В категории: 2016, Актуални статии, Брой 7-8/2016, Дърводелство и обзавеждане, Хоби

Количка за сервиране – проект „Как да направим“

NS-5_6_1966_S1Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 5-6/1996 г. Статията е от поредица публикации за изработка на оригинални мебели, която е подготвена със съдействието на направление „Електроинструменти“ на „Роберт Бош“ ЕООД. Използваните за изработката и показани на снимките електроинструменти са модели от времето на излизане на броя. По принципа си на работа те не се различават от съвременните машини, с които работят днешните домашни и професионални майстори.

Гостите са седнали около масата, разказват се вицове, а вие трябва да притичвате отново и отново до кухнята: да нарежете месото или за хляб, да притоплите яденето, да вземете още бутилки и какво ли още не …

Е, това повече няма да ви се налага. С количката, чийто проект ви предлагаме тук, ще можете и да пренесете яденето, и да го поддържате топло, и да разполагате с удобна дъска за рязане на хляба, под ръка ще бъдат и бутилките без опасност да изпопадат при местенето на количката, разполагате и с чекмедже за прибори.

Моделът е изработен в немската академия на домашните майстори (DIY Deutsche Heimwerker Akademie) и е предоставен за читателите на „Направи сам“ от направление „Електроинструменти“ на „Роберт Бош“ ЕООД.

masa1_SПри добрия мебелен дизайн формата и функцията идеално се допълват.

Предложеният тук проект на количка за сервиране привлича не само с изчистената си линия, но и с изключителната си практичност. Съчетание, което неминуемо ще спечели сърцето на всяка домакиня. Стига да има кой да изработи масичката и да я поднесе като подарък (тук се сещаме за житейската мъдрост на Хаджи Генчо, че пътят към младите майки често пъти преминава покрай дечицата им).

Е, в случая става дума за масичка… но знае ли човек.

По-напред обаче трябва да се захванем с майсторенето на масичката.

Количката има два плота (19). Под горния са монтирани чекмедже за прибори и дъска за рязане. Чекмеджето може да се изважда от водачите си и така да служи като красива дървена табличка. Дъската за рязане (18) може да се използва, като се изтегли частично или като се извади и постави върху масата (вижда се на снимката на стр. 18). На долната страна на дъската са залепени четири дървени шайби (22), които са така разположени, че да не позволяват страничното ѝ приплъзване, когато е поставена върху горните дълги царги (4) на масата.

Околовръст по периферията на дъската е фрезован улей, чието предназначение е да събира евентуално изтекли течности при рязането на зеленчуци, месо и т.н.

Количката има дръжки (21) от двата си края, които могат да изпълняват и допълнителната функция окачалка на кърпи за бърсане или например за закачане на лъжицата за разливане на супата.

Помислено е и как ястията да се поддържат топли. За тази цел масата разполага с малък и елегантен затоплящ прибор скара от стоманени пръчки, под която са поставени три спиртника. Той представлява отворена отпред дървена кутия с метална скара. В дъното на кутията са издълбани три глухи отвора, в които стабилно са поставени спиртниците.

shema_SMASA-Tabl_SРазмерите на скарата са така подбрани, че да може да се побира точно и върху двата плота на масичката когато се използва, тя се поставя върху горния, а когато не е необходимо, мястото ѝ е на долния плот.

MASA22_SОт снимките се вижда, че масичката има и специална поставка с отвори бутилки шест на брой.

От казаното дотук става ясно, че с тази количка сте напълно съоръжени да посрещнете всякакви изненади при сервиране на ястията и напитките, а покрай това да оберете и завистта (благородната, разбира се!) на гостите си.

Преди това обаче трябва да запретнете ръкави и малко да се потрудите.

Всъщност няма да ви се наложи да проявявате чудеса от сръчност и дърводелски умения.

Масата представлява няколко сглобени помежду си рамки, чиито детайли са изработени от масивна букова (още по-добре дъбова) дървесина или от специални, съставени от слепени помежду си тесни летви, дървесни елементи. При дебелина на детайлите 19 mm и широчина 50 mm не е проблем да се намерят качествени летви от масивна дървесина.

Всички детайли се разкрояват, рендосват и шлифоват до посочените в таблицата крайни размери.

Сглобките са с дървени дибли и лепило. Поставянето на диблите в случая е малко нетрадиционно те са използвани подобно на дървени пирони. Предимството на този подход е, че сглобяването става много по-лесно и точно, а равно отрязаните дибли с шлифовани чела не загрозяват външния вид на масата.

Тази операция е показана добре на снимките: детайлите се поставят така, както ще бъдат съединени, контактните им повърхности предварително са намазани с лепило, отворът за диблата се пробива през горния детайл на дълбочина 10-14 mm в долния, диблата се намазва с лепило и се набива с чук като се внимава от прекомерно старание да не се разцепи напречната царга (в случая 5). При добре пробит отвор от него ще остане да стърчи малка част от диблата, която внимателно се отрязва със ситнозъбест трион-пасвател, така че да не се нарани повърхността на царгата. Окончателното заглаждане става чрез шлифоване.

masa5_Smasa2_S

Masa-F1_SMasa-F2_SВ долните царги (1) се изрязват шлицовете за двете големи колела (16) и тогава се монтират към краката (2).

Не бива да се пропуска също така по долните кантове на всички царги и страници, ограждащи двата плота или по-точно дъна (19), да се издълбаят фалцове, в които лягат краищата им.

Детайлите на чекмеджето, стативът за бутилки и скарата за притопляне се сглобяват също по вече описания начин чрез залепване и укрепване на сглобката с набиване на проходни дибли.

Предварително в плотчето на статива за бутилки се изрязват отворите в тях, а така също в страниците на скарата се пробиват отворите за промушване на стоманените пръчки.

Всички фалцове, включително и улеят на дъската за рязане, се издълбават с ръчна електрическа фреза и фрезер за нутове. Фрезерът с полуобла глава е по-подходящ за оформяне на улея на дъската за рязане.

След като всички детайли бъдат окончателно сглобени и лепилото стегне, се извършва окончателно шлифоване и повърхностна обработка.

Тук възможностите са много и зависят както от качеството на използваната дървесина, така и от чисто личностни предпочитания. Повърхностите могат да се оставят с естествената си красота, като текстурата им се подсили чрез намазване с ленено или други подобни масла, може да използвате различни лазурни лакове за дърво, безцветни или цветни лакове.

Сега поне изборът на пазара е достатъчно многообразен.

masa7_Smasa6_S

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото