В категории: 2016, Актуални статии, Бани и кухни, Брой 9-10/2016, Водопровод и канализация, Електроинсталация, Инструменти, Отопление, Ремонти, Строителство

Свредлото за стоманобетон Bosch SDS-plus-5X, легендата за вулканичната магма и белите тигри

bosch1

Легендата разказва за работилница в недрата на клокочещ вулкан. В нея митични майстори закаляват в искрящата магма специални свредла за армиран бетон, които не се боят от сблъсък със стоманените пръти. За да станат още по-здрави и безкомпромисни по пътя си в бетона, майсторите ги охлаждат чрез обливане с гел, носещ приказното наименование Endurium. Технологията е достъпна само за малцина посветени, а тайните й се охраняват строго от два бели тигъра.

Знайно е, че легендите, включително библейските, не претендират за историческа достоверност. Смесвайки омайно исторически, реални факти с въображаеми видения, целта им е да изграждат трайна представа, която преди всичко внушава определена поука. Приказно звучащата легенда за течната магма и най-вече ключовата роля на митичния гел, засега открит единствено в съвременна електронна игра, ни подсказа да не търсим корените й в библейската притча за Тувалкайн, син на Ламех от коляното на Кайн, който Библията е обявила за първия „ковач на всякакъв вид медно и желязно сечиво“.

Следвайки законите на прозаичната логика разследването ни отведе при създателя на стандарта SDS-plus, немския гигант Bosch. И по-конкретно при „изкованото“ в неговата работилница ново свредло за пробиване в стоманобетон SDS-plus-5X. Белите тигри така и не видяхме, защото като непосветени не бяхме допуснати до „светая светих“ – озарения от разтопената магма кратер на вулкана.

В прагматичния свят на техниката обаче, приказната легенда има и друг, съвсем реален прочит, защото самата история на компанията Bosch, създадена от Роберт Бош през 1886 г., е прекрасна легенда за човешкия гений и предприемчивост, с които Великия създател дарява своите избраници.

Новото свредло SDS-plus-5X е поредният принос на Bosch в развитието на свредлата за ударно пробиване в бетон и други строителни материали. То допълва сегашната гама: SDS-plus-1, SDS-plus-3, SDS-plus-5 и SDS-plus-7.

Свредлото SDS-plus-5X бива определяно като „идеалното“ за пробиване на отвори в стоманобетон. Главата му е проектирана така, че максимално да се ограничава възможността от заклинване при досег с армировъчен стоманен прът. Това предпазва свредлото от изкъртване на твърдосплавна пластина и бракуването му. Същевременно новото свредло е по-евтино от SDS-plus-7, което има масивна твърдосплавна глава, и е от по-висок клас. SDS-plus-5X е дълготрайно, високопроизводително свредло за пробиване в стоманобетон, което се отличава и с много добро съотношение качество/цена.

2

Все още масово предлаганите на пазара свредла за пробиване в бетон имат на върха си по две твърдосплавни пластини, които образуват два режещи, по-точно къртещи, ръба. Поради това, при попадане на стоманен прът, свредлото лесно заклинва между него и бетона, а въртенето на машината се блокира. Изваждането на свредлото от отвора и освобождаването на машината изискват енергични усилия, които често водят до изкъртване на твърдосплавна пластина. Затова този вид свредла са подходящи за пробиване на неармиран бетон и други строителни материали.

bosch2

bosch3

Свредлата SDS-plus-5X имат четири пластини, т.е. четири режещи ръба. Поради това честотата на ударите, които върхът на свредлото нанася, е двукратно по-голяма. При попадане върху стоманен прът, главата му не заклинва в отвора и не се поврежда, а това. прави SDS-plus-5X значително по-дълготрайно и износоустойчиво. Твърдосплавните пластини образуват центриращ свредлото връх, който улеснява началната фаза при пробиване на отвора на точно желаното място. Острият връх го задържа в избраната точка за център на отвора и същевременно улеснява проникването на свредлото в материала.

Bosch SDS-plus-5X се отличава също така и с по-висока скорост на пробиване. Принос за това има улесненото извеждане от отвора на частичките и прахта от раздробения бетон. За тази цел свредлото има четири спирални канала. Поради същата цел главата му е проектирана така, че да се улесни „загребването“ и подаването на прахта в началото на всеки от каналите. Подобреното отвеждане на прахта и твърдите абразивни частици намалява триенето, съответно нагряването и като цяло износването на свредлото.

Свредлата SDS-plus-5X се произвеждат с диаметри от 5 до 16 mm, което ги нарежда сред най-масово и често използваните в практиката големини. Новите свредла позволяват още по-пълноценното използване на мощността на перфораторите в 2–4-килограмовия клас. Като добавим техните качества и цена, появата им на пазара определено е добра новина за всеки, комуто се налага да пробива отвори в стоманобетон.

Изводът, според нас, е, че не словото, т.е. легендата, е в началото, а качествата на свредлата SDS-plus-5X са родили легендата.

Зад всеки нов модел се извисява 40-годишният опит на Bosch в производството на свредла със захват SDS-plus. Тази най-масово използвана в практиката система е създадена от Bosch и се е утвърдила като стандарт за всички производители на инструменти.

Видео към статията

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото