Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Закрепвания в блокове YTONG с дюбели на TOX

Всеки строителен материал има своите специфични характеристики и особености, които трябва да се познават и строителната практика да се съобразява с тях. Така например едно от отличителните качества на блокчетата YTONG са много добрите им топлоизолационни свойства, които ги правят едновременно и конструктивен, и топлоизолационен материал. Това е една от причините за бързото им налагане в съвременното строителство. Топлоизолационните качества на материала (клетъчен бетон) се дължат на неговата затворена клетъчна структура, която съдържа многобройни въздушни мехурчета, които са лош проводник на топлината.

За сметка на това, обаче, здравината на блокчетата естествено отстъпва на плътните материали – керамичните тухли и бетона. В повечето случаи този факт на практика е без особено значение, с няколко изключения. Първото е оформянето на изпъкнали ъгли на зидове от блокчета YTONG. Ефикасната защита срещу изкъртване на ръбовете при удар с твърд предмет е предпазването им със специални метални лайсни, които се вграждат в мазилката или в гипсовата шпакловка.

Вторият случай, в който трябва да се отчита по-ниската товароносимост на основата, е, когато към стената се монтират (окачат) различни по тежест и натоварване предмети – от картини до кухненски шкафове, например.

Проблемът е напълно решим и се свежда до използването на специално разработени за целта пластмасови или метални дюбели, до тяхното правилно монтиране и разпределение на натоварването.

В предишни статии сме представяли различни закрепвания в различни материали с дюбелите на fischerdübel. На нашия пазар се продават и дюбели от други производители, като напоследък с по-ниските си цени успешно се вмества и българската фирма Видира.

Тук сме подбрали няколко дюбела на друг водещ европейски производител – немската фирма TOX, подходящи за закрепвания в блокчета YTONG.

 

Универсален пружиниращ спирален дюбел TFS и TFS-L

tox1Дюбелът е с пластмасово, лесно деформиращо се в предната си част тяло, което чрез смачкване се запъва в отвора и така се реализира задържането. Той е универсален, защото е приложим както за твърди материали, като бетон, така и за по-крехки, каквито са решетестите тухли, гипсокартонът и клетъчният бетон. Дюбелът TFS се използва за стандартни закрепвания, докато TFS-L има удължено тяло и се използва предимно за монтиране на рамки на дограма. Може да се използва при проходен (дюбелът заедно с винта в него се набива през отвор в закрепвания предмет), както и при обикновен монтаж.

На снимката се вижда как предната част на дюбела се е свила до образуване на „възел“, който сигурно задържа дюбела в блокчето YTONG.

 

Универсален пружиниращ спирален дюбел VLF

tox2Този дюбел наподобява предишния, но, за разлика от него, на върха си има метален накрайник със заострени зъбци. Използва се предимно при проходен монтаж за закрепване на рамки, облицовки, метални профили и др. При монтиране в газобетон той се набива, подобно на пирон, без предварително да се прави за него отвор. Минималната дълбочина за сигурно задържане в газобетона е 70 mm. При по-малките по големина дюбели (6/50 до 8/140) се използват винтове за дърво SPAX, а при по-големите – винтове за дърво с глава Т40 или с шестостенна глава.

 

Метален дюбел MKD

mkdДюбелът има разцепено в предния си край метално тяло, което при навиване на винта се разпъва встрани и силно се притиска към стените на отвора. При монтиране в газобетон дюбелът се набива направо, без предварително за него да се пробива отвор. В тялото на дюбела се навива шпилка с двустранна резба – от единия край с едра стъпка, подобна на винт за дърво, която се навива в дюбела. Другият є край е нарязан с метрична резба, към която може да се закрепват различни носачи, в случая за закрепване на тръбопровод.

 

Метален дюбел MSL

MSLДюбелът се произвежда в две разновидности: MSL-S1 – със скрита глава на винта, и MSL-S2 – с винт с шестостенна глава. Задържането в отвора се осъществява чрез разперване на разцепения на ивици преден край на дюбела, което добре се вижда на снимката. Използва се основно за закрепване на външни или вътрешни обшивки от дърво или метал, на различни метални профили и др.

 

Метален дюбел PA

PAТези дюбели се изработват от галванично поцинкована стомана в три разновидности. Тялото на дюбела представлява гилза, чийто преден край е разцепен по дължина и така получените сегменти се разтварят (разперват встрани) от конуса в края на винта.

Дюбелът се набива направо в газобетона, без за него да се пробива отвор.

Характерна за тези дюбели е максималната товароносимост, която осигуряват.

Използват се за различни по-натоварени и отговорни закрепвания като: монтиране на антени за сателитна телевизия, метални стълби и перила, санитарни прибори, прозоречни решетки, вентилационни въздуховоди и т.н.

Закрепванията при трите разновидности на дюбела са добре илюстрирани на снимките, като ще допълним само, че при дюбела PA-VI закрепването става с болт, който се завива във вътрешната резба на анкера.

 

Фасаден дюбел PFD

PDFДокато всички останали дюбели имат универсално предназначение и са подходящи за употреба при различни материали, този е специално предназначен за закрепване в газобетон. Използва се предимно за монтиране на леки облицовки, включително и откъм външната страна на сградата. Закрепването на дюбела в отвора се постига чрез запъването му от шиповете, които излизат при навиване на винта.

 

Дюбел за гипсокартон GD-37

Този специализиран дюбел също може с успех да бъде използван за закрепвания в блокчета YTONG. Без предварително пробиване на отвор дюбелът се завива в блокчето, като се върти с отвертка. За това спомага специално оформеното на върха му острие. Самият предмет се закрепва чрез винт, който от своя страна се завива във вече закрепения дюбел.

Дюбелът се използва за закрепване на сравнително леки предмети: картини, рамки за огледала, стенни лампи, кабелни канали и др.

 

За допълнителна информация и покупки на дюбели TOX посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото