В категории: Брой 11/2007, Инструменти, Ремонти, Строителство

Нова генерация перфоратори и къртачи на Metabo

За разлика от компютрите и останалата електроника с микропроцесорно управление, където моделите се сменят средно на около 6 месеца, при професионалните ръчни електрически инструменти това не става толкова често. Една от причините е, че технологиите и качеството на производство при тях са достигнали толкова високо равнище, при което възможните подобрения в качеството на материалите, повърхностната обработка, конструктивните промени и т.н. вече са силно ограничени, поради което честа смяна на моделите не се налага. Дори задържането на един модел по-продължително време на пазара, без това да се отрази на неговото търсене, е атестат за доказаните му по безспорен начин високи експлоатационни качества и дълготрайност. Именно такава серия инструменти бяха пуснатите от Metabo през 2004 г. – перфоратори KHE 55 и KHE 75 и къртач MHE 95. Това са много успешно продавани машини и до ден днешен. Едва в края на третата година след излизането им на пазара Metabo предприема впечатляваща смяна на генерациите, като пуска на пазара едновременно четири модела в 5- и 10 килограмовия клас – перфораторите KHE 56 и KHE 96, и къртачите MHE 56 и MHE 96. Новите машини не са просто поредно усъвършенстване на досегашните модели (KHE 96 няма предшественик), а основно обновени в много голяма степен машини, в които са използвани вече изпитани решения – технологии и механизми вече доказали се при най-добрите модели на AEG Electric Tools и Milwaukee/AEG. Става дума за известната с ненадминатата си здравина, издръжливост и висока производителност марка Kango. Докато външният вид на къртача MHE 95 е силно повлиян от модел на Kango в 10-килограмовия клас, то машините от 5-килограмовия клас имат изцяло нов Metabo дизайн. Не е за подценяване и фактът, че и четирите нови машини са Made in Germany.

С тази смяна на поколенията Metabo цели да даде на професионалистите в областта на строителството значително по-мощни, по-производителни, по-издържливи и по-удобни за работа при най-тежки натоварвания машини в тези два теглови класа. Следващата крачка ще бъде пускането на пазара на модел в 7-килограмовия клас KHE 76, който ще замени досегашния KHE 75. В по-далечна перспектива се очаква и появата на изцяло нов къртач с тегло 18 kg.

Силно изразена отличителна черта на тази най-нова генерация машини на Metabo са редицата ефективни решения за защита на работещите с тях, за намаляване на умората и вероятността от възникване на професионални заболявания (вибрационна болест). На първо място това са ред технически нововъведения за многократно намаляване на отделяните при работа вибрации и предаването им на ръцете (система VibraTech). По нов начин е решено закрепването на основната ръкохватка към тялото на машината – долният й край е на шарнир, а горният е свързан с тялото посредством еластичен елемент, който променя съпротивлението си в зависимост от оказвания върху машината натиск по време на работа. Към антивибрационните мерки се добавят и оптимално оформените еластични вложки върху основната ръкохватка.

Допълнителната ръкохватка също е изпълнена по технологията VibraTech, което намалява предаваните вибрации с 60%. Тя има специално оформена еластична зона, която ефективно поема и „гаси“ вибрациите, а твърдата връзка между винта, чрез който се завива към тялото на машината и частта, която се държи с ръка, е изцяло прекъсната. Благодарение на всичко това оценката на специалистите, провели тестове с новите машини е, че те са станали значително по-комфортни и по-малко уморяващи при работа, включително и от моделите, от които са заимствани технически решения. Това е показано и на графиката.

Несъмнено удобство при работа в изправено положение на машината за пробиване и къртене в пода е удължената форма на тялото на KHE 96 и MHE 96. Така се улеснява придържането им с ръце, облекчава се натоварването на гърба и гръбначния стълб на работещия. За този начин на работа голямо улеснение е и наличието на трета ръкохватка, която е по-удобна за придържане на машината в изправено положение и също е изпълнена по технологията VibraTech с пружинно гасящо вибрациите закрепване.

Новите машини имат електродвигатели с мощност от 1300 W до 1600 W с електронно регулиране на честотата на въртене Vario Tacho Constamatic (VTC) и на нанасяните върху опашката на инструмента удари, което освен това осигурява плавното развъртане на двигателя, необходимо за по-лесно и точно започване на пробиването, и поддържане на постоянна честота на въртене и на ударите, независимо от моментното натоварване. Това позволява оптимално подбиране на режима на работа в зависимост от твърдостта и здравината на обработвания материал. Не липсват задължителният механичен предпазен съединител, нито обичайните за машините на Metabo самоизключващи се при достигане на определена степен на износване четки на двигателя. Машините се самодиагностицират, като с 30-часово предварение подават сигнал за предстоящата смяна на четките. Сигнал се подава и при претоварване на двигателя.

Редукторните кутии са изработени от магнезиеви и алуминиеви сплави, които освен, че са леки, имат голяма здравина и осигуряват висока стабилност и издръжливост на разположените в тях възли, спомагат за по-доброто отвеждане на топлината и охлаждане на машината.

И четирите нови машини имат система за закрепване на работния инструмент SDS-max.

 

Перфоратор KHE 56

Това е машина с универсално предназначение, подходяща за пробиване на отвори с диаметър до 45 mm със свредло и с диаметър до 100 mm при използване на боркорона. Това са максимални стойности, характерни повече за машини от по-висок теглови клас, като за оптимален за този модел се сочи диаметър до около 32 mm. Макар и по-малката от двата модела, това е машина, създадена да се справя с всички задачи, които надхвърлят възможностите на по-ниския 3-килограмов клас и най-вече за пробиване на отвори при прокарване на различни тръбни инсталации. В режим на къртене машината е пригодена да се справя със средни по тежест дейности, като къртене в тухлен зид, прокопаване на канали в зидария и бетон.

Поучително е да се отбележи, че според пазарни проучвания, най-често продаваните SDS-max свредла са с диаметър до 25 mm (72,5%), други 9,8% се падат на свредлата с диаметър между 25 mm и 30 mm. С две думи над 80% от потребностите за пробиване на отвори в бетон и други строителни материали се покриват от KHE 56, като при това машината притежава и значителен резерв от мощност за пробиване и на по-големи отвори. Логичен е въпросът къде се намира новият перфоратор на Metabo спрямо най-близките си конкуренти в същия теглови клас на останалите пет водещи в света производители. Етиката в такива случаи не позволява назоваване на имена и модели. Затова само ще посочим според предоставена ни от фирмата информация за вътрешно ползване, че по производителност на пробиване (mm/min) KHE 56 превъзхожда всички при пробиване на отвори с диаметър 20, 24, 30 и 40 mm. При отворите с диаметър 16 mm и 35 mm е на втора позиция, като отстъпва минимално. Подобно е положението при тестовете, определящи производителността по количеството бетонна прах, където машината на Metabo заема трета позиция единствено при пробиване на отвори Ø35.

В режим на къртене обаче, когато енергията на ударите е от решаващо значение, KHE 56 далеч изпреварва конкурентите си с производителност средно 2–3 пъти по-голяма! В сектора на противоборство по отношение нивото на вибрациите KHE 56 също се представя много добре, като пропуска пред себе си единствено един модел, който използва специална система с противотежест. Този принцип на работа ще бъде приложен в петата от новата генерации машини, тази в 7-килограмовия клас.

Двигателят е с мощност 1300 W и придава на свредлото максимален въртящ 90 Nm. Максималната честота на ударите е 2840 min–1, а максималната енергия на единичния удар е 14 J. Това е още едно доказателство, че става дума за съвсем нова машина, а не просто за усъвършенстван нов модел, защото максималната енергия на удара при предшественика KHE 56 е 9 J. По този показател машината значително превъзхожда всичките си конкуренти в своя клас, най-близкият от които има енергия на удара 10 J.

Голямата мощност вероятно е наложила поставяне на превключвател, с който се намалява с 30% силата на ударите. Това е полезно при къртене и пробиване в по-меки или пък по-крехки материали, като плочки от облицовка например, които няма смисъл да се трошат на дребни парченца, пък и нивото на вибрациите допълнително се ограничава. Теглото на перфоратора KHE 56 е 6,7 kg срещу 5,9 kg за по-стария модел.

 

Перфоратор KHE 96

Това е значително по-мощен перфоратор с максимална енергия на единичния удар 27 J. Съответно мощността на електродвигателя му е 1700 W, а максималният въртящ момент – 120 Nm. Честотата на ударите се регулира до максималната стойност 1950 min–1. Пригоден е да пробива отвори в бетон с диаметър до 50 mm със свредло и до 150 mm при работа с боркорона. Същинската сила на тази машина е в енергията на единичния удар, по който показател тя се нарежда измежду най-мощните перфоратори в своя теглови клас. Това определя и сферата за нейното приложение – тежки по обем и натоварване дейности при къртене и разбиване най-вече на бетон за прокарване на тръбни инсталации за пренос на газ, студена и топла вода. Удълженото тяло на машината я прави особено удобна при пробиване и къртене в пода. Перфораторът тежи 11,8 kg.

 

Къртач MHE 56

По-малкият от двата модела съчетава висока енергия на удара (максимална 14 J) с компактни размери и сравнително неголямо тегло – 8,3 kg. Двигателят му е с мощност 1300 W, а максималната честота на ударите върху работния инструмент – 2840 min–1. За качествата на механиката на машината може да се съди и по факта, че при почти една и съща електрическа номинална мощност, увеличението на енергията на удара е с цели 4 J спрямо по-стария модел.

Сфери на оптимално приложение на машината са различни довършителни и ремонтни дейности в строителството като изкъртване или разширяване на отвори за врати и прозорци, изкопаване на канали в зидария и бетон и др. Поради ниското си тегло машината е много подходяща за работа над главата или в близко до хоризонталното положение, например за премахване на стари облицовки с плочки.

 

Къртач MHE 96

С близо два пъти по-голяма енергия на удара (максимална 27 J) това е машината, която решава и най-трудните задачи при къртене на бетон, камъни, тухлена зидария или асфалтна настилка, за коригиране на отлети от бетон строителни и други елементи, особено когато кофражът е поддал, и т.н. С подходящ инструмент тя може да се използва и за трамбоване на почвата, на настилка от дребен камък и други подобни цели. По енергия на удара всички конкурентни модели ù отстъпват с изключение на модела на Kango, с който са в „родствени връзки“. Двигателят е с мощност 1600 W, а максималната честота на ударите е 1950 min–1. Тежи 11 kg.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото