – най-често модифицирана версия на мощна бормашина и да добави в кутията прилично изглеждаща на външен вид бъркалка от най-често използвания вид.

News12

Машините на Collomix обаче са нещо съвсем различно. Те са изпипани до най-малкият детайл, всяка от тях е носител на компетенцията и иновациите, развивани от компанията с характерната немска прецизност в продължение на над 40 години. Collomix е тясно специализирана в проучване на технологията и тънкостите при обработване на всеки от многобройните строителни материали, които се подготвят чрез разбъркване. Това е обяснението за голямото разнообразие от различни по форма, диаметър и взаимодействие с обработвания материал бъркалки. По този значим показател само още една фирма има ресурси да се съревновава на световния пазар с Collomix. Подборът на вида стомана, термичната обработка, качеството на заварките, повърхностното покритие и др. незабележими за окото характеристики – всичко това отличава бъркалките на Collomix като образец за най-високо качество и производителност, износоустойчивост и дълготрайност и най-вече – качество на обработения разтвор. Списъкът с иновации, реализирани във всеки миксер е дълъг. Затова ще споменем само специално разработената метал-органична грес за редукторните кутии на миксерите на Collomix, която гарантира доброто смазване на зъбните колела. В своя по-предна презентация на партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ (11/2014 г.) г-н Гасперини посочи, че при по-малко от 0,28% от продадените (допреди година) ръчни миксери Xo е бил установен някакъв дефект.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото