В категории: 2017, Брой 12/2017, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Ръчни дървообработващи електроинструменти на Hitachi

От множеството нови ръчни електроинструменти с мрежово захранване на Hitachi, представени и демонстрирани на срещата „Есен 2017“, организирана от „Ташев-Галвинг“ ООД, в тази статия на свой ред представяме пред читателите на списанието няколко от най-типичните за дърводелската работилница машини.

Демонстрация на ръчни дървообработващи машини Hitachi – партньорска среща „Есен 2017”, „Ташев-Галвинг” ООД

 

Ръчен циркулярен трион C 7ST

При мощност на електродвигателя 1710 W и диаметър на циркулярния диск 185 mm, този ръчен циркулярен трион може да реже материали от дърво с дебелина до 62 mm. При рязане под ъгъл 45˚ дълбочината на рязане е 47,5 mm. Честотата на въртене на диска е 6000 min¯¹. Теглото на машината е 4,3 kg, което я прави по-лека в сравнение с други триони със същата мощност.

Удобната за държане основна ръкохватка има релефно гумено покритие, върху което приляга дланта на ръката. За по-сигурно и устойчиво водене трионът има и втора ръкохватка.

Основата е изработена от стоманена ламарина. Може да се наклонява странично за рязане под ъгъл до 45˚, както и да се завърта около оста си в предния си край за регулиране на дълбочината на рязане. Прави впечатление лекотата, с която положението на основата се регулира и фиксира. Същото се отнася и за повдигането на подвижната част на предпазния кожух, покриващ циркулярния диск.

Трионът се доставя с водач за рязане, успоредно на канта. Предлага се в удобна за носене и съхраняване пластмасова кутия.

 

Електрическо ренде Hitachi P20SF

Сравнително леко и удобно за работа електрическо ренде с широчина на рендосване 82 mm. Дебелината на рендосване, респективно дълбочината на издълбаване на фалцове, може да се регулира в границите от 0 до 2,5 mm със стъпка от 0,1 mm. Максималната дълбочина на получения чрез рендосване фалц е 9 mm.

Дължината на основата на машината е 296 mm. По осевата линия на предната част на основата има V-образен улей, който улеснява воденето на рендето при снемане на фаска по продължение на ръба на кант. В задния край на основата е монтирана подвижна опора, която поддържа ножовете на разстояние от повърхността при поставено върху нея ренде. По този начин тя бива предпазено от неволно надиране.

Рендето работи с два ножа, като честотата на вала с ножовете е 17 000 min¯¹. Изхвърлянето на стърготините (талаша) е едностранно, като е предвидена възможността да се постави специална торбичка за неговото събиране или да се присъедини маркуча на промишлена прахосмукачка. Към рендето може да се монтира водач за паралелно на канта водене, който се използва при издълбаване на фалцове.

Мощността на електродвигателя е 620 W. Машината тежи 2,5 kg.

 

Прободни триони CJ 110MV и CJ 110MVA

Двата модела представляват две разновидности на един и същ прободен трион. Разликата е в изпълнението на тялото на машината, като и двете форми са характерни за този вид инструменти. Моделът CJ 110MV има най-често срещаната форма с обособена ръкохватка, наподобяваща дръжката на ютия. При втория функцията на ръкохватката се поема от тялото на машината. Изборът е въпрос на предпочитание и създадени навици. По отношение на работата, възможностите на двете машини са еднакви.

Вляво – CJ 110 MV, вдясно – CJ 110MVA

Прободният трион CJ 110MV/ CJ 110MVA е мощна машина, позволяваща рязане на дъски и бичмета, материали от дървесни частици, изделия от алуминий, стомана и други материали. Трионът може да реже материали от масивна дървесина с дебелина до 110 mm. При рязане на мека стомана или алуминий дебелината на рязане е ограничена до 10 mm. Ходът на движение на триончето е 26 mm. Минималният радиус на рязане е 25 mm, като зависи от вида на триончето.

Трионът има електродвигател с мощност 800 W. С помощта на система за електронно управление на двигателя, честотата на движение на триончето може да се задава в границите 850–3000 min¯¹. Тя се подбира в зависимост от вида на рязания материал.

Трионът има т. нар. Auto-Modus за оптимално регулиране на честотата на движение на триончето в зависимост от натоварването – съответно 1400 min¯¹ без товар и 2800 min¯¹ при натоварване. Като цяло машината на Hitachi при работа в нормален режим има със 17% по-ниско ниво на предаваните на ръката вибрации. При режим Auto-Modus нивото на вибрациите намалява с до 50% в сравнение с конкуренти модели на т. нар. безименни производители. При този вид триони нивото на вибрациите оказва съществено влияние върху производителността и качеството (чистотата) на рязане.

Вляво – двата прободни триона имат механизъм за бърза и лесна смяна на триончето без помощен инструмент. Вдясно – ходът на махаловидното движение се задава в три степени, може и да се изключва

Ходът на махаловидното движение на триончето се регулира в три степени, може и да се изключва.

Прави впечатление масивната основа на триона, изработена чрез отливка от алуминиева сплав с никелово покритие. Тя осигурява стабилна опора и висока точност при водене на машината. За разлика от основите от щампована стоманена ламарина, каквото е обичайното решение при други производители, при тези модели основата не подлежи на деформиране. Тя може да се наклонява двустранно под ъгъл до 45˚. Фиксирането й в избраното положение става чрез винт. В основата има канал, в който влиза пластмасов мундщук, към чийто заден край се свързва маркуча на прахосмукачка. Предният му силно стеснен смукателен край се намира в близост до триончето и ефикасно засмуква стружките при рязане.

Зоната на рязане около триончето се обдухва през два отвора от охлаждащия електродвигателя въздух. Така стружките от рязането се отстраняват и се осигурява добра видимост и контрол върху работата. Работната зона е добре осветена от светодиод, чиято светлина достига в непосредствена близост до мястото на рязане посредством светлопровод от прозрачна пластмаса.

И двата модела имат система (Hitachi PL) за бързо и лесно закрепване и смяна на триончето без да е необходимо използване на помощен инструмент. Освобождаването на опашката му става чрез завъртане на разположения в челото на инструмента лостов механизъм. При отпускане на лоста, механизмът притиска плътно и здраво фиксира триончето.

Всеки от двата модела тежи по 2,2 kg (без кабела).

Тялото на трионите е покрито с еластична материя, която способства за удобното и стабилно държане в ръка, предпазва ги и от механично повреждане. Трионите се доставят в здрав пластмасов куфар.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото