В категории: Брой 11/2007, Градина

Ножици за жив плет и храсти

Създаването и поддържането на живия плет и декоративно оформените храсти, подобно на тревните площи, изисква постоянни грижи. Чрез редовно подрязване постепенно се оформя желаната форма, а след това тя трябва да се поддържа. Запуснатите храсти израстват нависоко и широко разклонени, губят декоративния си вид, като се връщат към даденото им от природата състояние. В повечето случаи неподдържаният плет оредява и просветлява, като престава да изпълнява функцията си на естествена, непроницаема за външния наблюдател преграда, губи и естетичния си вид. Времето на ръчните ножици за подрязване на храсти отдавна е отминало, защото, освен че използването им изисква немалко физически усилия и време, при по-големи храсти и широки плетове с тях трудно се постига равна повърхнина.

За тази цел от години вече се използват механически, с бензинов или с електрически двигател, ножици. Изборът на механична ножица за жив плет е задача с повишена трудност, защото трябва да се съобрази с вида и дебелината на клонките на храстите, големината и формата на живия плет или фигурално оформени храсти, обемът на работа според покритата с декоративни храсти и жив плет площи, наличието на електрическо захранване наблизо.

Ако започнем отзад напред, изборът на машина с бензинов двигател или с електродвигател е ясно дефиниран от наличието на източник на електрозахранване, изискванията към нивото на отделяния шум, обема на извършваната работа и мощността на машината, която пък е свързана с дебелината на клонките и твърдостта на дървесината. Последният фактор има отношение и към типа на режещата гарнитура. При машините на STIHL с обозначение „R“ режещите зъби са по-дълги, разстоянието между всяка двойка е по-голямо, движат се един спрямо друг с по-ниска честота (3000 min–1), което осигурява по-мощно рязане. Тези машини са предназначени за силно (основно) подрязване на храстите.

Машините с обозначение „T“ се използват за поддържане на вече оформени плетове и храсти, защото режат по-фино и прецизно, което е предимство при по-тънките клонки. Те имат по-къси и съответно по-близо разположени един спрямо друг зъби, а честотата на движението им е по-висока – около 5000 min–1. Машините се отличават и по дължината на режещия апарат, респективно широчината на „подстригване“, която при моделите на STIHL е между 45 cm и 100 cm, а при ножиците на VIKING от 45 cm до 70 cm.

Ако погледнем избора и от един друг ъгъл, с оглед на това дали става дума за професионална употреба при поддръжката на големи паркове или на малка градина около къщата, в първия случай изборът недвусмислено сочи към моторните ножици на STIHL, докато във втория напълно достатъчни биха били и електрическите ножици на VIKING.

 

Ножици с бензинов двигател

Моделът на STIHL HS 81T е професионална машина за фино подрязване и поддържане на жив плет и декоративно оформени храсти. Предлага се в разновидности с дължина на режещия апарат 50 cm, 60 cm и 75 cm. Съответно на това теглото на машините е 5,0 kg, 5,2 kg и 5,4 kg. Двигателят е двутактов с работен обем 22,7 cm3 и развива мощност 1,0 к.с. Благодарение на специално подбраната форма на зъбите, намаленото разстояние между тях и по-голямата честота на движение (5000 min–1) това е перфектна машина за прецизно подрязване и поддържане на живия плет. Благодарение на двустранно заточените зъби машината реже еднакво добре в хоризонтално или вертикално положение, много добре се справя и с оформяне на ъглите на плета. За по-удобна работа в тези две положения основната ръкохватка може да се завърта вляво или вдясно на 90о. Поради това машината е еднакво удобна, независимо коя е водещата ръка на човека – дясната или лявата.

Заслужава да се отбележат сериозните мерки, които са взети за намаляване до минимум на предаваните върху ръцете вибрации. За целта двигателят е окачен на пружини, които ефективно поглъщат вибраците.

Запалването на горивната смес е поверено на капсулована и съответно добре защитена електронна система, която осигурява по-лесното му запалване, безпроблемна и спокойна работа. Високото напрежение, което се подава на свещта, гарантира стабилна и по-продължителна искра. Това подобрява процеса на горене и се намалява съдържанието на вредни емисии в изгорелите газове. Не липсва и характерната за двигателите на STIHL помпичка за ръчно подкачване на горивото в камерата на карбуратора.

Там, където класическите ножици и с най-дълъг режещ апарат са безсилни да обхванат широчината или височината на плета или декоративно оформените храсти, идват на помощ машини като продавания до края на тази година модел HL 75 на STIHL. През идната пролет той ще бъде заменен с по-нов, като основното отличие между тях ще бъде новият екологично чист двигател. При този вид машини режещият апарат, подобно на триона HT 75, не е монтиран непосредствено към тялото с двигателя, а се намира в края на прът. Това значително разширява обсега на рязане и дори най-високите храсти или широки плетове могат да бъдат подрязвани при работа от земята, без да е необходимо използване на повдигателна платформа. Работата се улеснява и поради това, че режещият апарат е закрепен шарнирно и може да се завърта на ъгъл 135о, което улеснява и транспортирането на машината, защото дължината ù се намалява с около половин метър.

Сходни възможности има и комбинираната система STIHL KombiSystem, която включва два накрайника с дълго рамо за подрязване и формиране на жив плет и високорастящи декоративни храсти. При единия (HL-KM 0о) режещият агрегат е неподвижен и е поставен по оста на пръта, а при другия (HL-KM 135о) може да се завърта на този ъгъл. С първия накрайник дължината на ножицата е 116 cm, а с втория – 160 cm. С аналогична конструкция е и накрайникът FH-KM, който представлява ножица за подрязване в близост до земята на гъсталаци от храсти, жилави треви и други растения. Режещият апарат също може да се накланя до ъгъл 135о, така че да бъде в хоризонтално положение, независимо от височината на работещия и начина на държане на машината. Съществено предимство при рязането с тази ножица е, че опасността от изхвърляне с голяма скорост на камъчета и парчета стъбла, тук не съществува.

 

Ножици с електродвигател

За малки дворни градини една по-олекотена и по-евтина машина, каквато е електрическата ножица, в повечето случаи е напълно достатъчна. Към момента у нас се предлагат два модела на VIKING. Първият – HE 400, е с мощност 400 W и дължина на режещия апарат 45 cm. Тежи 2,8 kg. Вторият – HE 515, е с по-мощен двигател – 500 W и има широчина на рязане 50 cm. Съответно разстоянието между зъбите при първия е 21 mm, а при втория – 29 mm. Машините имат здрав и дълготраен предавателен механизъм, който трансформира въртеливото движение във възвратно-постъпателно на двата режещи гребена и вградена защита срещу претоварване на двигателя. Специална спирачна система преустановява движението на зъбите. По-мощният модел има предпазител от прозрачен плексиглас, който позволява видимост към мястото на рязане. В предния край на режещия апарат е поставен предпазител, който защитава зъбите от затъпяване вследствие на досег с твърди предмети като дувари, бордюри и др.

Ръкохватката на HE 515 може да се завърта на двете страни под ъгъл 45о и 90о, което улеснява работата при обрязване във вертикална посока.

Накрая ще добавим нещо, изключително важно за всички ножици за храсти на STIHL и VIKING. За разлика от други производители, които използват щанцоване, зъбите на режещите гребени на ножиците на STIHL и VIKING са изрязани един по един с лазерен лъч, а остриетата им са заточени и шлифовани с диамантни дискове. Това гарантира отлично прилягане един към друг и продължително запазване на тяхната острота. Режещите им гарнитури се произвеждат в завод на STIHL в Швейцария, като за изработката на ножиците STIHL специалистите използват ласкателното „швейцарска прецизност“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 11/2007, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото