В категории: 2016, Брой 11/2016, Градина, Представяме ви

Световно първенство за дървосекачи STIHL TIMBERSPORTS® 2016

Тазгодишният финал на световното първенство за дървосекачи STIHL TIMBERSPORTS® Series се проведе на 11 и 12 ноември т.г. в зала „Порше-Арена“, Щутгарт. Спонсори на състезанието са Jacques Lemans, VW, VIKING и Liebherr.

Състезателите мериха сили и умения пред над 5500 души ентусиазирана публика, почитатели на този атрактивен и мъжествен спорт – рязането на дървени стволове с брадва, ръчен и моторни верижни триони.

През първия ден бе проведено отборното състезание между 22 отбора от 22 националности. То се провежда под формата на щафета в четири дисциплини като от шестте, описани в статията, отпадат „отсичане на парче дървесен ствол от „трамплин“ и „рязане със свръхмощен верижен трион”. Всеки отбор има 5 състезатели.

Тазгодишният световен шампион стана отборът на Австралия, който постави и нов световен рекорд – общо 46,45 s в четирите дисциплини. На второ и трето място се класират отборите на Канада и САЩ.

През втория състезателен ден се провежда индивидуалната надпревара. В нея взеха участие 12 от най-добрите дървосекачи в света. Победител стана новозеландецът Джейсън Винярд, който два дни преди 43-ия си рожден ден завоюва своята осма световна титла.

Второто място бе заето от американеца Мат Когар, а третото заслужи чеха Мартин Комарек – най-добре представилият се европеец. В рамките на националните етапи на тазгодишния конкурс са били подобрени 14 национални рекорда.

На световното първенство в Щутгарт са подобрени два индивидуални световни рекорда:

» Щирлинг Харт, Канада, в дисциплината „Отсичане на парче дървесен ствол от „трамплин“

» Дирк Браун, Германия, в дисциплината „Рязане със свръх мощен верижен трион“.

2

 

STIHL TIMBERSPORTS® Series е международно състезание за дървосекачи с дългогодишни традиции. Първите подобни състезания са възникнали около 1879 г., а първият световен шампионат е проведен през 1891 г. в Тасмания. Състезанието е обхващало четири от сега практикуваните шест дисциплини. Възникнал в Австралия и Нова Зеландия, този специфичен спорт се прехвърля в САЩ и Канада, където бързо се развива. Световното му разпространение и голяма популярност се дължат на фирма STIHL и спортния телевизионен канал EPSN. От 1985 г. те поемат организацията на състезанието първо в САЩ, след това го превръщат и в световна проява. В Европа то се развива от 2001 г. Създават се професионални стандарти и регламенти за състезателните прояви, организира се и професионалната подготовка на състезателите.

Така STIHL TIMBERSPORTS® Series се утвърждава като „кралския клас“ в спортното дървосекачество. Всяка година се провеждат национални шампионати, а спечелилите тези национални трофеи добиват правото да премерят силите си на годишното световно първенство.

В Германия например, се провеждат множество подборни състезания, които излъчват 10 атлета, които се борят помежду си за националната титла. В рамките на годишните състезания STIHL TIMBERSPORTS® Series в Европа са участвали около 500 атлета. Участниците в заключителния етап на световното първенство през тази година са били излъчени в периода между май и октомври измежду над 100 състезатели в 22 национални шампионата.

Състезанията са изключително атрактивни и предизвикват голям медиен интерес. Чрез широкото им отразяване чрез различни електронни и печатни медии тези оспорвани състезателни прояви се превръщат в привлекателно и желано зрелище с многомилионна аудитория.

 

СЪСТЕЗАТЕЛНИ ДИСЦИПЛИНИ

Сечене с брадва

Отсичане на парче дървесен ствол от „трамплин“

3

Дисциплината представлява отсичане на височина около 2 m на парче от вертикално изправено стъбло с брадва. За целта всеки състезател разполага с два трамплина – здрави дъски, в чийто преден край е монтирана солидна стоманена пластина със заострен край. С брадвата първоначално се изсича хоризонтален тесен клинообразен отвор, в който се пъха краят на дъската. Стоманената пластина я задържа сигурно и тя заема хоризонтално положение. Състезателят се покачва върху дъската и стоейки върху нея по същия начин закрепва и втората дъска. Стъпил върху нея той отсича маркираното върху стъблото парче, като го засича двустранно.

Стъблото е с диаметър 28 cm, а височината му е 2,8 m. От състезателя се изискват гъвкавост, добър баланс, смелост и здрави нерви.

Световният рекорд в дисциплината е 35,67 s. Принадлежи на Щирлинг Харт, Канада, от 2016 г.

Отсичане на парче от дървесен ствол от земята

5

Парчето дърво е закрепено във вертикално положение. От него се отрязва парче чрез двустранно изсичане с брадва. От състезателя се изискват мощен размах, динамика и точност. Тази дисциплина симулира отсичането на дърво с брадва. Стволът с диаметър 30 cm е от топола. Световният рекорд е 12,33 s. Поставен е през 2007 г. от Джейсън Винярд, Нова Зеландия.

Прерязване на хоризонтално стъбло

Парчето дърво е поставено и закрепено на метална стойка в хоризонтално положение. Състезателят е стъпил върху него и го прерязва чрез двустранно клинообразно изсичане с брадвата. Симулира се нарязването на повалено стъбло. Изисква се умение за пазене на равновесие, ритмична работа и ударна мощ. Ударите на брадвата попадат между краката, което поставя още по-високи изисквания за точното нанасяне на ударите. Стволът с диаметър 32 cm e от топола. Световният рекорд е 12,39 s. Принадлежи на Брайдън Майер, Австралия, от 2015 г.

 

Рязане с трион

Рязане с листов трион

С близо двуметров трион, произведен за работа от един човек, състезателят отрязва диск (шайба) от хоризонтално поставен дървесен ствол от бял бор с диаметър 45 cm. Симулира се нарязване на повалени дървесни трупи. Успехът зависи от добрия синхрон между движенията на ръцете, горната част на тялото и краката, от силата и техниката на спортиста. Световният рекорд е 9,40 s. Поставен е от Джейсън Винярд, Нова Зеландия, през 2007 г.

4

Рязане с верижен моторен трион

6

От състезателя се изисква да отреже със серийно произвеждан верижен трион (STIHL MS 661, мощност 7,3 к.с.) два сегмента от хоризонтално поставено стъбло на топола с диаметър 40 cm.

Първия диск се отрязва при движение на триона надолу, а вторият – при движението му нагоре. Съответно се реже веднъж с долната част на шината и веригата, вторият път – с горната. Границата от 10 cm широчина, очертана върху ствола, очертава полето за рязане. Нейното преминаване води до дисквалификация.

Решаващи са бързината на реакция, верният усет за приложения върху машината натиск при рязането и поддържането на оптимални обороти на двигателя.

Световният рекорд е 9,95 s. Носител на отличието е Дирк Браун, Германия, от 2015 г.

 

Рязане със свръхмощен верижен трион

Състезанието се провежда със специално изработени верижни триони с мощност на двигателя до 80 к.с. Изискването е да бъдат нарязани три диска от хоризонтално поставено стъбло на топола с диаметър 46 cm. Тук широчината, от която трябва да бъдат нарязани дисковете, не бива да надхвърля 15 cm.

За успешното представяне са необходими перфектно подготвен трион и умела работа с мощната машина. Изискват се още правилно избрана тактика, здрави нерви и мигновена реакция.

Световният рекорд – 5,20 s, принадлежи на Дирк Браун, Германия, от 2016 г.

 

ТЕХНИЧЕСКО ОБОРУДВАНЕ

Брадви

Състезателните брадви се изработват от специална стомана, с ръчно шлифована повърхност и острие, наподобяващо бръснач. Теглото им е между 2,5 и 3 kg, а дръжката е изработена от изключително здрава, висококачествена дървесина с добре полирана повърхност. Дължината й е около 80 cm. Те са изработени специално за състезания и не са подходящи за обичайната работа в гората или градината. Цената на такава брадва е между 500 и 650 евро.

Ръчен трион

Използваните за състезанията триони са специална изработка, произведени в САЩ, Канада или Нова Зеландия. Стоманената заготовката се изрязва с лазерен лъч, а зъбите за заточват и шлифоват ръчно. Зъбите имат специална форма, известна като Peg & Raker. Трионът тежи приблизително 5 kg, а минималната му цена е около 1500 евро.

Серийно произвеждан верижен трион

За състезанието се използват верижни триони STIHL MS 661 без каквато и да било модификация, даваща предимство на състезателя. При работен обем на цилиндъра 91,1 cm³, двигателят има мощност 7,3 к.с. Трионът тежи 7,4 kg. Моделът STIHL MS 661 доскоро бе най-мощният сред предлаганите в България моторни триони на STIHL за дърводобив. От тази година на българския пазар се предлага и най-мощният серийно произвеждат моторен верижен в света MS 880.

Откакто свят светува хората са силно зависими и се занимават с дърводобив. Това е мощна индустрия със съществен дял в икономиката на редица държави по света. Ето защо е съвсем логично като световен лидер в производството на верижни триони от 1971 г. насам, STIHL да бъде и организатор на това популярно световно състезание, съчетаващо индивидуалните качества на най-добрите в тази област мъже, с превъзходните качества и възможности на техниката.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Брой 11/2016, Градина, Представяме ви

Ключови думи


 
към началото