В категории: 2017, Актуални статии, Брой 5-6/2017, Градина

Мотофрезите на RAIDER

В няколко поредни броя на списанието се опитахме да представим едно обособено направление в обширната продуктова гама инструменти и машини RAIDER – техниката, предназначена обработване на дворната декоративна градина, за подготовка на различни по големина тревни площи, за поддържане на овощни и зеленчукови градини, и други насаждения. Подчертаваме, че се опитахме, защото многообразието от видове машини и модели е голямо. В началото на годината „Евромастер Импорт Експорт“ издаде отделен, специализиран каталог за този пазарен сегмент – „Пролет 2017“, проведе и едномесечна широко огласена промоционална акция. Нещо повече, издаването на обемисти печатни каталози изостава от бързото разширяване и обновяване на семейството RAIDER. Така например, дори само при мотофрезите, тема на тази статия, два от общо седемте модела, пуснати на пазара в началото на тази година, липсват в базовия каталог на марката за 2017 г. отпечатан в края на миналата година.

От включените в каталога „Пролет 2017“ машини, досега в „Направи сам“ са представени:

Верижни триони Raider колекция 2016–2017 г.

Електрически и моторни коси RAIDER

Акумулаторни инструменти за градината RAIDER

Четириколесни косачки за трева RAIDER

В този брой на списанието представяме серията мотофрези (мотокултиватори) RAIDER. Образно казано, почти затваряме кръга от малката комбинирана ножица за декоративно оформяне на храсти и рязане на трева RD-GSSL02 до най-новите модели мощни мотофрези – RD-T06 и RD-T07, способни да теглят и ремарке с тегло до около 450 kg. Но не изцяло, защото извън този преглед все още остават новите модели моторни сведели за издълбаване на дупки в почвата за засаждане на растения, моторни гръбни пръскачки, множество нови водни помпи, водоструйни машини и др.

Непостижима за домашната градина, дори и за дребния зеленчукопроизводител, допреди двайсетина години машина, днес мотофрезата е измежду задължителния технически инвентар за всеки, разполагащ по-голямо дворно място или градина (на село), който желае да отглежда зеленчуци, етерично-маслени и други растения, цветя, да подготвя площи за засяване с тревни смески, да отглежда лозя и ред други селскостопански дейности, изискващи довършителна обработка на почвата или механизирано окопаване около трайни насаждения.

По правило обработката с мотофреза следва дълбоката оран, извършена с трактор и плуг. Тя е машината, която може да разбие и разтроши на дребни частички останалите след плуга едри буци пръст. Използва се също за окопаване в междуредията за унищожаване на плевелите и подобряване на структурата на почвата. Фрезоването значително подобрява способността на почвата да поема и задържа дъждовната и поливна вода, ограничава се нейното изпаряване, както и стичане по твърдата повърхностна коричка, улеснява се проникването на влагата в дълбочина. Разрушаването на почвената кора цели не само запазване на влагата, но се подобрява също така въздушно-газовият и топлинен режим в почвата, което благоприятства развитието на растенията. Почвата се фрезова преди засяване, а междуредията се окопават периодично.

Дори и в малката градина, където трактор не може да влезе, а дълбоката обработка се прави с права лопата (бел), мотофрезата е незаменима за ситно разбиване на буците. Използва се също така за вкопаване в почвата на внесен компост или оборски тор. Дори и при малка 20–25 m² дворна оранжерия фрезата е необходимост не само за подготовка на почвата за новия разсад, но и за разбиване на ситно на доставяния в чували оборски тор, който най-често е на буци. В зависимост от вида и състоянието на почвата, някои мотофрези може да се използват още за плитка оран, за механизирано изваждане на картофи и други кореноплодни, дори за теглене на ремарке.

Мотофрезата е машина с множество приложения, възможни единствено с нея. „Евромастер Импорт Експорт“ има над осемгодишен опит в разработването и предлагането на мотофрези RAIDER. Предлаганата към момента гама обхваща от малките и леки, задвижвани с електромотор модели, до тежки 80-90 kg машини, способни да извършват плитка оран, както и да теглят ремарке.

Гамата от общо 7 модела мотофрези е подбрана така, че да покрива обширен периметър от потребности в различните по вид, големина и предназначение градини – били те домашни или селскостопански. Предлагат се мотофрези с работна широчина от 300 mm до 1400 mm – от подходящи за малката дворна градина до професионално зеленчукопроизводство, примерно.

При подбора на отделните модели е акцентирано върху практическата страна – върху качествата и производителността на машините, без да се залага на някои екстри, които, без да са от първа необходимост, биха повишили цената на машината. Палитрата от модели има и своето ценово изражение – от базова цена 149,99 лв. за най-малкия модел (RD-ET01Q) до 1340,98 лв. за най-производителната и най-нова като модел мотофреза RD-T06.

За по-лесно ориентиране в гамата мотофрези и съпоставяне на техните основни технически характеристики, те са представени в таблица.

По-надолу ще се спрем върху някои специфични особености на едни или други модели с оглед на техните възможности, характерни предимства и приложения.

 

Мотофрези с електрическо задвижване

RAIDER предлага две такива фрези – моделите RD-ET01 и RD-ET02. Първият е най-малкият от цялата гама – мощността му е 750 W. Машината обработва леха с широчина 300 mm при максимална дълбочина до 200 mm. Фрезерите имат диаметър 220 mm. Този модел е и най-лек – тежи 7,1 kg. При цена от 149,99 лв., съчетана с възможностите на машината, това е най-продаваната към момента мотофреза, защото добре удовлетворява изискванията за малка домашна градина, в която покрай цветята и друга декоративна растителност грижовният стопанин все ще намеря място за една-две лехи с домати и други зеленчуци.

Вляво – RD-ET01, вдясно – RD-ET02

Другият представител на „електрическите“ мотофрези, моделът RD-ET02, има два пъти по-мощен електродвигател – 1500 W. По този определящ възможностите на машината показател RD-ET02 е най-мощната мотофреза от този вид на българския пазар. Поради по-голямата мощност на електродвигателя широчината на окопаване е увеличена на 450 mm. По този показател мотофрезата също е първенец на нашия пазар. Дълбочината на окопаване е 180 mm. Този модел има по-стабилни, ергономично оформени ръкохватки, като върху едната се намира пусковият превключвател на електродвигателя. Дръжката може са се сгъва. Машината има и колела, които улесняват нейното придвижване. Те са разположени в задния край, което улеснява тегленето или бутането на машината. Освен това малкото й тегло от 8 kg също е голямо предимство при градини с разнообразен терен и множество препятствия, като стъпала, например.

Цената на тази мотофреза е 229,99 лв.

За отбелязване е, че при двете мотофрези липсва характерната за по-мощните бензинови машини стърчаща в задния им край закривена стоманена пръчка, позната като „спирачна опашна опора“. Нейната задача е да улеснява задържането на фрезата на едно място, за да могат фрезерите да се вкопаят в почвата. Поради това при тези леки машини удържането им при вкопаване на фрезерите става чрез удържане на ръка. Веднъж окопали се, при лека, вече обработена или мека почва, въпреки неголямата мощност на двигателите и двете фрези добре се справят със задачата си.

 

Мотофрези с бензинов двигател

RD-T0-05

Мотофрезите RAIDER, задвижвани с бензинови четиритактови двигатели, имат широчина на фрезоване от 300 mm до 1400 mm. Първият модел в тази група (RD-T05) има мощност 2,6 kW (3,5 к.с.) при работен обем на двигателя 139 cm³. Максималната работна широчина на обработка на почвата е 600 mm, а максималната дълбочина – 150–260 mm. Тази машина има само една скорост за движение напред, а задна скорост няма.

Останалите четири модела имат бензинови двигатели с мощност 5,2 kW (7 к.с.) при работен обем на двигателя 208 cm³. Двигателите се отличават с добро качество и дълготрайност, поради което рекламациите, по данни на „Евромастер Импорт Експорт“, са изключително малко. Те са производство на внимателно подбрани реномирани китайски фирми, с които „Евромастер Импорт Експорт“ има над 8-годишно ползотворно и безпроблемно сътрудничество.

Двигателите имат въздушен филтър от дунапрен, който може да се измива с вода. За по-сигурното и добро очистване постъпващият в цилиндъра въздух преминава и през маслена баня – ваничка с машинно масло.

Два от групата на по-мощните бензинови модели са вече доказалите се на пазара RD-T03 и RD-04. Ползват един и същ двигател, еднакви са и основните им работни характеристики – максимална широчина на фрезоване 1000 mm и дълбочина 150–300 mm. Когато се преценява възможната дълбочина на обработката, трябва да се има предвид вида и състоянието на почвата. При природно меки, както и редовно обработвани почви, фрезерите може да се вкопаят, докато предпазителната плоча над тях опре в почвата.

Въртеливото движение от коляновия вал на двигателя се предава чрез ремъчна предавка на механична редукторна кутия. Тя от своя страна, посредством верижна предавка, задвижва вала с фрезерите. Мотофрезите RAIDER се продават с по два фабрично монтирани ремъка, което прави работата на машината по-сигурна и по-дълготрайна. Машините имат по две предни и една задна скорост, които се превключват с показания на снимките лостов механизъм.

RD-T03

Моделите RD-T03, RD-T04 и RD-T07 имат ремъчна предавка. Скоростите и посоката на движение се превключват със скоростен лост

Задвижващата работния вал верига е поставена в защитен метален корпус, образуващ в долния си край своеобразен картер с трансмисионно масло. При модела RD-T03 кожухът е отлят от чугун, което го прави по-здрав и издръжлив на натоварване. Поради това машината е по-подходяща за работа с прикачен инвентар, който изисква прилагане на по-голяма теглителна сила – ремарке, плуг за оране, браздир, устройство за вадене на картофи. Машината има също така и две метални колела, осигуряващи необходимото сцепление с почвата при работа с плуг или браздир, например. По-голямото тегло на чугуненото тяло е допълнително предимство, защото спомага за повишаване на сцеплението на колелата с почвата, улеснява се и врязването на фрезерите.

Вляво – ръкохватка на съединителя (включва въртенето на фрезерите). Вдясно – лостче за регулиране на газта

Отличителен белег на този модел е и наличието на фар, позволяващ работа и най-вече придвижване на машината при ниска околна осветеност.

При модела RD-T04 тялото, в което се намира верижната трансмисия, е от алуминий. Поради това има допълнителен предпазен кожух, който го предпазва от механични повреди и износване поради триене в почвата, неизбежното съприкосновение с камъни и т.н. RD-T04 се предлага с по-скромна окомплектовка – само браздир.

И двете мотофрези са комплектувани фабрично с пневматични гуми с едър, характерен за селскостопанската техника грайфер. Това е много голямо предимство, позволяващо машината на собствен ход да бъде транспортирана с лекота. Това никак не е за подценяване, защото моделът RD-ET03 тежи 87 kg, а RD-ET04 – 76,5 kg. За сравнително тежки машини, предназначени за обработка на големи площи, пренасянето им на ръка или чрез използване на фрезерите като средство за придвижване, би било почти непосилна задача.

Наличието на колела с пневматични гуми открива и друга много полезна за земеделеца възможност – към мотофрезата да се прикачи ремарке за пренасяне на инвентар и други материали, а защо и да не служи и за седалка на водещия машината човек.

Мотофрезата RD-T03 се продава при базова цена 1049 лв., докато цената на RD-T04 е 799 лв.

Най-новите мотофрези в семейството на RAIDER са моделите RD-T07 и RD-T06. И двете машини имат двигатели с работен обем 208 cm³ и мощност 5,2 kW/ 7,0 к.с. Моделът RD-T07 има същата окомплектовка, както вече разгледания модел RD-T03. Също като него, и при модела RD-T04 предавката от двигателя е с ремъчни шайби с по два клиновидни ремъка. Кожухът на трансмисията, задвижваща вала с фрезерите, е от алуминиева сплав. Разликата между тях основно е в дизайна. Скоростите също са две предни и една задна.

Широчината на фрезоване е между 500 и 1000 mm, а дълбочината – между 150 и 300 mm. Фрезерите са съставени от по няколко двойки модули, което позволява обработка на по-тясна или на ивица с максимална широчина.

RD-T04

RD-Т04. Машината има допълнителен предпазен кожух, защитаващ корпуса, в който се намират зъбните колела и веригата

Цената на модела RD-T07 e 1149,98 лв.

Бихме обърнали специално внимание на модела RD-T06. За разлика от останалите мотофрези, при този модел ремъчната предавка е заменена с редукторна кутия със зъбни колела. Благодарение на това машината има и най-голяма работоспособност – 1400 mm широчина на фрезоване и дълбочина на обработка на почвата 150–350 mm. Замяната на ремъчната със зъбна предавка е позволило по-интелигентно и удобно за работещия управление на движението на машината чрез лостов механизъм, разположен върху дясната ръкохватка. Той е свързан към скоростната кутия посредством стоманено жило и чрез лостче се включва една от двете предни скорости или задната.

Окомплектовката на RD-T06 е като на модела RD-T04. Машината е снабдена с фар, осветяващ пространството пред нея, помислено е дори и за чекмедже за инструменти, разположено между двете ръкохватки.

Вляво – RD-T06, вдясно – RD-T07

Въздушният филтър има ваничка с масло за допълнително фино очистване на въздуха

Моделът RD-T06 има още една особеност, която в редица случаи може да бъде изключително полезна и дори решаваща причина за покупка на машината. В задния край е изведен вал, който е постоянно свързан към коляновия вал на двигателя – т.е. когато двигателят работи, той се върти. С това производителят е създал възможност за задвижване, примерно чрез карданен вал, на водна помпа или други селскостопански машини. Когато тази възможност не се използва, отворът за вала е закрит с капачка.

Машините, които излизат от склада на „Евромастер Импорт Експорт“ в сглобено състояние, са заредени с масло, карбураторите им са центровани и двигателите са изпробвани на българска територия, т.е. напълно готови за работа. Освен това „Евромастер Импорт Експорт“ изисква от завода производител всеки двигател да бъде изпробван в работен режим и да има заводска центровка.

Мотофрезите RD-T03 и RD-T07 имат най-богато окомплектоване с прикачен инвентар. Стоманените колела осигуряват по-добро сцепление и необходимата теглителна сила за работа с плуга и останалия инвентар

Лостовете за управление на машината се намират върху двете ръкохватки. Те са конструирани така, че притискането им с ръка да уморява възможно по-малко ръката, взети са мерки и срещу самоволно задвижване на вала с фрезерите или монтираните към него колела.

Базовата цена на мотофрезата RD-T06 е 1349,98 лв.

За допълнителна информация посетете сайта на RAIDER.

Мотофрезите на RAIDER
от
кл.думи: ,
4,8 / 5 звезди
Мотофрезите за обработване на почвата RAIDER С марката Raider Евромастер Импорт Експорт предлага широка гама от мотофрези (мотокултиватори) за обработка на почвата. Тя обхваща от модели с електрическо захранване, до мощни машини с прикачен инвентар, способни да теглят и ремарке.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2017, Актуални статии, Брой 5-6/2017, Градина

Ключови думи

,

QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото