Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Нови LED преносими прожектори и ръчни лампи на Brennenstuhl

Всеки вид строителни, монтажни, ремонтни и други дейности изисква определен вид инструменти. Понякога и уникални. За да спори всяка една работа обаче, първото изискване е осигуряване на добро осветление, когато естественото недостига. При работа на закрито, на места, където общото осветление е оскъдно или изобщо липсва, било около двигателя или на други закътани места в автомобила, в двора и дворни постройки, в мазето, тавана, градината – неизброими са случаите, когато наличието на мощен, сигурен и лесно преносим източник на светлина е от първостепенна, неотменна потребност.

Затова било в професионалната или домашната работилница, за всяко домашно стопанство, дори задължително при обитаване на самостоятелна къща или вила, е наличието на преносима лампа. А най-добре – две. Едната – по-мощна – прожектор, излъчващ неограничено време ярка светлина и захранван с мрежово напрежение. Втората – по-компактна – лека и удобна за носене в ръка и с автономно захранване от акумулаторна батерия.

За обновяване на редакционната работилница избрахме две такива лампи, в максимална степен задоволяващи изискванията при нивото на съвременната LED техника. И двете са на реномираната немска марка Brennenstuhl, а вносителят им е „Ташев-Галвинг“ ООД.

Читателите на списанието познават марката от вече публикуваните в „Направи сам“ статии за избрани представители от различни продуктови групи: електрически кабели, удължители и макари, лампи със слънчево захранване, специализирани разклонители с вградена защита, включително енергоспестяващи, измерващи изразходваната електроенергия разклонители и др. В НС 5-6/2014 представихме и първото поколение преносими прожектори с източник на LED светлина, както и два модела ръчни лампи – едната с газоразрядна тръба, втората – една от първите, използващи светодиоди.

Сега изборът ни се спря върху два модела, подбрани сред най-новите, които „Ташев-Галвинг“ ООД предлага отскоро на нашия пазар. Те са новост и в продуктовата листа на Hugo Brennenstuhl.

 

Преносим прожектор ML DN 2806 S

Този нов модел се различава отдалеч от повечето свои предшественици (https://napravisam.net/?p=24125) по носещата конструкция на лампата. За разлика от най-често използваната досега стойка от огъната тръба (която позволява по-лесно катурване на лампата напред) ML DN 2806 S има по-стабилна конструкция – два удължени крака, свързани с напречна греда. Тази конструкция осигурява значително по-стабилна опора на лампата, което се подсилва от четирите гумени лапи в краищата им. Лампата е закрепена към напречната греда посредством две перчати (крилчати) гайки, което позволява нейното монтиране към статив – нещо, което в редица случаи е необходимо за по-доброто осветяване на работното място. Лампата може да се наклонява напред или назад, което също спомага за оптималното осветяване на желаното място. Прожекторът има и удобна за носенето му ръкохватка.

Блокът от 28 мощни светодиода и рефлекторът на лампата осигуряват мощен и равномерен по яркост светлинен поток, който създава оптимална за работа осветеност. Към това трябва да се добави и цветовата температура на излъчваната от лампата светлина ‒ 5700 K, което я прави идентична по спектрален състав и се възприема като естествената дневна светлина. Допълнително удобство е влагозащитеният електрически ключ, който се намира върху гърба на лампата.

Моделът ML DN 2806 S има 28 мощни SMD LED светодиода, монтирани директно върху платката. Общата им електрическа мощност е 20 W, като лампата осигурява светлинен поток 1720 lm. При икономия на електроенергия спрямо лампите с нагревателна спирала около 80%, със своите 20 W консумирана мощност, новият LED прожектор осигурява светлинен поток колкото прожектор с халогенна лампа с мощност 100 W (или около 130 W при обикновена крушка). Той има светлинен добив 86 lm/W, което го поставя в най-горния клас „А“ по енергийна ефективност. За развитието на технологията LED говори и фактът, че описаният в списанието ни отпреди 3 години модел ML CN 130 SK II на Brennenstuhl има светлинен добив 70 lm/W.

Вторият основен параметър за сравнение между LED източниците на светлина и обикновените лампи с нажежаема жичка е дълготрайността. Добрите LED лампи, в това число и лампите на Brennenstuhl, имат дълготрайност 50 000 часа, срещу 1000 часа за обикновените. Това на практика ги прави вечни при нормална експлотация. LED източниците не подлежат на подмяна, което при тяхната изключителна дълготрайност, не представлява проблем.

Любопитно, когато се прави сравнение между LED прожектор и халогенен, почти не се споменава друго огромно, бихме казали, предимство на тези модерни осветителни прибори. Голямата разлика в топлината, която те излъчват, в температурата, до която се нагрява предпазното им стъкло и тялото. При преносимите прожектори, това е от много голяма важност, защото често те се намират в непосредствена близост до работещия. При най-малкото невнимание допирът, оттук и болезненото изгаряне, стават реалност.

Имахме удоволствието да тестваме новия ML DN 2806 S прожектор в реални, близки до екстремните условия за работа в тясно пространство – изграждане на голям вграден между стени над стълбище шкаф. На площ от близо метър на метър в непосредствена близост до, макар и с малка мощност от 150 W, халогенен прожектор, човек се чувства едва ли не като „пиле на грил“, подложен на жаркия припек на лампата, която повече грее, отколкото свети. Да не говорим за стреса при всяко доближаване до горещата предпазна решетка на лампата. Когато на мястото на тази „светеща печка“ поставихме LED прожектора, работата мигом се превърна в удоволствие. На човек дори да не му се иска да излиза от превърналия се в удобно място за работа шкаф.

Шегата настрана, ала място за сравнение по отношение на яркото и равномерно осветяване на LED прожектора, а това означава още по-високо качество и сигурност при работа, изобщо няма. Новият прожектор има и значително по-широк ъгъл на осветяване, което е поредното предимство.

Прожекторът е здрав и удароустойчив. При изпробването му той успя и да падне върху дървен под от височина половин метър. Без последици. Той е сигурно защитен срещу проникване на прах и водни пръски, с клас на защита IP 54. Предпазното му стъкло е от специален, с повишена сигурност материал.

От същия вид и конструкция Brennenstuhl предлага и по-мощния модел ML DN 4006 S, който консумира 30 W електроенергия.

В заключение ML DN 2806 S е отлична мощна лесно преносими лампа за най-различни приложения във вътрешността на сградата или на открито. Прожекторът е необходимост за всяка работилница, домакинство, гараж както и за къмпинг.

 

Ръчна акумулаторна LED лампа HL DA 6 DM2H

Лек и мощен източник на светлина с респектиращ дизайн, удобен за носене в ръка, с автономно захранване от литиево-йонна акумулаторна батерия и няколко източника на зареждане. Това е лампа, която човек щом вземе в ръка, не би искал да се разделя. Винаги под ръка, с готовност за работа, тя е незаменима, когато потрябва. Лампите с издължена форма доскоро бяха обичайно специализирано осветление в автосервизите. Откак се появиха светодиодите, тяхната практичност им позволи бързо да намерят повсеместно приложение в дома, особено когато е къща с дворно място и вила, в работилницата, гаража и стопанската постройка, в колата, караваната, на палатка и къде ли още не.

Дори и при незаредена батерия, което поради изключително ниския саморазряд на литиево-йонната батерия е почти изключено, лампата не ще откаже да свети, защото има вградено собствено динамо. След 35 завъртания на манивелата, за което са необходими 13 s, в акумулаторната батерия е вкаран заряд, позволяващ на лампата да работи в продължение на около 3 min. Лампата се доставя в комплект със захранващо устройство, работещо с мрежово напрежение и продължителност на зареждане на батерията 4 часа. Отделно има и адаптор за свързване към запалката на автомобил и зареждане от неговата акумулаторна батерия (12 V).

Лампата има 6 мощни светодиода (SMD LED) и излъчва светлинен поток 210 lm в режим на максимална яркост. При работа в режим на намалена яркост светлинният поток е ограничен до 50 lm. Двата режима се избират чрез бутона за включване и изключване на лампата. При първия режим и напълно заредена акумулаторна батерия лампата може да свети в продължение на 5 часа. При втория режим времето на светене се удължава до 9 часа. Едва ли е необходимо да се подчертава, че лампата е енергоспестяваща от най-високия клас на ефективност „А“.

Акумулаторната батерия е с капацитет 1,2 Ah и изходящо напрежение 3,7 V.

Освен за носене в ръка, лампата позволява и стационарното й използване чрез окачване на прибраната към тялото кука или закрепване чрез поставен на гърба магнит към предмет от стомана.

Размерите на лампата са 30х6х4 cm, а теглото й е 300 g. Тялото се обхваща удобно от ръката, а оребрената повърхност улеснява задържането на лампата.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото