В категории: 2016, Брой 1-2/2016, Градина

Усъвършенствани мотофрези на VIKING

Motofrezi1

Светът на двигателите с вътрешно горене, на редукторите и други от този вид механизми, не следва темповете на развитие, характерни за съвременната микроелектроника. Нещо повече, когато даден модел се задържи на пазара примерно 2–3 и повече години, това е сигурен знак, че машината е успешна и преодолява натиска на конкуренцията по отношение на експлоатационни качества, надеждност и дълготрайност. Такъв случай е семейството мотофрези VIKING, чиито актуални за българския пазар модели се продават много успешно. Това се дължи на изключителната им здравина, висока производителност, възможности за лесно пригаждане на машината за различна по широчина обработка на почвата и далеч не на последно място, поради удобствата, които правят работата с тях неуморяваща и привлекателна. Това обаче не успокоява производителя – австрийското дружество VIKING, компания от групата STIHL, която неспирно търси и изнамира нови възможности, чрез които да развива вече постигнатото. Работата с машините става все по-удобна, изискваща по-малко физически усилия и като цяло по-малко уморява работещия. Така например миналата година компанията извърши поредното обновление, съдържащо редица макар и дребни наглед промени, които целят именно подобряване на комфорта при работа с мотофрезите. Премените засегнаха общо пет модела, три от които се продават и у нас. Това са мотофрезите HB 445 и HB 585. Трите машини вече са представени подробно в „Направи сам“ при появата им на нашия пазар, което ни позволява тук да съсредоточим вниманието си единствено върху внесените през миналата година подобрения.

Motofrezi2

Както вече загатнахме, усъвършенстването е насочено към подобряване на ергономичността на машините, а резултатът става особено силно осезаем при продължителна работа и обработване на тежки терени с уплътнена почва. Ръкохватката на машините е снабдена с ефективно действащ антивибрационен механизъм, който забележимо намалява нивото на предаваните към ръцете вибрации, спомага за щадене на ставите на ръцете, води до намаляване на умората. Механизмът за фиксиране местоположението на ръкохватката също е подобрен, като позволява плавна промяна по височина в по-голям диапазон, а също така и преместването й встрани. Това позволява на хора с различен ръст да регулират положението на ръкохватката така, че да бъде най-удобно за работа положение. Страничното преместване на ръкохватката позволява работещият да не стъпва в рохкавата пръст, а да се движи встрани от машината. Ръкохватката може да се завърта силно напред, което съществено намалява мястото, която машината заема при транспорт или съхраняване.

Помислено е и за такъв наглед дребен детайл като доброто подсигуряване на пружинния шплент, с който се фиксира положението на задната спирачна опора. От това зависи дълбочината на обработка на почвата и скоростта на придвижване на машината. При по-ранните модели вибрациите на машината подпомагаха склонността на шплента да се измъква, а изпадне ли веднъж, намирането му в разораната земя е трудна, често и невъзможна задача. Транспортирането на машината на собствен ход се осъществява с двойка колела, монтирани към механизъм, който се повдига или сваля без усилие и без използване на помощен инструмент.

Механизмът за управление на честотата на въртене на двигателя, респективно скоростта на въртене на фрезерите, е обновен и поставен на едната ръкохватка така, че лостчето му да се премества лесно с палеца на ръката, без тя да се отделя от нея. Двете лостчета за управляване посоката на въртене на фрезерите са свързани с общ блокиращ механизъм, който прави невъзможно едновременното им задействане.

По-ниско разположеният център на тежестта на машината се отразява благоприятно върху нейната устойчивост и маневреност. Взети са допълнителни мерки за още по-сигурното уплътняване на редукторната кутия срещу евентуално проникване на вода при миене на машината със силна струя вода. Новост е и приспособлението AGS 100, което обхваща и защитава ръбовете на редукторната кутия от механична повреда поради удар от камъчета и по-едри песъчинки. То е особено полезно при работа в каменисти почви.

Допълнителна, включително ценова информация за мотофрезите VIKING може да намерите на сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Брой 1-2/2016, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото