В категории: 2016, автомобили, Актуални статии, Брой 7-8/2016, Градина

Новата професионална водоструйна машина STIHL RE 232

STIHL1

Най-новото попълнение в семейството от общо шест модела на водоструйни машини, които „Андреас Штил“ предлага към момента на нашия пазар, е STIHL RE 232. Той е един от трите, които немската компания пусна на пазара в началото на лятото с цел да засили още повече присъствието на марката на този силно конкурентен пазар. И по-конкретно – в неговия професионален сегмент.

Като незаменим инструмент за почистване на всевъзможни елементи в двора, градината и по-големи паркове, за поддържане на градинска и селскостопанска техника, на превозни средства, за почистване на строителни площадки и в ред други дейности, подвластни единствено на силната водна струя, водоструйните машини много успешно допълват широката гама машини и инструменти за градината и гората с марките STIHL и VIKING, които много десетилетия наред са еталон за най-високо качество.

Дори и беглият поглед върху страницата на „Андреас Штил“ показва, че палитрата от водоструйни машини покрива целия диапазон от интереси и пазарно търсене: по технически и експлоатационни характеристики, сфери на приложение и не на последно място – по ценово позициониране. Предлагат се модели с работно налягане от 100 до 150 bar в широк ценови диапазон. Повече информация за актуалните към момента модели RE 88, RE 98, RE 109, RE 129 Plus и RE 163 Plus може да намерите в тази статия. На RE 163 Plus е посветена и отделна статия в списанието.

STIHL2

Като представител на професионалния клас, новият STIHL RE 232 допълва, по-точно разширява, предлаганата към момента у нас гама от водоструйни машини. Решението за включване на новата машина в „българската листа” очевидно е добре обмислено и съобразено с местната пазарна среда. Поради това е избран модел, чиято съвкупност от технически решения, качество, експлоатационни възможности и дълготрайност, в съчетание с продажната цена, го поставят в началото на този най-висок клас машини.

STIHL RE 232 е създаден да задоволява най-високите професионални изисквания и потребности в сферата на селското стопанство, лесовъдството, строителството, комуналните услуги, на сервизното обслужване предимно на транспортна и друга подобна техника. Предназначен е за работа със студена вода (температура до 60 oС). Машината има работно налягане 145 bar, което е позволява ефективно почистване и на упорити замърсявания. Дебитът на водната струя е в границите 590–660 l/h, а мощността на електродвигателя е 3,3 kW.

Теглото на машината е 36 kg, което вероятно се дължи на мощния електродвигател и масивната водна помпа. За отбелязване е сравнително големият диаметър на двете колела – 250 mm. Това много улеснява придвижването на машината по неравни терени, включително нейното спускане и изтегляне стъпало по стъпало по стълбища, нещо, с което лесно се справя и сам човек. При необходимост от вдигане на машината, задача се улеснява от наличието на втора ръкохватка, разположена в нейната основа.

STIHL RE 232 има армиран с оплетка от стоманени нишки маркуч. Дължината му е 10 m, което е характерно за повечето професионални машини. Така се осигурява по-голям обсег и свобода на работа, без да се налага често местене на машината. Оплетката придава по-голяма здравина и износоустойчивост на маркуча, позволява работа и при неблагоприятни откъм външни въздействия условия.

Както и останалите машини от по-висок клас STIHL RE 232 има специален съединител за лесно и бързо осъществяване на връзката между пусковата ръкохватка и маркуча за високо налягане. Голямото предимство на това решение е, че позволява свободното въртене на маркуча спрямо ръкохватката. Благодарение на това маркучът лесно и бързо се изпъва в цялата си дължина. Избягва се неговото характерно при издърпване усукване. Освен че бави работата и дразни, усукването причинява завиване и огъване на маркуча, което при невнимателно подръпване може да причини неговото пречупване и непоправима повреда.

При миене с почистващ препарат машината го засмуква от външен съд. Тя има дозиращ механизъм за регулиране на количеството на подавания към водната струя препарат.

Електрическият кабел се съхранява навит и окачен на стойка към тялото на машината. Помислено е дори и за такива дребни наглед детайли като подвижния ограничаващ палец, чието завъртане освобождава кабела за по-бързото му развиване.

Машината се доставя с метален разпръсквач с дюза за плоска струя. За очистване на силно замърсени повърхности се препоръчва използването на т. нар. ротационна (турбо) дюза, която се продава отделно. Тази дюза придава вихрено въртеливо движение на тънка водна струя, в резултат на което се получава силно изразено ударно, пулсиращо, действие, а от там – 60% по-мощно почистване. Струята е толкова мощна, че не би трябвало да се насочва към купето на автомобил, защото може безмилостно да смъкне лаковото покритие, особено върху детайли от пластмаса като брони, „вежди“ на калници и други места. Казваме го от личен опит да се знае, защото, както е казано „умният човек се учи от грешките на другите“. Ротационната дюза е прекрасен и ненадминат инструмент за почистване на всевъзможни каменни и бетонни настилки, облицовки и други изделия.

STIHL3

Когато машината не се използва, ръкохватката с разпръсквача се поставят в подходящо оформена към машината стойка. Навитият маркуч се окача на закрепена към основната ръкохватка стойка. Така не пречи и е предпазен от повреждане.

Отделно се продават метални дюзи за точковидна, конусовидна и плоска водна струя, прави накрайници с дължини от 350 до 2500 mm, извит в предния си край накрайник с дължина 1070 mm. Предлага се и накрайник с монтирана към него ротационна дюза.. Наборът с допълнителни принадлежности включва още удължител на маркуча за високо налягане, както и два комплекта, които при необходимост са изключително полезни: гъвкав маркуч с дължина 20 m за отпушване на тръби с малък вътрешен диаметър и комплект за пясъкоструйно почистване, идеален метод, примерно, за почистване на ръжда от долната страна на купето или на каросерията на превозни средства.

Предлага се и воден филтър, който дълготрайно защитава помпата от твърди частици и други замърсявания.

4

Списъкът с допълнителни приспособления включва също така права и ротационна четки. Предлага се и пенообразувател, който в съчетание с подходящ препарат за безконтактно миене превръща измиването на автомобили и други преводни средства от тежък труд в удоволствие, при това с изключително високо, „бляскаво“, качество на измиване.

Обширният асортимент от приспособления значително разширява възможностите от приложения и ефекта от използване на водоструйната машина в различни ситуации и условия, където обикновената дворна машина не може да се справи, а често би била и безполезна. Това е сферата на професионалните приложения и специално създадената за тях техника.

За допълнителни подробности вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото