В категории: 2016, Актуални статии, Брой 7-8/2016, Градина

Как да изберем подходящата пръскачка за градината и двора

Mesto1

В НС 5-6/2016 за пръв път в списанието представихме немската фирма MESTO – партньор на „Ташев-Галвинг“ ООД и лидер в производството на пръскачки за различни течни разтвори. Благодарение на своя близо 100-годишен развоен и производствен опит, фокусиран в тясна продуктова област, нейните пръскачки се радват на признание и голяма популярност, особено силно изразени в Европа. Те се дължат както на високото качество и производствени характеристики, така и на голямото разнообразие от модели. MESTO предлага широк спектър от пръскачки, предназначени за различни приложения: грижи за стайните растения и градинката на балкона, за дворната декоративна, зеленчукова или овощна градина, всевъзможни насаждения за производство на зеленчуци и маслодайни култури, на грозде, овощни градини и др. Едва ли някой се съмнява, че без непрестанни грижи за агротехническа защита на растенията срещу множеството вредители, е възможно каквото и да било растениевъдство, било то за украса, било за трапезата. Дори и дълговечните наглед чимшири през последните година-две и в България вече са подложени на масово изтребление от т.нар. чемширен молец, чиито гъсеници за ден-два са способни да опоскат до шушка всичките им листенца. Ако не заиграе пръскачката с подходящ коктейл от инсектициди, и то в критично належащия момент, чимширите ще погинат. Затова пръскачката е задължителен инструмент за всяка градина.

Освен за растителна защита MESTO предлага и редица модели, специално създадени за разпръскване на широка гама от агресивни органични и неорганични химически вещества, широко използвани в авторемонтните работилници, за импрегнация на дърво и други материали, за борба с различни вредители, за разпръскване на различни разтвори, приложими в строителството и ремонта, и т.н.

Отделните групи и модели пръскачки са разгледани в публикуваната вече статия. Посочени са и характерните за тях сфери на приложение. Завършвайки статията в приемлив за списание обем, накрая все пак у нас остана усещането, че има още какво да се каже, за да може читателят по-лесно и точно да се ориентира коя точно пръскачка би била най-подходяща за неговите потребности. Дори и за нас не бе лесно да се ориентираме при търсене на правилния избор. При това след внимателно проучване на наличната техническа документация и лично изпробване на всички описани в статията модели предоставени ни за тестване от „Ташев-Галвинг“.

Ето защо отново се връщаме към темата, за да се опитаме по-прегледно да систематизираме предлаганите от MESTO модели според специализацията им за конкретни приложения.

С оглед преобладаващия интерес на читателите на списанието ще се ограничим в сферата на растителната защита, борбата с плевели, подхранване на растенията чрез листни торове и други дейности, характерни предимно за дворната градина, включително за цветята на балкона.

2

Големина на пръскачката

3

Първият въпрос, който човек най-често си поставя, е за обема на пръскачката. Неговият верен отговор пък е функция от големината на градината и обема на извършваната работа. Колкото обемът на пръскачката е по-малък, толкова по-често се налага нейното пълнене с разтвор, т.е. прекъсване на работата и пренасяне на пръскачката от и до мястото за тази операция. От друга страна, носенето на пръскачка с полезен обем 18 l несъмнено ще натоварва повече гръбначния стълб и тялото, което също трябва да се взима под внимание.

В случаите на съмнение препоръката е да се избира по-голяма пръскачка, защото не е задължително да се пълни „до горе“. Наличието на по-голям резервоар минимално увеличава теглото на пръскачката, но за сметка на това тя може да побере и по-голямо количество разтвор, когато е необходимо. Колкото до цената, за пример ще посочим модела PROFI PLUS – разликата между пръскачките с полезен обем 5 l и 10 l e само 25 лева, а оскъпяването е 12%. Разликата в теглото им е 0,5 kg.

Обръщаме внимание, че за всяка пръскачка производителят посочва две стойности – общ обем и полезна вместимост, т.е. максималното количество разтвор при еднократно пълнене. Това е така, защото над течността трябва да остане пространство (възглавница) за въздух под налягане, който изтласква разтвора. При пръскачките с работно налягане до 3 bar обемът на въздушната възглавница е от 30 до 60%. Това трябва да се има също предвид, защото колкото този процент (съотношение) е по-голям, толкова по-продължително време може да се работи без прекъсване за поредното напомпване на въздух.

Разходни норми

Необходимото количество препарати за растителна защита или листно подхранване зависи от множество фактори, поради което може да бъдат посочени само приблизителни примерни стойности в зависимост от вида на насажденията:

» Нискостеблени култури – 0,2–0,3 l/10 m²

» Ниски храсти (рози и др.) – 0,8–1,3 l/10 m²

» Редово разположени храсти, вретеновидни храсти (покрай алеи и огради, примерно) – 0,5–1,0 l/брой

» По-големи дървовидни храсти – 2,0 l/ брой

» Поотделно растящи дървета – 3,0–5,0 l/брой.

Налягане за разпръскване на течността

По отношение на максималното работно налягане, пръскачките се делят на две групи – с налягане до 3 и до 6 bar.

При работа в градината необходимостта от по-високо налягане на разпръсквания разтвор основно е свързана с височината на третираните дървета или храсти, т.е. височината, на която трябва да се пръска. За целта MESTO предлага широк асортимент от различни удължители, които позволяват удължаване на тръбата до 6 m (пръскачки FERROX, INOX). Това от своя страна позволява пръскането на тази височина да се извършва от земята или за достигане на още по-голяма височина – при ползване на удобна за работа невисока стълба. Съответно колкото дължината на тръбата е по-голяма, толкова по-голямо трябва да бъде налягането на разтвора.

Подреждането на пръскачките на MESTO според височината на пръскане изглежда така:

» FERROX, INOX (6 bar) – 6 m

» PROFI, MAXIMA (3 bar) – 5 m

» PICO, VERIS – 4 m

» FLORI COMPACT, FLORI – 3 m

» Гръбни пръскачки: RS125, RS185, STABILUS – 3 m

» Малки ръчни пръскачки – 1,5 m.

5

Честота на употреба

Едва ли е необходимо да се доказва очевидната зависимост, че колкото един инструмент, в случая пръскачка, се използва по-често и интензивно, толкова по-високо трябва да бъде нейното качество. Асортиментът на MESTO предоставя отлични възможности за избор при това на съответстваща на качеството цена.

Избор на пръскачка според приложението

» Малки ръчни пръскачки с обем на резервоара от 0,5 до 1,5 l. Леки, повратливи и удобни за работа, те са подходящи за малки домашни градинки с площ 10–40 m², за растения с височина до 1,5 m, отглеждани на балкони и тераси.

» Пръскачки с обем от 3 до 10 l и работно налягане 3 bar. Подходящи са за малки до средно големи домашни градини с площ от 10 до около 200 m². Позволяват използване на удължителни тръби.

» Пръскачки с високо налягане (6 bar) и обем 6–10 l. Подходящи са за работа в по-големи по площ домашни градини, както и за третиране на дървета и храсти. Предимствата на тази група особено ярко изпъкват при пръскане на височина с използване на необходимите за това удължителни тръби, позволяващи работа от земята.

» Гръбни пръскачки с обем 12–18 l. Най-подходящи за обработване на ниско до средно високо растящи култури, най-често разположени в редове, при равномерно налягане на струята и наличие на по-голямо количество разтвор в резервоара.

6

7

В отделна таблица са систематизирани основните технически характеристики на най-често използваните пръскачки с работно налягане до 3 bar. Подробности за посочените в таблицата технически характеристики се намират в цитираната вече статия за пръскачките на MESTO. В нея е пропуснат модела VERIS, защото към момента той не се продава у нас. Особеното при него е възможността за телескопично удължаване и скъсяване на разпръскващата тръба в диапазона 52–90 cm.

4

В заключение ще добавим, че MESTO предлага изключително обширна гама от резервни части и аксесоари за своите пръскачки – месингови и пластмасови дюзи, дюзи за коничен и плосък факел на струята, разпръскващи и удължителни тръби, помпи, маркучи, пускови механизми, вентили за свързване към компресор и др. Това позволява максимално пригаждане на пръскачката към конкретните изисквания при третиране на растенията.

MESTO гарантира, че в продължение на 20 години след покупката на дадена пръскачка ще осигурява необходимите за поддържането й и за надграждане резервни части и аксесоари.

 

За допълнителна информация и покупка, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Актуални статии, Брой 7-8/2016, Градина

Ключови думи


 
към началото