Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Новите инструменти на Hitachi клас „Световен лидер” – партньорска среща на „Ташев-Галвинг“, eсен 2016

hitachi1

В предишния брой на списанието представихме първата в света ъглошлайфмашина с безчетков електродвигател Hitachi G13VE, както и най-добрия към момента в света в клас 5–7 kg къртач Hitachi H45MEY заедно с неговия брат H45ME. Общото между тези машини е, че работят с безчеткови електродвигатели, област в която Hitachi e лидер с притежание на 130 патента.

Сега продължаваме с презентацията на г-н Крунослав Павичич, регионален мениджър на Hitachi Power Tools за България и останалите нови машини на Hitachi, представени и демонстрирани по време на партньорската среща на „Ташев-Галвинг“, eсен 2016 .

 

Къртачи H60MEY и H60ME

hitachi2

Това са два мощни къртача в клас по тегло 11–12 kg и захват на инструмента SDS-max. И двата работят с най-ново поколение безчеткови електродвигатели на Hitachi с номинална мощност 1500 W. Разполагат с енергия на единичния удар 26,5 J (по актуалния стандарт) или 20 J по стандарта EPTA (EPTA – The European Power Tool Association). Производителността им при къртене в бетон (165 kg за 30 min) надхвърля 1,2 пъти постижението на техния предшественик с колекторен двигател H60MRV (135 kg за 30 min). В сравнение с най-близко стоящите конкуренти на други производители двата нови къртача на Hitachi имат с 10% по-голяма производителност, което ги извежда на световния връх по този най-важен за този вид машини показател.

Най-съществената разлика между двата модела е в антивибрационната им система. Моделът H60ME има системата LVH (Low Vibration Handle), докато моделът H60MEY разполага с по-съвършената и съответно по-ефективно снижаващата нивото на вибрациите UVP (User Vibration Protection). Функционирането на тези две антивибрационни системи на Hitachi е описано в предишната статия. Поради разликата в системите нивото на предаваните на ръцете вибрации при модела H60MEY е 10,3 m/s², докато при H60ME то е 13,4 m/s². Наличието на механизма за противодействие на създаваните в ударния механизъм вибрации при системата UVP повишава теглото на H60MEY на 12,2 kg срещу 11,6 kg при H60ME. За да не повтаряме вече написаното в предния брой за двата модела с по-малка мощност, всички предимства, които им осигурява задвижването с безчеткови електродвигатели пред конкурентите машини на други производители, работещи с класически колекторни двигатели, се отнася напълно и за двойката H60MEY/H60ME. Ще отбележим още, че и при тези два къртача на Hitachi производителността на къртене практически не се влияе при дължина на захранващия кабел до 30 m (сечение на проводника 2 mm²) дължина, като едва при 60 m тя намалява с 1%. При най-близко стоящите модели на други фирми спадът на производителността на машината е 94% и 82% при единия конкурент, 96% и 84% при втория.

 

Акумулаторни перфоратори DH18DBL/DH18DBQL и DH36DBL/DH36DBQL

hitachi3

Отново става дума за две двойки машини, които се отличават по стойността на захранващото напрежение и произтичащите от това технически параметри. В презентацията си г-н Павичич основно наблегна на двойката перфоратори със захранващо напрежение 18V.

Тези два модела са включени в продуктовата програма на Hitachi Power Tools от лятото на тази година. Те са поредните членове на бързо разширяващата се група ръчни електроинструменти, при които класическите колекторни електродвигатели са заменени с последно поколение безчеткови двигатели на Hitachi. Както е добре известно на читателите на списанието ни, този най-модерен към момента вид двигатели са особено ефективни именно при акумулаторно захранваните машини. Благодарение на по-високия си к.п.д. те използват значително по-ефективно съхранената в батерията електроенергия. Благодарение на това те са способни да работят с около 50% по-продължителност с едно зареждане на батерията. Това дава своето отражение върху по-голямата производителност, значително по-голямата експлоатационна дълготрайност на машините, несъмненото удобство е при работа.

Енергията на единичния удар на всеки от перфораторите е 2,6 J. По данни на Hitachi Koki към момента DH18DBL/DH18DBQL са най-производителните акумулаторни перфоратори, работещи с напрежение 18 V. Те надвишават конкурентите си (с четкови и безчеткови електродвигатели) по енеригята на единичния удар и максималния диаметър на пробиваните в бетон отвори.

Те са и единствените, които разполагат със система RFC (Reactive Force Control). Благодарение на това при тях е значително ограничен рискът от травмиране на работещия поради внезапно претоварване на машината, например заклинване на свредлото в армировъчна пръчка. При възникване на ситуация, предизвикваща рязко завъртане на машината, въртеливото движение на инструмента се прекратява моментално. За целта системата има високочувствителен сензор, който реагира на ускорението при завъртане на машината, като моментално изключва двигателя. Включва се и алармена сигнализация на индикатора за измерване на капацитета на батерията. Перфораторите имат и механичен предпазен съединител, който преустановява предаваното от двигателя въртеливо движение в случай на рязко нарастване на приложения върху инструмента въртящ момент. Системата за защита RFC се задейства при внезапно заклинване, при допир на върха на свредлото до армираща пръчка или други метални предмети, при оказване на прекомерен натиск върху машината.

Благодарение на високоефективните си електродвигатели и оптимизирани ударни механизми тези два модела имат с 40% по-висока производителност при пробиване в бетон в сравнение с предшественика си с колекторен двигател DH18DSL. В режим на къртене производителността им е около 4,6 kg/5 min.

С едно зареждане на батерията с капацитет 6 Ah (BSL1860) перфораторите са в състояние да пробият в бетон до 170 отвора Ø8,5 при дълбочина 40 mm.

Перфораторите са пригодени да пробиват в бетон отвори с диаметър до 26 mm, в стомана – до 13 mm и в дърво – до 27 mm. Моделът DH18DBQL позволява лесната и бърза смяна на патронника за захващане на инструмента (свредла, шила и длета) – SDS-plus захват или челюстен патронник за свредла и боркорони с цилиндрична опашка. За пробиване при изключено ударно действие с модела DH18DBQL в SDS-патронника се поставя челюстен патронник, чиято опашка има същия захват.

Перфораторите и къртачите са машини, които значително натоварват ръцете на работещия, като предават и по-силни или по-слаби вибрации. Всичко това води до бърза умора, а в по-далечна перспектива и до вероятност от проява на характерни професионални заболявания. Ето защо водещите производители непрестанно усъвършенстват машините си, за да осигурят по-малко уморяваща, съответно и по-производителна и безопасна работа с тях. Така например двата перфоратора DH18DBL/DH18DBQL са конструирани така, че мястото на захващане с ръката върху основната ръкохватката да лежи на една линия с оста на работния инструмент. Благодарение на това прилаганият по време на работа натиск върху машината е максимално ефективен. Центърът на тежестта на перфоратора се намира в близост до мястото на захващане, което също способства за намаляване на усилието при държане на машината.

Нивото на предаваните на ръцете вибрации (по EN60745) при пробиване в бетон е 17,5 m/s² при модела DH18DBL и 19,0 m/s² за DH18DBQL. Първият модел тежи 3,7 kg, а вторият – 4,0 kg. Честотата на въртене на свредлото може да се регулира в границите 0–1050 minˉ¹ (без товар), а честотата на ударите при пълно натоварване – 0–3950 minˉ¹.

Перфораторите работят с акумулаторни батерии с капацитет 6,0, 5,0 и 3,0 Ah. Времето за зареждане на батерията с капацитет 6,0 Ah e около 38 min, а на батерията 5,0 Ah – около 32 min.

Двойката перфоратори DH36DBL/DH36DBQL се различава от току-що описаните модели по стойността на захранващото напрежение – 36 V и произтичащите от това технически и експлоатационни параметри. Енергията на единичния удар е 3,3 J, което позволява на машините да пробиват в бетон отвори с диаметър до 28 mm. По тези два показателя те изпреварват преките си съперници, което ги поставя на върха в световната класация по производителност.

 

Акумулаторни винтоверт DS18DBL2 и винтоверт с ударно действие DV18DBL2

hitachi4

Тези машини са поредните членове на семейството акумулаторни електроинструменти с безчеткови електродвигатели на Hitachi. За тях също, позовавайки се на данни на Hitachi Koki, г-н Павичич подчерта, че близо година след пускането им на пазара през декември 2015 г. и към момента те продължават да водят в световната класация по мощност, респективно по големината на максималния въртящ момент – 136 Nm в условия на „твърдо“ завиване и 62 Nm при „меко“ завиване. Това е наложило снабдяването на машините със силно удължена предна ръкохватка, необходима за сигурното удържане на машината при завиване на винтове с голям диаметър и дължина.

Спрямо своите предшественици, DS18DBL/DV18DBL, максималният въртящ момент на новите DS18DBL2/DV18DBL2 е 1,8 пъти по-голям. Първенството по този показател поставя двата модела на световния връх и в състезанието по завиване на винтове. Всяка от тези две машини се нуждае от само 3 s, за завиване на винт за дърво Ø8х75 (в американски бор при предварително пробит отвор Ø6,5). За сравнение, по-предният модел DS18DBL се справя със същата задача за 4,5 s, т.е. 33% по-бавно. Новите модели са в състояние да завият до 320 винта с посочените размери с едно зареждане на батерията BSL 1850 (с капацитет 5,0 Ah). При работа с батерия BSL 1860 (6,0 Ah) броят на винтовете нараства до 380.

hitachi5

DS18DBL2 може да пробива (изрязва) отвори в тухлен зид (с боркорона) с максимален диаметър 170 mm, в дърво – до 76 mm и в стомана – до 13 mm. При включено ударно действие DV18DBL2 със свредло в тухлен зид пробива отвори с диаметър до 16 mm. За пробиване на отвор с диаметър 10 mm и дълбочина 10 mm тази бормашина с ударно действие се нуждае от 5,2 s, което е с 47% по-добро от постижението на по-стария модел DV18DBL (9,8 s). Честотата на ударите (в режим на ударно действие) при DV18DBL2 може да се променя в диапазона 0-31 500 minˉ¹. Теглото на двата модела е 2,2 kg.

В своето експозе г-н Павичич накратко спомена и новите модели на акумулаторно захранвани с напрежение 18 V ръчни електроинструменти: ръчен циркулярен трион C18DGL, правият трион CR18DGL, прободният трион CJ18DGL и лентовата ножовка CB18DBL. Всеки от тях е достоен за отделна статия, което бихме сторили при възможност лично да изпробваме тези изключително интересни машини.

6

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото