В категории: 2016, Брой 3-4/2016, Градина, Представяме ви

Заводът и машините на VIKING

Werk1

Инж. Георги Балански

След заводите за производство на машините с марката STIHL в Германия, и завода за режещи вериги в Швейцария, тема на статията „Къде и как се раждат машините на STIHL и VIKING“ третата цел на посещение на българската група, дилъри на „Андреас Штил“ ЕООД, бе заводът на VIKING разположен в китното тиролско градче Лангкампфен, в подножието на Алпите.

В сайта на списанието ни от публикуваните досега 36 статии лесно може да се проследи развитието на продуктите на марката VIKING през годините, включително пуснатата в началото на тази година за продажба у нас най-нов модел косачка робот iMow. За това насочваме вниманието си към производителя с неговата история, възможности и пазарно присъствие, към видяното в завода на VIKING и неговата изпитателна площадка, към чутото от любезните домакини и лично от управителя на фирмата д-р Петър Предч. Това, което най-пълно оформя облика на фирмата с нейните възможности, и най-вече за това, как се постига качеството, с което са известни машините с марката на VIKING, качество, което самите те определят като Premium.

 

Коя е VIKING

VIKING GmbH e фирма от групата на STIHL. Тя е основана през 1981 г. в австрийския град Куфщайн от магистър Хенрих Лехнер, който година по-късно започва и развива производството на дробилки за храсти и други растителни материали. Още първите машини се отличават с модерната си конструкция и високите си технически параметри и качество за времето си. Фирмата бързо се нарежда сред първите производители на такива машини в Централна Европа. През 90-те години VIKING достига 90% пазарен дял в Австрия.

През 1984 г. VIKING започва и производството на собствена линия четириколесни косачки за трева. Производството е изключително ръчно.

Werk2

Резкият възход на VIKING започва през 1992 г., когато фирмата става собственост на групата STIHL. Благодарение на открилите се мащабни възможности за инвестиране, достъпът до развойните центрове и производствени мощности, прилагането на производствения и управленски опит на STIHL, както и на добре развитата глобална международна търговска мрежа на групата, VIKING разгръща обширна производствена програма. Утвърждава се като авторитетен производител на голяма гама от машини за поддръжка на паркове и градини. Сред тях най-силно са застъпени машините за косене на трева.

Възходът на VIKING, който и продължава и днес, е особено свързан с управленската дейност на д-р Николас Щил, който управлява фирмата от 1993 г. до средата на 2011 г., след което поема управлението на групата STIHL. Очевидно 19-годишната ръководна дейност начело на VIKING му е позволила да натрупа солиден управленски опит, за да поеме от ръцете на баща си, г-н Ханс Петер Щил, най-отговорния пост в групата – Председател на Надзорния и на Консултативния съвет на STIHL.

Werk3

След него, от 2011 г., ръководството на VIKING поема д-р Петър Предч. Продължава бързото развитие на фирмата и налагането на нейните продукти на пазара.

Успешното, ускорено развитие на бизнеса изисква строителството на изцяло нова производствена мощност. Така през 2001 г., само на 4 km разстояние от досегашната фабрика, израства нов модерен завод – център на цялостната развойна, производствена и логистична дейност на фирмата. Непосредствено до него се намира обширен затревен терен, на които машините се изпробват до пълно изнемогване. Така в реални условия се установява със сигурност качеството на тяхната работа и дълготрайността им.

Скоро заводът „отеснява“, поради което следват две поредни разширения – през 2007 и 2012 г. В днешния си вид заводът има около два пъти по-голяма площ в сравнение с първия етап на строителството. Обемът на складовата площ е от много съществено значение за VIKING, защото фирмата гарантира, че поддържа на склад резервни части за период от 10 години след излизане от производство на всеки модел. Мисли се и за непосредственото бъдеще. Вече е осигурен теренът, необходим за следващото планирано разширяване на завода.

За успешното развитие и състояние на всяка фирма най-верният показател са нейните финансови резултати. През 2014 г. VIKING е постигнала оборот от 179,3 млн. евро, което представлява ръст от 16,5% спрямо по-предната година. За петгодишния период, 2010 – 2014 г., оборотът е нараснал общо с 62%. В края на 2014 г. във VIKING са работили 350 служители, към момента на постоянен трудов договор се трудят около 390 души. Понеже продажбата на машините има сезонен характер, в предхождащите интензивното търсене периоди, фирмата наема допълнително около 100 и повече работника.

Продуктите на VINKG се разпространяват чрез 63 търговски партньори и около 10 000 дилъра. Към момента те се продават в общо 74 държави. Това става както чрез дъщерните дружества на STIHL по света, така и чрез самостоятелни вносители. Основният пазар на VIKING е и за сега остава Европа. Продуктите както на VIKING, така и на STIHL се продават чрез специализираната единна и за двете марки дилърска мрежа, за което вече стана дума в предната статия.

98% от продукцията е за експорт извън Австрия, като в Германия, Франция, Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург) VIKING е сред първата тройка най-продавани марки, а в Русия, Полша и Великобритания, попада в първата шестица.

 

VIKING отвътре

Групата български търговци бе посрещната и поздравена лично от управителя на VIKING д-р Петър Предч, който за пореден път подчерта вниманието, което в групата STIHL се отдава на такива срещи, тяхното значение за още по-успешното налагане на марката и продажбата на нейните машини. Той специално подчерта приноса на българския пазар и дилърската мрежа за силните темпове на развитие, които VIKING отбелязва особено през последните години. Затова той изрази своята благодарност към присъстващите на срещата за личния им и на фирмите им принос за по нататъшното утвърждаване на двете марки – STIHL и VIKING. Г-н Предч изрази убедеността си, че това посещение ще засили допълнително убедеността у търговци във високото качество на продуктите на VIKING и производствените възможности на фирмата. В словото си той акцентира върху развитието на най-новите видове производства в завода – акумулаторно захранваните машини и роботите косачки.

4

Управителят на VIKING подчерта също, че за него и неговите сътрудници е от особена важност да получават своевременна информация от дилърските фирми за предпочитанията на клиентите. Това спомага за вземане на правилните решения при разработването на нови продукти, както и за оптимизирането на съществуващите модели. Затова след разглеждането на производствените цехове и складови халета, той се срещна повторно с групата, за да изслуша конкретните оценки и препоръки за съвместната работа, за приема на машините от страна на клиентите, трудностите в работата на търговците, както и възникнали след продажбата технически и други проблеми.

За отбелязване е също, че машините на VIKING редовно печелят различни престижни награди, каквато например е популярната red dot design award за промишлен дизайн (например косачката MB 756 YC, тракторът за косене MT 6127 ZL и др.). Фирмата особено се гордее с отличията Plus-X, които са комплексни и съдържат високо признание едновременно за добър дизайн, най-добро качество на пазара и най-добри резултати в сравнение с конкурентите. Носители на това отличие са косачката с мрежово електрическо захранване ME 235, акумулаторната косачка MA 443 C и др. Машини на VIKING са редовен победител и в множество сравнителните тестове, които провеждат редакциите на независими специализирани медии.

Всички тези авторитетни отличия съдържат и висока оценка за функционалността на даден продукт, включително и от гледна точка на опазването на околната среда. Те са поредното потвърждение за успеха на производствената стратегия, която във VIKING наричат Premium.

Несъмнена гордост на VIKING и на групата STIHL като цяло е и световният рекорд за скорост, постигнат от модифициран трактор за косене от серията Т6 – 214,967 km/h. Той е регистриран и в „Книгата за рекорди на Гинес“.

За придобиване на представа за мащаба на производство ще надникнем съвсем бегло в сектора на машините за косене на трева. Най-общо казано, VIKING предлага широка палитра машини за косене на трева на площи от 300 до 8000 m². В каталога на VIKING за 2016 г. са включени общо 47 модела (43 четириколесни и 4 триколесни) косачки за трева. От тях 7 модела се задвижват от електромотор с мрежово захранване и 4 (серия 3 и 4) се захранват от акумулаторна батерия. Роботите косачки iMow са представени с 6 модела. Тракторите за косене са 9 плюс един модел на райдер, който е по-компактен и по-лесно повратлив от трактора.

При развитието на косачките VIKING отделя много голямо внимание на машините, при които окосената трева се събира, вместо да се изхвърля. Раздробена на дребни късчета, тя се разхвърля равномерно в тревната площ, където бързо се разгражда до естествен биологичен тор. Част от машините се продават в комплект с рекултивиращ нож и аксесоари, при други, те се продават отделно.

 

Заводът на VIKING

Заводът е монтажен и в него се сглобяват машините с марката VIKING. Използват се готови агрегати, възли и детайли. Голяма част от тях се произвеждат в заводи на STIHL, примерно всичките, които са изработени чрез прецизна отливка под налягане от магнезиеви сплави. Такива например са редукторните кутии. Едрогабаритните пластмасови детайли се произвеждат от външни фирми, но матриците за тях са изработени от STIHL. Почти всички четириколесни косачки и трактори за косене се задвижват от утвърдилите са като стандарт за целия свят двигатели на американската фирма Briggs & Stratton. Двигатели на тази, както и на друга, също изключително авторитетна фирма – Kohler Courage, се използват за задвижване на мотокултиваторите. В стремежа си за снижаване на цената и борба с предимно „безименни“ конкуренти, които разчитат единствено на ниската цена, домакините предлагат и модел на косачка – MB 248, чийто двигател с вътрешно горене е разработка на VIKING.

Косачките с акумулаторно захранване се задвижват от най-ново поколение безчеткови електродвигатели. Акумулаторно захранваните машини на VIKING и STIHL използват едни и същи акумулаторни батерии с изходящо напрежение 36 V. Изборът на батерията зависи най-вече от консумацията на електроенергия – мощността на електродвигателя и средната продължителност на работен цикъл. Косачките на VIKING използват батерии AP 200 и AP 300.

Домакините демонстрираха пред българските си партньори и една рядкост сред производителите на косачки и трактори за косене с двигатели с вътрешно горене – голямо, много добре шумоизолирано помещение, чиито стени са покрити с поглъщащи шума панели. В него се изпитват нивото на шума и съдържанието на изгорелите газове, които машините отделят при различните работни режими. Тези данни са необходими за сертифициране на всеки нов модел. Изграждането на камерата елиминира необходимостта от ползване на подобни помещения, отдалечени на стотици километри от завода. Освен че използването на чужди камери допълнително завишава производствените разходи, това води и до удължаване на процеса, който изминава всеки нов модел до пускането му в редовно производство.

6

Характерът на монтажния процес определя и организацията на работа, необходимите за това работни места, част от които представляват елементи от поточна линия. Всяко работно място е обзаведено с необходимите инструменти и приспособления, които не само в максимална степен улесняват и ускоряват работата, но и гарантират нейното качество, примерно притягане на винтови скрепителни елементи с определен максимален въртящ момент. Други процеси като полагането на уплътняващата силиконова паста, заместваща класическата гарнитура, са автоматизирани. Най-същественото за качеството на готовия продукт е, че всяка операция се контролира, а и всеки работник на практика проверява и извършеното на предния пост. Най-всеобхватен е крайният контрол при тракторите за косене, който се извършва в специална изпитателна камера.

 

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Брой 3-4/2016, Градина, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото