Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Монтиране на дъсчени настилки на открито (декинг) – I част

Wolf1

Дървените настилки на открито, с тях и англоезичното им наименование декинг (Decking), трайно се настаниха при изграждането на веранди и тераси около къщата или в градината, за застилане на беседки и повърхността около тях, покрай басейни и други обособени с характерно оформление в градината места. Този вид настилки придават присъщата на дървото характерна топлина и уют, чудесно се вписват в природната среда. Появата им стана възможна благодарение на множество вносни и местно производство материали – специално произведени масивни дъски от различни дървесни видове. Благодарение на естествената устойчивост на някои видове дървесина, на съвременните методи и материали за дълбоко импрегниране на материала, включително алтернативните на третирането с химикали т. нар. термодървесина, както и набиращата популярност в Германия DAUERHOLZ – патентована технология за дълбоко импрегниране, позволяваща превръщането на местната иглолистна и други видове дървесина във висококачествен, с висока устойчивост материал за външно приложение. Тези материали са устойчиви на загниване и други увреждания вследствие на външните атмосферни въздействия, UV лъчи и различни вредители.

Дъските от местни видове: лиственица, дугласка ела, вакуумно импрегниран бор и др. са по-евтини, като първите два вида са естествено устойчиви на гниене, на атмосферни влияния и вредители.

Екзотичните видове дърво са силно устойчиви на такива въздействия, поради което в повечето случаи не се налага предварителна специална обработка. Те имат характерно оцветяване и текстура, които се ценят високо, но също така са и значително по-скъпи. Сред най-често използваните екзотични материали за външни настилки са дъските от бангкирай (Bangkiraj). Тяхната популярност се дължи и на факта, че имат напълно приемлива цена за много доброто си качество. Отличават с много висока плътност (около 900 kg/m³), еднородна плътност и текстура. Цветът им е от светлокафяв до тъмночервенокафяв. След по-продължителен престой на открито, ако не се поддържат редовно чрез третиране със специални масла, повърхността им постепенно посивява. Дървото расте в Югоизточна Азия. Цената на настилката (само на дъските) от бангкирай е около 95–105 лв./m².

Wolf2

Често срещана е препоръката, когато се избират материали от тропическа дървесина, да се купуват само сертифицирани дъски, носещи знака FSC. Това е означението на международната организация Forest Stewartship Council, което, от една страна, е гаранция за качеството на дървесината (доколкото знакът не е фалшифициран), а от друга – подкрепя се стремежът на организацията за опазване на тропическите гори от поголовно унищожение. Същото значение има и знакът PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification).

Разнообразието от предлагани на пазара дъски за такива настилки е голямо, широк е и ценовият диапазон – от около 50 лв./m² (северен бор импрегниран – 45 лв./, сибирска лиственица – 50 лв./m²) до около 200 лв./m² за някои екзотични видове (ипе – 185 лв./m², тик – 185 лв./m²).

Когато се обсъжда видът на дървесината, най-често се говори за дъските, докато за носещата конструкция, този проблем се подминава. Това не е далновиден подход, продиктуван навярно от финансови съображения, защото от състоянието и дълготрайността на носещите бичмета, зависи цялата конструкция. Затова оптималното решение е дъските и бичметата да бъдат от един и същ вид дървесина, за да имат еднаква устойчивост, еднакво да набъбват и да се свиват.

Произвеждат се и композитни дъски от дървесни частици и пластмаса (PE/PP) WPC (Wood Plastic Composites), които сполучливо имитират различни дървесни видове. Най-същественото им предимство е, че са изключително устойчиви на атмосферните влияния и загниване. Освен това повърхността им не е хлъзгава, дори и когато е мокра. Цените им са средно от 65–85 лв./m² до около 110–140 лв./m². Даваме тази съвсем бегла ценова информация, за да подчертаем, че полагането на дървени настилки не е разоряващо начинание.

Обичайно повърхността на дъските е надлъжно фино или едро рифелована, което придава допълнителна визуална прелест на настилката, предотвратява подхлъзването, както и поражда приятно усещане при стъпване с бос крак. Визуалният ефект силно зависи от цвета на дъските. Текстурата на дървесината по-ярко личи при дъските с гладка повърхност, чието предимство е и по-лесното почистване на настилката. Запазването на цвета на естествената дървесина изисква поддържане на настилката с различни специално произведени масла. Две мнения няма, че дъсчената настилка се вписва отлично в градинската среда, олекотена и елегантна, създаваща възприятие за неповторимия уют на дървото. Нещо, което не е характерно за студените наглед и при допир настилки с каменни и теракотени плочи, бетонни елементи и др.

wolfcraft_terassenbau_S

Най-често срещаното напречно сечение на дъските от масивна дървесина за външни настилки е 145х25 mm. Дължините им варират най-често в интервала 2,5 и 4,8 m. Някои производители предлагат и цялостни системи за изграждане на такива настилки, предимно с композитни дъски (WRC), които включват и елементите за закрепване на дъските към носещата скара – клипсове, винтове и др.

Качеството на изпълнение, както и дълготрайността на всяка дървена настилка зависи в много голяма степен от правилната подготовка на основата. Когато се работи направо върху почвата, трябва да се подготви стабилна основа, не позволяваща на капилярната влага да се издига и достига до дървената конструкция. Основата трябва да бъде добре подравнена, застлана с пласт от трошен камък, в някои случаи се препоръчва полагането най-отгоре и на дебело полиетиленово фолио, което предпазва от прорастване на растения. На настилката се придава наклон, който да позволява водата да се оттича по каналите на рифелованата повърхност на дъските, вместо да се задържа в тях. При дъски с гладка повърхност, наклонът не е задължително необходим. Все пак оттичането на водата може да се улесни чрез придаване на напречен наклон на дъските. Наклонът може да се даде и чрез различно дебели подложки, поставени под бичметата на носещата дъските скара. Дъските се закрепват напречно върху добре нивелирана скара от успоредно поставени бичмета от импрегнирана дървесина. Те от своя страна най-често се полагат върху редици от голямоформатни бетонни тротоарни плочи или специални, произведени за целта бетонни плочи.

4

Друго решение за основа на носещата конструкция са бетонни блокчета, включително фабрично произведени с основа около 22 х 22 cm формата с два кръстообразно разположени в горния им край прореза с широчина 5 cm и 7 cm. В тях лягат бичметата.

В непосредствена близост до сграда често срещано решение е дървената настилка да се постави върху налична бетонна плоча, покрита с плочи. Това улеснява задачата. Решението дали бичметата да се положат по наклона, съответно дъските перпендикулярно на тях, или обратното, също зависи от конкретните условия.

Wolf6

6

Съвсем бегло споменаваме тези основни изисквания към подготовката на основата, защото целта на статията е да представи конкретно технологията за монтиране на такава настилка с използване на система от специално разработени от немската компания Wolfcraft материали, приспособления и инструменти. Те улесняват в максимална степен работата и допринасят за високото качество на завършената настилка. Знайно е, че специализираният инструмент може да превърне любителя в майстор. За майстора той е още по-ценен, защото спомага за повишаване на производителността на труда, следователно и по-лесно да си изкарва хляба.

Читателите на списанието навярно са забелязали, че за Wolfcraft е характерно да разработва и предлага завършени комплексни решения – специализирани инструменти и приспособления, предназначени за извършване на специфични операции и дейности, като:

» Инструменти и приспособления за монтиране на ламинатни паркети

» Приспособления за перфектно монтиране на врати

» Приспособление за винтови съединения със скрити глави

Сега продължаваме този списък с гамата специализирани инструменти и приспособления, които Wolfcraft е разработила и предлага за монтиране на дъсчени настилки на веранди, тераси и други места. Представяме ги по реда на тяхното използване, със снимки и текст, поясняващи технологията за монтиране на дъските. Тя, естествено, е съобразена в максимална степен с особеностите на дървесината да се свива и издува, както и да се измята.

Независимо че дъските, било поради вида на дървесината, било поради тяхното импрегниране или термична обработка, както и двете заедно, са изначално неподатливи срещу загниване, увреждане от гъбични организми или дървоядни насекоми, начинът на монтирането им допълнително способства за намаляване на опасността това да се случи. Това става чрез осигуряване на добро проветряване и предотвратяване задържането на вода и влага.

Както при всяка друга строителна задача, и тук първата стъпка е да се състави план за работа – да се определи мястото и големината на площта за настилане, разположението на бичметата в носещите конструкция, местоположението на бетонните плочи. Въз основа на това се определят количествата и доставят необходимите материали. Количеството на дъските се пресмята приблизително според площта за настилане с добавка на 10% за обрязване и отпадък. Трябва да се предвидят дъски и за страничното ограждане и затваряне на настилката. При покупката на бичметата надбавката обичайно е 5%.

При точното оразмеряване на настилката трябва да се вземе под внимание и разстоянието между всеки два съседни реда дъски – в нашия случай то е 6 или 8 mm. Желателно е дължината на дъските да бъде съобразена с дължината на настиланата площадка. При по-голяма дължина, когато в реда се поставят повече от една дъски, се препоръчва използването на по-къси дъски, така че снадките да не бъдат в непосредствена близост до края на настилката. Освен това по-късите дъски се транспортират, а и монтират по-лесно.

За носещата настилката скара са подходящи бичмета с примерно напречно сечение 45х90 mm. Те се поставят успоредно и на разстояние едно от друго 40–50 cm, което се приема за оптимално при дъски с дебелина 25 mm (освен ако производителят на дъските е посочил други стойности). Когато е необходимо, бичметата се снаждат по дължина с помощта на специални стоманени планки и винтове. Мястото на снадката трябва да лежи върху плоча. Разстоянието между последното бичме и края на настилката не бива да надхвърля 2,5 пъти дебелината на дъските, т.е. около 6 cm.

Винтовете трябва да бъдат от неръждаема стомана. В противен случай те ще корозират и около главите им ще се образуват тъмнокафяви, загрозяващи настилката, петна. За дъски с дебелина 25 mm най-подходящи са винтовете за дърво 4,5х50 mm със самопробиващ връх и глава Torx. Такива именно винтове се съдържат в предлаганите от Wolfcraft комплекти.

По-нататък ще се придържаме към препоръките на Wolfckraft за изпълнение на външна настилка.

Първо се очертава площадката, която следва да се покрие с дъсчена настилка. Почвата се изкопава на дълбочина до около 40 cm и се изнася встрани. След това на нейно място се насипва пласт от едра фракция трошен камък или чакъл с дебелина около 35 cm. Насипаният материал се подравнява и уплътнява чрез трамбоване. Изкопът се запълва окончателно чрез насипване на пласт с дебелина около 5 cm от ситна фракция (филц) трошен камък. Той се подравнява с мастар, като при това се придава наклон за оттичане на водата по каналите на рифелованата повърхност на дъските. Преобладава мнението, че наклон 0,5-1% (5-10 mm/m) е достатъчен за оттичане на водата вместо да се задържа в улеите на дъските. Дъждовната вода трябва да се оттича в посока възможно по-далеч от основите на постройката, като за предпочитане е дъските да бъдат поставени перпендикулярно на стената. Когато са успоредни на нея, наклонът да насочва водата встрани от постройката

При по-голям наклон на настилката, максимален 2%, денивелацията на разстояние 5 m става 10 cm,което може да създава проблеми, примерно при нивелиране на маса, за поставяне на подвижен грил, а предмети с обла форма да се търкулнат по наклона.

Върху добре подравнената основа, по продължение на бичметата, се поставят и нивелират редици от бетонни тротоарни плочи с минимална големина 30х30 cm. Те се поставят на разстояние 50–60 cm една от друга. Върху плочите се поставят специални подложки с размери 90х90х10 mm, които Wolfcraft предлага в пакети по 20 бр. Те са произведени от еластичен материал.

Поради своята водонепропускливост те възпрепятстват достъпа на влага към долната страна на бичметата, което ги предпазва от загниване и удължава дълготрайността им. Подложките поглъщат шума при стъпване и придават известна еластичност на настилката, което се усеща приятно при ходене. Подложките могат да се използват и за придаване на наклон на бичметата, като се поставят примерно две една върху друга.

За лесното и най-вече качествено закрепване на дъските с използване на описаните в статията приспособления е много важно бичметата и положените върху тях дъски да бъдат взаимно перпендикулярни. Измерването може да се извърши с лазерен нивелир с два лъча под ъгъл 90° (стига слънцето да не грее ярко) или с помощта на геометричните познания от училищните години – класическата теорема на Питагор за катетите и хипотенузата на правоъгълния триъгълник. Пренесено в строителната практика, това означава от пресечната точка между канта на дъската и канта на бичмето да се отмери в едната посока, примерно върху дъската, разстояние 120 cm, а върху бичмето – 160 cm. След това се измерва разстоянието между отбелязаните точки. Ако ъгълът е прав, дължината на диагонала (хипотенузата на триъгълника) трябва да бъде 200 cm. Когато диагоналът е по-къс, ъгълът е по-малък от правия и обратно. По този начин се нагласява точното местоположение на бичмето спрямо дъската. Останалите бичмета се подреждат успоредни на него. В редица случаи, и особено при застилане на съществуващи с бетонна основа тераси, се препоръчва закрепване на бичметата с винтове и дюбели към плочата или тротоарните плочи. Това ги предпазва от разместването по време на работа и като цяло стабилизира допълнително настилката. При всяко положение е добре периодично да се използва голям дърводелски метален винкел за проверка на ъгъла между дъските и бичметата.

Следващите стъпки зависят от избора на начина за закрепване на дъските към бичметата. Едната възможност е това да се направи така, че винтовете да не преминават през дъските, за да не се виждат отворите за тях и главите им. При това майсторско решение повърхността на дъсченото покритие е на практика перфектна, по дъските няма отвори, през които би могло да прониква вода и да се задържа влага. Втората възможност е винтовете да се завиват директно през дъските, което макар и по-бързо и по-евтино решение, също изисква прецизно изпълнение. Видимите глави на винтовете трябва да лежат „по конец“ и на еднакво разстояние от кантовете на дъските. Другото би било „срам за майстора“.

Wolfcraft предлага комплекти от инструменти, приспособления и елементи за всеки от тези два варианта.

Монтиране на дъските със скрити глави на винтовете

7

При този начин за монтиране на настилката дъските се закрепват към бичметата с помощта на специални пластмасови монтажни елементи. Както се вижда на снимките, всеки от тях е съставен от две части, които могат да се приплъзват една спрямо друга, както и да се разделят. Така дължината на елемента се напасва според широчината на дъската. Всеки елемент се закрепва с по четири винта откъм долната страна на дъската. От своя страна те се закрепват към бичметата с по два винта. В единия си край елементите имат ограничително прагче, в което плътно опира кантът на дъската. Продават се комплектувани с необходимите за монтирането им винтове от неръждаема стомана и глава Torx TX 20.

Показана е вече монтирана дъска заедно с елемента, с който ще бъде монтирана следващата. Втората дъска липсва на снимката, за да се виждат четирите винта, с които монтажният елемент се закрепва откъм долната й страна. Двата съседни елемента са монтирани така, че да се разминават без да си пречат един на друг. Виждат се и двата винта за закрепване на всеки елемент към бичмето. Използването на тези специално създадени за целта елементи, освен скритото монтиране на винтовете, има още няколко предимства. Подвижната връзка между двете части поема издуването и свиването на дъските, породени от атмосферните влияния, без това по никакъв начин да натоварва винтовите съединения, с което да предизвика поява на напрежения и пукнатини в дъската. Освен това дъските не лежат директно върху бичметата. Между тях остава пролука, която улеснява проветряването, а проникналата влага бързо се изпарява.

8

Когато дъските се полагат успоредно на стена, първата се поставя на разстояние 1 cm от нея. Това позволява на настилката да се разширява и свива. Затова, при необходимост, според широчината на дъската, може да се наложи скъсяване на монтажите елементи. Производителят е предвидил това, като в края на всеки от тях има по два алтернативни отвора за винта, с който този край се закрепва към бичмето. До тях има вдлъбнатини, по които се извършва прерязването. Всеки от елементите се монтира с по четири винта към дъската, след което тя се обръща и поставя на мястото си. Сега всеки монтажен елемент се закрепва с по един винт откъм стената и с по два, в другия край.

Закрепването на монтажните елементи, които не са малко на брой (примерно около 118 за площ с размери 2,5х3 m), става лесно и бързо, най-важното – с висока точност, когато се използва показаното на снимките специално приспособление. Елементът се поставя в него по показания на снимките начин и с негова помощ се намества и закрепва с винтове на мястото си с точност, която иначе трудно се постига.

Както вече стана дума, елементите за всеки следващ ред дъски се монтират така, че да приплъзват, без да си пречат с елементите на вече поставените дъски. При всеки следващ ред дъски те се поставят така, че веднъж да попадат от лявата страна на предните елементи, след това – от дясната, при по-следващия ред – отново от лявата страна и т.н.

Wolf20 Това странично изместено монтиране се извършва лесно и най-важното точно с помощта на приспособлението. След като всички монтажни елементи бъдат закрепени, дъската се обръща, поставя се върху скарата от бичмета и внимателно се избутва до упор, докато заеме мястото си. При това задният край на монтажните елементи се подпъхва плътно под вече закрепените дъски.

9

Добре изпълнената настилка изисква също еднаква широчина на фугата между редовете дъски. За тази цел между вече закрепените и дъските от следващия ред, през 80–100 cm, се поставят пластмасови шаблони. Те имат две пластини с дебелина 6 и 8 mm, които определят широчината на фугата. За силното притискане на двете дъски една към друга и задържане на още незакрепената, докато бъдат завити всички винтове, Wolfcraft предлага специална разновидност на своите популярни и качествени стеги за работа с една ръка. Особеното при този модел са двата специални накрайника, поставени върху краищата на двете им рамене. Краищата им са оформени като пластини, които влизат във фугата между дъските. Стегите са подходящи за монтиране на дъски с широчина до 25 cm. Заслужава да се отбележи също, че когато не са необходими, тези накрайници се свалят и на тяхно място се поставят обикновените от комплекта, което превръща стягата в универсална, за да може да се използва навсякъде, където е необходима.

Последният ред от настилката се монтира с помощта на модифицирани монтажни елементи, които позволяват закрепване към челото на бичметата. Към дъските те се закрепват както и останалите. Последната дъска се поставя точно върху предната, като страничното изместване на монтажния елемент се определя с помощта на винкел, спрямо местоположението на елементите за предната дъска.

11

Там, където се налага, краищата на настилката се обрязват с ръчен циркулярен трион, воден по метална шина, широка дъска, ивица дебел шперплат или друг материал с прав кант. За напречното рязане на дъските най-подходящата машина е накланящият се циркулярен трион. Между челата на дъските в един и същ ред се оставя същото разстояние, както и между кантовете им по дължина.

Челното свързване на две дъски се прави върху бичме, така че фугата помежду им да бъде симетрично разположена спрямо осевата му линия. Челните фуги в два съседни реда дъски трябва да се разминават на разстояние, колкото е стъпката между два съседни реда бичмета или повече.

Краищата на настилката най-често се ограждат с дъски за настилката, което трябва да се обмисли внимателно още при започване на работата.

Инструментите на Wolfcraft може да бъдат закупени от електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.

Продължава в следващия брой:

Монтиране на дъските с открити глави на винтовете


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото