В категории: 2015, Актуални статии, Брой 12/2015, Градина

Предпазно работно облекло от най-висок клас STIHL ADVANCE X-TREEm

Stihl1

За редица специфични дейности, криещи риск за здравето на работещия, има специално създадени работни облекла. В зависимост от рисковите фактори и характера на трудовата дейност, тяхна задача е да предпазват човешкото здраве както от атмосферните въздействия, така и от физически травми и нараняване. Задачата се усложнява допълнително и поради факта, че облеклото трябва да бъде възможно най-добре съобразено и с двигателната активност, която изисква характера на работата, т.е. да не ограничава свободата на движение, защото от това зависи не само усещането за комфорт у работещия, но може да способства и за възникване на травми.

С две думи, както всеки рисков спорт, примерно алпийските ски, изисква специална предпазна екипировка, така и работата в гората изисква специално защитно облекло – от обувките до каската и предпазващия лицето и очите прозрачен щит. Затова успешната и безопасна работа изисква не само най-качествени инструменти, в случая верижен трион. Със същото внимание и изисквания следва да се подхожда и при избора на работното облекло, което има пряко отношение към здравето и работоспособността на работещите в горска среда.

Ето защо периодично се връщаме към тази тема, за да представим новостите в развитието на предпазните облекла. Така например в НС 9-10/2015 разгледахме част от най-новите модели в колекцията работно облекло на STIHL FUNCTION ERGO. Това са дрехи – яке, панталон, гащеризон и ръкавици, подходящи за извършване на по-леко натоварващи тялото дейности при рязане с верижен трион в градината и двора, като например нарязване на дърва за огрев, рязане на дървета и клони, предимно от любители. Разбира се, тези облекла, поради високо си качество, се използват и за професионални цели, което е мотивирано и от факта, че моделите от тази колекция са измежду най-евтините. Поради това интересът към тази колекция е най-широк и масов.

Когато обаче се подбира предпазно облекло за хора, чиято професионална дейност изисква ежедневна работа в гората, често на стръмни склонове и други трудно достъпни места, при която се налага рязане в короната на дървета, нещата значително загрубяват, а опасностите за здравето на хората нарастват. В тези случаи изискванията към качествата и предпазните възможности на облеклото значително нарастват, а отговорът на STIHL e колекцията STIHL ADVANCE X-TREEm. С най-новите модели от тази колекция STIHL за пореден път задава нови по-високи стандарти в производството на такива облекла, факт, който изпреварващо получи и най-високо признание – престижната награда за индустриален дизайн iF Design Awards 2015, която се присъжда от най-стария и авторитетен дизайнерски център в Европа Industrie Forum Design Hannover (iF) и Съюза на немската индустрия (BDI). Качествата на новите модели от тази колекция са били толкова убедителни, че отличието е присъдено преди още те да бъдат пуснати в продажба.

Новите, описани по-долу модели, на якета и панталон се отличават с повишен комфорт за работещия, съчетан с допълнително подобрена безопасност. Към тях се добавя и силно олекотената каска с предпазни очила STIHL DYNAMIC LIGHT, както и универсалният предпазител за ръка ADVANCE X-TREEm.

Понеже в НС 7-8/2015 вече бяха разгледани основните изисквания към предпазното работно облекло, тук ще насочим вниманието си директно към новите модели

Яке STIHL ADVANCE X-TREEm

2

Работното облекло STIHL ADVANCE X-TREEm е създадено да задоволява и най-високите претенции при работа в гората – добив на дървесина и грижи за дърветата. То се състои основно от яке и панталон, за чието производство са използвани редица съвсем нови материали, какъвто например е високотехнологичната тъкан ProElast, специално създадена по поръчка на STIHL. Изработените от нея якета и панталони се отличават с изключително висока еластичност, осигуряваща, според някои специалисти, непостигана досега свобода за движение на работника. Това е не само въпрос на удобство, но оказва съществено влияние върху натоварването на мускулите и съответно способства за намаляване на физическата умора. Проблемът не се свежда само до производителността на труда, но в голяма степен влияе и върху сигурността при работа, защото умората снижава концентрацията на внимание и бързината на човешката реакция.

Благодарение на редица внимателно обмислени детайли якето STIHL ADVANCE X-TREEm спомага за оптималното регулиране на температурно-влажностния режим на човешкото тяло. За подобряване на циркулацията на въздуха около тялото, в областта на раменете са поставени специални подплънки, така че да остават пролуки за движение на въздуха. Под мишниците се намират вентилационни отвори, които се затварят с цип. Ръкавите могат да бъдат сваляни, което разширява възможностите за използване на якето и като жилетка. В областта на раменете има допълнителна защита с повишена устойчивост на изтриване, а лактите са защитени и чрез използване на специална непробиваема от тръни и бодили тъкан.

За да се вижда ясно и отдалеч, якето е съшито от парчета със сигнален оранжев цвят, комбиниран с черни участъци, поставени са и ленти с висока отразяваща светлината способност. Отворите на вътрешните и външните джобове са обшити с блестяща черна на цвят тъкан, наподобяваща структурата на материали с въглеводородни (карбонови) нишки. Това е направено и с цел придържане към актуална модна линия.

Друга, също световна новост е, допълнителнителният предпазител (протектор) STIHL ADVANCE X-TREEm, предназначен да защитава горната част на дланта и китката при рязане с ръчен трион. Той е особено полезен, когато се работи в короната на дървото. Закрепва се към ръкава на якето чрез лента тип „велкро“, като дланта се промушва под напречно разположена лента.

Панталон STIHL ADVANCE X-TREEm

Stihl4

Създателите на този панталон, специализирано разработен за работа с верижни триони, са успели да съчетаят по изключителен начин защитата, която той осигурява при досег с движещата се верига, с перфектна, удобна за носене и работа кройка. Това отново се дължи на новите иновационни материали. Застрашените от нараняване области на краката са защитени чрез специално изпълнение на крачолите – т.нар „защитен пакет“, който осигурява защита клас 1 (виж пояснението на класовете на защита срещу срязване). Пакетът е изработен чрез съшиване на шест слоя на специално създадена за STIHL материя AVERTIC™ pro lite. Освен, че е изключително лека, тя има висока въздухо- и паропропускливост, което позволява под панталона да се поддържа умерена, подходяща за човешкото тяло температура и влажност, включително при високи външни температури. Подплатата на панталона е мека и съхне бързо. За осигуряване на оптимален телесен комфорт от вътрешната страна на крачолите, в областта на бедрата, има вентилационни отвори с цип. Тъкан с керамично покритие в областта на коленете и сгъвките повишава износоустойчивостта и дълготрайността на панталона. Изработените от въздухопропусклива материя маншети са пригодени за свързване с обувките. Това е практично решение при катерене, предпазва от проникване на дървесни стружки в обувките, както и от преминаване на кърлежи. Задържането на панталона и предотвратяване на възможността от свличане е поверено на тирантите. Те са особено полезни при катерене по дървета.

Яке STIHL ADVANCE X-VENT

Stihl5

Това функционално леко и позволяващо на тялото свободно „да диша“ яке за работа в гората е особено практично при топло време и активна физическа дейност. Като част от колекцията STIHL ADVANCE то е олекотена алтернатива на изпитаното STIHL ADVANCЕ X-SHELL за използване при променливо време. В комбинация с панталона работникът получава възможност за оптимален избор на облеклото си в зависимост от работните условия. Якето също е изработено в характерното за STIHL съчетание между сигнално оранжев и черен цвят. Преобладаващите оцветени в оранжево елементи и наличието на светлоотразителни ивици правят якето лесно забележимо и от по-голямо разстояние. Въздухопропускливата сребриста мрежеста подплата откъм гърба, подмишниците и джобовете го прави едновременно проветриво и елегантно в тон с модните тенденции. Връхната материя има силно изразени водоотблъскващи свойства. В раменната област якето ADVANCE X-VENT е допълнително подсилено срещу протриване. Джобовете в гръдната област, в ръкавите и вътрешните джобове предоставят възможност за удобно и сигурно носене на малки предмети.

Каска STIHL DYNAMIC LIGHT

Stihl6

Понеже говорим за най-високото качество в защитните облекла на STIHL, които съчетават оптимална защита с максимален комфорт при носене и работа, не може да пропуснем и каската, която задължително допълва „бойното“ снаряжение на горския работник. Към описаната дотук колекция отлично се вписва комбинираната каска STIHL DYNAMIC LIGHT, която съчетава трите най-важни в случая качества: тя е много лека, удобна за носене и здрава. Към това трябва да се добави и стабилното й закрепване към главата – все качества, които я правят особено подходяща за работа в короната на дърветата. Оцветена в оранжево, тя е изработена от висококачествен, много здрав поликарбонат. Изработването на каската от този високотехнологичен материал е новост, защото досега той се е използвал предимно за направа на предпазни очила. Благодарение на яркия сигнален цвят и рефлектиращи повърхнини, каската се забелязва отчетливо, дори и сред гъста листна маса. За да не запарва главата, има подходящо оразмерени вентилационни отвори. Пръстенът от еластична лента с регулируема дължина, се напасва лесно според големината на главата. Подбрадният ремък има четириточково закрепване към каската, което осигурява стабилното й положение върху главата. Към каската са монтирани подвижни очила, които предпазват очите и част от лицето. Те се свалят и повдигат лесно с една ръка. В каската се намират и тапи за ушите. За да не бъдат загубени, те са привързани със здрава корда.Те се прибират в калъф, който се закрепва от вътрешната страна на каската посредством лента тип „велкро“.

За тази както и за останалите колекции предпазно работно облекло, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага на нашия пазар, посетете сайта www.stihl.bg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Актуални статии, Брой 12/2015, Градина

Ключови думи


 
към началото