Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Електрически и бензинови инструменти и машини на Hitachi за работа в градината. Част I

Японската компания Hitachi Koki Co.Ltd е дъщерна фирма на гиганта Hitachi. Тя има близо 70-годишен опит в производството и дистрибуцията на обширна палитра от всевъзможни ръчни и настолни електроинструменти. Компанията предлага също така разнообразна гама от практически всички видове инструменти и машини, предназначени за работа в градината и други сходни дейности като верижни триони, четириколесни косачки за трева, ръчно носими коси и тримери, ножици за жив плет, кастрачки за клони, въздушни метли и листосмукачки, моторни свредели за издълбаване на дупки в почвата, моторни дискови триони за рязане на строителни материали и пътни настилки, моторни водни помпи, водоструйни машини и др.

За задвижването им се използват двигатели с вътрешно горене, електродвигатели с мрежово захранване, нараства и броят на акумулаторно захранваните градински електроинструменти. Мимоходом ще отбележим, че новите двигатели с вътрешно горене на Hitachi се отличават със 70% по-малко съдържание на вредни емисии в изгорелите газове, включително 50% по-ниско съдържание на въглероден диоксид, както и с 40% по-малък разход на бензин. Иначе казано, двигателите на Hitachi са оптимизирани с оглед на по-доброто опазване на околната среда, икономията на гориво и повишената експлоатационна дълготрайност.

Като добавим и десетилетните традиции в развитието на малки двутактови двигатели с вътрешно горене, всичко това обяснява защо този начин на задвижване преобладава при градинската или иначе казано „техника за работа на открито” на Hitachi.

Втората по големина група са инструментите и машините с електрическо задвижване и захранвани с мрежово напрежение 230 V.

Като все по-реална алтернатива на бензиновите двигатели, от гледна точка на автономността, са електрическите инструменти с акумулаторно захранване. Към момента Hitachi предлага около дузина машини от този вид, като всички работят с литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 36 V.

Батерията BSL3620 се зарежда за около 60 min

С изключение на два модела четириколесни косачки (с безчеткови електродвигатели), работещи с батерия BSL3625 (капацитет 2,5 Ah), останалите инструменти ползват батерията BSL3620 с капацитет 2,0 Ah. От друга страна, всички могат да работят с по-мощната батерия BSL3625. За професионални приложения на машините на Hitachi се предлага и батерията BL 3620, също с напрежение 36 V. Тя се носи в раница на гръб, а капацитетът й е 21 Ah (750 W/h). Теглото й е 6,3 kg, а в добавка на адаптера и раницата, комплектът тежи 7,8 kg.

От колекцията машини с електрическо задвижване за работа в градината досега в „Направи сам“ сме представили само електрическите верижни триони с мрежово захранване на Hitachi. За да коригираме отчасти този несъмнен пропуск, с колегите от „Ташев-Галвинг“ подбрахме няколко измежду най-често използваните в градината и парковете инструменти с трите вида захранване – бензинов двигател, от електрическата мрежа и от акумулаторна батерия.

Започваме с два малки верижни триона, чиято специализация е в кастрене и резитба на дървета – дейност която се извършва в короната на дърветата – било чрез катерене по дървото, било от стабилна платформа. Изискванията към този вид машини е да съчетават максимална производителност при минимално тегло, да бъдат компактни и повратливи, по-малко натоварващи и по-безопасни при работа в различни пространствени положения, работата с тях да изисква минимални усилия (например стартиране на двигателя), управлението им да не отвлича вниманието на работещия, нивото на предаваните на ръцете вибрации да бъде възможно най-ниско, да позволяват удобно и сигурно държане по време на работа. Водещо изискване при всяка машина от този вид и с това предназначение е осигуряване на възможно най-голяма безопасност за работещия. Понеже кастренето е рязане на клони от живо дърво, срезът трябва да бъде максимално щадящ – равен и гладък, с минимално нараняване на дървесната тъкан.

С оглед на така изброените изисквания и следвайки духа на времето, логично е да започнем с акумулаторно захранвания верижен трион.

 

Акумулаторен верижен трион Hitachi CS 36DL

Независимо дали става дума за домашната градина и едрогабаритно строително дърводелство в двора (огради, беседки, перголи и др.) или за професионална работа в овощни градини и паркове, този акумулаторен верижен трион ще бъде винаги на висота. Или по-точно – колкото му позволява батерията. С модела BSL3620 (капацитет 2,0 Ah и електрическа енергия 72 Wh), трионът може да среже до около 140 клона с диаметър 50 mm с едно зареждане на батерията. Данните са на производителя и се отнасят за кедрово дърво (иглолистно дърво близко до нашенския бор). Условия за интензивна, продължителна професионална работа, може да осигури батерията BL 36200 (капацитет 21 Ah). Захранван от нея, трионът може да среже до около 1400 клона или стъбла със същия диаметър с едно зареждане. Това осигурява около 13 часа работа.

Максималната широчина на рязане е 300 mm. Тежащата 4,4 kg машина (с батерия BSL 3620 и режеща гарнитура) има добре балансиран център на тежестта, което улеснява държането й и намалява умората по време на работа.

Режещата верига е производство на американската фирма Oregon – тип 91PX-45XJ, със стъпка 3/8“ и дебелина на свързващите звена 1,3 mm. Специално разработена за леки, компактни моторни триони нископрофилната верига съчетава качествата на професионалните вериги на Oregon с изискването за силно ограничена склонност към възникване на „обратен удар“ при досег на челната част на шината до дърво. Веригата е предназначена за широк кръг потребители – професионални и любители градинари за поддръжка на овощни и други дървесни насаждения. Веригата е конструирана да осигурява равномерно пренасяне на маслото и смазване на шината по цялата й дължина, съчетава висока режеща способност с много добро качество на среза. Скоростта на движение на веригата – 8,3 m/s, e добра за акумулаторни триони, по-ниска e от електрическите триони с мрежово захранване и значително по-ниска от скоростта при бензиновите верижни триони.

Подобно на останалите верижни триони на Hitachi с електрическо задвижване и CS 36DL има усъвършенстван механизъм за опъване на веригата. Благодарение на него опъването на веригата става много лесно и бързо, без използване на допълнителен инструмент (гаечен ключ и отвертка). От гледна точка на безопасността при опъване на веригата и двете ръце се намират встрани, на безопасно разстояние от острите й зъби. Механизмът силно улеснява оптималното опъване на веригата. Както се знае, работата с хлабава верига може да породи опасности по време на рязане, а прекомерно силното опъване, води до ускорено износване на шината и веригата, затруднява и двигателя.

Трионът има светодиоден индикатор за състоянието на батерията и LED осветление на мястото на рязане

Смазването на веригата се извършва чрез помпена система, чийто резервоар побира 80 ml масло. Той има полупрозрачно прозорче за контрол на нивото на маслото. Количеството масло, което помпата подава в канала на шината, може да се настройва чрез завиване и отвиване с отвертка на регулиращия винт.

Помислено е също и за поставяне на светодиоден източник на светлина, който при необходимост осветява мястото на рязане.

Трионът има класическия стоманен зъбен гребен за придържане на машината по време на рязане, също така и механичен предпазител, който преустановява движението на веригата при възникване на обратен удар, който изхвърля шината нагоре.

Основната ръкохватка е ергономично оформена и покрита с еластична гума, което допринася за по-удобното и сигурно държане по време на работа. Машината има и осигурителна стоманена халка, към която се закача карабинера на осигуряващото я въже.

За предимствата на акумулаторно захранваните инструменти пред задвижваните с бензинов двигател, едва ли вече има смисъл да се говори – многократно по-тиха работа поради липсата на шумния двигател с вътрешно горене, няма замърсяване на околното пространство от изгорели газове, липса на разходи за гориво, многократно по-лесна поддръжка на машината, липса на въздушен филтър, несравнимо по-лесно пускане и управление и т.н.

Електромоторът на CS 36DL е защитен чрез системата на Hitachi HMCP (Hitachi Multiplex Circuit Protection).

Верижният трион се продава в комплект с една батерия BSL3620 и зареждащо устройство UC 36YRSL. То е универсално и може да зарежда батерии с напрежение от 14 до 36 V. Батерията BSL3620 се зарежда за около 60 min. Трионът има светодиоден индикатор, показващ моментното състояние на батерията.

За отбелязване е също, че семейството градински акумулаторни инструменти със захранване 36 V, т.е. ползващи една и съща по вид батерия с верижния трион, включва още: ножица за жив плет CH 36DL, тример за косене на трева CG 36DL и CG 36DAL, въздушна метла RB36DL, четириколесни косачки за трева ML 36DL.

Механизмът за опъване на веригата значително улеснява тази важна за правилната работа на машината операция, „държи” ръцете встрани от острите зъби на веригата и елиминира необходимостта от помощни инструменти

 

Моторен верижен трион Hitachi CS 25EC(S)

Този верижен трион е произведен от дъщерната фирма на Hitachi Nikko Tanaka Engineering Co., Ltd. Дори и само щемпелът „Произведено в Япония“, вече внушава заслужено доверие към качествата на машината. С тегло от само 2,9 kg и мощност 1 kW този бензинов моторен верижен трион се отличава с изключително добро съотношение между теглото и мощността. Това обаче е теглото само на машината без режещата гарнитура, без гориво и масло. В работно състояние, напълно заредена, тя тежи 3,73 kg.

С широчина на рязане 25 cm и този модел принадлежи към специално разработените верижни триони, предназначени за рязане в короната на дърветата, на места със силно ограничени възможности за движение и маневриране. Характерно за тази професионална група тясно специализирани триони е разположената над тялото на машината основна ергономично оформена ръкохватка, на която се намират предпазният и регулиращият честотата на въртене бутон. В съчетание с компактните размери, този модел позволява ефективна и във възможната степен безопасна работа при ограничени за движение на работещия и на машината условия – от скеле, платформа, подвижен кош или от самото дърво. Поради добре балансирания център на тежестта машината позволява държане и само с една ръка. Рязането по този начин обаче е крайно опасно и се допуска само по изключение, и то за професионалисти с добра подготовка.

По правило и при всички възможни случаи машината се държи с две ръце, за което има и две ръкохватки – като всеки верижен трион. Тя има и класическият за всяка такава машина механичен предпазител, който спира движението на веригата при възникване на обратен удар, изхвърлящ предния край на шината нагоре.

Машината има усъвършенствана професионална система за стартиране на двигателя (S Start), която намалява с около 60% необходимата за изтегляне на въжето сила и като цяло силно улеснява тази операция. Изпробвахме я – машината пали безотказно още при първо изтегляне на въжето. Въпреки многократните опити поява на удар по въжето в момента на запалване не забелязахме. Това е от съществено значение за този вид машини, защото затруднения при паленето, когато човек работи нависоко, биха могли да създадат проблеми.

Двигателят е двутактов, едноцилиндров, с работен обем 28,5 cm³. Развива мощност 1 kW/1,36 к.с. Честотата на въртене се регулира посредством пусковия бутон в диапазона 2800–10 000 minˉ¹. Скоростта на движение на веригата е висока – 21,9 m/s, което осигурява висока скорост на рязане и получаване на гладък срез, щадящ живото дърво.

Резервоарът за гориво побира 250 ml двутактова смес. За първоначално подкачване на горивото към карбуратора се използва механична помпичка. Резервоарът за маслото за смазване на веригата има вместимост 180 ml. Количеството на подаваното от помпата масло в канала на шината може да се регулира чрез завъртане на регулиращия винт.

Опъването на веригата е решено по класическия начин – чрез винт и гайка с палец, който влиза в отвора на шината. В зависимост от посоката на въртене на винта гайката с палеца премества шината в едната или другата посока. Фиксирането на шината става чрез пристягане с гайка. Това решение също говори, че машината е предназначена за професионална работа.

Шината и веригата са на американската фирма Oregon. Веригата е нископрофилна със стъпка 3/8“ и дебелина на свързващите звена 1,3 mm.

Тялото на машината с двигателя и задвижващия веригата механизъм е свързано с основната и допълнителната ръкохватка чрез антивибрационна система, изпълнена с гумени амортисьори. При работещ двигател предаваните върху ръцете вибрации са с ниво 7,4 dB от основната и 6,5 dB от предната ръкохватка. Нивото на отделяния от машината шум (звукова мощност) е 106 dB (A).

Hitachi предлага и разновидност на този верижен трион – моделът CS 25EC(SK), който има дъговидно извита (карвинг) шина и значително по-малък радиус на закръгление на върха на шината. Този вид режеща гарнитура има ниско ниво на вибрации и допълнително намалена склонност към възникване на обратен удар. Тесният връх на шината позволява значително по-прецизно рязане, дори и използване на триона за дърворезба. Това са качества, които високо се ценят и от професионалните градинари, поддържащи овощни и други видове дървесни насаждения.

Верижният трион Hitachi CS 25EC(S) се продава с 3-годишна гаранция. До 1 юли 2017 г. верижният трион Hitachi CS 25EC(S) ще се продава с промоционално намалена цена.

Завършвайки статията с преглед на основните характеристики и особености на двата верижни триона, у нас все още остава без категоричен отговор основният въпрос – коя от двете машини да изберем, ако се поставим на мястото на колебаещия се клиент.

Разглеждането и съпоставката на техническите характеристики и особености на всяка от двете машини, с бензинов двигател и електродвигател с акумулаторно захранване, цели именно това – да улесни верния избор, като го свърже с вида и обема на работата.

Бензиновият трион CS 25EC няма ограничение в работното време – стига да има достатъчно двутактова горивна смес и масло за веригата. Това обаче не е съвсем така, защото въпреки ниското ниво на вибрациите за такъв вид машина (7,4 dB на основната ръкохватка), според действащите в ЕС норми продължителността на непрекъсната работа не бива да сумарно надхвърля около 3,5 часа дневно, при това на интервали с продължителни почивки, за да не се появи опасност от т. нар. вибрационна болест.

Тази машина, макар и с малко – с 0,75 kg, е по-лека от акумулаторния трион CS 36DL. Бензиновият модел има по-къса шина (широчина на рязане 25 cm срещу 30 cm при акумулаторния модел), което го прави по-повратлив, но и широчината на рязане е по-малка. Високата скорост на движение на веригата при бензиновия трион, надвишаваща близо 3 пъти скоростта при акумулаторно захранвания трион, е съществено предимство при професионалната работа.

CS 25EC има значително по-високи експлоатационни разходи, които освен горивото включват типичната за всеки двигател с вътрешно горене сервизна поддръжка – смяна на въздушен филтър, свещи и т.н. Всеки двигател с вътрешно горене има ограничен във времето моторесурс, което е свързано с допълнителни разходи през експлоатационния период на машината. Те не може да бъдат предварително остойностени и затова упованието се основава на реномето на марката и японското качество.

Никак не е за пренебрегване и разликата в цените между двата модела – бензиновият CS 25EC е с 240 лв. – с 36% по-евтин от акумулаторно захранвания трион CS 36DL.

Акумулаторният верижен трион CS 36DL безусловно отстъпва на бензиновия си побратим по количеството работа, което може да се извърши с едно зареждане на батерията. Възможностите за работа с батерията BSL3620 (капацитет 2,0 Ah), с която стандартно се доставя, са доста ограничени, което веднага очертава и територията на приложение – малка до средно голяма домашна градина. Вярно, производителността на машината може да бъде десетократно увеличена чрез използване на преносимата в раница на гръб батерия BL36200. Това би било чудесно, ако цената на такава батерия на европейския пазар не възлиза на около 890 евро, докато цената на BSL3620 е „само“ около 160 евро.

Както при всеки акумулаторно захранван инструмент, батерията формира съществена част от общата цена на машината. В конкретния случай на батерията се пада около 1/3 от стойността на верижния трион. Освен това и най-съвършените засега батерии имат определена дълготрайност, максимален брой цикли на зареждане и разреждане. Същевременно батерията е защитена поне в рамките на 3-годишния гаранционен период. Ето защо, при покупката на всеки акумулаторен инструмент е желателно да се подходи така, че да се комбинира и с други инструменти, ползващи една и съща батерия.

Както вече споменахме, Hitachi предлага гама от градински електроинструменти, захранвани със същата 36-волтова батерия: ножица за храсти CH36DL, тример CG36DL и коса CG36DAL за косене на трева, въздушна метла (машина за обдухване) RB36DL, която има и същественото предимство да бъде снабдена с безчетков електродвигател.

Капка разочарование внася фактът, че трионът CS 36DL все още работи с класически колекторен електродвигател, а Hitachi се слави като един от лидерите в разработката на новите безчеткови електродвигатели – област, в която японскияг гигант притежава над 130 патента. Със сигурност и това ще стане, ала за момента, навярно е преценено, че конкретно за тази машина това не е от решаващо значение.

Ако към техническите характеристики се добавят и характерните предимства на градинските акумулаторни инструменти – значително по-ниското ниво на шума, липсата на изгорели газове, редицата удобства при работа и опростено обслужване на машината, за една домашна градина бихме избрали все пак по-скъпата, но и значително по-модерна акумулаторна машина на Hitachi CS 36DL. С по-голямата си дължина на рязане, тя би могла да намери и по-универсално приложение.

При голяма овощна градина или по-обширни паркове с множество дървета, изискващи професионална поддръжка, според нас, предимството е на страната на бензиновата машина CS 25EC(S).

В крайна сметка и двете машини си заслужават, а и марката е една.

При това не бива да се забравя, че и двата разгледани в статията модела са специализирани верижни триони, създадени за санитарна резитба в короната на дърветата. Дейност със значително повишен риск от увреждане на работещия, поради което категоричната препоръка е да се върши от обучени за целта хора.

Виж още за инструментите и машините на Hitachi за работа в градината.

  • Акумулаторна ножица за жив плет CH 36DL
  • Електрически тример за косене на трева CG 25SC
  • Бензинова ножица за храсти CH 22EAP2
  • Моторна въздушна метла RB 24EAP
  • Моторна метла/листосмукачка RB24Е
  • Водоструйна машина AW100

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото