Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Подбрани акумулаторни електроинструменти STANLEY FatMax

Fatmax1

Американската компания STANLEY има 173-годишна успешна история. С над 80 притежавани от нея убедително наложили се на световния пазар търговски марки тя е най-големият производител на инструменти в света. Има заводи в 124 държави, в компанията работят над 52 000 души, а оборотът й през 2014 г. надхвърля 11 млрд. щатски долара.

Благодарение на дългогодишното сътрудничество на STANLEY с „Ташев-Галвинг“ през последните пет години се стремим в списанието редовно да представяме подбрани модели от най-новите и представляващи по-голям за българския пазар интерес ръчни електроинструменти с марките DeWALT, Black&Decker и STANLEY FatMax, които също принадлежат на групата.

Докато първите две с над 100-годишни традиции марки са водещи сред електроинструментите на американския пазар, първата в професионалния сектор, а втората – в сектора на домашните майстори, то създадената през 1999 г. марка STANLEY FatMaxе предназначена да запълни междината между тези два сегмента. По-точно, според нас, те са позиционирани в зоната на прехода между тези две основни групи. Качествени, производителни и сигурни при работа, с висока износоустойчивост, за което недвусмислено говори и тригодишната им гаранция, те предлагат всичко необходимо и желано, както от домашния майстор, който държи да има качествени инструменти в работилницата си, така и от занаятчията, комуто не се налага да извършва еднообразна, с един и същ инструмент, работа в рамките на работния ден. Към това трябва да се добави и умерената им цена. С две думи – маркови електроинструменти на силно конкурентни цени.

След първото по-общо представяне на електроинструментите STANLEY FatMaxв списанието ни, сега сме подбрали пет акумулаторно захранвани машини, които се радват на добри продажби в магазините на „Ташев-Галвинг“. Това, само по себе си, формира и оценката на клиентите за тях.

Веднага прави впечатление елегантният им, силно характерен за марката външен вид. Същевременно тялото на машините е функционално, предоставящо удобство и по-малка умора при работа. За отбелязване е също, че там, където е необходимо, тялото на машините е защитено с гумени буфери, които, при това, също допринасят за елегантния им, привличащ погледа външен вид. Ръкохватките са силно „вталени“, позволяващи лесното и удобно обхващане, и държане при работа. Машините се отличават с компактните си размери и ниското си тегло. Все качества от сферата на ергономията, които се ценят и от любителите, и от професионалните майстори.

За отбелязване е, че всички те се продават с по две батерии, което е характерна черта на професионалните инструменти, както и захранващото им напрежение – 18 V. Едва ли е необходимо да казваме, че електроинструментите STANLEY FatMaxса разработени с оглед на максимална взаимозаменяемост при използване на батерията. Така например към момента се предлагат два модела литиево-йонни акумулаторни батерии с този начин на закрепване и изходящо напрежение 18 V, които се различават по капацитета си – 2 Ah и 4 Ah. Бихме добавили още, че цените им се различават само с 60 лв., което е добре да се има предвид при покупката на допълнителна батерия.

Бормашина отвертка FMC600D2

Fatmax2

Привлекателен на вид, удобен за държане, достатъчно мощен, компактен и тежащ само 1,6 kg инструмент. Доставя се с две батерии с капацитет 2 Ah (енергийна мощност 36 Wh) и универсално зареждащо устройство за литиево-йонни батерии с напрежение 18 V и 14,4 V. Тя е класически тип с пластинчати (самопочистващи се) контактни елементи и сигурно действащ заключващ механизъм. Батерията се зарежда за 60 min. Машината има тристепенен LED индикатор, който показва нивото на зареждане на батерията.

Бързопритягащият патронник е пригоден за работа със свредла с цилиндрична опашка и диаметър от 1,5 до 13 mm. Бормашината пробива в дърво отвори с диаметър до 38 mm, както и в стомана – до 13 mm. Предавателната кутия е двустепенна, което в съчетание с плавното електронно регулиране на честотата на въртене позволява тяхното регулиране в границите 0–400/0–1600 minˉ¹.

Максималният въртящ момент, който машината постига, е 49,6 Nm. Той може да бъде ограничаван на 24 степени в зависимост от големината на винта и твърдостта на материала.

3

За съжаление фирмата не дава информация за диаметъра и дължината на винтовете за дърво, които машината може да завива. Изпробвахме я с наличните в редакционната работилница винтове. Справя се с лекота, без каквото и да е усещане за забавяне на оборотите, с винтове 5х50 mm, същото установихме и при винт с големина 5х80 mm. Решихме да изтормозим отвертката с винт 7,5х150 mm, глава Torx 30. Зави го безпроблемно в бичме от чамова дървесина. По същия начин машината се справя с лекота при издълбаване на глухи отвори Ø35 с фрезер за монтиране на изхвърлящи панти, нещо, което би възрадвало всеки дърводелец мебелист. След като изрязахме с боркорона отвор Ø63 в дъска, се отказахме с опитите да затрудним бормашината.

Размерите на бормашината (дължина х височина х широчина) са 190х220х80 mm.

Както вече стана дума, бормашината има много удобна за държане силно „вталена“ ръхокватка, покрита с грапава гумена материя. Такова покритие има и от долната страна в задния край на двигателната част, където приляга сгъвката между палеца и останалите пръсти на ръката. Към това ще добавим и много добрия баланс на отвертката. Тя лежи спокойно върху подпрения на прагчето под пусковия бутон среден пръст, без да се завърта напред или назад. Това намалява умората при работа, защото не се налага постоянно противодействие на евентуалната склонност към такова завъртане.

4

Към основата на машината може да се закрепи стоманена кука (включена е в комплекта), с която тя да се окача на колана на работещия.

Ударна бормашина FMC625

Fatmax7

Почти всичко казано за предния модел важи и за този, като основната, най-съществена разлика е наличието на ударен механизъм. Това, което позволява на бормашината, е освен в обичайните, да пробива отвори и в строителни материали с керамични тухли при максимален диаметър 13 mm. В дърво тя е пригодена да пробива отвори с диаметър до 38 mm и в стомана – до 13 mm.

Доставя се със същите акумулаторни батерии с капацитет 2 Ah и същото зареждащо устройство.

Максималният въртящ момент е малко по-голям – 51,4 Nm. Предавателната кутия позволява двустепенно регулиране на честотата на въртене, а в комбинация с електронното управление – плавно в границите 0–400/0–1600 minˉ¹. Съответно честотата на ударите е 6800 или 27 200 minˉ¹.

Наличието на ударния механизъм е удължило машината с 25 mm – на 215 mm, а теглото е нараснало с 0,2 kg – 1,8 kg.

Степените на въртящия момент са 22, плюс режимите на пробиване с изключено или включено ударно действие.

Ударна бормашина FMC520

6

По своите възможности FMC520 с ударно действие се различава малко от предния модел. Основната разлика между тях, е че този работи със захранващо напрежение 14,4 V. Литиево-йонната батерия е с капацитет 1,5 Ah (21,6 Wh). Тя се зарежда за 40 min. Тялото на машината е удължено до 230 mm, което е предимство при работа на по-тесни и труднодостъпни места.

Този модел е и по-тежък – 1,73 kg, което се дължи на по-масивната метална конструкция.

Бързопритягащият патронник е предназначен за захващане на свредла и други инструменти с диаметър на опашката 1,5–13 mm. Редукторната кутия е двускоростна, а честотата на въртене се регулира плавно в диапазона 0–350/0–1400 minˉ¹. Максималният въртящ момент е 40 Nm.

Бормашината е пригодена да пробива отвори в дърво с диаметър 32 mm, в стомана – до 13 mm и в тухлен зид – 13 mm.

Размерите на машината са 230х220х75 mm.

Трион FMC675

7

Този акумулаторно захранван трион е от вида, добили у нас гражданственост с наименованието „саблен“, буквален превод от немската дума за сабя. И наглед, и при хващане, още повече при държане в ръце и рязане, машината прави много добро впечатление, и, признаваме си, поражда неустоимо желание за притежание. Независимото й захранване, компактните й размери и най-вече, удивително ниското й тегло от само 2,05 kg, я правят незаменим инструмент за рязане при условия, в които масивен и тежък трион би представлявал бреме. Трионът е винаги под ръка, когато трябва да се среже някоя и друга дъска на покрива, на други неудобни места като високо скеле или от стълба, както и при рязане на сухи клони и резитба на овошки в короната на дървото. Този трион реже много по-точно, по-чисто и с по-гладък срез в сравнение с верижния трион. Освен това е далеч по-безопасен при работа, а с него може да се режи и когато се държи само с една ръка. Това са все големи предимства, особено при полагане на грижи за овощните дървета.

Захранва се от батерия с напрежение 18 V, като изпробваният от нас модел е комплектуван с две батерии с капацитет 2 Ah. Честотата на възвратно-постъпателното движение на триончето се регулира плавно в диапазона 0–3000 minˉ¹. Ходът на неговото движение е 25,4 mm.

Машината работи със стандартни триончета, като дължината на съдържащото се в комплекта биметално трионче е 152 mm (от които назъбената част е 150 mm). С него може да се режат предмети от дърво с дебелина до 11 cm. Смяната на триончето и закрепването на новото е силно улеснено и се извършва със завъртане на заключващата втулка и нейното отпускане за обратно връщане.

Предната опора може да се завърта според наклона на държане на триона, което улеснява и прави работата с него по-сигурна.

Производителят не е посочил информация за максималната дължина на триончетата, с които може да работи машината, респективно за максималната дебелина на рязане на различни материали.

8

Fatmax14

Решихме да изпробваме машината в ролята й на градинарски трион, хем защото това е едно от неговите подходящи приложения, хем защото суровата, жива, дървесина се реже по-трудно. При това използвахме трионче, каквото влиза в комплекта на машината – биметално, предназначено за рязане на суха (строителна) дървесина с наличие на пирони в нея. Трионче което трябва да може да реже и двата материала. Съответно на това зъбите му са по-ситни, заточени по начин за рязане на метали и с минимален чапраз. Отгоре на всичко триончето далеч не бе в първа младост и зъбите му бяха загубили първоначалната си острота. Всичко това направи задачата още по-трудна. Трионът обаче никак не се смути и за 23 s с лекота сряза жив клон от вишна с диаметър 7 cm. Повече време му бе нужно да се справи с отрязването на дърво с диаметър 11 cm, чиято тежест притискаше триончето и допълнително натоварваше машината.

TrionПри същите условия решихме да подложим триона на още по-сурово изпитание – рязане на изсъхнали, силно пропити със смола дебели клони на бор. С едно зареждане на батерията срязахме един клон с дебелина 10 cm и четири клона с дебелина по 9 cm. При силно засмолената дървесина липсата на чапраз на триончето много силно натовари машината и батерията, поради голямото триене. При използване на специализирано трионче за рязане на жива дървесина и грубо рязане (с едри, специално заточени зъби и по-голям чапраз), трионът би се справял многократно по-бързо и най-вече с многократно по-голяма производителност за едно зареждане на батерията.

Колкото до стоманена водопроводна тръба с диаметър 1/2″, трионът я сряза само за 12 s, без каквото и да било забавяне на скоростта на движение на триончето (за метал, естествено). С това трионът окончателно спечели симпатиите ни.

Ъглошлайфмашина FMC761

Fatmax15

Това е поредната симпатична, грабваща с дизайна си окото машина, много удобна за държане и при работа, като разположената отпред ръка може да я държи било в предната част на тялото, било за допълнителната предна ръкохватка. Предназначена е за работа с най-разпространения и често използван диаметър на абразивния диск 125 mm. Честотата на въртене на диска е постоянна – 8500 minˉ¹.

Мощният електродвигател е предпоставка за високопроизводително рязане, грубо или фино шлифоване. С оглед на натоварения и същевременно по-продължителен режим на работа, машината има ефективно въздушно охлаждане на изработената изцяло от метал редукторна кутия. Въобще цялата конструкция на машината е проектирана и произведена така, че да позволява работа при силно натоварен режим, както и продължителна експлоатационна трайност.

Допълнителната предна ръкохватка може да се монтира на три, разположени през 90° места – от двете и от горната страна на тялото.

Бутонът за блокиране на движението на вала при смяна на диска е удобно разположен в предната част на машината. Предпазният щит се фиксира в неподвижно положение с помощта на лостов механизъм, което улеснява оптималното му нагласяване.

Ъглошлайфмашината се захранва от акумулаторна батерия с напрежение 18 V и капацитет 4 Ah (72 Wh).

11

Основната ръкохватка е не само удобна за държане и щадяща ръката, но има и своеобразен предпазител, който предпазва ръката, а така също и срещу неволно включване на машината. Освен това тя има и специален бутон, който блокира движението на пусковия бутон с цел допълнително подсигуряване от нежелано включване на двигателя.

Теглото на машината е 2,9 kg.

 

За наличните в продажба към момента инструменти и машини Stanley FatMax проверете в  електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото