В категории: 2017, Актуални статии, Брой 3-4/2017, Градина

Четириколесни косачки за трева RAIDER

В предишната публикация, посветена на електроинструментите и машините RAIDER за работа в градини и паркове, бяха разгледани ръчно носимите електрически и моторни коси и тримери. Те са незаменими там, където „царицата“ на тревните морави – четириколесната косачка, е в невъзможност да се справи – по краищата на тревната площ, в близост до препятствия или при някоя малка тревна полянка „на баир“, както и когато трябва да се коси буйно израсла дива растителност с жилави стъбла, включително леторасти и тънкостеблени храсти.

Поддръжката на градински и паркови площи с култивирани видове треви си иска майстора – четириколесната косачка. Тя е не само много по-производителна машина, но най-важното – гарантира се равномерното по височина, равно и чисто окосяване на тревата. Както е известно от известната поговорка за прочутите английски зелени паркове, косачката е единият от трите задължителни фактора за тяхното създаване. Другите са редовното поливане и така – 100 години поред, както се твърди в притчата.

Отчитайки особеностите при косене на различни по вид и големина тревните площи, „Евромастер Импорт Експорт“ сe e постарала да осигури разнообразие от модели, които да изпълняват изискванията за косене на малки и средно големи площи. Към момента марката RAIDER предлага седем модела четириколесни косачки за трева, подходящи за косене на площи с големина от 400 до 3000 m². Три от тях са с електрическо задвижване и захранване от електрическата мрежа. Останалите четири работят с четиритактови бензинови двигатели. За поддържане на по-големи площи три от косачките са самоходни. Към момента най-високо в класацията на марката RAIDER стоят два модела. Единият, RD-GLM05, има двигател с вековно родословие и задокеански произход – производство е на световния лидер американската Briggs&Stratton. Другата косачка, RD-GLM06, не му отстъпва, защото има един от най-реномираните, т.е. качествени китайски двигатели с вътрешно горене. Тя е най-мощна и с най-голяма производителност.

Българският производител „Евромастер Импорт Експорт“ не е подминал и една наложила се от години тенденция за косене чрез рекултивиране. При този режим на работа окосената трева не се събира в коша, за да бъде изхвърлена като отпадък, което често създава проблеми. В процеса на косене стъблата биват нарязани на ситни късчета, които се разхвърлят равномерно върху тревната площ. Тук те бързо се разграждат биологически и се превръщат в безплатен естествен тор, който подхранва растящата трева. Тази възможност е налична и при двата най-мощни модела – RD-GLM05 и RD-GLM06.

Гамата четириколесни косачки на RAIDER покрива и доста широк ценови диапазон – от 129,98 лв. до 729,98 лв. (за „американеца“ Briggs&Stratton).

 

Косачки с електрическо задвижване

Особеностите и предимствата на този вид машини са добре известни. Те имат значително по-опростено устройство, съответно струват по-евтино, по-трудно се повреждат, двигателят им практически не се нуждае от поддръжка, експлоатацията им е значително по-опростена, разходите за електрически ток са минимални, шумният двигател с вътрешно горене при тях липсва, липсват и замърсяващите въздуха изгорели газове.

Електрическите косачки RAIDER са особено подходящи при тревни площи от 400 до 800 m², или иначе казано – до там, където може да стигне електрическият кабел. Ниското ниво на отделяния шум и липсата на изгорели газове е голямо предимство при работа в границите на населени места, в близост до жилищни, болнични, учебни и други сгради.

 

RAIDER RD-LM17

Това е най-малката по мощност и производителност косачка, съответно тя е и най-евтина. Машината се задвижва от електродвигател с мощност 1200 W. Тя е единствената косачка с толкова мощен електродвигател в своя ценови клас. Подходяща е за косене на тревни площи с големина до около 400 m². Широчината на косене е 32 cm. Височината на косене може да се регулира на три степени – 20, 35 и 50 mm (поотделно за всяка двойка колела). Честотата на въртене на режещия нож е 3500 minˉ¹. Кошът за събиране на отрязаната трева има вместимост 25 l. Теглото на косачката е 8,8 kg.

Цената на RD-LM17 е 129,98 лв.

Кошовете на трите модела с електрическо задвижване имат здрава метална рамка и пластмасов капак. Останалата им част е изработена от мрежеста, добре пропускаща въздуха здрава тъкан. Кошът има индикатор (оцветена в червено клапа), който показва, когато е пълен и трябва да бъде изпразнен. Сходна конструкция имат и кошовете на косачките с бензинови двигатели.

Кошът за събиране на тревата има здрава стоманена рамка, която го предпазва от повреждане при изтръскване на тревата и държи мрежестата тъкан опъната. Вдясно се вижда индикаторът за запълване на коша

Тази, както и останалите електрически косачки имат ръкохватки, които могат да бъдат лесно сгънати за по-удобно транспортиране и съхраняване.

За изработване на пластмасовия корпус на машините е използван висококачествен полипропилен, който осигурява необходимата здравина, удароустойчивост, както и устойчивост на атмосферните влияния.

Този и следващите два електрически модела от тази група са новост в продуктовата палитра на RAIDER за 2017 г.

 

RAIDER RD-LM18

Машината има електродвигател с мощност 1400 W. Широчината на косене е увеличена на 35 cm. RD-LM18 е подходяща за косене на площи с големина до 500 m². Подобно на предния модел, и тук височината на косене може да се регулира на три степени – 20, 35 и 50 mm. Кошът за събиране на тревата е с обем 35 l. Машината тежи 9,8 kg. Като допълнително удобство за работещия пусковият механизъм, управляващ работата на електродвигателя при моделите RD-LM17 и RD-LM18, е разположен по цялата дължина на ръкохватката, така, както е при бензиновите косачки.

Цената й е 149,99 лв.

Вляво – RD-LM18р вдясно – RD-LM19

 

RAIDER RD-LM19

Задвижвана от електродвигател с мощност 2000 W и с широчина на косене 42 cm, това е машина, пригодена да коси площи до около 800 m². За разлика от предните два модела, при този височината на косене се регулира централно в границите 20–70 mm. Задвижването на ножа става с ремъчна предавка, което е допълнително предимство, защото предпазва двигателя в случаите на удар на стоманения нож в камък или друг твърд предмет. Честотата на въртене на ножа е както при останалите електрически косачки – 3500 minˉ¹.

Вместимостта на коша за събиране на тревата вече е 45 l. Косачката тежи 11,2 kg. За отбелязване е увеличеният диаметър на колелата (предни Ø160, задни – Ø200), което улеснява движението на косачката върху терена и позволява по-лесно преодоляване на малки препятствия.

Цената на косачката е 249,98 лв.

 

Бензинови косачки

RAIDER RD-GLM01S

Моделът RD-GLM01S е най-малката сред бензиновите косачки RAIDER. Тя е предназначена за косене на площи с големина до 900 m². Машината няма собствен ход. Движението й се осъществява от работещия.

Задвижва се от едноцилиндров четиритактов двигател с работен обем 100 cm³ и мощност 1,8 kW. Резервоарът за гориво побира 1,5 l. Широчината на косене е 40,5 cm, а височината се регулира централно в границите 20–75 mm. Честотата на въртене на ножа е 3600 minˉ¹. Кошът за събиране на тревата има обем 40 l. Теглото на машината е 26 kg.

Цената на косачката е 299,99 лв.

За отбелязване е също, че колелата на всички бензинови косачки имат сачмени лагери, което прави движението на машината по-леко, а колелата служат значително по-продължително.

 

RAIDER RD-GLM04

Това е първата машина от трите модела, които разполагат със собствено задвижване. Това е значително улеснение за работещия, защото го разтоварва от необходимостта да придвижва машината по терена. Широчината на косене е 41 cm. Височината на прерязване на тревата се регулира централно от 20 до 75 mm.

Машината се задвижва от четиритактов двигател с работен обем 140 cm³ и мощност 2,5 kW. Вместимостта на резервоара за гориво и 1,2 l. Честотата на въртене на ножа е 3600 minˉ¹. Косачката е подходяща за поддържане на тревни площи с големина до 2000 m². Над два пъти увеличената в сравнение с предния модел RD-GLM01S производителност се дължи на наличието на собствен ход. Ръкохватката може да се сгъва при транспортиране на машината и нейното съхранение. Теглото на косачката е 28 kg.

Цената на RD-GLM04 е 429,98 лв.

 

RAIDER RD-GLM05

Косачката е „въоръжена“ с двигател Briggs&Stratton 625 E с работен обем 150 cm³ и мощност от 3,2 kW.

Американската фирма Briggs&Stratton има близо 110-годишен изключително успешен опит в разработката и производството на малки бензинови двигатели с въздушно охлаждане. Тя е световен лидер, чийто двигатели се монтират и задвижват машините на много световни производители на техника за работа в градината. При годишно производство от над 10 млн. двигателя 8 от всеки 10 световно утвърдени производители на косачки за трева използват в машините си именно двигатели на Briggs&Stratton. С тях работят милиони машини по света.

Скоростта на движение на косачката може да се управлява от ръкохватката. Шумозаглушителят Super Lo-Tone силно снижава нивото на шума и му придава по-приятен тембър (вдясно)

Моделът 625 E принадлежи към серията двигатели, които се отличават с изключително ниско ниво на вредните съставки в изгорелите газове – с поне 25% по-ниско съдържание от възприетите в ЕС норми.

Всички бензинови косачки имат централно регулиране на височината на косене – едновременно на всички колела

Briggs&Stratton 625 E е член на фамилията 600 Е, която се отличава с изключителни технически характеристики и голяма надеждност. Двигателите от тази серия използват предимствата на редица най-съвременни технологии като функцията ReadyStart например. Това е автоматична система за стартиране на студен двигател. Не се налага предварително подкачване на гориво, нито използване на смукач за обогатяване на горивната смес. Запалването на двигателя става лесно чрез издърпване на стартовото въже.

Косачката има специален шумозаглушител (Super Lo-Tone), който силно снижава нивото на звука от изгорелите газове и дори му придава характерен, по-приятен за слуха тембър. Карбураторът (Float Feed) осигурява прецизно дозиране на горивото и поддържане на оптимален състав на гориво-въздушната смес за улеснено запалване на двигателя и постигане на максимална мощност. Електронната запалителна система Magnetron гарантира лесно запалване, стабилна работа на двигателя и минимална поддръжка. Двигателят има хартиен въздушен филтър, който осигурява висока степен на очистване на засмуквания в цилиндъра въздух.

Широчината на косене от 46 cm в съчетание с осигуреното от двигателя движение на машината, правят косачката подходяща за косене на тревни площи с големина до 2500 m². Височината на косене се задава централно в границите 25–75 mm. Вместимостта на резервоара за гориво е 0,8 l. Обемът на коша за трева е 55 l. Ръкохватката може да се сгъва при транспорт и съхранение.

Този и следващия модел имат възможност да косят при два режима. В единия те работят като обикновена косачка. Срязаните от въртящия се нож тревни стъбла биват увлечени от въздушната струя, която той създава, и така се пренасят в коша. Той има индикатор, който показва кога се е напълнил и тревната маса трябва да се изхвърли на подходящо място.

Вместо да се събира в коша и изхвърля, окосената трева може да се изхвърля обратно върху тревната площ. И двете машини предлагат две възможности за това. Първата е тревата да се изхвърля в задния край на косачката обратно към почвата. При втория тя се изхвърля странично.

Вторият режим на косене е чрез рекултивиране. Особеното при него е, че веднъж отрязана, тревата вместо да се отведе към коша или директно изхвърли навън, се задържа по-продължително в машината, при което ножът я нарязва на ситни късчета, които остават в окосената площ. Предимството на този метод, е че силно раздробената трева се разлага бързо и се превръща в безплатен биологичен тор, който се усвоява от тревата и подобрява нейния растеж. Освен това се пести времето, необходимо за изхвърляне на събраната трева, отпадат и грижите по нейното преработване до компост или премахване от терена.

Машината тежи 33 kg.

Цената на модела RD-GLM05 е 729,98 лв.

Вляво – окосената трева се събира в коша. Вдясно – окосената трева се изхвърля надолу в задния край на машината

Окосената трева се изхвърля встрани от косачката

Подготовка на косачката за косене с рекултивиране. Изходът в задния край на косачката се затваря със специален щит, който задържа отрязаната трева в кожуха, а ножът я нарязва на съвсем дребни парченца

Този и следващият модел са сред новостите в тазгодишния (2017 г.) продуктов каталог на RAIDER.

 

RAIDER RD-GLM06

Това е най-мощната и с най-голяма производителност самоходна косачка на „Евромастер Импорт Експорт“. Предназначена е за поддържане на тревни площи до около 3000 m².

RD-GLM06. Моделите RD-GLM05 и RD-GLM06 имат ефективно работещи въздушни филтри с голяма повърхност и улеснен достъп за почистване и подмяна

Машината има едноцилиндров четиритактов двигател с работен обем 196 cm³, чиято мощност е 3,8 kW. Характерно за тази машина е, че има способността да регулира сама скоростта си на движение в зависимост от натоварването при косене. При наличие на гъста, израснала и с дебели стъбла трева, натоварването на двигателя, въртящ ножа нараства, машината забавя скоростта си и обратно. При минимално натоварване, скоростта се увеличава.

Резервоарът за гориво побира 1,2 l бензин. Широчината на косене е 53 cm. Височината на косене се настройва централно в диапазона 25–75 mm. Кошът за събиране на тревата побира 60 l. Колелата на машината имат видимо увеличена големина – предните са с диаметър 20 cm, а задните – 30 cm. Косачката има и щуцер за свързване на водопроводен маркуч. По този начин измиването на кожуха, обгръщащ ножа от полепналите частици трева, се улеснява силно.

Цената на RD-GLM06 е 699,98 лв.

Косачките RAIDER се продават с 2-годишна гаранция и осигурен сервиз във всички краища на страната.

RAIDER RD-GLM06. Задните колела са с диаметър 30 cm, а предните – 20 cm. Косачката има щуцер за свързване чрез „бърза връзка” на маркуч за измиване на кожуха около ножа

Четириколесни косачки за трева RAIDER
от
кл.думи: ,
4,7 / 5 звезди
Косачки за трева RAIDER В статията е направен единственият по рода си пълен преглед на семейството четириколесни косачки за трева Raider. Представените модели - с електрическо задвижване или с четиритактов двигател с вътрешно горене са подходящи за редовно косене на тревни площи с големина от 800 до 3000 m2

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2017, Актуални статии, Брой 3-4/2017, Градина

Ключови думи

,
 
към началото