Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Приспособления за рязане на летви, тръби и профили под ъгъл

Всеки дърводелец, дори и начинаещият, знае, че при сглобяване на рамки за картини или други цели, при обрамчване с декоративно профилирани летви на касите на врати и прозорци, при монтирането на дървени подови первазни летви и т.н., съединението между съседните летви (фризове) се прави почти винаги под герунг. Този дърводелски термин означава, че краищата на двата детайла, в случая летви, предварително се отрязват под ъгъл 45˚, при което се получава рамка с правоъгълна или квадратна форма. Това се прави с цел увеличаване на контактната повърхност, респективно здравината на слепената сглобка, както и поради нейния по-добър естетичен външен вид. Всяко отклонение от тази стойност на ъгъла ще отвори фугата в мястото на съединението, което ще отслаби сглобката и ще загрозява делото на майстора.

Точното напречно рязане безусловно се налага при полагане на твърди подови настилки, на дъсчени стенни или облицовки на тавана, при монтиране на первазни летви, покриващи кантовете на касите на врати и прозорци, при съединяване на летви в рамки, изработване на декоративни рамки и др.

С две думи, рязането под прав или под ъгъл 45˚ се налага често. Затова има и специализирана настолна машина за прецизно напречно рязане под точно зададен ъгъл на летви и дъски – накланящият се циркулярен трион.

В домашни условия ръчните механични инструменти също достатъчно добре се справят с тази задача. Поради неголямото напречно сечение рязането на летви не изисква прекомерно усилие и време. За постигане на максимална точност и чиста линия на рязане, се използва специалният трион пасвател. Той има ситни остро заточени зъби с малък чапраз, поради което прави съвсем тесен прорез.

Второто задължително условие за получаване на качествена сглобка е използването на специално приспобление за водене на триона, което да гарантира, че ъгълът на рязане ще бъде 90˚ или 45˚, според необходимостта, спрямо канта на летвата.

Неговата най-стара разновидност все още може да се намери на нашия пазар. Тя представлява П-образна отворена в двата си края кутия, изработена от тънки букови дъсчици или от дебел шперплат. В централната част на кутията е направен перпендикулярен на двете успоредни стени прорез, както и два прореза, разположени съответно на ±45˚ спрямо стените. Летвата се поставя в кутията, притиска се към дъното и едната стена, а трионът се вкарва в един от трите прореза. Така летвата се прерязва под желания ъгъл.

Това класическо приспособление, елементарно за производство и ценово най-евтино решение, очевидно би могло да върши работа до време. Точността му не е гарантирана, било поради неизбежното разширяване на процепите, в които се движи трионът, било поради естествено измятане на дървесината. Времето му е отминало.

Затова Wolfcraft е създала и предлага съвременен вариант, прецизно изработен от алуминий. Приспособлението е с непроменлива във времето геометрия. Изрезите за водене на триона са прорязани с перфектна точност, а материалът е устойчив на износване от триенето на триона. Дъното е покрито с парче от плоча от дървесни частици. Приспособлението има алуминиева скоба, която се захваща към бордовете на двете успоредни стени. Тя има винт, с който рязаният предмет – летва, тръба, ъглов или друг профил, могат да бъдат пристегнати. В зависимост от вида на материала, рязането се извършва с трион пасвател за дърво или ножовка за рязане на метали.

На партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ ООД „Есен 2017“ вниманието ни привлече непознат досега за нашия пазар вариант на приспособление за рязане под ъгъл. Както се вижда от снимките, то има съвсем различна конструкция.

От функционална гледна точка основното предимство на новото приспособление е, че позволява рязане не само под ъгъл 90˚ и 45˚, но и при стойности, намиращи се в интервала между тези две величини.

Приспособлението има две рамена, които са монтирани подвижно към централна опорна плоча с елипсовидна форма. Близките им краища са свързани помежду си чрез зъбен механизъм. Това осигурява синхронно им движение (завъртане) – разтваряне или прибиране едно спрямо друго. По този начин се задава желаният ъгъл на рязане. Той се избира по разграфена скала, а фиксирането на двете рамена в избраното положение става чрез винт. Процепът за водене на триона се образува от две двойки стоманени пръчки с полирана повърхност. И в този случай рязането се извършва с трион пасвател. Неговата широчина не бива да бъде по-малка от 75 mm. В противен случай летвата няма да бъде прерязана докрай.

Приспособлението стъпва върху 10 крачета, което осигурява му добра стабилност при рязане.

И още нещо – винаги, когато се цели максимална точност, е необходимо да се направи пробно рязане, да се провери с точен шлосерски/дърводелски винкел или ъгломер резултатът и едва след това да се премине към същинското разкрояване на летвите.

В заключение може да се каже: Изпробвано в редакционна работилница. Работи!

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото