В категории: 2017, Актуални статии, Брой 7-8/2017, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Занитвания с попнитове и нитове-гайки

Освен обширната гама от такери – ръчни, електрически (плюс акумулаторни) и пневматични, немската марка NOVUS e известна и като реномиран производител на клещи за занитване с т. нар. слепи нитове. Както и на самите нитове в техните две разновидности. Едната са масово разпространените и добре познати нитове за неразглобяемо съединяване на тънки, предимно листови, материали. Другата, позволяващи създаването на разглобяеми съединения, са нитовете-гайки.

Занитването със „слепи”, известни още като попнитове, има редица предимства, поради което те отдавна силно изместиха класическите нитове при изпълнение на неразглобяеми съединения. Освен че с тях се работи много лесно и бързо, този метод има огромното предимство, че позволява занитване, без да е необходим достъп откъм срещуположната страна на мястото на занитване.

За начеващите домашни майстори ще дадем кратки пояснения.

 

Неразглобяеми съединения

Слепите, или още попнитовете, се състоят от две части: кух метален нит с глава и преминаващо през него стоманено стъбло (дорник) с полукръгла глава. Нитът се вкарва през пробит в съединяваните детайли отвор, докато главата му опре плътно. Отворът се пробива с диаметър с 0,1 mm по-голям от диаметъра на нита. След това стъблото на нита се захваща с клещите за занитване и чрез неколкократно притискане на подвижното рамо се извършва занитването. Клещите издърпват стъблото, при което неговата глава навлиза в края на тялото на нита, раздува го и го деформира. Щом съединението стане достатъчно здраво и силата на изтегляне достигне определена пределна стойност, главата на стъблото се откъсва и с това занитването е завършено. Съединяваните детайли остават плътно, силно притиснати един към друг. Съединението е неразглобяемо, освен ако не бъде механично разрушено. По правило след откъсване на главата стъблото лесно изпада от клещите. Ако случайно заяде, се освобождава чрез леко почукване откъм мундщука на клещите.

Качествено занитване се получава, когато нитът влиза плътно в отвора и дължината му е подходящо подбрана. При къс нит не може да се оформи достатъчно голяма глава и нитът лесно може да се изскубне. Когато той е прекалено дълъг, краят му може да се изкриви, а главата на стъблото да не опира плътно до съединяваните детайли.

Клещите за занитване на NOVUS имат по четири мундщука с различно големи отвори, позволяващи работа с нитове с различна големина.

Така стигаме до избора на клещи и подходящите за тях нитове.

Като оторизиран вносител за България „Ташев-Галвинг“ ООД предлага пълната гама клещи на немската фирма NOVUS за занитване със слепи нитове и също така – пълния асортимент от нитове. Той включва и нитовете, представляващи втулка с вътрешна резба – технология, която позволява създаване на разглобяеми резбови съединения при конструкции от тънък листов материал.

Според материала нитовете са алуминиеви, стоманени или медни. Алуминиевите нитове се използват за съединяване на листове от цветни метали, пластмаси, леки строителни материали, кожа и други материали, които не са подложени на голяма натоварване. Те се деформират по-лесно и съответно за занитването им се изисква по-малко усилие. NOVUS предлага алуминиеви нитове с диаметри 2,4; 3; 4 и 5 mm. За по-лесно ориентиране те са обозначени така: А2,4; А3; А4 и А5. За всеки диаметър нитове се предлагат по няколко вида, различаващи се по дължината си – от 6 до 10 mm.

Стоманените нитове са два вида – с диаметър 3 и 4 mm. Обозначенията им са съответно S3 и S4. Предлагат се с две дължини 10 и 12 mm. Предназначени са за съединяване на стоманена ламарина.

Нитовете от мед се използват при необходимост от създаване на корозионно устойчиви, най-често електропроводими съединения. NOVUS предлага един меден нит – C4 с диаметър 4 mm и дължини 6, 10 и 12 mm.

Дължината на нита и се подбира според неговия диаметър (съобразен и с натоварването на съединението) и общата дебелина на съединяваните материали. Така например най-малкият алуминиев нит А2,4 с диаметър 6 mm позволява съединяване на материали с обща дебелина от 1,5 до 3,5 mm. Най-големият алуминиев нит А5 с дължина 10 mm може да свърже два листа с обща дебелина от 4,5 до 6 mm. Максималната дебелина при съединяване на листове със стоманени нитове с дължина 12 mm е от 6,5 до 8,5 mm.

В зависимост от дължината му медният нит C4 може да съединява детайли с обща дебелина от 0,5 до 8,5 mm. Посочваме тези гранични стойности, за да улесним ориентацията във възможностите на този начин на занитване с оглед дебелината на съединяваните материали. Подробните данни са дадени в таблицата.

 

Клещи за занитване

NOVUS предлага към момента четири модела клещи за занитване с попнитове, като J-50 се предлага и във вариант с кутия и комплект нитове. Този модел е началният в групата. Той е най лек, предназначен е за извършване на обичайни занитвания с алуминиеви нитове А2,4; А3; А4 и А5 при дължини 6, 8 и 10 mm.

Моделът J-50 е стандартният, с универсално приложение инструмент за занитване, с приложение предимно в домашната работилница. Тялото му е от алуминий, а подвижното рамо е от кована стомана. Клещите са пригодени за занитване с алуминиеви (А), стоманени (S) и медни (С) нитове с диаметър 2,4; 3; 4 и 5 mm. Максималната дължина на нита е 12 mm при стоманените и медни нитове и 10 mm, при алуминиевите.

Обща дебелина на занитваните материали

Моделът J-55 е здрав, устойчив на натоварване, с универсално предназначение инструмент, подходящ както за домашната работилница, така и за занаятчийска професионална употреба. Занитва с всички алуминиеви, стоманени и медни нитове (A, S, C) с диаметър 2,4; 3; 4 и 5 mm.

Масивното тяло е изработено от алуминий, а подвижното рамо е от кована стомана. Двете ръкохватки от еластична пластмаса са оформени така, че да осигуряват сигурно задържане от ръката, което в комбинация с пружина, която връща подвижното рамо назад, позволява да се работи с една ръка.

NOVUS J-60 са професионални клещи за прецизно занитване с подвижна завъртаща се глава, което позволява занитване на труднодостъпни, често за обикновените клещи и невъзможни за работа места. Клещите са предназначени за занаятчийската професионална работилница, ала при необходимост биха били чудесно попълнение и за работилницата на напредналия в занаята домашен майстор. Работи с всички видове и големини нитове на NOVUS, както и на други производители.

 

Разглобяеми съединения чрез занитване

Специален интерес представлява моделът J-65, който позволява разглобяемо съединяване на тънки детайли чрез винтова сглобка. Понеже дебелината на листовете не позволява нарязване на резба, която да задържа стабилно винта, за такъв вид сглобки е необходимо към единия лист да бъде здраво закрепена гайка, позволяваща сигурна завиване на винта. Елегантният и ефикасен начин е това да се направи чрез технологията за занитване със слепи нитове, за което е достатъчен достъп само от едната страна на съединяваните детайли.

Поставен и регулиран в пистолета дорник с навит на него нит-гайка

NOVUS предлага както специализираните за целта клещи J-65, така и нитове-гайки за тях. Подобно на попнитовете, и тези са два вида – алуминиеви (A) и стоманени (S) с вътрешна резба M4, M5 и M6. Алуминиевите са означени така: A6M4, A7M5 и A9M6, като първата цифра показва външния диаметър на нита-гайка. Аналогично стоманените нитове-гайки имат обозначения S6M4, S7M5 и S9M6 със същото значение.

Диаметърът на нита-гайка и неговата дължина се подбира според дебелина на материала, към който се занитва. Това е посочено в таблицата.

Отворът за нита-гайка се пробива с диаметър по-голям с 0,1 mm от неговия. Самото занитване се извършва със специални клещи, в случая J-65. Процесът е аналогичен като при занитване на обикновените нитове с тази разлика, че изтеглянето на нита става с дорник, върху чийто край с резба е навит нита. За трите големини нитове-гайки клещите имат три мундщука с различен диаметър на отвора и три съответстващи по диаметър дорника.

Необходима за захващане на нита-гайка дебелина на материала

С помощта на регулиращ винт дорникът се изтегля назад докато навитата върху края му гайка опре в мундщука, след което местоположението му се фиксира с контрираща гайка. Краищата на дорника и нита-гайка трябва да съвпадат. Върху неподвижното рамо на клещите се намира още един регулиращ винт с контрагайка. Той служи за ограничаване на хода на подвижното рамо с цел да не се прекали със силата на изтегляне, което може да компрометира занитването на гайката или да повреди клещите. След като нитът бъде здраво закрепен, той се превръща в гайка, към която с винт може да се закрепват различни предмети.

Клещите са еднакво подходящи за професионалната или домашната работилница.

Всички модели клещи за занитване на NOVUS се продават с 5-годишна гаранция от производителя.

 

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Занитвания с попнитове и нитове-гайки
от
кл.думи:
4,9 / 5 звезди
Занитвания с клещи за попнитове Този начин на занитване е широко разпространен както в професионалната, така и в любителската практика. Особено ценна е малко познатата информация, как с помощта на клещи за попнитове, може да се занитват гайки. Така се правят разглобяеми съединения на места, където обикновена гайка е неприложима.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото