В категории: 2017, Актуални статии, Брой 9-10/2017, Градина, Инструменти

STIHL HL 94 C-E – новата ножица за обрязване на висок жив плет

Наред с типичните ножици за оформяне на жив плет, чиито режещ апарат е свързан директно към задвижващия агрегат – двигател и редуктор, преобразуващ въртеливото движение във възвратно-постъпателно на режещите гребени, продуктовата гама на STIHL включва и друг, по-специализиран вид ножици, предназначени за рязане и оформяне на висок жив плет от човек стъпил на земята. Използването на обичайните ножици за оформяне на висок плет е силно затруднено, защото изисква работа от стълба или скеле. Това често е невъзможно, защото освен във височина, високите плетове нерядко са и широки, поради което обичайната ножица не може да се справи. Освен това, използването на стълба в градина с растения и мека почва не е най-безопасното и разумно начинание.

Именно за такъв жив плет немският производител STIHL предлага специален вид ножици, които позволяват лесното и качествено подрязване на плетове с височина до и малко над 3 m, без при това работещият да се отделя от земята. При тях режещият апарат, включително редуктора, са монтирани на дълъг прът (тръба). Въртеливото движение от двигателя се пренася до редуктора с помощта на вал, намиращ се във вътрешността на тръбата.

От този вид, определено професионални ножици за жив плет, доскоро у нас се предлагаше моделът STIHL HL 100. В техниката обаче нищо не е вечно. В резултат на стремежа към непрестанно усъвършенстване, характерен и задължителен за всеки лидер от световна класа, в началото на годината STIHL пусна на пазара изцяло обновена серия от три модела ножици от този вид, задвижвани с двигател с вътрешно горене. От новата серия представителството на немската фирма у нас ‒ „Андреас Штил“ ЕООД, вече предлага модела HL 94 C-E. Това е професионална машина от най-висок клас, която заменя споменатия вече досегашен лидер – модела HL 100. Трите нови модела имат един и същ двигател, като разликата между тях е в дължината на тръбата. По този показател, определящ максималната височина, до която може да се работи от земята, STIHL HL 94 C-E заема първото място сред тях с 2,42 m. Вероятно това е и причината изборът на най-подходяща за българския пазар машина да се падне на него. Машината позволява обрязване на жив плет на височина до около 3 m, в зависимост от височината на работещия.

В сравнение с предшественика си, новият HL 94 C-E е олекотен с 800 g и тежи 6,1 kg. Това е сериозно постижение, резултат на непрестанната работа върху оптимизиране на двигателя и предавателния механизъм. Разликата в теглото оказва силно влияние за повишаване на производителността и подобряване на качеството на резитбата, намалява физическата умора, прави работата по-приятна и привлекателна.

Широчината на рязане е увеличена на 60 cm, срещу 50 cm при по-стария модел. Усъвършенстван е и режещият му апарат, който може да се завърта безстепенно в двете посоки на ъгъл до 145°– в едната посока на 90°, а в другата, на 55°, вместо 135°, както досега. Това позволява плетът да се обрязва с лекота не само във вертикална равнина, но и хоризонтално отгоре. Като цяло новата режеща гарнитура позволява по-бърза и ефективна работа, по-прецизно рязане и по-лесно постигане на високо качество при оформление на плета. Режещите гребени имат двустранно прецизно заточени зъби, осигуряващи бързо и чисто рязане на клонките. Разстоянието между тях е 34 mm, а честотата на двупосочното движение е 3615 minˉ¹.

Благоприятно влияние върху производителността и удобната работа има и подобреният баланс на машината – между масите на двигателя и режещата гарнитура с редуктора.

Професионалната ножица HL 94 C-E се задвижва от иновативния и икономичен двигател с вътрешно горене STIHL 2-MIX. Той има работен обем на цилиндъра 24,1 cm³ и мощност 0,9 kW/1,2 к.с. В сравнение с традиционните двутактови двигатели, този е с 20% по икономичен, а вредните емисии, съдържащи се в изгорелите газове, са намалени със 70%.

Като всяка от машините на STIHL, попадащи в т. нар. комфортна серия (с обозначение „C“) и новият HL 94 C-E има желаната от всеки, който я е изпробвал веднъж, система за запалване на двигателя ErgoStart. При нея непосредственото завъртане на коляновия вал се извършва от силна плоска пружина, която предварително се натяга чрез неколкократно издърпване на малка дължина от въжето. Това става с минимално усилие. Запалването става неусетно лесно, а опасността от получаване на обратен удар по въжето, което често има травмиращо ръката въздействие, е елиминирана.

Двигателят разполага и с екологично съобразената функция ECOSPEED. При работа в близост до учебни заведения, болници или други райони с повишени изисквания към нивото на шума, тази система позволява прецизно регулиране и намаляване на честотата на въртене на двигателя до възможния минимум. Така се намалява и нивото на излъчвания шум. В допълнение, този режим позволява допълнително снижаване на разхода на гориво, удължаване на работния интервал между две наливания на гориво, както и за почистване или смяна на въздушния филтър.

Новият HL 94 C-E е изключително здрава и устойчива на атмосферните влияния машина. С нея може да се работи дори в дъждовно време, както и да бъде транспортирана в открита каросерия без опасност от повреждане поради водата и влагата. При транспортиране и съхраняване режещата гарнитура се завърта успоредно на носещия прът и плътно се прибира до него.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото