В категории: 2018, автомобили, Актуални статии, Брой 3-4/2018, Градина, Осветление, Хоби

Ръчните фенери на Fervi

От обширната серия, включваща няколко десетки модела ръчни фенери и лампи на Fervi, към момента „Ташев-Галвинг“ ООД предлага четири от тях. Те са подбрани така, че да задоволяват възможно по-широк кръг от потребности според начина им на използване, максималното разстояние до което могат добре да осветяват, както и според начина им на захранване – сменяеми алкални батерии или вградена литиево-йонна акумулаторна батерия. Едва ли е необходимо вече да споменаваме, че всеки от тях използва за светлинен източник мощни светодиоди (LED).

Решихме да ги представим според личните си предпочитания, оформено след като изпробвахме всеки един от тях.

 

Fervi 0123

За хора с къща, вила и особено при по-голям двор, хора, които обичат и имат възможност да пътуват, да замръкват или преспиват на открито сред природата, както и да се радват дори и на малки преходи с лодка, изборът безапелационно би бил фенерът, по-точно ръчният прожектор Fervi 0123.

С мощен светодиод и голям рефлектор (Ø70) фенерът впечатлява с мощния си светлинен лъч, който превръща нощта в ден там, където попадне. За съжаление производителят не е посочил далечината на осветяване, но със сигурност се справя много добре със стоте, че и сто и петдесетте метра. В техническата му характеристика е посочено, че излъчвания от него светлинен поток е 300 lm. Сравнението с данните, оповестени за следващия модел, позволява лесно да се пресметне, че моделът 0123 е подходящ за осветяване на разстояние до 160 m.

При режим на „пълна мощност“ заредената батерия му осигурява продължителност на светене 2,5 часа. Интензивността на светлинния поток, респективно силата на светене, може да се намалява, като се превключи на икономичен режим – 30 lm.

Фенерът има вградена литиево-йонна батерия с капацитет 1800 mAh. Тя се зарежда от мрежов адаптор с USB изход и съответстващ на него кабел. Също така може да се зарежда и от преносим компютър или чрез адаптор с преходник от запалката на автомобил.

Фенерът е многофункционален. Едната страна на тялото му представлява осветително тяло с източник 12 светодиода. То осигурява разсеяна мека светлина, подходяща за осветление в караваната или на палатка, за извършване на работи на места без осветление. А защо не и за романтична вечерна трапеза в градината. Силата на светене може да се регулира на 2 степени.

Другата му страна представлява видима отдалеч сигнална лампа с предупреждаващо мигаща червена светлина. Изпълнена е с 12 светодиода. Силата на светене не се регулира.

Тялото на прожектора е оразмерено според диаметъра на рефлектора. Изработено е от здрава пластмаса. Има удобна за държане и носене дръжка. Две напречни крачета му придават стабилност, когато фенерът е поставен на равна повърхност.

В задния край на тялото се намират бутоните за управление на странично разположените светлини, индикатор за степента на зареденост на батерията и куплунг за свързване на зареждащия кабел. Времето за зареждане на батерията е 6,5 часа. Теглото му е 386 g и определено си струва парите.

 

Fervi 0437

Този фенер бихме определили като икономична версия на предния. Предназначението му е да осветява със силен лъч светлина в посоката, в която е насочен. Използван е светодиод с мощност 3 W, чийто светлинен поток от 180 lm, осигурява дистанция на осветяване около 100 m (по данни на производителя).

Прожекторът се захранва от 4 алкални батерии тип АА с напрежение по 1,5 V. С нов комплект батерии може да свети в продължение на 24 часа. Това решение намалява цената на фенера и особено, когато се ползва инцидентно, е практично.

Вляво – Fervi 0437, вдясно – Fervi 0107

Предвиден е единствено за носене на ръка, за което има удобна за държане ръкохватка. Има и здрава каишка за подсигуряване при носене.

Без да е изрично посочено в скромната техническа документация, прави впечатление, че фенерът има гумен уплътнителен пръстен между тялото и главата с рефлектора, както и водозащитен ключ. Това подсказва, че производителят е взел мерки срещу проникване на вода във вътрешността му, най-малкото при намокряне от дъжд или друг източник на водни пръски. Фенерът тежи 350 g (без батерии).

 

Вляво – Fervi 0107, вдясно – Fervi 0311

Fervi 0107

Лек, удобен за държане, достатъчно мощен за осветяване на близко разстояние, евтин ръчен фенер. Светлинният поток е 50 lm. Той има два светещи панела – челен, който свети подобно на обичайно ръчно фенерче, и страничен, продълговат, характерен за широко разпространените напоследък ръчни лампи с продълговата форма, каквито доскоро с предимство се използваха в автосервизите. Начинът на светене може да се превключва, като и двата панела може да светят едновременно.

На гърба си фенерът има вграден магнит, чрез който с лекота се закрепва към стоманени предмети, както и сгъваема кука, с която може да се окачва. Захранва се от 3 алкални батерии с напрежение по 1,5 V и големина АА. Тежи 130 g без батериите.

 

Fervi 0311

Казаното за предния модел важи и за този, също така елегантен и евтин фенер. Съществената разлика е, че този има само един, странично разположен, панел със светодиоди. Работи с батерии.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Ръчните фенери на Fervi
от
кл.думи:
4,5 / 5 звезди

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото