Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Пръскачките на немската фирма MESTO. Промоции и през юни!

Mesto1

На тазгодишната пролетна партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ за пръв път бе представена немската фирма MESTO – компания с близо стогодишна история, тясно специализирана в производството на пръскачки за течни разтвори. Г-н Войчих Гардула, регионален търговски мениджър, представи разнообразната гама от различни по видове и предназначение пръскачки, изтъкна техническите решения и технологии, заложени в отделните продукти, извели компанията на челно място по този вид производство в Европа, популяризирали марката в много други държави по света. MESTO е сравнително малка фирма, произвеждаща ръчно преносими уреди за разпръскване на различни по химически състав и предназначение течности – основно за растителна защита, използвани в строителството и почистващата индустрия.

Mesto2

Зад обобщаващото понятие пръскачки се крие неподозирано за непосветените многообразие от конструктивни решения и модели. MESTO предлага широки възможности за оптимален избор според вида на работата, нейната интензивност и химически състав на течностите. Продуктовата гама се разпростира от пулверизатори с помпа в капачката за разпръскване на домакински препарати за почистване, малки пръскачки с въздушна помпа за растителна защита и подхранване с течни торове на домашните цветя, през всевъзможни пръскачки за различни по големина и вид на насажденията дворни и с производствено предназначение градини и лозя, до авторемонтни работилници, строителни и други обекти, при които е необходимо прецизно и равномерно разпръскване на вода, на различни химически препарати, било за външно почистване на двигатели, за защита на изделия от дърво като импрегнацията на железопътни дървени траверси, и много други. MESTO предлага и съдове под налягане, предназначени за подаване на вода за охлаждане на инструмента при „мокро” рязане и пробиване в бетон и други строителни материали.

Mesto3

Палитрата от пръскачки може да бъде разделена и по групи според изискванията към даден вид дейност – професионална или за домашни цели. Изборът е голям, включително и в ценово отношение, като всяка от пръскачките на MESTO си заслужава цената. Дори за домашни цели и малки градини се предлагат модели, които напълно успешно конкурират в ценово отношение подобни по предназначение, но не и по качество, продукти на производители с напълно или почти неизвестни марки.

MESTO е основана през 1919 г. като типична семейна фирма, която днес се ръководи от третото поколение членове на фамилията. От 1928 г. разработва и произвежда пръскачки за растителна защита, от 1952 г. започва производството и на пръскачки с високо налягане. За отбелязване е още, че проектирането и производството се извършва изключително в Германия. За високото немско качество и иновативност на пръскачките на MESTO говори и фактът, че една немалка част от тях се произвеждат за други, включително известни фирми, които ги продават под собствената си марка. Това лесно може да се установи и дори само по външния вид, ако човек се абстрахира от марката и, понякога, от цветовите нюанси.

Понеже понятието „пръскачка“ за повечето хора, които имат отношение към този вид техника, се асоциира най-често с носената на гръб пръскачка за растителна защита, а тя от своя страна – с неизбежното тежко, изнурително задължително пръскане на лозята, започваме именно с този вид.

 

Пръскачки за градината

Гръбна пръскачка RS 185 и RS 125

Mesto4

Към момента MESTO предлага два модела на такава пръскачка, които се различават по капацитета на резервоара – 18 и 12 l. Те са все още нова, пусната преди близо 2 години на пазара разработка. Отличават се с оптимално съчетание на удобство при работа с минимална умора и висока производителност. Формата на резервоара е съобразена така, че да приляга в максимална степен към гърба на работещия, за да бъде удобна за носене. Ремъците са широки, дебело подплатени и извити в долната си част, така че да не се впиват в тялото и да разпределят равномерно тежестта върху раменете. На нивото на гърдите те се свързват един с друг, което предотвратява евентуалното им изместване встрани. Пръскачката има и ремък, който обхваща кръста и така придава допълнителна стабилност при носене, не й позволява преместване встрани и клатушкане.

За осигуряване на максимално удобство при работа лостът за задействане на помпата може да се поставя от дясната или откъм лявата страна на пръскачката, да се измества странично, както и да се удължава или скъсява. Това позволява не само оптимално напасване спрямо ръста на работещия, но се отразява и на големината на силата, която се прилага при помпане.

Mesto5

Показаният на снимката по-обемист модел RS 185 побира 18 l разтвор (при обем на резервоара 20 l) и тежи празен 5 kg. Работното налягане е 6 bar, чиято стойност може да се контролира с помощта на вградения в пусковата ръкохватка манометър. Дюзата е месингова с диаметър на отвора 1,1 mm. Тръбата на разпръсквача също е от месинг. Тя е дълга 50 cm и може да се завърта спрямо ръкохватката на 360°. Дължината на маркуча е 1,5 m.

Пръскачките имат голям отвор с цедка, което улеснява наливане на разтвора, без да се разлива встрани. Основата на резервоара е уголемена, което придава по-голяма стабилност, когато пръскачката е поставена на земята. Разпръсквачът може да се удължава с допълнителни тръби до максимална дължина 3 m.

 

Пръскачки с налягане до 3 bar

Mesto6

Пръскачките в тази и следващата група – с налягане до 6 bar, имат цилиндричен резервоар с широка основа, която им осигурява по-голяма стабилност, включително при напомпване.

Пръскачките с налягане до 3 bar са предназначени основно за работа в градината – за разпръскване на разтворени във вода препарати за растителна защита срещу фитопатогенни бактерии и гъбички, за борба с насекоми, акари и др. вредители, за унищожаване с хербициди на нежелани плевели, за разпрашаване на течни листни торове и др.

Групата обхваща няколко модела, които се различават по своята конструкция и използвани материали. От тях представяме моделите Flori Compact и Herbi.

Flori Compact е по-нова, създадена е като вариант с умален обем на петлитровата пръскачка Flori. Тази е и най-евтината от пръскачките на MESTO с цена от само 48,90 лв. Flori Compact има здраво пластмасово тяло, пригодено да побира до 3 l разтвор при общ обем 4,2 l. Дъното е така оформено, че да позволява пълното изпразване на резервоара. Наличието на 35% празно пространство позволява нагнетяване в него на по-голямо количество въздух. Това осигурява по-продължително непрекъснато пръскане между две напомпвания. Съчетанието между компактните размери и ниско тегло, при наличието на всички дадености, характерни за една добра пръскачка, прави Flori Compact ценен и желан помощник за поддържане на малки домашни градини и други любителски цели.

Mesto7

Изработената от пластмаса помпа има характерната и за останалите модели ергономична, удобна за държане ръкохватка. Чрез завъртане встрани тя може да се „заключва“. В това положение тя служи като ръкохватка за пренасяне на пръскачката. В „отключено“ положение ръкохватката служи за напомпване на въздух в резервоара. Пръскачката има оцветен в червено бутален индикатор, който под въздействие на въздушното налягане се повдига и показва достигнатата стойност. Той служи и за изпускане на въздуха, преди отвиване на помпата. Основата е широка, което осигурява стабилна опора, когато пръскачката е поставена на земята и се помпа, включително при неравна основа.

Mesto8

Щуцерът за свързване на маркуча се намира в основата, което го защитава от неволен удар или настъпване. Всички уплътнения (пръстени) са изработени от акрилнитрил-батадиенов каучук (NBR). Те са устойчиви на минерални масла и други вещества, които повреждат обикновената гума.

Дюзата е месингова с диаметър на отвора 1,1 mm. Тя разпръсква течността във вид на конусообразна струя (факел). Разпръсквачът с дължина 40 cm е изработен от пластмаса. Той може да се завърта на 360° спрямо пусковата ръкохватка. Пръскачката има два отвора за поставяне на разпръсквача, когато не се използва – от лявата или от дясната страна. Освен на ръка чрез ръкохватката, пръскачката може да се носи и на рамо, с помощта на колан с регулируема дължина.

Моделът Herbi се отличава основно по обема на резервоара, предназначен да побира до 5 l разтвор при общ обем 6,5 l. Стените му са частично прозрачни, което позволява отчитане по мерна скала на наличното количество течност. Този модел има малко по-дълъг разпръсквач (48 cm). Комплектът съдържа и накрайник, който се поставя върху разпръсквача, за ограничаване на площта, върху която се пръска. По този начин се пести и разтвор. Всичко останало е като при Flori Compact.

 

Пръскачки за строителни и занаятчийски дейности

FIX PLUS

Mesto9

Тази пръскачка е предназначена предимно за строителни и ремонтни дейности като например нанасяне чрез разпръскване на дълбоко проникващи грундове при подготовка на основата за последващи операции (шпакловки, лепене, хидроизолиране, боядисване и др.), на течни препарати, улесняващи омекването и премахването на стари тапети и други, използвани в строителството.

Тя не е подходяща за работа със запалими течности, разтворители, вискозни и лепливи материали, течности, образуващи утайка или отлагания, както и на течности с температура по-висока от 30 С°.

Пръскачката е предвидена за максимално количество на разтвора 5 l при общ обем на резервоара 7 l. Така се осигурява обемиста въздушна възглавница, позволяваща по-продължителна работа без прекъсване. Празна тя тежи 1,7 kg. Помпата е професионална. Всички уплътнителни елементи (пръстени) са изработени от флуорен каучук (FPM), който е устойчив на въздействието на минерални масла, алифатни и ароматни въглеводороди, на киселини и слаби основи.

Пръскачката има интегриран филтър, свързан към засмукващия край на маркуча, чиято дължина е 2,0 m. Той е направен от гъвкава прозрачна, устойчива на масла, пластмаса. Разпръсквачът с дължина 48 cm е с пластмасова тръба. Специалната дюза е изработена също от пластмаса. Създаваната от нея струя има плоска форма. Пръскачката има бутален индикатор за измерване на налягането във въздушната възглавница, както и за изпускане на въздуха от резервоара. Освен чрез ръкохватка, пръскачката може да се носи и на рамо, окачена на колан.

 

PROFI PLUS

Mesto10

Този модел представлява следваща значителна крачка в посока на професионалните приложения в строителството и занаятчийството, включително за разпръскване на различни почистващи и дезинфекционни препарати, на споменатите вече препарати за премахване на стари тапети и други.

Полезният обем за разтвор на пръскачката е 5 l, при общ обем 8 l, което осигурява достатъчно голям обем на въздушната възглавница. Има и вариант с полезен обем 10 l.

Уплътнителните елементи са от споменатия вече флуорен каучук. При този модел както дюзата, така и тръбата на разпръсквача, са изработени от месинг. Дюзата създава плоска струя. Маркучът с дължина 2,5 m е спираловидно навит, така че при работа се разтегля лесно и съответно прибира до първоначалната си форма, без да се влачи и да пречи.

Помпата е в професионално изпълнение със стоманено бутало. Пръскачката има вграден филтър, към който се свързва смукателният край на маркуча. Ръкохватката на разпръсквача също е от по-висок клас, с възможност за блокиране на пусковия лост.

Фунията около наливния отвор има увеличен диаметър, което улеснява пълненето на пръскачката. При завиване на помпата отворът се покрива плътно от капак, който предотвратява проникване на замърсявания във фунията.

Пръскачка има бутален индикатор за измерване на налягането, съчетан с предпазен вентил срещу свръхналягане. Може да се носи на ръка посредством застопорената ръкохватка на помпата или окачена с колан на рамото. Увеличената площ на основата осигурява допълнителна стабилност. В нея се намира защитен срещу механично увреждане щуцер за свързване на маркуча. Оформени са и две места за настъпване с крак, което улеснява напомпването на въздуха в пръскачката.

 

Пръскачки с налягане до 6 bar

От тази група представяме два професионални модела от висок клас – FERROX PLUS и INOX PLUS. Двете пръскачки имат сходно предназначение – разпръскване на кофражни и тънколивни минерални масла, леко алкални (pH≤9) течности от арсенала на строителната химия, препарати за растителна защита, хербициди за унищожаване на плевели и др. Моделът INOX PLUS в добавка може да се използва още за разпръскване на различни разтворители, на несъдържащи хлориди, неутрални, почистващи средства, както и несъдържащи разтворители дисперсионни бои. И двата модела намират широко приложение за разпръскване на препарати от строителната химия, за различни дейности по почистване, включително на превозни средства, за антикорозионна защита, импрегниране на изделия от дърво, дезинфекционна обработка, унищожаване на насекоми и други вредители и т.н. Допустимата температура на разтвора е 50 °С.

Разликата между двата модела е в изпълнението на резервоара. При FERROX PLUS той е изработен от стоманена ламарина с двустранно полиестерно защитно покритие, докато при INOX PLUS е произведен от неръждаема стомана.

Двете пръскачки побират до 6 l разтвор при общ обем на резервоара 9 l. Помпата (цилиндър, бутало и щок) е изработена от метал. Тръбата на разпръсквача и дюзата с вграден в нея фин филтър са изработени от месинг. Дюзата създава плоска струя. Тръбата може да се завърта на 360° и застопорява в желаното положение. Маркучът с дължина 2,5 m е спираловидно навит. Свързващият маркуча с резервоара месингов нипел е осигурен срещу саморазвиване чрез фиксираща пластина. Мястото на свързване, нипелът и свързаният към него край на маркуча са добре защитени срещу механично увреждане.

Пръскачките имат стрелкови манометър за точно отчитане на налягането. При необходимост той може да бъде подменен с нов. Предпазният вентил срещу свръхналягане също е изработен от месинг. Конструкторите са се погрижили да оформят върху тялото на пръскачките дори и кутийка с прозрачен капак за сигурно съхраняване на комплект уплътнителни пръстени. Така винаги, когато потрябват, те са под ръка. Уплътнителните елементи са произведени от флуорен каучук. При завита помпа гърловината за наливане на разтвора е плътно покрита с капак, който не позволява замърсяването й.

10

Основата на пръскачките е оразмерена така, че да осигурява достатъчно стабилна опорна площ. В предния й край има оформени места за настъпване с крак по време на помпане. Оформени са и три места за поставяне на разпръсквача и удължителни тръби.

Пръскачките се носят на ръка или окачени с колан на рамото. Допълнително може да се закупи и самар с презрамки и колан, позволяващ носене на пръскачката на гръб, подобно на раница. Това е чудесно решение при продължителна работа, изискваща изминаване на по-големи разстояния.

Заслужава да се отбележи още, че пръскачките на Mesto може да работят и с въздушен компресор, при което необходимостта от ръчно напомпване отпада. Това е особено практично при професионалните приложения и модели като FERROX PLUS, INOX PLUS и други. За целта се използва специален вентил с предпазител срещу свръхналягане, който може да бъде монтиран в допълнителна ръкохватка, заместваща оригиналната или директно към пръскачката.

MESTO произвежда и широка гама малки ръчни пръскачки с обем на резервоара от 0,6 l до 1,5 l. Те намират широко приложение, както в дома, така и за различни занаятчийски дейности с ограничен обем – строителни ремонти, почистване, унищожаване на вредители и дезинфекция, защита и подхранване с течна тор на декоративни и други растения. Тези пръскачки са евтини, компактни и леки, удобни за работа, заемат минимално място при съхраняване. В много случаи те вършат чудесна работа, когато не се налага разпръскване на големи количества течност. Възможностите на моделите с вградена в капака въздушна помпа никак не са за подценяване, защото те позволяват разпръскване на течността под налягане до 3 bar.

За илюстрация на казаното ще спрем внимание само на няколко модела, разпръскващи течността под въздействие на създаденото с помпата налягане във въздушната възглавница в резервоара.

 

UNIVERSAL PLUS (3231PG) и UNIVERSAL PLUS 360° (3132PR)

Двата модела се различават по своя обем – 1,5 l за първия и 1,0 l за втория, оттук и по теглото си: 420 и 380 g. Съществената разлика е, че UNIVERSAL PLUS 360° (2) може да работи безпроблемно в произволно пространствено положение. Това се дължи на тънката, изключително гъвкава тръбичка, на чийто смукател е поставена метална тежест, която го държи винаги потопен в течността. Уплътнителният пръстен между капака и резервоара при двата модела е изработен от флуорен каучук.

Резервоарът на двете пръскачки е от полупрозрачна пластмаса. UNIVERSAL PLUS (1) има и маркировка през 0,5 l за отчитане количеството на течността. Дюзите и на двата модела са регулируеми, което позволява получаване на тънка струя или разпрашен на ситни капчици факел.

Двата модела са предназначени за разпръскване на препарати за почистване и дезинфекция, за защита срещу корозия, за импрегниране на различни материали и други цели. UNIVERSAL PLUS (3231PG) е подходящ, също така, за разпръскване на умерено кисели разтвори с водороден показател pH 4-7.

11

 

UNIVERSAL (3130G)

Тази пръскачка (3) е предназначена за разпръскване на вода. Резервоарът й е с вместимост 1,5 l, празна тежи 400 g. Уплътнителният пръстен е от акрилнитрил-бутадиенов каучук (NBR). Дюзата позволява регулиране на формата на струята.

 

FOAMER (3132 FO)

Този модел (4) е предназначен за разпръскване на пенообразуващи почистващи препарати, например за безконтактно измиване на купето на автомобила и други. Благодарение на специалната си дюза той създава обилна пяна, която се нанася под формата на плосък факел и покрива плътно третираната повърхност. Обемът на резервоара е 2 l, от които 1,5 l са за течността. Голямата въздушна възглавница позволява по-продължително разпръскване на пяната без прекъсване за напомпване.

Уплътнителният пръстен е изработен от флуорен каучук. Теглото на FOAMER без течност е 500 g.

Както се вижда от снимката, MESTO предлага и пулверизатори с помпичка, която изтласква през дюзата съвсем малко количество течност при всяко придърпване на лостчето с ръка.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг”.

В следващия брой:

Как се избира пръскачка според вида на третираната растителност, площта и дължината на разпръсквача (височината на пръскане).

– Подготовка на разтворите за пръскане.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото