В категории: 2017, Актуални статии, Брой 5-6/2017, Градина, Инструменти

Електрически и бензинови инструменти и машини на Hitachi за работа в градината. Част II

В първата част на статията за електрическите и бензинови инструменти на Hitachi, предназначени за работа в градината, бе направен кратък обзор на тази техника като част от обширната продуктова програма на японския гигант. В същата статия бяха разгледани и два представителя на групата верижни триони – електрическият с акумулаторно захранване модел CS 36DL и бензиновият верижен трион CS25EC. И двата са представители на подгрупата специализирани триони, предназначени за кастрене и рязане на клони в короната на дърветата.

Тук продължаваме темата с представяне на други, с първостепенна необходимост при поддръжката на дворното място и градината машини. Възможностите на някои ги правят подходящи и за професионални приложения. Подбрани са модели, работещи с бензинови двигатели, други – с електродвигатели, захранвани с мрежово захранване или от акумулаторна батерия.

 

Акумулаторна ножица за жив плет CH 36DL

Започваме с този типичен за декоративната градина или парк инструмент, защото е представител на най-модерното и бързо развиващо се през последните години направление, включително и в сектора на градинските инструменти – акумулаторно захранваните машини. И най-вече, защото ножицата има роднинска връзка с разгледания вече и тестван в редакционната работилница на списанието верижен трион CS 36DL. „Роднинството” им е по енергийна линия, защото и двете машини принадлежат към семейството акумулаторни електроинструменти на Hitachi, работещи с напрежение 36 V. Ползват една и съща литиево-йонната батерия – BSL3620 с капацитет 2,0 Ah, както и едно и също зареждащо устройство – UC36YRSL. При необходимост от продължителна работа се използва батерията Hitachi BL36200 с капацитет 21 Ah, осигуряваща около 10 пъти по-продължителна работа с едно зареждане в сравнение с обичайната BSL3620. Подчертаваме тази „семейна връзка“, защото икономическата и практическата ефективност при ползването на акумулаторни електроинструменти силно зависи от възможността им да използват една и съща батерия и зарядно устройство.

Ножицата CH 36DL има режеща гарнитура с дължина 620 mm, от които ефективната широчина на рязане е 560 mm. По този параметър тя попада в „златната среда“ сред акумулаторно захранваните ножици. Това я прави подходяща за поддържане както на по-малки, така и на по-големи по площ живи плетове. По-голямата дължина има и предимството, че позволява по-лесно постигане на равна повърхност на обрязания плет. Режещата гарнитура има два гребена с двустранно разположени зъби, които, плътно притиснати един към друг, се движат в противоположни посоки. Зъбите им са двустранно заточени, което позволява да режат и в двете посоки на движение.

Върху задната част, близо 2/3 от режещата гарнитура, е закрепен неподвижен гребен от алуминий. Той изпълнява ролята на предпазен щит, който ограничава възможността от нежелан допир или попадане на различно от клончетата тяло в зоната на рязане. Зъбите на предпазния щит стърчат с 14 mm извън режещите зъби. Те са разположени така, че да покриват до голяма степен зоната на рязане между зъбите. В предния край на режещата гарнитура е монтирана стоманена пластина със закръглено чело, която предпазва режещите гребени от нежелан допир до твърди предмети, както и при рязане в близост до почвата.

Стъпката между режещите зъби е 35 mm. Максималното разстояние между два зъба е 25 mm, което ограничава и възможната максимална дебелина на клонките, които ножицата може да реже (производителят не я посочва).

Какво показа изпробването й в продължение на близо час в реалните условия на голяма и доста запусната дворна градина.

Ножицата реже много добре, особено при максимална честота на движение на зъбите, почти не се налага неколкократно преминаване, като прерязва клонките чисто. С изключение на по-дебелите сред тях, ножицата оставя гладък срез, без „дъвчене“ и смачкване на дървесината и неравни краища.

Изпробвахме я с различно дебели клонки – безпроблемно се справя с клончета, дебели до около 15 mm. Това ще рече, че може да се използва и за първоначално оформяне на силно запуснати, израсли храсти, които до момента не са докосвани от такъв инструмент.

Ножицата свърши чудесна работа и за прочистване на обрасли с леторасти (издънки) площи – нещо, за което обичайно се ползва мощен бензинов храсторез със стоманен нож или циркулярен диск. В този случай обаче ножицата има предимството, че позволява много по-прецизна работа с цел опазване на саморасли борчета или други все още крехки растения, които не бива да „минат под ножа“. Колкото до продължителността на работа, в рамките на този близо час не успяхме да докараме батерията до пълно изтощаване, защото човек по-напред може да се измори, че да потърси почивка. Време, достатъчно батерията да бъде заредена отново.

Честотата на движение на гребените (зъбите) може да се задава в четири степени – 1000, 1170, 1330 и 1500 minˉ¹. Избирането на желаната степен става чрез натискане на бутонче, разположено в предния край на основната ръкохватка така, че да бъде удобно за натискане с палеца. Индикатор с четири светодиода показва избраната честота на движение. Чрез него се контролира и степента на зареждане на батерията.

Ножицата има две ръкохватки. Задната, основната, е с удължена форма, същото важи и за пусковия бутон. За по-удобното и сигурно държане по време на работа тя е покрита с еластична гума. По същата причина еластичното покритие продължава и върху тялото с двигателя, поставено е върху задната му част, където неизбежно опира палецът на ръката. Освен за сигурно държане и направляване на машината, предната ръкохватка има и защитна функция – в нея се намира предпазителят, който ако не бъде притиснат с ръка, блокира включването на двигателя.

Пред тялото с двигателя е поставен прозрачен удароустойчив щит, който предпазва работещия от изхвърлени назад парченца растителна маса, без да ограничава видимостта.

Батерията BSL3620 се зарежда за 60 min със стандартното зареждащо устройство UC36YRSL. С едно зареждане машината може да работи сумарно около 50 min при максималната честота на движение на режещите гребени 1500 minˉ¹. Информацията е от официалния сайт на Hitachi Koki, докато в технически паспорт е записана стойността 35 min. Това е разбираемо, защото продължителността на работа силно зависи от натоварването на машината.

С батерия BL36200 ножицата може да работи около 8 часа при максимална честота, преди да се наложи зареждане на батерията.

Тялото с електродвигателя и предавателния механизъм, изработено от здрава пластмаса, е допълнително защитено откъм долната страна чрез масивен капак от алуминий.

Режещите гребени са изработени от качествена инструментална стомана, поради което обичайното им заточване се извършва веднъж годишно, по препоръка на производителя. Това е твърде условен срок, защото като всеки режещ инструмент износването зависи от твърдостта на рязаните храсти, да не говорим за попадане на стоманена тел или други твърди предмети между зъбите.

Дължината на ножицата е 1104 mm, а теглото й с батерията е 4,0 kg. За отбелязване е също, че ножицата за жив плет CH 36DL е отличена с престижната награда за индустриален дизайн iF Design Awards 2014 на най-стария и авторитетен дизайнерски център в Европа Industrie Forum Design Hannover (iF) и Съюза на немската индустрия (BDI).

 

Електрически тример за косене на трева CG 25SC

Моделът е представител на групата градински електроинструменти с мрежово (230 V) захранване. С мощност на електродвигателя 400 W той има широчина на косене 250 mm. Високата честота на въртене на главата с кордата (11 000 minˉ¹) способства за качественото прерязване на тревните стъбла.

Електрическата коса (тример) е инструмент, без който не може, стига в градината да има затревена площ. С нея се коси там, където четириколесната косачка е безпомощна – по краищата на тревна морава, около препятствия като камъни и бордюри, дървета, храсти, цветя и т.н. При необходимост тя може да се справя с косенето и на по-малки по площ затревени участъци, макар и не с качеството на косене на четириколесната машина.

Веднага прави впечатление солидната, вдъхваща респект конструкция на машината, съчетана с отличен дизайн. Тялото е изработено от здрава с хромирана повърхност стоманена тръба, осигуряваща стабилност на двигателната част на машината. Тя е с телескопична конструкция, позволяваща удължаване с до 230 mm, с възможност за фиксиране в 12 позиции. Механизмът за удължаване и скъсяване работи удивително леко, а освобождаването и фиксирането му става чрез плъзгащ се бутон.

Дължината на тримера може да се променя в границите на 230 mm и да се фиксира в 12 положения

Основната и предната ръкохватки са масивни, много удобни за държане, покрити са с еластична гума, което прави държането им приятно и без приплъзване на ръката. Предната ръкохватка може да се премества по дължина на тръбата за най-удобно разположение на ръката, без наклонът й да се променя.

Тялото с двигателя и режещата глава може да се завърта на 180˚ и така да се фиксира в едно от двете положения в зависимост от това дали се коси в хоризонтална или във вертикална равнина. Предпазителят от здрава, удароустойчива пластмаса, е направен така, че да се монтира много лесно и без помощта на допълнителни инструменти.

Като всяка коса от този вид (тример) и CG 25SC работи само с найлонова корда. Режещата глава е класическа конструкция. След прекъсване на влакното, отпускането на нова дължина става с кратък допир на главата до почвата, при което се освобождава намиращата се в макарата корда. Машината се доставя с найлонова корда с диаметър 1,6 mm.

Тримерът има и подвижен метален предпазител, който предпазва кордата от нежелан досег до твърди предмети, както и унищожаване на цветя по невнимание. Той тежи 2,3 kg. За намаляване натоварването на ръцете и улесняване на точното водене при косене, машината се окачва на широк презраменен ремък.

„Ташев-Галвинг“ предлага и тримера на Hitachi CG30SC. Той е малко по-мощен – електродвигателят е с мощност 450 W, а широчината на косене е 300 mm.

 

Бензинова ножица за храсти CH 22EAP2

Това е ножица за жив плет, задвижвана с двутактов двигател с вътрешно горене. Тя има режещ апарат с дължина 600 mm при ефективна дължина на рязане 444 mm. Двата режещи гребена се движат срещуположно един на друг. Разстоянието между зъбите е 30 mm. Честотата на движение на гребените е 10 000 minˉ¹, което осигурява скорост на движение на зъбите 0,91 m/s. Зъбите са двустранно разположени върху гребените и двустранно заточени, което осигурява оптимални условия при рязане, независимо от посоката на движение и от коя страна на гребените се реже.

Машината се задвижва от двутактов двигател с работен обем на цилиндъра 21,1 cm³, който развива мощност 0,65 kW. Той е от новото поколение на Hitachi, наречено PureFire (чист огън), което се отличава със силно снижено, до 70%, ниво на вредните съставки в изгорелите газове, включително намален с 40%, разход на гориво. Поради това тези двигатели изцяло изпълняват изискванията на нормите в Европа (STAGE2) и САЩ (EPA PHASE3) по този показател от екологична важност, задължителен за всеки производител.

За улеснено запалване двигателят има системата на Hitachi S-Start, която намалява с около 60% усилието, необходимо за издърпване на стартовото въже.

Резервоарът с полупрозрачни стени побира 300 ml двутактова горивна смес. Въздушният филтър представлява пръстен от лента дунапрен. Сменя се много лесно след отваряне на капака, който го покрива. Основната ръкохватка може да се завърта на ъгъл 90°, което улеснява работата при подрязване на плета във вертикална посока. Ауспухът за отвеждане на изгорелите газове е насочен напред, което е щадящо за дихателната система на работещия.

Теглото на ножицата е 4,3 kg (без гориво). Нивото на звуковата мощност е 102 dB (A). Нивото на вибрациите, предавани на ръката от предната ръкохватка е 7,0 m/s², а от задната – 7,5 m/s².

Моторна въздушна метла RB 24EAP

Този модел е една от общо шестте машини от този вид, които Hitachi предлага към момента на пазара. Отново имаме двутактов двигател с вътрешно горене PureFire с ниско ниво на вредните емисии в изгорелите газове, изпълняващ изцяло европейските и щатски норми по този екологичен показател.

Двигателят с работен обем 23,9 cm³ осигурява мощност 0,89 kW. Машината осигурява дебит на въздушната струя 12,5 m³/min. Резервоарът побира 520 ml гориво. Машината тежи 3,9 kg (без горивото) и се носи на ръка. На ръкохватката са разположени бутонът за управляване на честотата на въртене, както и ключето за прекъсване на захранването на свещта и спиране на двигателя. Машината е комплектувана с кръгла дюза.

Моторна метла/листосмукачка RB24Е

Тази машина привлича, в някои случаи дори по-голям интерес, защото освен да издухва с мощна въздушна струя листата и други леки замърсявания, т.е. да ги премества от едно място на друго или събира на купчина, този модел може и да ги засмуква, подобно на мощна листосмукачка (аналогия от прахосмукачка).

Машината има същия двигател с вътрешно горене както и модела RB 24EAP. Дюзата за изходящия въздух е плоска. Дебитът на въздушната струя е 10,2 m³/min при скорост 48,6 m/s.

За да работи като листосмукачка, машината се нуждае от допълнително продаван комплект (кит) – RB-HVA. Той включва смукателна тръба с голям диаметър (Ø110), торба за събиране на засмуканите листа и тръба, огъната под ъгъл 45°, която свързва торбата с изходящия щуцер на машината.

Предпазната решетка, покриваща смукателния отвор с турбината, се сваля и към него се закрепва смукателната тръба от комплекта. Към щуцера на машината за изходящата въздушна струя се закрепва кривата тръба, а към нея – торбата за събиране на засмуканите листа и други отпадъци. Трансформацията на машината от вариант за обдухване в машина за засмукване и събиране става лесно и за минути.

Машината има още една особеност. Към вала на турбината е монтиран трилистен стоманен нож, който, въртейки се с голяма скорост, раздробява на съвсем дребни частички листната маса. В резултат на това обемът й се намалява над 10 пъти и съответно заема толкова пъти по-малко място в торбата. Тя се затваря с цип, което улеснява изпразването й. Носи се окачена на рамо с колан. Раздробяването на листната маса има още едно съществено предимство. Ситните парченца органична материя се разграждат значително по-бързо и качествено до получаване на компост – биологичен, при това безплатен, биологичен тор.

 

Водоструйна машина AW100

Показаният тук модел е най-малкият и непретенциозен, съответно и най-евтин в сравнение с останалите два модела на Hitachi – AW130 и AW150. Същевременно е AW100 компактна и лека машина, а издълженото във височина тяло е предимство при съхранение, защото заема по-малко място.

Водната помпа се задвижва от електродвигател с мощност 1400 W. Максималното налягане на водната струя е 7 MРa (70 bar), а максималното – 10,0 MPa (100 bar). Разходът на вода е 5,5 l/min.

Маркучът за високо налягане е с дължина 5 m. Той се свързва към изходящия щуцер на машината и ръкохватката посредством холендрови гайки – класическо, макар и малко по-бавно, решение. Струйният накрайник има регулируема дюза за плоска водна струя. Във входящия щуцер за свързване към водопроводната мрежа е поставен мрежест филтър. Машината работи със студена чешмяна вода. Комплектът съдържа и пенообразуващ прибор за разпръскване на миещи препарати.

Теглото на машината е 5,4 kg.

Тази водоструйната машина е подходяща за почистване чрез измиване със силна струя вода на не особено силно замърсени остъклени врати и прозорци (външно измиване), на автомобили, мотоцклети, допускащи миене градинска мебели, тераси, веранди и др.

Допълнително може да бъдат закупени обикновена и ротационна четки, накрайник с турбодюза за почистване на по-силно замърсени повърхности, ъглова дюза за почистване на трудно достъпни места, примерно от долната страна на купето на автомобила и др.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

Електрически и бензинови инструменти и машини на Hitachi за работа в градината. Част II
от
кл.думи:
4,7 / 5 звезди
Електрически и бензинови инструменти и машини на Hitachi Статията е продължение на публикация от предния брой на списанието, която представя гамата машини на Hitachi за работа градината. Разгледани са модели с акумулаторно и мрежово захранване, както и задвижвани с бензинов двигател.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото