Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Hitachi – нови акумулаторни електроинструменти за напрежение 18 V

Както приляга на марка от ранга на Hitachi, почти невъзможно е да се проследява редовно потокът от нови модели на електроинструменти, които японският гигант и по-точно неговата фирма Hitachi Koki Co.Ltd., непрестанно излива на световния пазар. Това отчетливо пролича и в обширната презентация на г-н Крунослав Павичич, регионален мениджър на Hitachi Power Tools за България, по време на поредната традиционна партньорска среща „Есен 2017“ на „Ташев-Галвинг“ ООД. Дори и неговият силно избирателен преглед на част от най-съществените новости, силно надхвърля възможността да бъде сместен в една статия. Затова в този брой на списанието ще се спрем на подбрани модели на инструменти с акумулаторно захранване, а в следващия, декемврийски брой, ще заделим внимание на новости в сектора на електроинструментите с мрежово захранване.

Акумулаторно захранваните инструменти на Hitachi се делят на няколко големи групи според захранващото напрежение и вида на батерията. Hitachi предлага електроинструменти с напрежение 3,6; 7,2; 10,8; 14,4; 18; 25,2 и 36 V – общо 178 машини към момента. Най-голяма е групата на електроинструментите, захранвани с електрически ток с напрежение 18 V ‒ с 92 модела, следва я групата със захранващо напрeжение 14,4 V ‒ 59 модела и т.н. Тези групи, от своя страна, се делят по на две подгрупи според изпълнението на батерията и начина на нейното механично закрепване и електрическо свързване към инструмента – чрез надлъжно приплъзване (Slide) откъм долния или задния край на ръкохватката на машината или чрез частично (изцяло) проникване в нея (Cassette) на издадена част на батерията.

Г-н Крунослав Павичич, регионален мениджър на Hitachi Power Tools за България

Следвайки бързо налагащата се тенденция, количеството на инструментите с класическите колекторни електродвигатели все повече намалява за сметка на бързо нарастващият дял на безчетковите електродвигатели. Както вече е добре известно, многобройни предимства на този иновационен тип електродвигатели особено силно изпъкват при акумулаторно захранваните инструменти. В надпреварата сред водещите в света производители на електроинструменти Hitachi заема водещи позиции в разработката и непрестанното усъвършенстване на безчетковите електродвигатели – област, в която към края на миналата година компанията е притежавала над 130 патента.

От показаните и демонстрирани при презентацията по време на срещата на „Ташев-Галвинг“ ООД „Есен 2017“ нови акумулаторни машини подбрахме четири модела със захранване 18 V, новост за нашия пазар. Изпробвахме ги в редакционната работилница, за да добием и лични впечатления. В отделна статия представяме правата акумулаторна отвертка DB3DL2 със захранване 3,6 V, която, признаваме си, също заслужи нашата симпатия и породи неудържим мерак за притежание, съответно покупка.

Започваме с машина, както се казва, от клас „световна величина“.

 

Ударен гайковерт WH 18DBDL2

Той е не само световна новост, но и към момента без застрашаваща го конкуренция, защото, както се посочва в специализирани медии, машината е единствената в своя клас. Тук е необходимо кратко пояснение. Широко възприетото наименование на този вид инструменти – ударни гайковерти или винтоверти, не отразява технически вярно принципът на тяхното функциониране. Терминът „ударни“ може да заблуди, че принципът на действие е сходен с ударното действие при масово разпространените перфоратори и ударни бормашини. Те са предназначени за пробиване на строителни материали, за което наред с въртеливото движение на свредлото е необходима и ударна сила, насочена по неговата ос, която разбива материала.

При ударните гайковерти въртящият момент върху гайката, главата на болта или винта, се прилага не чрез плавно нарастване на неговата големина в зависимост от съпротивлението на материала, а чрез серия ударни импулси с голяма честота. Това позволява да се достигат пикови стойности, значително надвишаващи големината на въртящия момент, който може да се постигне с обичайните отвертки или бормашини. Поради това ударните гайковерти са способни да се справят със скрепителни елементи с голям диаметър, с лекота отвиват при ръждясали или силно клеясали (спечени) резби, в състояние са да завиват дълги винтове за дърво, както и да притягат достатъчно здраво гайките на отговорни, силно натоварени съединения. С две думи ‒ задачи, с които машина без такова ударно действие не може да се справи.

Уникалността на новия гайковерт WH 18DBDL2 се дължи на единствения по рода си механизъм, превръщаш плавното въртене в серия от мощни въртящи импулси. Те се създават от ударен механизъм с три двойки т.нар. ударник и наковалня. Въртеливото движение на трите звездообразно разположени наковални се „накъсва“ при последователното им удряне в трите, също звездообразно разположени, ударника на „чука“. Той от своя страна е закрепен със силна спирална пружина. Така се получава серия от удари с голяма честота, всеки от които е със стръмно нарастваща големина на въртящия момент. Поради това новата машината на Hitachi носи обозначението Triple Hammer (троен чук). При всички останали ударни гайковерти ударният механизъм има по две наковални и по два ударника. При едно завъртане на механизма на WH 18DBDL2 се генерират три вместо два удара. Съответно честотата на ударните импулси при WH 18DBDL2 е с 1/3 по-голяма от останалите гайковерти. Благодарение на това скоростта на завиване нараства с около 25%, постига се изключително голям, най-висок в съответния клас, въртящ момент. Същевременно нивото на вибрациите, които се предават на ръката е значително по-ниско, инструментът предоставя щадящи човешкото здраве условия на работа. Ниското ниво на вибрациите улеснява задържането на бита в шлица на винта.

Гайковертът има четири режима на работа, които се избират и управляват по електронен път – с леко натискане на скрито под повърхността бутонче, в основата на ръкохватката, съчетано с LED индикатор.

Визуално представяне на ударния механизъм Triple Hammer. Въртящите се три „наковални” са изобразени в златист цвят

В зависимост от избрания режим на работа, максималната големина на честотата на въртене и съответно на въртящия момент е:

– Пълна мощност (P) – 207 Nm според новия стандарт на Европейската асоциация за електроинструменти (EPTA) или 229 Nm, според актуалния към момента стандарт.

– Нормална мощност (N) – 132 Nm

– Ограничена мощност (S) – 84 Nm.

– Завиване в метал на самонарязващи винтове. При този режим вероятността от скъсване на винта поради пренатягане е силно ограничена.

Системата Triple Hammer осигурява и удобно използване на машината в нормален режим на работа и бързо завиване, както и максимална производителност в режим на пълна мощност. Във втория режим честотата на ударите между ударниците и наковалните се намалява автоматично 1,5 пъти, с толкова се увеличават интервалите между всеки два удара, както и енергията на ударите. Поради това винтовертът се справя с лекота с винтове за дърво дълги 90 mm и повече, включително при завиване в твърда дървесина.

Към момента ударният винтоверт WH 18DBDL2 държи в своя клас световната палма по бързина на завиване и големина на въртящия момент.

Поради липса на по-голям размер, изпробвахме винтоверта при завиване на винтове за дърво 4х80 mm. Инструментът се справи с лекота, при това твърде „интелигентно“. Първоначално, до достигане на определена граница на съпротивление, съответно нарастване на приложения върху винта въртящ момент, машината работи тихо и плавно, направо „мърка“ като обикновена електрическа отвертка. Щом тази граница бъде надмината и пусковият бутон придърпан повече, „звярът“ в малката наглед машинка се пробужда, ударното действие се включва с характерния си шум, а бичмето моментално се предава и винтът са завива бързо и с лекота докрай.

Управляващата електродвигателя електроника позволява плавното регулиране на честотата на въртене в зададения за даден работен режим обхват (от 0 до 2900 minˉ¹), управляване на честотата на ударите ‒ от 0 до 4000 minˉ¹, ефикасна защита срещу възникване на обратен удар и рязко завъртане на инструмента, промяна на посоката на въртене и т.н. Електрически спирачен механизъм моментално спира въртенето на ротора и вала при изключване на захранването.

Гайковертът има изключителен дизайн – компактна форма с дължина от само 127 mm, а теглото му без батерия е само 0,9 kg. Ръкохватката му е така „изваяна“, че приляга идеално в дланта на ръката. Прави впечатление също отлично балансираният център на тежестта, което е голямо удобство при работа, и особено при различни пространствени положения – предимство, намаляващо умората при по-продължителна работа. Всичко това улеснява по-лесното и точно направляване на инструмента, включително за попадане на върха на бита в шлица на винта.

Патронникът за битове има шестостенен отвор с големина 1/4″.

Машината има клас на защита IP 56. Тя е добре защитена срещу проникване на прах и вода, дори срещу обливане със силна струя. Същевременно това не се отразява върху доброто охлаждане на двигателя, което позволява продължителна работа в режим на високо натоварване.

Инструментът може да работи с различни по капацитет батерии ‒ с капацитет от 1,5 до 5,0 Ah. Показаният на снимката е с най-нов модел батерия – BSL 1830 Compact с напрежение 18 V и капацитет 3,0 Ah. Дебелината на тази батерия е два пъти по-малка от дебелината на предишния модел със същото напрежение и капацитет или пък, съответства на досегашната батерия с капацитет 1,5 Ah.

За отбелязване е още, че „Ташев-Галвинг“ ООД предлага WH 18DBDL2 и във вариант без батерия и зарядно устройство. Това предполага наличието и на други акумулаторни инструменти на Hitachi със същото захранващо напрежение, защото батериите са взаимозаменяеми за цялата гама.

При толкова много технически придобивки едва ли е необходимо да споменаваме за подходящо разположеният светодиод, който се включва при натискане на спусъка и добре осветява работната зона, за светодиодния индикатор, показващ наличния в батерията заряд, както и за металната кука, предназначена за окачване на инструмента към колана на работещия.

 

Бормашина-отвертка DS 18 DBSL и DS 18DJL

Сред новостите в голямото семейство акумулаторни инструменти на Hitachi със захранване 18 V се откроява и бормашината-отвертка (винтоверт) DS 18 DBSL. Тя е поредният акумулаторен инструмент с безчетков двигател, притежаващ характерните предимства, които той му осигурява. Понеже групата инструменти, които получихме от „Ташев-Галвинг“ ООД за изпробване в редакционната работилница, включваше и модела DS 18DJL (с класически колекторен електродвигател), това ни позволява да представим двете машини едновременно, както и да направим възможното, без разглобяване разбира се, съпоставяне на двата модела.

Естествено, безчетковият модел има забележимо по-късо тяло (175 mm срещу 213 mm при DS 18DJL). В сравнение със своя безчетков предшественик, DS 18DBEL (с дължина 202 mm), DS 18 DBSL е по-къс с цели 27 mm. От своя страна моделът DS 18DJL също е по-къс с 15 mm от своя непосредствен предшественик – DS 18DSFL. Дължината на машината е показател от съществено значение, нерядко и от решаващо, когато се работи на труднодостъпни места.

В основата на DS 18 DBSL е поставен LED индикатор за нивото на наличния в батерията заряд. И двата инструмента се доставя стандартно с една и съща батерия – новата BSL 1830 Compact с капацитет 3,0 Ah, за която вече стана дума в статията. Комплектувани са с по две батерии. Доставят се и във вариант без акумулаторна батерия, без зареждащо устройство и в картонена опаковка.

При пълна комплектация моделът DS 18 DBSL се доставя със зареждащо устройство UC 18YFSL, а DS 18 DBSL – с устройство UC 18 YKSL. И двете са подходящи за зареждане на батерии с изходящо напрежение, както 18 V, така и с 14,4 V. Съществената разлика между тях е, че UC 18YFSL, с което работи машината с безчетков двигател, зарежда два пъти по-бързо. С него батерията BSL 1830 се зарежда напълно за 40 min, докато при работа с UC 18 YKSL са необходими 90 min. При този вариант и двата модела се доставят в характерните за инструментите на Hitachi пластмасови куфари, позволяващи скопчване един с друг.

За по-лесна съпоставка поместваме основните технически и експлоатационни параметри в таблица.

По отношение на основния показател, определящ възможностите за завиването на винтове, максималната големина на въртящия момент, предимствата на безчетковата машина DS 18 DBSL са безспорни.

За модела DS 18DBSL може да се каже още, че по показателя „максимална големина на въртящия момент“, към момента и той е най-добър в своя клас. Колкото до предимствата на неговия безчетков двигател, те са вече добре познати. Затова ще споменем само липсата на необходимост от техническо обслужване, близо двукратно по-голямата дълготрайност, с около 50% по-голямата продължителност на работа с едно зареждане на батерията, по-компактните размери и по-ниското тегло. Предавателният механизъм е поместен в здраво метално тяло. Патронникът е бързопритягащ, с метална втулка и механизъм за блокиране (заключване), което позволява здравото захващане на свредлото или бита. Има автоматично застопоряване на въртенето на шпиндела.

 

Многофункционален инструмент с осцилиращо действиe CV 18DBL

Добавяме този електроинструмент, за да представим по-пълно обширната гама от акумулаторни електроинструменти на Hitachi, захранвани с напрежение на електрическия ток 18 V. Поради уникалните си в редица случаи способности този вид инструменти през последните години много бързо заеха своето място, първо в професионалната практика, след това и се настаниха и в по-изисканите домашни работилници. След първата вълна от захранвани с мрежово напрежение машини, последва и втората – на автономните модели, работещи с акумулаторна батерия.

Моделът CV 18DBL е представител на най-новото и най-съвършено от техническа гледна точка поколение електроинструменти на Hitachi – работещите с безчетков електродвигател. Машината работи с всички акумулаторни батерии на Hitachi с напрежение 18 V и капацитет от 1,5 до 5,0 Ah. Работният инструмент извършва осцилиращо движение с висока честота. Той се завърта вляво и вдясно, като описва сектор с ъгъл 3,2°.

Моделът, който тествахме, е вариантът, който се продава без батерия и зарядно устройства. Това е практично от финансова гледна точка за клиента решение.

Машината има електронно управление на електродвигателя, което позволява петстепенно настройване на честотата на движение на работния инструмент според вида на обработвания материал. Обхватът е 6000–20 000 minˉ¹. Може да бъде избран и режимът, обозначен с буквата А (Auto). Това е саморегулиращ се режим, който позволява оптималното автоматично регулиране на честотата на движение при празен ход и при натоварване – 15 000 или 20 000 minˉ¹. Системата за управление също така поддържа зададената честота постоянна, независимо от натоварването. Налични са и електрически спирачен механизъм, както и плавно развъртане на двигателя при включване на захранването. Има LED индикатор, показващ състоянието на заряда в батерията.

Инструментът е дълъг 307 mm и тежи 1,9 kg. Тялото, което изпълнява и функцията на ръкохватка, позволява добро обхващане от ръката и стабилно държане по време на работа.

Новият многофункционален инструмент на Hitachi – CV 18DBL, има система за лесно и бързо закрепване на работния инструмент без необходимост от използване на допълнителен инструмент, обозначена от производителя като PL-System. Освобождаването и сигурното фиксиране на инструмента се извършва с помощта на лостов механизъм, като се използва и винт, навиван на ръка. Понеже проблемът със съвместимостта на работните инструменти и многофункционалните машини на различни производители продължава да съществува, изпробвахме възможността машината на Hitachi да работа с наличните в експерименталната ни работилница работни инструменти на Bosch, Makita и Black&Decker. Машината на Hitachi работи безпроблемно с инструментите на Makita, защото и при двете марки се ползва една и съща система на закрепване – OIS, поради което отворите им съвпадат напълно. Техните инструменти са маркирани с това обозначение. По отношение на Bosch може да се поизнесем само за по-старото поколение инструменти, но не и за новата, съвместно създадена с фирма Fein, система Starlock, защото не разполагаме с такъв инструмент. Макар върху триончетата на Bosch, с които разполагаме, да липсва обозначението OIS, те съответстват на този стандарт и поради това са съвместими с машините на Hitachi. Колкото до инструментите на Black&Decker, те не са подходящи за машината на Hitachi.

Обърнахме внимание върху този проблем, защото съвместимостта между дадена машината и предлаганите на пазара работни инструменти на други производители също трябва да се взима под внимание при избора на марката.

За допълнителна информация и покупки на  посетете сайта на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото