Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Акумулаторни перфоратори SDS plus и SDS max на DeWALT

През миналата 2016 г. американската фирма DeWALT създаде поредната, неотшумяваща и до днес сензация от световна величина на пазара на акумулаторни електроинструменти. Това бе появата на авангардната литиево-йонна батерия 54V-XR FLEXVOLT, способна да захранва, както никога досега, мощни ръчни електроинструменти. Очаквано, благодарение на новата си батерия, DeWALT пусна на пазара и първите акумулаторно захранвани полустационарни настолни машини, нещо, което доскоро се смяташе за немислимо.

Уникалното на новата батерия е, че тя може да захранва както инструменти, работещи с обичайното напрежение 18 V, така и мощни машини, които се нуждаят от ток със значително по-високо напрежение – 54 V. Батерията 54V-XR FLEXVOLT на DeWALT и моделът DCB546 са подробно описани в НС 11/2016 (https://napravisam.net/?p=28750), затова тук ще се ограничим само да споменем, че батерията има три блока, съставени от по пет литиево-йонни елемента всеки. В зависимост от свързването им – паралелно или последователно, изходящото напрежение е 18 V или 54 V, а капацитетът – 6,0 Ah или 2,0 Ah. Батерията съхранява и може да отдава 108 Wh електрическа енергия, което прави възможно продължителното захранване на мощни машини, способни да работят при високо натоварване. Тя е компактна (12х8х8,5 cm) и тежи само 1 kg. Има здраво тяло, което я предпазва от механични повреди, добре защитена е дори и в случай на падане на инструмента или батерията.

DeWALT вече предлага и още по-мощната батерия – DCB547, чийто капацитет е 3,0 Ah/9,0 Ah в зависимост от изходящото напрежение на електрическия ток. Акумулираната в нея електрическа енергия е 162 Wh.

Превключването на изходящото напрежение – 18 V или 54 V става автоматично при поставяне на батерията в гнездото й. На практика тя „разпознава“ машината и подава електрически ток с подходящото за нея напрежение.

Възможността батерията да отдава електрически ток с две стойности на напрежението е изключително ценна. От една страна, това отваря пътя към създаване на нови, мощни акумулаторни инструменти и машини. От друга, запазва се съвместимостта с електроинструментите, принадлежащи към голямото семейство на DeWALT, работещи с напрежение 18 V. Благодарение на това системата 54V-XR FLEXVOLT представлява най-голямата в света група – към края на миналата година броят на електроинструментите, които могат да работят с тази батерия, надхвърли 100.

Чрез поставяне на специален предпазител, който прекъсва електрическата връзка между трите блока с акумулаторни клетки, 54V-XR FLEXVOLT се транспортират безпроблемно, въпреки че енергията им надхвърля 100 Ah

В НС 11/2016 представихме и две съвсем нови към момента машини, които отлично демонстрират възможностите на новата батерия да осигурява достатъчна мощност и продължителност на работа – настолния циркулярен трион DCS7485 и ръчния циркулярен трион DCS520.

Сега продължаваме с друг вид машини, които се открояват между най-новите членове на голямото семейство 54V-XR FLEXVOLT. Акумулаторният перфоратор DCH481X2 с SDS max захват на инструмента, захранван с по-мощната батерия DCB547, е поредната световна новост с марката DeWALT. Информацията за него очевидно бе изпреварила появата му на българска територия и пробудила апетита за притежание у нетърпеливи клиенти, които буквално са разграбили първите бройки, внесени от „Ташев-Галвинг“ в началото на април. Затова в този брой на списанието бяхме принудени да се ограничим до кратко описание според наличната базова техническа информация.

За сметка на това тук ще представим по-подробно неговия по-малък брат – перфораторът DCH323T2, който имахме удоволствието да изпробваме лично. Той работи с инструменти SDS plus. Захранва се с батерия DCB546. Този модел е един от общо три модела SDS plus перфоратори, работещи с батерия 54V-XR FLEXVOLT. Останалите два – DCH333X2 и DCH334X2, работят с по-мощната батерия DCB547.

По своите възможности DCH323T2 е типичен представител на групата леки перфоратори. С енергия на единичния удар 2,8 J той е в състояние да пробива отвори в бетон с диаметър до 28 mm, в дърво – до 30 mm и в стомана – до13 mm. С поставена батерия тежи 4,6 kg (без батерия – 3,6 kg). Като всеки перфоратор той има три режима на работа:

– Ударно пробиване в бетон и други строителни материали

– Къртене (предимно на мазилки, в тухлен зид или премахване на облицовъчни плочи)

– Пробиване на отвори в метали, дърво и други материали (при изключено ударно действие).

Честотата на въртене на инструмента без товар е 0–980 minˉ¹, а честота на ударите 0–4390 minˉ¹.

Перфораторът DCH323T2 има несменяем SDS патронник. Съответно за пробиване без ударно действие със свредла с цилиндрична опашка трябва да се използва допълнителен челюстен патронник с SDS plus опашка.

При модела DCH334 патронникът SDS plus може да се сваля и на негово място да се поставя бързопритягащ челюстен патронник. Благодарение на по-мощната си батерия моделите DCH334 и DCH333 имат по-голяма сила на единичния удар – 3,5 J. Това им позволява да пробиват в бетон отвори с диаметър до 30 mm, повишена е и производителността им при къртене. Те са съответно със 100 и 200 g по-тежки от DCH323T2.

И четирите нови перфоратора от системата 54V-XR FLEXVOLT имат най-съвременни безчеткови електродвигатели, за чиито предимства многократно е писано в списанието. Затова ще споменем само, че липсата на колектор и четки почти изцяло елиминира текущата сервизна поддръжка на машините, а дълготрайността на електродвигателя нараства над два пъти.

За отбелязване са също изключителните мерки за обезопасяване на машините, за намаляване на вредното въздействие върху работещия, причинено от предаваните на ръцете вибрации. Ергономичният дизайн на ръкохватките способства за удобното и щадящо ръцете държане на машината по време на работа.

И четирите перфоратора имат ефективно действаща система (Perform & Protect), предпазваща работещия при внезапно завъртане на машината, породено от заклинване на свердлото в стоманена армировъчна пръчка, например. Системата реагира мигновено и за части от секундата преустановява въртенето. Освен това перфораторите имат механичен съединител, който предпазва както човека, така и машината от претоварване.

Перфораторите имат ефикасна антивибрационна система, която снижава нивото на вибрациите до 8,5 minˉ¹ при SDS plus моделите и до 9,4 minˉ¹ при SDS max. Батериите 54V-XR FLEXVOLT имат вграден трипозиционен индикатор за нивото на заряда

И четирите модела имат изключително ефикасна антивибрационна система. Долният край на основната ръкохватка е монтиран чрез намаляващ вибрациите шарнир, а горният е свързан към тялото чрез пружинен механизъм с доста голям ход, който успешно поглъща вибрациите. Втората ръкохватка също е от антивибрационен тип, като твърдата връзка с тялото на машината е прекъсната посредством вграден в нея еластичен елемент.

В резултат на тези мерки нивото на предаваните върху ръцете вибрации е най-ниското, постигнато досега за перфоратор в този клас – 8,5 m/s².

Перфораторът DCH323T2 се доставя с две батерии DCB546 с работно напрежение 18 V/54 V и капацитет 6,0 Ah/2,0 Ah. Зареждащото устройство DCB118 e предназначено за зареждане на XR батерии с напрежение 18 V и 54V-XR FLEXVOLT батерии. За зареждане на батерията DCB546 са необходими 60 min.

Този, както и останалите перфоратори, се доставят в солиден пластмасов куфар T STAK, който спомага за удобното пренасяне и съхраняване на инструмента, позволява и скопчването на няколко куфара от този вид в един цял блок.

DeWALT DCH481X2 – първият в света акумулаторен перфоратор със захват на инструмента SDS max

Както споменахме в началото, перфораторът със захват SDS max DCH481X2 e новост не само в производствената палитра на DeWALT, а и на световния пазар. С енергия на единичния удар от 6,1 J той е машина, която може да се справи със значително по-тежки задачи при пробиване и къртене. Максималният диаметър за пробиване в бетон с свредло е 40 mm, със специално свредло за проходни отвори – 65 mm, а с помощта на боркорона може да изрязва отвори с диаметър до 100 mm. Доставя се с две батерии DCB547 – 54V-XR FLEXVOLT (18V/54V) с капацитет 9,0 Ah/3,0 Ah. Машината тежи 6,65 kg (с батерията), а нивото на предаваните на ръцете вибрации е 9,4 m²/s.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото