В категории: Брой 12/2015, Дърводелство и обзавеждане, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Подови покрития – довършителни работи

Podzagl

Избрано от архива на списание „Направи сам“ – бр. 1-2/2001.

За да придобие подовото покритие напълно завършен вид, са необходими и някои аксесоари, без които работата би останала незавършена, а в повечето случаи без тях просто не може. Така например задължителни са первазните летви, които ограждат покритието и покриват оставената при монтажа фуга между дъските и стената с широчина около 10-15 mm. Тази фуга е необходима, за да може да поеме евентуалното термично разширение на покритието. Ако тя липсва или покритието е здраво притиснато с клинове, има опасност то да се издуе.

Pod1Первазните летви се произвеждат с различно оформен профил и напречни размери. Показаната на сн. 1 первазна летва (за ламинатни паркети) има височина 42 mm и покрива фуга с широчина до 22 mm. Дължината й е 2,50 m.

Летвите се изработват по-рядко от масивна дървесина и по-често – от MDF с различно повърхностно оцветяване, така че первазът да хармонира на оцветяването на покритието. На пазара може да се намерят первази и от пластмаса.

На сн. 2 е показана первазна летва за паркет от дървесина. По крайните си размери тя не се отличава от предишната.

На пазара може да се намерят и специални первазни летви с издълбани в тях канали за прокарване на електрически проводници, което в редица случаи може да се окаже изключително удобство. При тях летвите се закрепват към предварително монтирани към пода пластмасови клипсове и безпроблемно могат да бъдат демонтирани и повторно монтирани.

Pod3На сн. 3 се виждат специални маншети за прикриване на отворите в покритието за преминаване на тръбите на отоплителната инсталация – най-често в непосредствена близост до радиаторите. Те са съставени от две части, които се залепват, а богатият избор от цветови нюанси позволява подбор според цвета на покритието.

Проблематични места при направа на подовото покритие са преходите между две съседни помещения и особено между покрития с различна дебелина и от различен материал. Типичен случай е преходът между твърдо подово покритие (от ламинатни или паркетни дъски) и меко покритие, мокет, например. Ако не се вземат специални мерки за покриване и защита на прехода, винаги ще съществува опасност от спъване, кантовете на дъските бързо ще се излющят и повредят, краят на мекото покритие ще започне да се разнищва и отлепва. На сн. 4 е показана специална метална лайсна, чрез която се оформя плавен преход, а краищата на двете покрития се притискат и съответно са механически защитени. Лайсната е изработена от дуралуминий, оцветен в златисто, сребристо, с пясъчен или бронзов оттенък.

Pod4С показаната на сн. 5 метална лайсна се съединяват покрития с еднаква дебелина – тя служи да прикрие оставената помежду им деформационна фуга. Лайсната има леко изпъкнала форма и се закрепва към подовата плоча с винтове и дюбели. На сн. 6 е показана летва от дървесен материал със същото предназначение. Закрепва се към подовата плоча с винтове и дюбели.

Голям интерес представлява показаният на сн. 7 метален кант за оформяне на челните ръбове на стъпала. Благодарение на него е възможно облицоването на бетонни стълбища във вътрешността на сградата – например във вилна сграда или мезонет, с ламинатни или други дъски. Това е лесно изпълнимо и ефектно решение. Кантът притиска, покрива и предпазва челния кант на дъската, затваря челния ръб на стъпалото, а награпената му повърхност предпазва от подхлъзване. Изработен е от дуралуминий в различни цветови нюанси – сребрист, златен, пясъчен и бронзов.

Pod7На сн. 8 се вижда дървена профилна летва за оформяне краищата на покритието и защита на челните кантове на крайните дъски. Закрепва се към подовата плоча с винтове и дюбели.

На сн. 9 е показан още един вариант за оформяне на прехода между две различни по дебелината си покрития – ламинатен паркет и меко покритие (мокет). В случая е използвана дървена летва, закрепена с винтове и дюбели към подовата плоча.

Накрая няколко думи за поддържането и почистването на паркетните покрития. Благодарение на фабрично нанесеното качествено, силно устойчиво на замърсявания повърхностно покритие, те се почистват изключително лесно. За целта се използват два препарата:

– течен за почистване и възстановяване блясъка и водоотблъскващата способност на покритието;

-твърда паркетна вакса за възстановяване на защитното покритие.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото