Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Набор на Rubi за прецизно нивелиране на плочите при подови и стенни облицовки

При съвременните методи за тънкослойно залепване на облицовъчни плочи, станали възможни благодарение на добре подготвената равна основа, качествените лепила и равномерното им нанасяне с назъбена пердашка, майсторлъкът основно се свежда до нивелирането на всяка от плочите, така че да лежат в една равнина. Между краищата на съседните плочи не бива да има и най-малка разлика в нивата. Този недостатък отчетливо се забелязва там, където се събират върховете на три плочи. Опитният майстор разчита не само на „набитото си око”, като често се ориентира за наличието на неравност по усет при допир с палеца на ръката. Честото използване на къс мастар и нивелир също е задължителна операция за следене на равнинността на настилката или облицовката.

Верният усет и набито око обаче се придобиват с продължителна практика. Точността на преценката зависи също от осветеността, от правилната подготовка (консистенция) на лепилото. Често избилото при наместване на плочата лепило прикрива и не позволява навреме да бъде забелязана разликата в нивата. Рядкото лепило позволява лесно разместване на току-що положените плочи и има риск някой от краищата им да потъне. И милиметър само да е, неравността ще си личи и в продължение на години все ще се набива на очи и дразни. По същата причина компенсирането на недостатъчно подравнената основа с по-дебел пласт лепило силно затруднява точното полагане и наместване на плочите за получаване на перфектната облицовка. Недостатъците стават ясно забележими, когато след втвърдяване на лепилото, покритието бъде почистено.

Задачата допълнително се усложнява при изпълнение на облицовки с големи плочи с размери над 30х30 cm. Този вид плочи масово се предпочитат, стига размерите на помещението и спецификата на пода (наличието на наклон за оттичане на водата към подовия сифон) да позволяват това.

Този ключов момент при изпълнение на облицовки също има своето съвременно ефикасно решение. Преди близо 5–6 години представихме първата система (набор) на Rubi, създадена за бързото, лесно и най-вече с гарантирано качество нивелиране една спрямо друга на плочите в облицовката, независимо дали става дума за под или стени. Други производители също започнаха да предлагат на пазара сходни по предназначение решения, макар някои и по-несъвършени, например с използване на клинчета за придърпване на краищата и нивелиране на плочите.

След постигнатия пазарен успех, включително на българския пазар, сега Rubi предлага обновен и усъвършенстван вариант на своята система, който вече се предлага от „Ташев-Галвинг” ООД и нейните партньори в страната под наименованието Tile Level Quick Professional. Принципът е същият, усъвършенствани са клещите и помощните материали за придърпване и нивелиране на плочите.

Новата система за нивелиране се препоръчва като особено ефективна при работа с плочи с големина над 30х30 cm и дебелина от 3 до 16 mm. Подчертаваме отново, че системата Tile Level Quick Professional е еднакво подходяща, ефикасна и необходима както при полагане на подови настилки, така и при изпълнение на стенни облицовки.

И още нещо. В наименованието е включена думата Professional, което вероятно означава поне две неща. Първо, че наборът е създаден от професионалисти за професионалисти. Това е очевидно. Второ, че позволява изпълнението на облицовки с перфектно качество.

Бихме си позволили и още една трактовка. Tile Level Quick Professional в голяма степен позволява заличаване на границата, разделяща професионалния майстор, каквито често не се срещат и струват скъпо, от майстора с по-скромен опит и умения, дори и от домашни майстори, които биха желали сами да изпипат със собствените си ръце тези ремонтни и строителни дейности с дългосрочно предназначение. С две думи, използването на тази система в много голяма степен елиминира решаващото влияние на елемента „майсторлък“, изграждан с продължителна практика. Рискът от некачествено поставени плочи силно намалява. Освен това работата с набора на Rubi върви много по-бързо и лесно, което също не е никак за пренебрегване.

Понеже принципът на действие при Tile Level Quick Professional не се различава от вече описания в „Направи сам“ първи вариант на системата, ще използваме и вече възприетите от нас наименования.

Наборът се състои от три елемента:

– Специални клещи, които, както се вижда от снимките, определено се различават от предшественика си. Новият модел има по-ергономични, с удобни за държане ръкохватки. Клещите са олекотени благодарение използването на пластмаси с висока якост. Освен това раздалечаването на челюстите се настройва в четири степени според дебелината на плочите.

– „Котва“, представляваща пластмасова пластина с квадратна форма и челно свързана към нея гъвкава лента (опашка). В основата си лентата е изтънена до степен, позволяващ нейното откъсване от пластината след втвърдяване на лепилото. Пластината остава вградена в пласта лепило.

– Калпак с чашковидна форма от прозрачна пластмаса, осигуряващ добра видимост към плочите. Той е достатъчно здрав, за да служи за стабилна опора при издърпване на опашката и пристягане на плочите. Коничната му форма спомага за по-голяма устойчивост на натиск, а периферията разпределя равномерно приложеното върху плочите усилие. Издържа многократно използване, над 25 пъти, преди да стане негоден и бракуван.

Прескачаме описанието на подготовката на основата, изборът на подходящо лепило и неговото равномерно нанасяне с помощта на назъбена пердашка, защото тези операции са подробно описано в над дузина статии в списанието.

Ще споменем само, че при плочи с размери над 30х30 cm, лепилото се полага и равномерно разнася както върху основата, така и върху гърба на всяка плоча.

След като плочата бъде внимателно поставена върху пласта лепило, тя се почуква равномерно и внимателно с гумен чук докато прилегне и потъне леко в лепилото, за да не се образуват под нея кухини. Плочата се нивелира с нивелир и мастар. При плочите с големи размери е препоръчително да се използва ръкохватка с вакуумна вендуза. Единичната вендуза има товароносимост до 40 kg, което в случая е напълно достатъчно. С помощта на такава ръкохватка плочата може да се постави внимателно и точно, равномерно да легне върху леглото от лепило.

Откъм свободните страни на всяка плоча се поставят две или повече котви с предварително нахлузени върху опашките им калпачета. Техните пластмасови пластини се подпъхват под плочата, докато опашката опре в канта. Котвите се поставят на разстояние 50–75 mm от краищата на всяка плоча и на 150–250 mm една от друга. Дебелината на опашките ‒ 1,5 mm, определя и минималната широчина на фугите между плочите.

На върха на плочите се поставят кръстати елементи, които задават широчината на фугата между плочите и фиксират местоположението на плочите от следващия ред. Така върховете на всеки четири съседни плочи се събират в една точка. След поставяне на няколко плочи една до друга капачетата се избутват на ръка, докато опрат до повърхността им. Нивелирането на всяка двойка съседни плочи се извършва с помощта на клещите. При опряна върху калпачето долна челюст опашката на всяка котва се издърпва до упор. По този начин краищата на двете плочи биват притиснати между две успоредни плоскости и нивата им подравнени.

След приключване на полагането всички плочи са подравнени и фиксирани неподвижно една спрямо друга, което не позволява каквото и да било разместване до втвърдяване на лепилата. След това, най-често след денонощие, калпачетата съвсем лесно и безопасно се премахват чрез почукване с гумен чук или дори с обувката. Те се прибират за следваща употреба, а опашките се изхвърлят.

Демонстрация на системата Tile Level Quick Professional (Партньорска среща на „Ташев-Галвинг” ООД, октомври 2016 г.)

Новият набор за бързо нивелиране Tile Level Quick Professional има и друго, много съществено предимство спрямо предшественика си – като цяло разходите за консумативите (калпачета и котви) са с около 30% по-ниски в сравнение с предишната система на Rubi.

 

Наборът както и консумативите за нивелиране, както и останалите инструменти на испанската фирма Rubi може да бъдат купени и от електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

Видео към статията


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото