Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Приготвяне на разтвори за растителна защита

Raztrvor1

За постигане на желания предпазен и лечебен ефект при растителната защита, наред с верния избор на качествена пръскачка, решаващо значение има правилното приготвяне на разтвора. При преобладаващата част от препаратите за растителна защита, предназначени за масовия пазар и малките домашни градини, разходната норма е посочена в проценти, показващи съотношението между препарата и количеството на водата, в което той се разтваря. Според вида на препарата – течност, прахообразно или гранулирано сухо вещество, необходимото количество трябва да се пресметне. Решаването на тази елементарна аритметическа задачка често затруднява, а понякога резултатът е грешен.

За улеснение на всеки, комуто се налага да приготвя разтвори за растителна защита или за подхранване на растенията с листен тор, поместваме тази практична таблица. Тя не обхваща всички използвани в практиката съотношения на активното вещество в разтвора, но липсващите стойности лесно може да бъдат определени чрез събиране на взети от таблицата стойности.

2

За точното измерване на количеството течен препарат е най-подходящо да се използва спринцовка за еднократна употреба (без иглата). За прахообразните материали може да се препоръча евтина електронна везна за домакински цели, чиято покупка се рентира, защото растителната защита е многократно прилагана през годината дейност, и така години наред. В никакъв случай обаче не препоръчваме използване по съвместителство на кухненската везна, защото преобладаващата част от препаратите са силно токсични.

При домашна употреба проблемът с точното измерване се решава също чрез купуване на малограмажни опаковки, чието съдържание се разтваря примерно в 5 или 10 l вода.

Практиката за отмерване на течните препаратите да се използва капачката на шишето (често препоръчвано от продавачите), бракувана чаена или супена лъжица, не осигурява достатъчна точност. Какъвто и метод да бъде избран, не бива се подценява предупредителният надпис „Опасно за здравето” върху опаковката на всеки препарат.

При работа с течни препарати в резервоара на пръскачката първоначално се налива около половината от определеното количество вода, добавя се отмереното количество препарат и след това се налива останалото количество вода. За някои течни препарати се препоръчва първоначално да бъдат разбъркани с вода в отделен съд и след това да се сипят в резервоара на пръскачката. При всички случаи тя трябва да се разклаща енергично и неколкократно за пълното хомогенизиране на работния разтвор.

3

Прахообразните препарати се разтварят предварително в малко количество вода до образуване на рядка, хомогенна, без бучки, каша. Тя се изсипва на тънка струйка в напълнената с половината вода пръскачка, след това се долива и останалата. Следва енергично разклащане, за да се получи доброто разбъркване и равномерно разпределение на активното вещество в разтвора.

Препаратите, използвани в селското стопанство, най-общо се делят на: фунгициди (срещу болести), инсектициди (срещу насекоми), акарициди (срещу акари) и хербициди (срещу плевели). При препаратите от първите три групи необходимото за приготвяне на разтвора количество препарат се посочва в проценти, а също в милилитри или грамове спрямо декар площ. При хербицидите стойностите по правило са за декар площ, което произтича от характера на обработката.

Когато посочените от производителя данни са в процентно изражение, достатъчно е да се погледнат цифрите в таблицата. Когато обаче човек си купи дребна разфасовка, съдържаща примерно 2 g прах или 20 ml разтвор за своите двайсетина корена домати на двора, и прочете стойности, отнасящи се единствено за декар площ, е много вероятно да изпадне в дълбок и не особено ласкав за производителя на препарата размисъл. Да не говорим, че има и хора, които с радост отглеждат по няколко растения в саксии на балкона. Очевидно така посочените норми, обичайни за механизираното земеделие, не са подходящи за малката градинка или оранжерия.

По принцип е прието, че посочените в процентно съотношение стойности на концентрацията са валидни при разходна норма 100 l/дка работен разтвор. Така например при количество на препарата 40 g/дка, концентрацията на разтвора в 100 l вода би била 0,04%. За някои култури обаче се препоръчва количество на разтвора 30–60 l/дка. Затова трябва много внимателно да се четат указанията, макар и често да са отпечатани с големина на шрифта, изискваща лупа.

Raztrvor4

В практиката е прието, че за обработване на декар площ са потребни 50–60 l разтвор, т.е. около 4–5 гръбни пръскачки с вместимост по 12 l. Следователно ако предписаната доза на препарата е 40 g/дка, това е количеството, което трябва да се разтвори в 50–60 l вода. Съответно за по-малки площи, количеството на водата и препарата лесно се пресмятат.

Срещат се и препоръки съотношението на препарата към количеството на водата да се определи чрез опитен експеримент. В резервоара на пръскачката се наливат примерно 5 l вода, пръска се равномерно до нейното изчерпване, след което се измерва напръсканата площ – примерно 22 m². Следователно за площ от 50 m² би било необходимо количество 5х50:22≈11 l разтвор, т.е. около една гръбна пръскачка. При посочената в упътването норма за количество на препарата, примерно 100 ml/дка, за нашите 50 m2 площ и пресметнатото количество водата в пръскачката трябва са се добавят 5 ml препарат. В процентно изражение това дава концентрация на разтвора 0,045%.

При комбиниране на препарати за растителна защита с листни торове, техният разтвор се добавя последен в пръскачката. Разтворите се използват веднага след приготвянето им. След завършване на работа пръскачката се измива старателно с вода. При работа с хербициди се препоръчва измиване с 1% разтвор на сода бикарбонат или амониева селитра.

 

За допълнителна информация и покупки на пръскачките на Mesto посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

 


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото