В категории: 2017, Актуални статии, Брой 11/2017, Градина, Инструменти

Електрически верижни триони на STIHL

Интересите на хората се менят според потребностите. Стане ли дума за техника за работа в градината или двора, когато човек има щастието да обитава самостоятелна къща, потребностите в много голяма степен се определят от сезона. Наближи ли зимата, верижният трион става машина от първа необходимост, защото първостепенна задача на грижливия стопанин е да подсигури дърва за отопление. Стига то да е на дърва. За тази едновременно необходима, а за мнозина и доставяща удоволствие дейност, електрическият верижен трион е подходящата машина.

Нарязването на дървата за огрев, разбира се, е само едно от многобройните приложения, където без верижен трион не може. Във всеки залесен двор или градина има потребност от рязане на клони, понякога на цели дървета, рязане на дебели талпи, греди или бичмета за направа или ремонт на дървени конструкции и т.н. Когато това се върши в рамките и околностите на населено място, както и в затворени помещения, електрическите триони все повече са без алтернатива. Никому не е приятно да търпи шума от бензиновата машина в разположения на метри съседен двор, включително и когато двигателят работи на празни обороти, а веригата е неподвижна. Нито да затваря плътно прозорците, за да не диша замърсения с изгорели газове въздух, колкото и все по-екологични да стават двигателите с вътрешно горене. Освен че по никакъв начин не замърсяват въздуха, а шумът, причинен от движещата се верига и досега й с дървесината, е с многократно по-ниско ниво, електрическите триони са по-евтини, експлоатационните им разходи са значително по-ниски, обслужването им силно опростено и по-евтино в сравнение с бензиновите верижни триони. Като добавим и по-ниското тегло и липсата на потребност от дърпане на стартерното въже ‒ идеална машина за любители и употреба в домашната градина.

С едно ограничение – наличието на преодолимо с удължителния кабел разстояние електрически контакт. Ако това не е възможно, решението при условията на населено място е в акумулаторно захранван електрически трион, каквито професионални модели STIHL много успешно предлага от години. Към момента на нашия пазар се предлагат четири модела акумулаторни верижни триони на STIHL, което само по себе си говори за посоката на развитие на търсенето и съответно на предлагането на този тип машини.

В този ноемврийски брой на списанието представяме два модела верижни триони с мрежово захранване на лидера STIHL.

 

STIHL MSE 141 C-Q

Моделът MSE 141 C-Q, e от новата колекция модели, обогатили около средата на тази година продуктовата листа на немската марка, предлагани на български пазар от „Андреас Штил“ ЕООД. Накратко – лек, удобен за работа, достатъчно производителен за домашни цели трион, отличаващ се и с най-изгодна цена. Този модел е началният в гамата от общо четири електрически верижни триона с мрежово захранване, които към момента се предлагат на нашия пазар.

Като се вземе предвид и ниската му цена, това е идеалният трион за лично ползване при поддържане на дворната градина, строителство и ремонт на дървени конструкции и съоръжения, за подготовка на дърва за огрев в неголеми количества. При тегло от само 4,1 kg (с шина и верига, без кабел и масло) и в добавка – ергономичната форма на ръкохватките и максимално опростеното управление на електродвигателя, машината натоварва минимално работещия. Още едно съществено предимство за верижен трион, който се използва от любители, непривикнали на физически труд. Конструкцията на триона улеснява прецизното направляване на машината при рязане.

Електродвигателят с мощност 1,4 kW осигурява достатъчна мощност за производително рязане при споменатите условия и обем на работата.

Стандартно машината се доставя със специално разработената за този клас триони верига 3/8” Picco Micro Mini 3. Водещата шина е Rollomatic E Mini. Благодарение на системата за смазване на веригата STIHL Ematic разходът на масло може да се намали до 50%. Системата включва специална водеща шина и верига, а маслената помпа е с регулируем дебит. По този начин количеството подадено масло се редуцира до необходимото за нормално смазване на веригата и шината.

Трионът MSE 141 C-Q е, така да се каже, двукратно подсигурен срещу критични ситуации, при които може да възникне опасност от нараняване на работещия. Той има две защитни системи. Едната е класическата – добре познатата от години механична спирачка, която се задейства при избутване напред на предпазния щит в резултат на възникване на обратен удар, предизвикващ рязко завъртане на шината с веригата нагоре.

Втората система, наречена QuickStop Super, спира моментално, за по-малко от секунда, движението на веригата. Тя се задейства щом ръката, държаща машината, отпусне основната ръкохватка. Двойна действащата защитна система е ценно предимство особено при машини, предназначени за работа от непрофесионалисти.

Механизмът за опъване на веригата е от класическия вид, използващ винт, чието въртене премества шината напред или назад. При модела MSE 141 C-Q винтът, чрез който се регулира опъването на веригата, е достъпен отстрани. Това, от една страна улеснява работата и от друга – прави я по-безопасна, защото ръката се намира на разстояние от острите звена на веригата и зъбния гребен. Резервоарът за масло има прозрачно прозорче, което позволява визуален контрол върху нивото. При този модел отворът за наливане на масло е разположен от горната страна, а не странично. Това също е известно удобство при работа.

Този и следващият модел, описан в статията, имат електронна система, която изключва електродвигателя и така го предпазва от повреда в случай на претоварване или внезапно заклинване на веригата. След като се охлади в продължение на около минута, той може отново да бъде включен и работата да продължи.

Електронна система също така осигурява плавното развъртане на ротора на електродвигателя и също така плавното, а не рязко, задвижване на веригата. Това прави работата по-приятна и нестресираща, повишава се безопасността, в електрическата мрежа не възникват токови удари при включване на машината.

 

STIHL MSE 210 C-BQ

Вторият модел, който представяме тук, е MSE 210 C-BQ. Той заема най-високото място в групата по отношение на техническите си характеристики и качество, по своите експлоатационни възможности и допълнителни екстри. Естествено, и цената му е по-висока. Това е подходящият избор, когато човек желае да се сдобие с много добър и мощен, осигуряващ висок комфорт при работа и способен да издържа по-голямо и продължително натоварване електрически верижен трион. Иначе и двата описани тук триона имат една и съща дължина на рязане – 35 cm. Този модел се ползва с утвърден авторитет на пазара, защото много успешно се продава у нас вече близо три години и категорично е доказал качествата си.

Трионът MSE 210 C-BQ има значително по-мощен електродвигател (2,1 kW), което го прави по-производителна машина, способна с лекота да се справя с по-твърда дървесина. Подходящ е за по-голяма по обем и по продължителна работа. Предлага с режеща гарнитура ‒ шина Rollomatic E, и режеща верига 3/8“ Picco Micro. Това е нископрофилна верига, специално разработена за леки верижни триони. Характеризира се със спокойно движение, голяма износоустойчивост и намалена склонност към поява на обратен удар, съчетани с висока производителност на рязане. Подходяща е за кастрене на клони и рязане на тънка дървесина. Освен в личната градина, тя е подходяща също така за работа в лесовъдството, в селското стопанство и строителството.

Системата STIHL Ematic осигурява до 50% икономия на масло, без това да се отразява на доброто смазване на веригата и шината.

Теглото на тази машина е 4,5 kg (с шина и верига, без кабел и масло).

Моделът MSE 210 C-BQ има усъвършенстван механизъм за по-бързото и лесно опъване на веригата. Това се извършва на ръка без използване на гаечен ключ и отвертка. Освен че се улеснява извършването на тази много важна регулировка, механизмът спомага за оптималното опъване на веригата, което я предпазва от бързо износване поради пренатягане. Избягва се и вероятността от досег и нараняване на ръцете от острите звена на веригата.

Машината е създадена да осигурява висок комфорт при работа, което веднага се забелязва и усеща при обхващане на ергономично оформените ръкохватки с еластично гумено покритие. Това позволява удобното и сигурно държане без травмиране на дланите дори и при по-продължителна работа.

Споменатите при предния модел технически решения – системата QuickStop Super, електронната защита на електродвигателя срещу претоварване и прегряване с индикатор, който сигнализира кога двигателят се е охладил достатъчно, за да може работата да продължи, електронната система за плавно развъртане на двигателя и ограничаване на нивото на пусковия ток, са налични и за този топмодел.

В добавка при него е използвана специалната капачка на STIHL, затваряща резервоара с маслото, която улеснява отварянето и сигурно затваря отвора.

Накрая заслужава да се отбележи, че едно от основанията за покупка на трион с марката STIHL е фактът, че немската компания е измежду малкото производители на верижни триони, ако все още не и единствен, които сами произвеждат веригите и шините за своите триони. За тази цел компанията има два завода, разположени в Швейцария – в градовете Вил и Броншховен. За постигане и надхвърляне на станалото нарицателно „швейцарско качество“, решаващите за качеството на продукцията машини и поточни линии са проектирани и произведени от самата STIHL, а множество производствени секрети са защитени с патенти. Затова веригите и шините на STIHL са на и над световното ниво. Двата завода произвеждат над 70 вида вериги за рязане както на дърво, така и на различни строителни и други материали.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Електрически верижни триони на STIHL”

Божидар Спасов | септември 14th, 2018 at 9:06 am

В магазина има ли масло за смазване на верига на моторен трион STIHL – става дума специално от stihl, а не какво да е масло за смазване на верига.
„Направи сам“: Като редакция на списание, ние не извършваме търговска дейност. Маслото, което търсите, може да намерите в електронния магазин на „Ташев-Галвинг“

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото