В категории: 2017, Актуални статии, Бани и кухни, Брой 9-10/2017, Инструменти, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Инструменти Rubi TZ за ръчно рязане на плочи с дебелина до 21 mm и дължина до 155 cm

Както бе посочено в статията за партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ ООД „Есен 2017“, централна тема в презентацията на г-н Ерик Пратс, представител на испанската фирма Germans Boada S.A. и нейната популярна марка Rubi, бяха най-новите инструменти за ръчно рязане на плочи от серията TZ.

Търсенето на все по-големи облицовъчни плочи нараства, расте и разнообразието при тяхното предлагане на пазара. Съответно фирма Rubi, лидер в производството на инструменти за рязане, както и за извършване на всички останали дейности при полагане на подови и стенни облицовки от керамични, фаянсови и плочи от естествен камък, непрестанно развива своята обширна гама от инструменти и приспособления. Създава нови модели и усъвършенства съществуващите, вече наложили се успешно на пазара.

Това отчетливо се вижда при инструментите за ръчно рязане на плочи, сфера, в която Rubi е лидер с 66 предлагани към момента модела от 17 серии. Преброихме ги в актуалния към момента (октомври 2017 г.) продуктов каталог на фирмата. От тях 29 са категорично професионални инструменти. Останалите 37 могат да бъдат отнесени към класовете на полупрофесионалните и стандартните модели. Последните (сериите Pocket и Practic) са пригодени за извършване на малки по площ облицовки с плочки, дебели до 10 или 12 mm. Наличието на толкова широка палитра качествени инструменти позволява оптимален възможности за избор според обема на работата, материала и големината на плочите.

На върха на тази пирамида от април т. г. е безспорният нов лидер ‒ серията TZ, която включва четири модела професионални машини от най-висок клас: TZ-850, TZ-1020, TZ-1300 и TZ-1550. Разликата между отделните модели е в максималната дължина на рязане. По реда на тяхното изброяване тя е 85, 102, 130 и 155 cm. Като се отчита необходимостта от диагонално рязане на плочи с квадратна форма, максималната големина, с която може да работи всеки един от четирите модела е 60х60 cm, 70×70 cm, 90×90 cm и 110×110 cm. Четирите машини се различават по дължината си, естествено и по теглото.

Моделите от новата серия TZ са най-мощните и най-модерни инструменти за ръчно рязане на керамични плочи не само в продуктовата гама на Rubi, а и в световен мащаб. Те са пригодени за рязане на плочи с дебелина до 21 mm. Това е станало възможно, защото с една ръка и без прекомерно усилие, инструментът оказва върху плочата натиск със сила до 1500 kg, необходими при работа с дебели плочи за счупването им по линията на среза. При плочи с дебелина до 16 mm се прилага по-малка сила на натиск. Минималната дебелина на плочите, които може да бъдат рязани с този инструмент, е 3 mm.

За отбелязване е, че по показателя максимална дебелина на рязане, серията TZ надвишава сериите на Rubi TP-S и TP-T, макар и с 1 mm. Съществената разлика между тях е в максималната сила на натиск, която при тези два модела е до 1000 kg. Това означава, че моделите TZ са в състояние да режат при посочената максимална дебелина и плочи от по-твърд материал, с които останалите не могат да се справят.

Впечатляваща е и разликата в максималната дължина на рязане – при серията TZ тя е 155 cm, при споменатите две други серии е 93 cm.

Съчетаването на тези два показателя – сила на натиск и дължина на рязане, правят серията TZ недостижима за момента. По мнение на специалистите тези иновативни инструменти са най-доброто, което се предлага на световния пазар за ръчно рязане на плочи.

Те са предназначени за интензивна професионална работа ‒ рязане на плочи от всякакъв вид керамика и порцелан, при много широк диапазон от големини и дебелини, с гладка или грапава повърхност.

С тях се работи изключително леко, точно и най-важното – качествено. Благодарение на патентованата система за водене на комбинираната режеща глава, тя се плъзга изключително леко и най-важното – без каквото и да било странично отклонение. Главата се движи посредством два блока с по три колела, които много точно прилягат в прецизно изработените улеи на водачите. Главата се движи посредством дълга ръкохватка, а режещата ролката издълбава равномерно дълбока и идеално права бразда. След отчупване се получават чисти кантове по линията на среза.

Напречният профил на водачите от екструдиран алуминий осигурява сигурно и точно, строго праволинейно водене на главата при рязане. Всичко това забележимо намалява усилието при рязане.

Здраво свързана в краищата с двата водача, основата от стоманен профил на инструмента му придава изключителна, непостигана досега устойчивост срещу огъване и усукване. Това осигурява качествена работа и здравина, дълготрайност на инструмента.

Плотът е съставен от две странично разгъващи се двойки алуминиеви панели. Това решение, от една страна, осигурява стабилна опорна площ на плочата, и от друга – в прибрано положение инструментът има съвсем малка широчина, което позволява пренасянето му в изработен от здрава материя калъф. За осигуряване на необходимата стабилност, инструментът има четири крачета, които се разперват встрани. Така те осигуряват опора на разгънатите панели, както и на самата плоча, когато краищата й стърчат извън плота. При пренасяне и съхраняване на инструмента четирите крака се прибират под него и не стърчат.

Патентованият странично разположен ограничител с дължина до 30 cm осигурява достатъчно стабилна опора за плочата. Това позволява многократно отрязване на ивици с еднаква широчина. В предния си край инструментът има въртяща се около оста си опора, с разграфена по периферията скала в градуси. Това позволява точното позициониране на плочата при рязане по диагонал или под даден ъгъл.

TZ работи с режещи ролки с диаметър от 8 до 22 mm. Доставя се в комплект с ролки Ø8 и Ø18.

Двете операции – очертаване на линията на срязване и самото счупване се извършват с една ръка. Комбинираната глава съдържа носача с режещата ролка и масивна опора, която притиска плочата от двете страни на среза за нейното отчупване. Превключването между двата режима на работа става чрез завъртане на лоста до определен ъгъл напред. По този начин се избира и една от двете степени на силата на натиск. Работи се бързо и лесно, а еластичната гумена ръкохватка в края на лоста щади дланта на ръката.

За улесняване на пренасянето му, инструментът има двойка гумени колела със сачмени лагери в единия и ръкохватка в другия си край.

Бел. ред. При необходимост от рязане на още по-дълги плочи, с дължини до около 300 cm, вижте инструмента на Rubi Slim System Cutter.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото