В категории: 2017, Актуални статии, Брой 3-4/2017, Градина, Инструменти

Електрически и моторни коси RAIDER

Дори и беглият преглед на публикациите на сайта на списание „Направи сам“ за продуктите с марката Raider, които „Евромастер Импорт Експорт“ предлага на нашия пазар, показва очевиден превес на класическите видове електроинструменти и машини за обработка на дърво, метали, строителни и други материали. Това до голяма степен отразява естествения път, изминат от първите електроинструменти, които преди 17 години положиха началото на успеха и отприщиха пътя на бързо множащото се по видове и с нарастващо качество семейство Raider към всички кътчета на страната. Скоро след налагането им на българския пазар, националните граници се оказаха тесни за марката Raider. Това се забеляза по щандовете на специализираните магазини, основно в Румъния и други съседни държави, които постепенно започнаха да „почервеняват“ пропорционално на нарастващия брой машини с характерния за марката червен нюанс.

През 2017 – годината, която „Евромастер Импорт Експорт“ отбелязва своя четвъртвековен юбилей, годишният 308-страничен каталог на Raider, Raider Pro и Raider Industrial обхваща над 1300 артикула, от които 384 са електроинструменти и машини. Сред тях новите модели са 138. Каталогът може да бъде разгледан или изтеглен от страницата на Raider.

Подобно на повечето водещи марки, Raider също следва общата тенденция, като бързо навлезе и в територията на предимно любителската градинска техника.

И в този пазарен сектор „Евромастер Импорт Експорт“ предлага пълноценно окомплектовани и добре балансирани семейства машини за извършване на основни видове дейности в домашната и по-големи градини, в паркове и други терени – моторни и електрически верижни триони, моторни и електрически четириколесни косачки, тримери и коси (храсторези), ножици за жив плет, мотофрези, моторни сведели за издълбаване на дупки в почвата, моторни пръскачки за носене на гръб, водни помпи и хидрофорни уредби, водоструйни машини и др.

Актуалното към момента семейството верижни триони бе представено наскоро в списанието (НС 9-10/2016). За водните помпи и хидрофори Raider може да прочете тук

Повод за тази статия е току-що излезлият специализиран каталог на марката Raider за градинска техника „Пролет 2017“. Както подсказва името му, той представя селекция от съвсем нови и вече утвърдени модели на машини, предназначени за извършване на всички споменати вече дейности в градината.

Тук ще представим групата на ръчните инструменти за косене и частично за оформяне на жив плет. В отделна статия ще заделим внимание на семейството четириколесни косачки, а в следващ брой на списанието ще разгледаме мотофрезите Raider.

Представяйки включените в каталога „Пролет 2017“ електроинструменти и машини инж. Красимир Петков, мениджър за марката Raider, изрично подчерта няколко фактора, на които основно се дължи техният успех на българския и на редица други пазари. Понеже повечето от тях са предназначени за бързо развиващия се пазар на любителски инструменти, стремежът е с покупката на инструмент Raider клиентът да получава винаги повече, отколкото предлагат за същата цена конкурентните продукти. Основно правило в политиката на „Евромастер Импорт Експорт“ е качеството на предлаганите от тях продукти да е значително по-добро от останалите в същия ценови клас. Това лесно се забелязва по редица външни белези – удобни за държане ергономични ръкохватки с регулируемо положение, регулиране на положението на работния инструмент, лесна смяна на инструмента, улесняващи воденето на машината и оттук – на работата с машината приспособления, усъвършенстван пусков механизъм, по-висока мощност на електродвигателя от типичната за даден клас машини, добавяне на нови експлоатационни възможности извън стандартните и т.н. Други предимства на машините Raider са свързани с качеството на изработка и вложените материали. Те се отразяват на експлоатационната дълготрайност. Макар и скрити за окото и незабележими при покупката, те неизбежно се проявяват повече или по-малко скоро след това. Това предимство е най-силно изразено при моторните коси с двигател с вътрешно горене, чиито работни „моточасове“ значително надвишават обичайните за съответния ценови клас конкурентни модели.

Към това несъмнено трябва да се добави добре организираната сервизна мрежа в страната, на чиито грижи лежи гаранционната и следгаранционна поддръжка на машините Raider. Добрият сервиз е една от причините големите специализирани търговски вериги от типа „Направи си сам“ така охотно да продават машините Raider и останалите продукти на „Евромастер Импорт Експорт“, защото знаят, че сервизът им е гарантиран и те, като чисти търговци, няма да берат грижи с рекламации и сервизни услуги.

Фирмата предлага и специализирани модели, съобразени с нуждите на някои пазари, като косите RD-GBC14, намиращи отличен прием в Гърция, други са съобразени с изискванията на даден бранш (четиритактови коси, предпочитани от пчелари), трети са произвеждани по специална заявка на големи търговски вериги.

 

Електрически коси с мрежово захранване

RD-EBC04

От тази група машини в каталога „Пролет 2017“ са включени пет модела. Според широчината на косене те покриват диапазона от 20 cm (RD-GT20) до 38 cm (RD-EBC04). С изключение на RD-EBC04 всички останали модели работят само с найлонова корда. Това означава още, че тези машини са подходящи за косене на декоративна трева ‒ основно по краищата на тревни площи, където четириколесната косачка не може да се справи, както и около различни препятствия. Найлоновата корда може да се справи и с плевели, намиращи се в ранен стадий на вегетация. Тя е най-често използваният „инструмент“ за работа с този вид коси (тримери), защото е еластична. При удар в твърд предмет краят може да се скъса. Не се чупи и не създава ударно натоварване, което може да повреди машината, както е при металните ножове и дискове. Скъсаното парче се подменя с ново чрез изтегляне от макарата с корда. Никак не е без значение и ниската цена на кордата.

„Евромастер Импорт Експорт“ предлага избор от корди с кръгло и квадратно напречно сечение с диаметри (дебелина) от 1,3–3 mm, подходящи за машини с електрическо задвижване. Освен тях се предлага и усилена корда с кръгло или квадратно напречно сечение (дебелина 2,4 mm), подходящи за мощни коси, както и специална корда с диаметри 3–4,5 mm, която е по-безшумна при работа – силно се намалява нивото на характерния при въртенето на кордата свистящ звук. Всички корди са новост в продуктовата програма на Raider.

Моделът RD-EBC04 е най-мощен в тази група – 1200 W. При работа с корда той коси на ивица с широчина 380 mm. Той може да работи и с трилистен стоманен нож, което позволява косене на бурени и друга растителност с жилави и твърди стебла, дори и тънки леторасти и издънки от храсти и около дървета. Широчината на косене със стоманен нож е 230 mm. Цената на този модел е 119,99 лв.

От инструментите, работещи с мрежово захранване, ще представим малко по-подробно модела RD-GT21, който също попада в групата на новостите. Той заема междинна позиция по мощност и цена, притежава редица технически решения, които в съчетание с експлоатационните му възможности го правят предпочитана машина при повечето малки и средни по големина градини.

RD-GT21

Двигателят му е с мощност 600 W. Широчината на косене е 30 cm. Има тяло с телескопична тръбна конструкция, която позволява промяна на дължината в диапазона до 180 mm. Основната ръкохватка е покрита с еластична гума, към която дланта на ръката приляга удобно. Отново с цел удобство пусковият бутон има силно удължена форма, наличен е и блокиращият бутон, който предпазва от неволно включване на двигателя. Предната допълнителна ръкохватка също има еластично покритие, може да се завърта в диапазона от почти 180° и да се фиксира неподвижно в оптималното за работа положение.

Косящият агрегат също може да се завърта и фиксира в три положения, така че да се постави в най-удобното за работа положение. Операцията е улеснена в максимална степен, защото заключващият механизъм се освобождава с малък педал, който може да се натисне и с крак.

Машината има механизъм, който позволява косящият агрегат да се завърта странично на 180° и така да се застопорява в две позиции – съответно за хоризонтално косене или вертикално обрязване на тревата.

Интерес представлява и косящата глава. При прекъсване на кордата, изтеглянето на ново парче става автоматично след спиране и повторно пускане на машината. Центробежната сила изтегля края на кордата, а дължината на режещата част се определя по класическия начин – чрез отрязване на излишната част от стоманено ножче намиращо се в предпазния щит.

В челната част на щита е монтирано колело, което улеснява воденето на машината при странично обрязване на тревата. Освен това има и подвижен ограничител, който предпазва кордата от допир до твърди предмети, предпазва и ценни растения от нежелано срязване и увреждане.

Машината тежи 2,2 kg. Цената на модела RD-GT21 е 65,98 лв.

 

Моторни коси

„Евромастер Импорт Експорт“ предлага широка гама коси и храсторези, задвижвани с двигател с вътрешно горене. В каталога „Пролет 2017“ са включени 6 модела машини от този вид.

Благодарение на по-голямата мощност, осигурявана от двигателя с вътрешно горене, тези машини са пригодени да работят както с найлонова корда, така и със стоманен трилистен с двустранно заточване нож. Това ги прави подходящи за косене на всякакви видове култивирани треви, на диворастящи треви, бурени и друга тънкостеблена растителност. Характерно за тези машини е, че задвижването на режещия инструмент става посредством твърд вал, който ги прави не само значително по-износоустойчиви, ала също така позволява поемане на по-голямо, включително ударно натоварване, което се появява при удар на стоманения нож в твърд предмет.

Задвижването става с двутактови едноцилиндрови двигатели (с изключение на модела RD-GBC11) с работен обем 32,5 cm³ и мощност от1,15 kW (RD-GBC08) до двигатели с обем 52 cm³ и мощност 1,8 kW (RD-GBC14 и RDP-GBC15). Цилиндровата втулка на двигателите е хромирана, с което се повишава износоустойчивостта на цилиндъра и на двигателя като цяло.

RD-GBC15

От гледна точка на възможностите си и технически усъвършенствания моделът RDP-GBC15 стои най-високо в тази група. Двигателят с работен обем 52 cm³ развива мощност 1,8 kW. По този показател машината попада в групата на мощните моторни коси.

Това е моторна коса с възможности за косене както на култивирана градинска трева, така и на диворастящи треви и бурени. В първия случай работи предимно с найлонова корда (Ø2,4), а във втория – с трилистен стоманен нож. Поради това задвижването на режещия инструмент става с твърд вал, който може да поема по-голямо, включително ударно, натоварване, а не с гъвкаво жило, както е при типичните тримери, пригодени само за косене на градинска трева с крехки стъбла.

При работа с корда машината може да коси на широчина от 44 cm. При работя с трилистен стоманен нож широчината на косене е 25,5 cm. Машината се отличава с ефективна антивибрационна система, която силно намалява предаваните от двигателя и работния инструмент вибрации към двете дръжка на ръкохватката, за които тя се държи и направлява по време на работа. Самата ръкохватка може да се завърта напред или назад и да се застопорява в най-удобното за работа положение. Запалването на двигателя става чрез усъвършенстваната система EasyOn. При нея издърпването на въжето става по-бавно и с по-малко усилие, при което се натяга двойка плоски (лентови) пружини. Те акумулират механична енергия, която подпомага завъртането на коляновия вал. По този начин запалването на машината се улеснява, включително и от хора с по-крехка физика, защото не изисква рязкото „до край“ издърпване на въжето. Механизмът спомага също така за значително смекчаване на иначе рязкото ударно натоварване, което често се появява в момента на запалване, като се предава по въжето и чрез ръкохватката на ръката.

Освен това машината се доставя стандартно със специален самар, с който се носи при работа. Самарът има два широки, с мека подплънка колани, които пренасят изцяло и разпределят равномерно върху раменете тежестта на машината. По този начин ръцете са напълно разтоварени, поради което по-лесно и точно направляват движението на косата. Както е известно то наподобява класическото косене – циклично дъгообразно движение вляво и в дясно.

Теглото на косата е 9 kg. Цената е 299,98 лв.

RD-GBC14

В групата на моторните коси отклонение от масово използваните двутактови двигатели прави моделът RD-GBC11, който работи с четиритактов двигател с работен обем 40 cm³ и мощност 0,8 kW. Подобно на останалите той е предназначен да коси както с корда, така и с трилистен стоманен нож. В първия случай широчината на косене е 42 cm, а във втория – 24 cm.

Това „екзотично“ решение е плод на стремежа на „Евромастер Импорт Експорт“ да удовлетворява възможно най-пълно всички желания на клиентите си. Тази машина се предпочита в бранша на пчеларите, защото било поради характеристиките на звука или по други причини, не поражда безпокойство сред пчелните семейства.

Друг модел, косата RD-GBC14, се ползва с реномето на силно търсена моторна коса на пазара в Гърция. Причината основно се дължи на широко разпространения вид тревна растителност, която се отличава с много дебели, еластични и трудни за косене листа и стъбла. С тази растителност отлично се справя специална метална глава, в която се закрепват четири парчета армирана дебела корда, която е изключително здрава и не се церемони с дебелолистната растителност. Същевременно косата RD-GBC14 е достатъчно мощна за продължително косене при високо натоварване. Предимство в тази насока е и увеличеният обем на резервоара за горива (1,6 l), което позволява по-продължителна без спиране работа. Експлоатационните характеристики на този „гръцки“ модел са като при вече описания стоящ най-високо в групата модел RD-GBC14. За разлика от него обаче, тя няма специалната антивибрационна система, липсва и системата за улеснено запалване на двигателя. Това е причина и за по-ниската цена на модела RD-GBC14 – 229,98 лв.

Виж още статията „Акумулаторни инструменти за градината RAIDER“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото