Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Електроинструменти на Hitachi – промоционална колекция

Hitachi1

Hitachi3

Японската компания Hitachi е измежду световните колоси, чиито новости в света на електроинструментите към даден период от време не може да бъдат обхванати дори и в надхвърляща час и половина презентация. Думата ни е за представените от г-н Крунослав Павичич, регионален мениджър на Hitachi Power Tools за България, нови продукти по време на есенната партньорска среща на „Ташев-Галвинг“. Още по-невъзможно е това да се направи в една статия. Ето защо решихме да прибегнем до собствена селекция, базирана както на представените от г-н Павичич нови модели и характерни технически решения на Hitachi, така и на статистиката за най-продаваните от „Ташев-Галвинг“ електроинструменти на японската компания през второто полугодие.

Избрахме този подход и поради друга много съществена причина – краят на годината е традиционно време за покупки. Време, когато големите търговци правят сериозен жест към своите клиенти чрез множество празнично намалени цени. Затова тук ще представим няколко подбрани електроинструмента на Hitachi, които до края на декември и с продължение през януари „до изчерпване на количествата“, ще бъдат продаване с намаления на цените средно 15–20%. Актуална информация за промоционалните цени на електроинструментите на Hitachi и много други марки може се намери в електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Знайно е, че „за всеки влак си има пътници“. Едни се стремят да купуват винаги най-новото, често модели, отрупани с високотехнологични екстри, които по правило са и по-скъпи. Други търсят доказали се вече на пазара с доброто си качество машини, като особено ценят, когато то е съчетано и с по-ниска цена. Изобилието от видове машини и модели на Hitachi позволява задоволяване и на едните, и на другите интереси.

Така например част от подбраните в тази статията модели имат най-новите и съвършени към момента електродвигатели – безчетковите. Не случайно с описание на техните забележителни предимства започва едва ли не продуктовото представяне на всеки голям производител. Това не бива да ни учудва, защото безчетковите електродвигатели са най-значимият пробив в развитието на електродвигателите за електроинструменти от много десетилетия насам. Представителят на Hitachi, г-н Павичич, също изтъкна на първо място предимствата, които този вид двигатели осигуряват на новите модели на компанията. За разлика от обичайно изтъкваните качества – поне двукратно по-голяма дълготрайност и с около 50% по-голяма продължителност на работа при едно зареждане на батерията, както и практическата липса на необходимост от периодично обслужване, той наблегна и на по-малките габарити и тегло на безколекторните електродвигатели, благодарение на което тези електроинструменти са по-компактни и по-леки. Това е и една от причините, след като завоюваха своя бързо разширяваща се територия при акумулаторно захранваните инструменти, тези електродвигатели все повече да намират място и при инструментите с мрежово захранване. Типичен пример за това е новият модел ударен гайковерт с мрежово захранване Hitachi WR 16SE, който работи с безчетков електродвигател. В сравнение с модела WR 16SA (с колекторен електродвигател), новият е с 40% по-лек, диаметърът му е с 20% по-малък, а дължината е намалена с 23%.

Hitachi2

Съвсем не са за пренебрегване и други много съществени предимства на мрежово захранваните безчеткови електродвигатели. Така например те са по-малко чувствителни към пада на захранващото напрежение, който е неизбежен при работа с дълъг удължаващ кабел и напречно сечение на проводниците примерно 2 mm2. Тестовете с електроинструменти на Hitachi са показали, че дори при кабел с дължина 100 m и посоченото напречно сечение, мощността на машината не показва отклонение от номиналната си стойност. Машините с безчетков електродвигател също така могат безпроблемно да работят и с всички видове електрогенератори – били те инверторни или не.

Характерна за двата мощни ударни гайковерта WR 22SE и WR 22SE, също с мрежово захранване и безчеткови електродвигатели, е конструкцията на тялото, в което е монтиран двигателят. Машините с това изпълнение носят обозначението AHB и са предназначени за работа при екстремно високи натоварвания и рискова среда. Тялото на всяка машина от този вид е изработено от много здрава алуминиева отливка. Статорът на електродвигателя се монтира във вътрешността й посредством черупка от специална пластмаса, която го обхваща плътно. Това изпълнение в много по-голяма степен механично предпазва електродвигателя, осигурява оптимални условия (коравина и стабилност) за работа на всички въртящи се детайли. Като добър проводник на топлината алуминият, т.е. тялото, спомага съществено за охлаждане на електродвигателя и поддържането на по-ниска работна температура. Наличието на черупката от пластмаса от своя страна допълнително подсилва двойната електроизолацията на статора и електродвигателя като цяло. В резултат на всичко това тези машини са устойчиви на високи, продължителни натоварвания и ударни въздействия, отличават се със значително по-голяма дълготрайност.

 

Ударен гайковерт с акумулаторно захранване WH 10DAL

Hitachi5

Не ще и дума, че това е много симпатичен, строен, лек и удобен за работа инструмент. Ръкохватката е изящно тънка и удобно приляга в дланта, а добре балансираната маса на машината допринася за нейното още по-удобно и неуморяващо държане. Практично решение е и наличието на кука за закачане на гайковерта към колана на работещия с него.

Тези качества придобиват още по-висока цена, когато добавим и техническите възможности на машината. С максимална големина на въртящия момент 108 Nm (в условия на „твърдо“ завиване) гайковертът е носител на приза за „най-добър в своя клас“ в категориите „въртящ момент“ и „бързина“. Това е логично, защото при една и съща големина на винта и дървесина с еднаква твърдост, скоростта на завиване и отвиване е пропорционална на големината на приложения въртящ момент. Машината завива винт за дърво с големина 4,2х75 mm за около 3,1 s.

Гайковертът е предназначен за завиване и развиване на винтове и гайки с резба от M5 до M12. При силно притегнати съединения (скрепителни елементи с повишена якост) максималната големина е M10. Гайковертът може да се използва и за завиване на винтове за дърво с диаметър до 8 mm.

Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–2700 minˉ¹, съответно честотата на ударите – 0–3200ˉ¹. Машината има електронно регулиране на честотата на въртене и електрическа спирачка, която моментално спира въртенето при отпускане на бутона.

Двигателят е колекторен, като подмяната на четките се извършва отвън, без необходимост от разглобяване на машината. Тялото с електродвигателя и ударния механизъм е изработено от здрава алуминиева отливка.

Патронникът е с вътрешен шестостенен отвор с размер 1/4″.

Инструментът работи с литиево-йонна батерия с напрежение 10,8 V. Стандартно се доставя в комплект с две батерии BCL 1015 с капацитет по 1,5 Ah всяка и зареждащо устройство UC 10SL2. Времето за зареждане на батерията е 40 min. С едно зареждане на батерията може да бъдат завити около 94 винта с размер 4,2 х 75 mm.

Дължината на гайковерта е само 151 mm, което улеснява работата на трудно достъпни места. Заедно с батерията тежи 1 kg.

 

Ъглова акумулаторна бормашина DN 18DSL

Hitachi6

Това е безапелационно професионален инструмент, специализиран за пробиване на отвори и завиване на винтове на места (широчина min 88 mm), недостъпни за друг вид бормашини, включително и в непосредствена близост (min 23 mm) до преграда. Благодарение на мощната си батерия, електродвигател и трансмисия, бормашината е в състояние да пробива в стомана отвори с диаметър до 10 mm и в дърво – до 28 mm. Тя може да завива винтове за дърво с големина до 5,1х35 mm.

Двигателят е колекторен. Честотата на въртене се управлява плавно в диапазона 0–1800 minˉ¹. Управлението е електронно. Машината има електрическа спирачка за бързо спиране на въртенето при отпускане на бутона. Пусковият бутон е със силно удължена форма, което е съобразено с удължената форма на тяло на машината.

Hitachi7

Въпреки разположените в него електродвигател и редуктор, то изпълнява ролята и на удобна за държане ръкохватка. Предлаганият от „Ташев-Галвинг“ модел е комплектуван с две батерии със захранващо напрежение 18 V и капацитет 5 Ah, както и със захранващо устройство UC 18YFSL. То е универсално, защото може да зарежда и батерии с изходящо напрежение 14,4 V. За зареждане на батерия с капацитет 5 Ah са необходими 75 min. Патронникът е бързопритягащ с максимален захват от 10 mm. Теглото на DN 18DSL е 1,7 kg.

 

Акумулаторна ъглошлайфмашина G 18DBVL

Hitachi8

Машината е от най-често използваните малки ъглошлайфмашини с диаметър на диска 125 mm. Този модел е титулован в своя клас като най-производителният с едно зареждане на батерията. Същата челна класация получава и при сравнителната оценка на размерите и теглото на машината, от които зависи удобството при работа.

Освен, че работи с безчетков електродвигател, което само по себе си удължава с около 50% продължителността на работа без зареждане на батерията, модeлът G18DSVL притежава и вродена „интелигентност“. За това се грижи управляващата работата на електродвигателя и батерията микропроцесорна електронна система. Нейно проявление е режимът Auto mode, който се включва и изключва с малко бутонче, намиращо се в основата на ръкохватката. Чрез него на машината се възлага да оптимизира честотата на въртене на диска според работната необходимост, т.е. според натоварването на двигателя. Когато дискът се върти на празен ход или натоварването е малко, т.е. електродвигателят черпи ток с по-малка сила, електронното управление понижава честотата на въртене на 5500 minˉ¹. Щом натоварването, респективно консумацията, надхвърли 10 A, дискът започва да се върти с максималната предварително зададена честота, примерно 9000 minˉ¹. По-ниската честота на въртене пести електроенергия и се удължава продължителността на работния цикъл. Намалява се също така и нивото на предаваните от машината вибрации на 0,47 m/s² вместо 0,58 m/s² при максималната честота на въртене, а нивото на шума намалява от 79 dB на 75 dB. Честотата на въртене на диска може да бъде предварително зададена в границите 4700–9000 minˉ¹.

Пусковият бутон се задейства чрез натискане на задния му край и избутване напред. Има възможност да бъде фиксиран при включено положение на машината, като изключването става само с натискане в задния край. Така се осигурява максимално удобна и същевременно безопасна работа, включително се предотвратява неволното включване.

Машината има електронна система, която предпазва работещия при възникване на обратен удар поради заклещване на диска, като моментално изключва захранването. Системата за електронно управление осигурява и плавното развъртане на диска, както и прави невъзможно самоволното включване на машината след аварийно прекъсване на захранването.

Отворите за засмукване на охлаждащия въздух са покрити с водоустойчива и прахоустойчива полиестерна фина решетка, която може да се мие, както и подменя с нова.

Машината се захранва от литиево-йонна батерия BSL 1850 с напрежение 18 V и капацитет 5 Ah. За удобство на клиентите си „Ташев-Галвинг“ предлага машината в два варианта: в пластмасов куфар – комплект с две батерии и зареждащо устройство, както и само машина в картонена кутия. Вторият вариант е подходящо решение за работилници и хора, притежаващи един или повече акумулаторни инструмента на Hitachi, и съответно акумулаторни батерии с посочените параметри.

Притягането на абразивния диск става с шайба и ключ, а фиксирането на предпазния щит е с лостов механизъм, което елиминира необходимостта от използване на помощен инструмент. За намаляване на нивото на предаваните на ръката вибрации значителен принос има и предната ръкохватка с антивибрационна конструкция.

Обиколката на най-тясната част на тялото на машината, там където тя обичайно се обхваща от ръката, е само 152 mm, което я прави удобна за държане. Повърхността на горната част на тялото е покрита с тънък пласт гума. Това прави досегът с нея по-приятен на усет за дланта и изпънатия напред палец, а държането на машината – по-сигурно. Дребни наглед, много съществени в практиката, добре обмислени решения. Пълната дължина на машината заедно с диска е 326 mm. Ъглошлайфмашината заедно с батерията BSL 1850 тежи 2,4 kg.

 

Ъглошлайфмашина G 13SW

Hitachi9

За хората, които не се нуждаят непременно от акумулаторно захранван инструмент, се предлага моделът G13SW. Според диаметъра на абразивния диск – 125 mm, и тази машина попада в групата на най-често използваните в практиката. Способността й да върши по-голямата част от дейностите, присъщи за такъв вид машина, се осигурява от мощния електродвигател (1200 W). Честотата на въртене на диска е постоянна – 12 000 minˉ¹.

Закрепването на диска става с плоска гайка и ключ, а фиксирането на предпазния щит – посредством лостов механизъм. Машина се продава с антивибрационна предна ръкохватка.

Hitachi10

За отбелязване е също намалена височина на редукторна кутия, което позволява на диска до достига „по-навътре“ в трудно достъпни места, например изпилване на заваръчни шевове при детайли, свързани под ъгъл един спрямо друг. Теглото й е 2,3 kg.

 

Ударни гайковерти WR 16 SE, WR 22SE и WR 25SE

Тези три ударни гайковерта вече бяха представени в августовското издание на „Направи сам“. Сега се връщаме отново към тях с кратка, допълваща вече написаното информация, както и поради включването им в промоционалната коледна акция на „Ташев-Галвинг“.

Hitachi11

Трите модела с мрежово захранване са мощни инструменти, покриващи диапазона от максимален въртящ момент от 360 Nm (WR 16SE) до 1000 Nm (WR 25SE). За по-удобно ориентиране в техните възможности, в таблицата сме систематизирали основните технически и експлоатационни параметри. Затова ще се спрем само на общото между тях и на това, което ги отличава.

И трите машини имат безчеткови електродвигатели, като първенството по време държи моделът WR 16 SE, който е посочен от Hitachi като „първият в света безчетков ударен гайковерт с мрежово захранване“. Благодарение на това и трите модела се отличават с характерните за този вид двигатели предимства, посочени в началото на статията. Така например WR 16 SE тежи с 10–15% по-малко спрямо други машини от същия клас. Останалите два модела също се отличават с по-ниско тегло и по-компактни размери. И трите гайковерта имат удължен пусков бутон, който изпълнява и функцията за промяна на посоката на въртене. Долната, по-дълга и по-удобна за натискане част от бутона, включва въртенето надясно, а горната, по-къса – наляво.

12

Моделът WR 16 SE е с най-малка мощност, респективно с най-малък максимален въртящ момент. Характерна за него е системата за електронно управление ACS (Active Control System), която позволява максималната честотата на въртене, респективно честотата на ударите, да бъдат предварително ограничавани до четири нива:

» 1100/1300 minˉ¹

» 1300/1500 minˉ¹

» 1400/1700 minˉ¹

» 1600/1900 minˉ¹

За целта в основата на ръкохватката има бутонче и светодиоден индикатор, показващ избраното ниво.

14

Моделите WR 22SE и WR 25SE имат специфичната конструкция на металното си тяло AHB, която бе вече описана.

От снимките се вижда, че металното тяло на гайковертите е допълнително защитено с покритие от твърда гума – удебелено и по-масивно в по-силно застрашените от удар места в задната и предна част.

Hitachi14

За повече информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото