Още статии за Ташев-Галвинг ООД

54V-XR FLEXVOLT на DeWALT – уникална батерия с напрежение 54/18 V

54_1

На тазгодишната есенната партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ сред брилянтната огърлица от именити компании, задаващи световното ниво в производството на електроинструменти, особено ярко се открояваше американската DeWALT. Това само по себе си не представлява новина, защото марката държи първото място на пазара на професионални инструменти в Северна Америка. От 2005 в продължение на няколко години DeWALT е определяна като най-бързо развиващата се в света марка в този пазарен сектор. Сега марката DeWALT принадлежи на американската група Stanley Black & Decker Corporation.

Участието на DeWALT на поредната традиционна среща на „Ташев-Галвинг“ също не е новина, защото откак през 2012 г. българската фирма подхвана сътрудничеството си с американския гигант, постигнатите успехи в налагането на марката и у нас надхвърлят очакванията.

Представянето на част от най-новите постижения на групата Stanley Black & Decker бе задача на г-н Андрей Солаков, също вече добре познат на участниците в срещите. Подобно на останалите представители на водещи в производството на електроинструменти световни компании и неговата презентация тръгна по утъпканата вече пътечка – възходът на акумулаторно захранваните електроинструменти и неотклонно свързаното с това безапелационно налагане на безчетковите електродвигатели. Пропускаме представянето на редица нови модели – основно отвертки и винтоверти на Black&Decker, което всъщност бе увертюра към същинската част, голямата новина, която DeWALT поднесе в света на професионалните електроинструменти буквално дни преди срещата на „Ташев-Галвинг“. Това е сочената като революционна акумулаторна система електроинструменти, базирана на също така авангардната нова литиево-йонна батерия 54V-XR FLEXVOLT.

2

За разлика от революциите, които по начало носят разруха, а не градеж, новата система на DeWALT издига на качествено по-високо ниво производството и разширява приложението на акумулаторно захранваните инструменти, вече и машини, за извършване на немислими доскоро дейности. В частност за строителни и строително ремонтни, предимно дърводелски, работи.

Уникалното на новата батерия, да я наречем хибридна, е че тя може да захранва инструменти с електрически ток не само с обичайното напрежение 18 V, но вече и с 54 V. По-високото захранващо напрежение позволява задвижване на мощни безчеткови електродвигатели, а те от своя страна, на мощни, включително настолни, машини, при които доскоро захранването от батерия бе немислимо. От септември 2016 г. насам DeWALT пусна на пазара и първите настолни машини, работещи с батерия 54V-XR FLEXVOLT и захранване 54 V:

» DCS 7485 – настолен циркулярен трион

» DCS 777/DC S778 – настолен накланящ се циркулярен трион за напречно рязане.

Със захранващо напрежение 54 V работят и новите модели на ръчно водими машини:

» DCS 575/DC S576 – циркулярни триони

» DCS 520 – циркулярен трион, позволяващ врязване („потъване“) в материала

» DCS 388 – ножов трион

» DCS 414 – ъглошлайфмашина

» DCS 396/DCS 397 – трион (тандем, наречен от производителя алигатор), специализиран за рязане на керамични блокове за зидане, блокове клетъчен газобетон и други строителни материали

» DCV 584L – прахосмукачка, клас на очистване L. Подходяща е за засмукване на материали с ниска степен на опасност от увреждане на здравето.

Това, така да се каже, е стартовият пакет от машини, който тепърва ще бъде разширяван.

5

Другото много ценно качество на новите батерии, затова ги нарекохме и хибридни, е че те са напълно съвместими с голямото семейство ръчни акумулаторни инструменти на DeWALT, работещи със захранващо напрежение 18 V – семейството XR (Extreme Range). Изключение прави само лентовата ножовка DCS371 и един-два модела радиоапарати. Поради това системата 54V-XR FLEXVOLT представлява най-голямата в света група електроинструменти, които могат да работят с една и съща батерия. Към края на 2016 г. тя ще включва над 100 инструмента.

Новите батерии 54V-XR FLEXVOLT имат по 3 блока, всеки с по 5 литиево-полимерни клетки (елементи). Клетките са свързани последователно, поради което изходящото напрежение на всеки блок е 18 V при капацитет 2 Ah. Така електрическата енергия на блок е 36 Wh.

Изходящото напрежение и капацитетът на батерията зависят от начина на свързване на блоковете. Когато те са паралелно свързани, изходящото напрежение остава 18 V, а капацитетът става 6 Ah. При последователното им свързване напрежението на батерията е 54 V при капацитет 2 Ah. Превключването става механично с намиращ се във вътрешността на батерията плъзгач. Той се премества при поставяне на батерията в гнездото й в машината. По този начин акумулаторната батерия „разпознава“ необходимото за дадената машина захранващо напрежение и превключва на съответната стойност. Благодарение на своя капацитет от 6 Ah батерията осигурява по-продължителна работа между две зареждания в сравнение с обичаните батерии XR 18V.

Твърде високата за акумулаторна батерия стойност на електрическата енергия – 108 Wh, й позволява да захранва продължително време машината при силно натоварващи дейности. По този най-важен показател батерията 54V FLEXVOLT (DCB546) надвишава всички конкурентни модели в този сегмент. Същевременно тя е компактна (12 х 8 х 8,5 cm) и тежи само 1 kg. Има здраво тяло, което я защитава срещу механични повреди, акумулаторните елементи са добре защитени при падане на инструмента или батерията, например.

4

Производителят е намерил оригинално решение на проблема, който енергията на батерията създава за нейното транспортиране. Според действащите нормативни изисквания, ако тя надхвърли 100 Wh, се налага спазване на изисквания, които усложняват и оскъпяват транспорта. За целта на батериите 54V-XR FLEXVOLT фабрично се поставя пластмасов предпазител, който прекъсва електрическите връзки между отделните блокове с клетки. Всеки от тези има електрическа енергия 36 W, поради което батерията може да се транспортира и съхранява без прилагане споменатите мерки.

За зареждане на батерията DCB 546 се предлагат две бързозареждащи устройства. Моделът DCB 118 зарежда батерията за 45 min. Той е подходящ също така и за зареждане на всички XR батерии на DeWALT с напрежение 18 V при сила на зарядния ток 4–8 A. Устройството DCB 132 позволява едновременно зареждане на две батерии. Освен новите 54V-XR FLEXVOLT то може да зарежда и всички батерии XR с напрежение от 10,8 до 18 V и капацитет 1,3–5,0 Ah – едновременно от един и същ вид или различни. Процесът на зареждане е двустепенен, програмиран да осигурява максимална експлоатационна дълготрайност на батерията при съхраняване на нейния капацитет.

3

В началото на февруари DeWALT планира да пусне на пазара и батерията 54V-XR FLEXVOLT с капацитет 9 Ah при изходящо напрежение 18 V. С нея ще работи нов модел на мощен акумулаторен перфоратор с SDS max захват на инструмента.

От първото поколение машини на DeWALT, захранвани с новата 54V-XR FLEXVOLT батерия и напрежение 54 V в следващия брой на списанието ще представим два модела:

» Настолeн циркулярен трион DCS 7485» Ръчeн циркулярен трион DCS 520.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото