Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Монтиране на дъсчени настилки на открито (декинг) – част II

Wolf1

Монтиране на дъските с видими глави на винтовете

В предишния брой на списанието разгледахме изграждането на дъсчени настилки на открито и по-конкретно – технологията за монтиране на дъските със специализираните инструменти и приспособления на немската фирма Wolfcraft. Тази първа статията бе посветена на метода на закрепване на дъските, при който главите на винтовете са скрити, а лицевата повърхност на дъските се запазва ненаранена.

Тук ще разгледаме класическия вариант на закрепване, при който винтовете се завиват директно през дъските, а главите им остават видими върху настилката. За този метод на работа Wolfcraft също предлага специализирани инструменти и приспособления. Тяхното използване силно улеснява работата, съкращава се необходимото за това време и най-важното, подчертаваме за пореден път, постига се високо качество на изпълнението. Практически без възможност за допускане на грешки поради недостатъчно умение или невнимание. Това не е без значение, защото такава тераса или веранда се прави веднъж за десетилетия напред, а мърляво свършената работа все ще дразни и боде очите.

След като носещата скара от бичмета е правилно изградена, както това бе разгледано в миналия брой, остава да бъде монтирана и дъсчената настилка. При дебелина на дъските 25 mm се използват винтове от неръждаема стомана Torx TX 25 4,5х60. Този начин на монтиране е по-лесен и по-бърз, спестява се и покупката на монтажните елементи, необходими при скритото закрепване на дъските. За да получи висока оценка, завършената настилка разстоянието между всички редове дъски трябва да бъде еднакво, а главите на винтовете подредени като „по конец“ на една линия. Освен това разстоянието на всеки от тях до канта на дъската също трябва да бъде еднакво. Важно е също така диаметърът на отворите (след ферзенк) за винтовете да бъде колкото е диаметърът на главата винта, а всички винтове да бъдат завити при зададена, еднаква за всички дълбочина.

Wolf13

Тези изисквания се постигат с лекота с помощта на показаните тук два специализирани инструмента и раздвижен шаблон за водене на свредлото, предлагани от Wolfcraft. Шаблонът и инструментът за пробиване се продават в комплект. Инструментът е комбиниран – пробива отвора, необходим за завиване на винта и едновременно с това издълбава ферзенка за главата на винта. Свредлото Ø4 е произведено от висококачествена инструментална стомана (HSS), което гарантира лекота на пробиване и голяма износоустойчивост при работа и с най-твърди дървесни видове. Дълбочината на пробиване и на ферзенка се настройват точно, след което главата на инструмента се фиксира неподвижно с винт. Инструментът има пластмасов ограничител, с чиято помощ лесно и без опасност от грешки може да се пробива серия от отвори с еднаква дълбочина. Това е предпоставка за правилното завиване на винтовете, без опасност от създаване на напрежения в материала, дори разпукване на дъската, както и за прилягането на главите им във ферзенка на предварително пробитите отвори.

2

Wolf6

Подобна е и ролята на специалния накрайник за завиване на винтовете. Единият му край се закрепва в патронника на бормашината, а в другия се поставя бит TX 25. Той също е от неръждаема стомана, което предотвратява опасността след време да се появят тук-там ръждиви петна по главите на винтовете. Накрайникът има магнитни свойства, което улеснява задържането на бита в него. Подобно на другия инструмент, и този има ограничител от пластмаса, с който се ограничава дълбочината на завиване на винтовете. Той е подвижен, за да може да се нагласи предварително на точно необходимата дълбочина. Ограничителят има прорези, които осигуряват видимост към бита и главата на винта.

Точното позициониране на отвора за завиване на всеки винт е задача, с която се справя най-добре показаният на снимките раздвижен шаблон на Wolfcraft. С него лесно се постига перфектното подреждане на винтовете в редици. Шаблонът е пригодено за монтиране на дъски с широчина от 100 до 150 mm. Работата с него е пояснена на снимките, затова ще бъдем кратки с описанието.

Шаблонът има два отвора, през които преминава и се води свредлото, пробиващо отвора. Точното центриране на всеки отвор се постига след предварително настройване на шаблона. Това се прави по предварително очертани върху дъската два белега (1), отстоящи на еднакво разстояние от двата канта. Трябва да се има предвид, че винтовете не бива да попадат в улей. За тази цел шаблонът има два винта с крилчати глави. След разхлабване на единия (2), поставеният върху дъската и плътно опрян до канта й шаблон се избутва напред или изтегля назад, докато центърът на отвора съвпадне с очертания белег. След това винтът се притяга. Разхлабването на втория винт (3) позволява преместване на подвижната част на шаблона, докато центърът на втория отвор съвпадне с поставения тук белег. След това и той се притяга. С това шаблонът е готов за работа. От снимките става ясно и предназначението на предния, с продълговат шлиц, край на шаблона. Той се премества, докато главата на винта от предната дъска попадне в средата на шлица. При това положение се пробиват отворите за винтовете, закрепващи дъската.

4

За този начин на монтиране на дъските има още няколко тънкости. Дъските не опират директно върху бичметата, а лежат върху специални пластмасови дистанционни лайсни с вълнообразна форма. Те са дълги 345 mm и дебели 8 mm. Това се прави, за да не се задържа влага между тях, като се улесни изпаряването на проникналата вода. Лайсните се закрепват към бичмето с по три винта от неръждаема стомана TX 20 4,2х24 mm. Винтовете се продават в комплект с 20 лайсни, достатъчни за 6,5 m дължина.

Лайсните се монтират покрай ръба на бичмето, като са възможни два варианта. В единия те се закрепват с винтове в дълга редица покрай един от кантовете, като съседните лайсни се вкопчват в краищата си. При втория всяка лайсна се монтира поотделно, като се спазва следната последователност: веднъж до левия кант, следващата до десния, по-следващата, отново по левия и така нататък. Така помежду им остава свободна ивица, за да може винтовете, закрепващи дъските, да се завиват по осевата линия на бичмето. Стърчащата в края част от последната лайсна се отрязва.

Wolf14

Преди да се пристъпи към пробиване на отворите, дъската се намества на мястото си, като през 80 cm между нея и предния ред се поставя по един шаблон с желана дебелина – 6 или 8 mm. След това все още свободната дъска се пристяга със специалните стеги на Wolfcraft към вече монтираните в предния ред дъски. Максималната сила на притискане на всяка от тях е 120 kg. Използването на стеги не само гарантира еднаквата широчина на всички фуги в готовата настилка, но и много улеснява изправянето на евентуално изметнали се дъски. След това с помощта на раздвижния шаблон се пробиват частично отворите (4) за завиване на двата винта. Окончателното пробиване (5) се извършва след отстраняване на шаблона и на дълбочината, която е зададена чрез ограничителя на инструмента.

Накрая показваме и пълния комплект най-необходими инструменти на Wolfcraft за монтиране на дъсчени настилки с открити глави на винтовете. В него липсва инструментът за завиване на винтовете, ала според нас тази икономия не си струва и е добре той да се купи отделно.

Инструментите на Wolfcraft ще намерите в електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото