Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Нови инструменти на RUBI за рязане на облицовъчни плочи

Rubi1

Rubi6

Испанската фирма RUBI е измежду най-активно представяните компании на партньорските срещи на „Ташев-Галвинг“, а нейните продукти и най-вече – новостите, винаги предизвикват живия интерес на присъстващите. Това има поне две лесно разбираеми обяснения. Компанията е тясно специализирана в производството на машини, ръчни инструменти и различни други принадлежности, които намират приложение основно при изпълнение на всевъзможни настилки и облицовки от керамични плочи или от естествен камък. Освен това тя предлага машини и инструменти за рязане на дебели и твърди бетонни тротоарни плочи, за рязане на керемиди, керамични и газобетонни блокове за зидане и др. Нейните продукти покриват целия диапазон от дейности, свързани с рязане и пробиване на облицовъчните материали, на тухли и керемиди, за разбъркване на строителни разтвори (ръчни електрически миксери), за полагане и нивелиране на плочите, включително за почистване на готови облицовки. Няма дейност в облицовъчните работи, за която RUBI да не предлага оптималния като качество и производителност инструмент. При това с голямо разнообразие от модели така че всеки, бил той любител или професионалист, да може да намери подходящия за нуждите си инструмент. Дори и когато става дума за рязане на необичано дълги – 3 m и повече, плочи (https://napravisam.net/?p=23047). Най-вече професионалните майстори, които прекарват работния си ден приклекнали или на колене прегърбени върху пода, което си е истинско изтезание, може най-високо да оценят специално създаденото „кресло“ (https://napravisam.net/?p=17981) на RUBI с удобна седалка и меки опорни гнезда за двете колене, нещо, което поне ние не знаем друг производител да предлага. В списанието ни досега са публикувани и редица други статии за продуктите на RUBI:

» Rubi – професионалистът в рязане на облицовъчни плочи и тухли

» Набор за мокро пробиване с диамантни боркорони

» Набор за мокро пробиване на плочи с диамантно свредло

» Шаблон за изрязване на отвори в плочи

» Ръчни инструменти за рязане на керамични плочи

» Нови инструменти на Rubi на живо

» Система за нивелиране на облицовъчни плочи

Втората водеща причина за честото участие на RUBI на тези традиционни срещи е фактът, че испанската компания е откритие за България, което се дължи на „Ташев-Галвинг“. Тази компания е и единственият вносител в страната ни на нейните продукти.

2

Към тези два фактора, като добавим и доказаното качество на инструментите на RUBI, това вече обяснява и обширното им представяне в списание „Направи сам“. Ето защо, в тази статия ще съсредоточим вниманието си и ще запознаем читателите само с някои от най-новите модели, които бяха представени от г-н Хуан Марк по време на партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ в края на октомври т.г.

Ръчни инструменти за рязане на плочки

Серия STAR

Тази серия се определя като стандартна, а включените в нея инструменти като леки, т.е. удобни за пренасяне и с най-широк периметър от приложения при рязане на керамични плочки. Тези им качества са ги наложили като един от предпочитаните инструменти, подходящи както за професионалисти, така и за майстори любители. Тя обхваща три модела STAR-42, STAR-51 и STAR-61, които са подобрени версии на съществуващи доскоро модели със сходни възможности (STAR-40, STAR-50 и STAR-60). Цифрите в наименованията им показват дължината на рязане на всеки един от тях, респективно страната на плочката при квадратна форма или по-дългия кант, при правоъгълна форма. Граничната дебелина на плочите, които могат да бъдат рязани с всеки от тези три модела, е 12 mm.

4

Rubi11

Теглото на тези три модела е 3,4, 3,7 и 4 kg според дължината им на рязане. Всеки от тях се предлага в два варианта – със или без пластмасов куфар за неговото по-удобно и практично съхраняване и пренасяне. Новите модели имат усъвършенствана, усилена форма на крачето, с което плочата се притиска от двете страни на направената от режещата ролка бразда, и така се счупва на две. Това позволява увеличаване на приложената върху плочата сила на натиск, респективно по-лесно отчупване на по-дебели и твърди плочи. Със същата цел е усилена и ръкохватката, с която крачето се притиска към плочата. Повърхността на двата водача е хромирана, което от една страна улеснява плъзгането на главата, и същевременно ги предпазва от корозия. Взети са мерки за по-доброто стабилизиране на плочата върху плота на инструмента, което спомага за повишаване на точността при рязане.

Всеки от трите модела е пригоден за работа с режеща ролка с диаметър от 6 до 10 mm. Предлага се и твърдосплавна ролка с диаметър 6 mm. Конструкцията на инструментите осигурява безпрепятствен визуален контрол върху линията на рязане.

Освен тази базова група серията STAR включва още и групите STAR-N, STAR-N PLUS и STAR MAX.

Серия FAST

Това е нова серия ръчни инструменти за рязане на плочи, която към момента включва моделите FAST-65 и FAST-85. По своето предназначение и работни възможности тези инструменти силно наподобяват серията STAR. Намират многостранно, широко приложение, отличават се с ниско тегло. Специализацията им е за рязане на керамични облицовъчни плочи с дебелина до 12 mm и размери – съответно с дължина на рязане, 65 и 85 cm. Тези величини може да бъдат отнесени съответно към размерите на плочите. При рязане по диагонал максималната големина на плочите, които може да бъдат рязани с тях е 45х45 cm и 60х60 cm.

6

Рязането на плочи с такава големина изисква и по-стабилна конструкция на тези два модела. Тялото им е изработено от лята под налягане алуминиева сплав, която в съчетание с усиления профил, осигуряват голяма здравина и устойчивост срещу деформации. Със същата цел диаметърът на двата водача е увеличен на 18 mm, което допълнително спомага за увеличаване на стабилността на конструкцията, по-точното водене на ролката и по-висока точност при рязане и отчупване. Тяхната повърхност е хромирана. Конструкцията на главата с режещата ролка и крачето за отчупване също са усилени, а четирите разтварящи се встрани опори придават допълнителна стабилност на инструмента по време на работа.

И двата модела имат твърдосплавна режеща ролка с диаметър 6 mm. Конструкцията им позволява безпрепятствен визуален контрол върху линията, по която се реже.

Серия TPS

Серията включва три модела TP-66-S, TP-75-S и TP-93-S, които принадлежат към най-високия клас професионални инструменти за рязане на плочки. Предназначени са интензивно рязане на големи количества облицовъчни плочи. Препоръчват се като идеален инструмент за рязане на плочи от гранитогрес. Според модела те са способни за рязане на плочи с големини 66, 75 и 93 cm, и дебелини от 5 до 20 mm. Рязането на дебели плочи е възможно благодарение и на значително увеличената сила на натиск, която се прилага за счупване на плочата – до 1000 kg. За да се счупи точно по продължение на направената с ролката бразда и да се получи равен и гладък срез, плочата се поставя да лежи върху две разделени една от друга метални плочи. Те са закрепени така, че при натиск да поддават (потъват) макар и съвсем малко, но достатъчно за пречупването. При по-леките и евтини модели тази функция изпълняват две еластични ивици гума.

Rubi15

Екстремните параметри за рязане очевидно са дали отражение върху конструкцията на инструментите. Те са имат масивна и здрава конструкция с повишена удароустойчивост и голяма дълготрайност. Същото се отнася и до ръкохватката. Дръжката й е направена от двукомпонентен еластичен материал, осигуряващ удобно, щадящо ръката и едновременно с това сигурно захващане. Водачът, по който се води главата, е изработен от плътна стоманена шина с правоъгълно напречно сечение. Марката на стоманата и нейният напречен профил осигуряват необходимата устойчивост и здравина, за да не се огъва при прилагане на еднотонен натиск.

8

Повърхността на водача има хромово покритие. В предната част на инструмента се намира подвижна двураменна опора. Върху раменете й с лазерен лъч са трайно гравирани мерни линии в милиметри и инчове, с чиято помощ по-лесно и точно се определя мястото на срязване. Опората може да се завърта около оста си и да се фиксира стабилно с помощта на щифт, влизащ в радиално направени през 15° отвори в основата. Върху рамото се намира подвижна опора, чието местоположение може да се фиксира с цел серийното нарязване на повече плочи при еднаква големина на парчетата. Диаметърът на режещата ролка е 22 mm. Изработена е от високочествен твърдосплавен метал – волфрамов карбид с покритие от титаниев карбонитрид (с обозначение Gold), което й придава трикратно по-голяма дълготрайност.

Инструментите имат странично разположена дръжка, улесняваща тяхното пренасяне. Теглото им в зависимост от модела е 11,5, 12 и 16 kg.

Система Slim System Cutter

Лекторът г-н Хуан Марк представи и системата за рязане на плочки с гигантски размери RUBI Slim System Cutter. Уникалното при нея е, че позволява рязане на керамични плочи с дължина до 310 cm (базова конфигурация) и повече при дебелини от 3 до 8 mm. Това са възможностите на стандартния комплект, като максималната дължина се постига чрез съединяване една с друга на трите водещи метални шини. При необходимост дължината на рязане може да се увеличи още, като се добавят допълнително една или повече шини, които се продават допълнително. За тази система в списанието има публикувана подробна статия.

Rubi19

Машини за рязане с диамантен диск и водно охлаждане

Сред новостите при този вид машини за рязане на облицовъчни плочи се откроява моделът Diamant DU-200 EVO. Той притежава несъмнените предимства и качества на стабилна полустационарна машина за „мокро” рязане с диамантен диск, съчетани с възможността да се пренася лесно от обект на обект. Машината тежи 23,6 kg, като от едната си страна има монтирани две колелца, които допълнително улесняват нейното придвижване. В работно положение тя стои стъпила на две двойки крака, които могат да се сгъват и прибират под плота.

Тя е предназначена за рязане на керамични плочи с максимална дължина 65 cm. При рязане по диагонала максималната големина на плочите е 45х45 mm. Машината реже плочи с дебелина до 32 mm. Освен под прав ъгъл спрямо плоскостта на плочата, с нея може да се реже и под страничен ъгъл до 45°. В този случай максималната дебелина на рязане намалява до 20 mm. При този вид машини и начин на рязане плочата лежи неподвижно върху плота, докато режещият блок – електродвигател и директно закрепеният към вала му диск, се движат. Блокът е окачен под носеща релса, като с помощта на плъзгащи лагери се движи праволинейно по нея без каквото и да било странично отклонение. Това позволява много точно рязане, както и рязане на съвсем тесни ивици. Режещият блок се движи с помощта на удобна за държане ръкохватка.

10

Електродвигателят е с мощност 1,1 kW. Машината работи с диск с диаметър 200 mm и диамантни зърна по периферията. Охлаждането му по време на рязането се извършва чрез вода, която се подава от циркулационна помпа. Тя е поставена в съд, в който се събира обратно изтеклата във ваната под плота вода. Системата е проектирана така, че съдът да се откача от мястото си, което улеснява изхвърлянето на замърсената вода, неговото почистване и наливане на чиста вода.

Размерите на машината са 98,2х38,3х38,4 cm, което съчетано с умерено ниското й тегло и технически възможности, я правят отличен мобилен инструмент за направа на всевъзможни стенни и подови облицовки с плочки било при ново строителство или ремонт.

В началото споменахме, че верен на принципа си да предлага възможно най-пълният набор от машини, инструменти и приспособления, свързани с облицовките с плочки, RUBI предлага и ръчни електрически миксери за разбъркване на строителни разтвори и в частност на лепила за плочки. Те също се предлагат от фирма „Ташев-Галвинг“ с ясното разбиране, че за „всеки влак си има пътници“, като най-важното е клиентът да има повече възможности за избор между машините на едни и други производители, както и между модели с различаващи се технически характеристики, не на последно място и цена.

Към момента „Ташев-Галвинг“ предлага ръчни миксери на осем производителя, включително и един с български произход. Като съотношение качество/цена миксерите на RUBI са силно конкурентоспособни. Както пример ще посочим, че миксерът с две бъркалки RUBIMIX-9-BL DUPLEX по време на писане на статията (ноември 2015 г.) се продава за впечатляващо ниската цена, дори убийствено ниска спрямо някои конкурентни модели, 376 лв. Освен това много малко са фирмите, да не кажем само тясно специализираните, които предлагат миксери с две бъркалки, въпреки че те са безапелационно по-добри от работещите само с една бъркалка.

11

На срещата г-н Хуан Марко представи моделите RUBIMIX 9N и RUBIMIX 9N Plus като машини с изцяло обновен дизайн. Първата има двигател с мощност 1200 W, а втората – 1800 W. И двете имат двускоростни механични редуктори, които в съчетание с електронното плавно регулиране на честотата на въртене на двигателя, позволяват регулиране на честотата на въртене на бъркалката в диапазоните: 0–620/0–810 minˉ¹ за първата и 0–430/0–570 minˉ¹ за втората машина. Бъркалката се закрепва към задвижващия вал посредством резба М14 – най-разпространеното и евтино решение. Теглото на машините е 5,5 kg и 5,8 kg.

И двата модела си отличават с напълно обновен ергономичен дизайн на ръкохватките, който е проектиран с цел да намали натоварването на ръцете и умората при работа, да улесни удържането на машината при разбъркване на по-гъсти и вискозни разтвори. По периферията си ръкохватките имат удебелено еластично покритие, което изпълнява ролята на буфер и предпазва машината от повреда при падане върху твърда повърхност.

Rubi28

За покупка на машините и останалите инструменти на RUBI, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото