Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Електрически шабър RUBI за почистване на фуги в облицовки с плочи

Облицовката на подове и стени с плочки е измежду неизбежните дейности при вътрешното строителство и ремонт – било то жилищно, офиси, магазини или други помещения с обществено предназначение. Като всяка специфична работа, и тази си иска не само „майстора“, но и конкретно създадените за целта специализирани инструменти. Това обяснява успеха на фирмите, фокусирали се върху такъв вид производства.

Такава е испанската Germans Boada S.A., чиито инструменти с марката Rubi през последните години добиха изключителна популярност и в България. Причина за този успех е съчетаването на отличните качества на тези инструменти с търговската политика, умения и авторитет на вносителя – фирма „Ташев-Галвинг“ ООД и нейната широко разклонена мрежа от партньорски фирми в цялата страна.

Откак през есента на 2011 година представихме за пръв път в „Направи сам“ испанската компания и някои от нейните най-популярни продукти, последваха публикации на още близо дузина статии за подбрани инструменти и машини – от ръчните инструменти за рязане на плочки до невероятното за непосветените майсторско „кресло“ на колелца. То прави работата в приклекнало върху пода положение несравнимо по-удобна, по-производителна и най-важното – по-малко уморителна.

Част от представянето на нови продукти с марката Rubi в списанието е свързано с поредната традиционна партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД, където испанската фирма е измежду редовните участници. Това, от своя страна, ясно говори за засилващия се интерес на компанията към нашия пазар, подхранван от бързо нарастващите продажби.

Проведената към края на миналата година есенна партньорска среща също не правеше изключение. На нея представителят на компанията, г-н Ерик Пратс от търговския департамент за Европа, представи и демонстрира някои от новите и привличащи най-силен търговски интерес машини и инструменти.

При „тежката артилерия“ сред машините за мокро рязане (с водно охлаждане) с диамантен диск се откроява моделът DU 200 EVO. По-точно леко усъвършенстваната версия на едноименния модел, който авансово, преди появата му на българския пазар, бе представен преди около година в списанието. Основните параметри на представения от г-н Пратс модел са същите.

DU 200 EVO е много удобна и производителна, лесно преносима машина. При сгънато положение на краката тя придобива компактни габарити – 98,1х38,3х38,4 kg, а теглото й е 23,5 kg. Това улеснява транспортирането на машината от обект на обект. От едната страна на плота са поставени колелца, които още повече улесняват преместването на машината в рамките на помещението или етажа.

Машината е пригодена за рязане на плочи с дължина на страната до 65 cm и дебелина до 35 mm. При рязане по диагонал максималните размери на плочите са 45х45 cm. Може да реже перпендикулярно на плочата, както и под наклон (странично скосяване) до 45°. В този случай максималната дебелина на плочите е ограничена до 20 mm. DU 200 EVO е универсална машина, подходяща за преобладаващите изисквания и условия за рязане на плочи при изпълнение на подови и стенни облицовки. Отлично се справя и с твърди материали, каквито са плочите от гранитогрес, например. За целта Rubi предлага също така обновена гама от дискове с диамантни зърна: универсални за рязане на керамика, за твърди материали (гранитогрес, естествен гранит и др.), за фино рязане на плочи от порцелан и др. Към казаното дотук трябва да се добави и изгодната за техническите възможности и качества на машината цена ‒ все фактори, които я правят предпочитана сред професионалните машини от този вид и клас на пазара.

Прескачаме новите модели на инструменти за ръчно рязане на облицовъчни плочи, сегмент, в който Rubi също е водещ производител. Компанията е предприела значително обновяване на досегашната си гама, като новите модели ще бъдат пуснати на пазара през февруари т.г. Шест от тях са значително усъвършенствани, поради което им заделяме отделна статия. Внимание заслужава и усъвършенстваната система (набор) за прецизно нивелиране на плочи при полагане на подови настилки Rubi Tile Level Quick Professional.

Тук ще задържим повече вниманието си върху представения и демонстриран от г-н Пратс електрически шабър

Rubi Scraper 250

Това е ръчен електроинструмент, предназначен за премахване на запълващия фугите между плочките водоплътен материал (пълнител). Тази операция се налага при частична подмяна на повредени и счупени плочки, при направа на отвори в облицовката и др. Фугите около плочите за подмяна трябва да бъдат изцяло почистени, да нямат механична връзка с останалите от съседните редове. В противен случай подмяната на една повредена плоча, може да доведе до потрошаване и на съседни на нея. Освен това наличието на остатъци от пълнителя може да затрудни поставянето на новите плочки.

Запълващият фугите материал е твърд, поради което механичното му отстраняване изисква немалко усилия и време. При това е много голяма вероятността от повреждане на плочките – било олющване и нащърбване на кантовете им, надиране на повърхността, а нерядко може да се стигне и до счупване на плочи.

Изборът на евтин ръчен механичен инструмент пести средства, но се доплаща с продължителна и уморителна работа. Освен това вероятността от повреждане на околните плочки при работа с такъв инструмент е много голяма. При всяко приплъзване и неконтролируемо изскачане на острието извън фугата, споените по ръба му твърдосплавни зърна може да надерат ръба на плочата, да причинят драскотини върху повърхността й.

Ето защо всеки професионалист, комуто се е налагало да почиства фуги, особено при по-големи повърхности, ще оцени предимствата на този електроинструмент.

Rubi Scraper 250 представлява електрически задвижван шабър, чийто работен инструмент – нож, енергично и бързо издълбава, раздробява и изхвърля извън фугата намиращия се в нея материал. Както се вижда от снимките, ножът има листовидна форма. Удължената му форма улеснява неговото стабилно направляване и водене по продължение на фугата. В челото и в средната част на ножа се намират добре заточени резци. Пред задния е оформен изрез, който поема и улеснява изхвърлянето на изкъртения материал. Иновативният нож е патентован и се предлага само от Rubi. Резците са изработени от волфрамов карбид, което прави ножовете силно устойчиви на износване, позволяващи продължителна работа без подмяна. Освен това резците подлежат на заточване. Предлагат се ножове с дебелини 1,5, 2, 3 и 4 mm, като най подходящият за случая нож се подбира в зависимост от широчината на фугата между плочите. Ножовете се сменят и закрепват към инструмента съвсем лесно ‒ след натискане и отпускане на бутон.

Ножът се движи възвратно-постъпателно при съвсем къс малък ход и с голяма честота. Тя може да се регулира на три степени, като по този начин се управлява „агресивността“ на машината, т.е. бързината на премахване на материала.

За разлика от ръчните механични инструменти, които наподобяват съвсем тънка едрозърнеста пила, работещи на принципа на триене, острието на ножа стърже и разбива, поради което по време на работа почти не се отделя прах.

Понеже ръката не се движи енергично, ножът на инструмента се направлява и води във фугата по-прецизно, по-лесно се контролира дълбочината на изкъртване на материала. С шабъра се работи многократно по-бързо и лесно, а фугата се оформя по-прецизно и чисто.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото