В категории: 2018, Брой 5-6/2018, Инструменти, Представяме ви

2018 – годината на новата марка Raider Industrial

Навръх своята 25-годишнина, през 2017 г. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД обяви официално пред българските и от „близката чужбина” партньори своята нова марка Raider Industrial. Представени бяха първите няколко машини от тази серия. Те бяха посрещнати с голям интерес на юбилейната търговска среща на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД в Боровец през септември м.г. Списанието ни, на свой ред, помести първата публикация за новата марка и нейните първи представители.

2018 е годината на първото мащабно представяне на Raider Industrial на световната сцена – международното изложение Eisenwarenmesse в Кьолн през март. Това е и годината, през която на пазара ще бъдат пуснати всичките 27 машини, с които новата марка стартира участието си на пазара на професионална техника.

В тази статия продължаваме представянето на моделите от серията Raider Industrial, като ще развием и допълним с повече подробности вече казаното в предишната статия. Тук е мястото да изкажем благодарността си към инж. Красимир Петков, бранд мениджър за марката Raider, който ни посвети в тънкости, които външен за фирмата човек не би могъл да знае.

Ползваме и собственият си опит, придобит при изпробването на тези машини в редакционната ни работилница. В това продължение на предната статия, тук ще се постараем да избягваме повторението на вече написаното в списанието за серията Raider Industrial и отделни машини.

След запознаване и проучване, преди и сега, на общо 11 от съдържащите се в продуктовия каталог за 2018 г. 27 машини, все по-отчетливо се откроява идеята на производителя – всяка една машина е замислена, проектирана и произведена за точно определена група потребители, съобразена е с преобладаващия характер на тяхната професионално извършвана дейност. Тази специализация е необходима, изключително полезна и търсена, защото спомага за повишаване на производителността и качеството на труда в условия на продължителна, често и силно натоварена работа.

Така например, специализацията отчетливо се вижда при семейството на ъглошлайфмашините, което обхваща общо 5 модела по плана за развитие на марката през тази година. Две от машините вече представихме в НС 7-8/2017, следващите две представяме сега. Петата в тази група, моделът RDI-AG58, ще се появи на пазара към края на лятото. Тогава ще му заделим полагащото се внимание.

Както споменахме, всяка от тези ъглошлайфмашини е създадена с цел да бъде оптимално пригодена за извършване на даден вид дейности. Разнообразието в групата е съобразено със спецификата на даденото работно място.

Машините Raider Industrial имат захранващ кабел с дължина 3 m, която е преценена като оптимална при работа в помещения. Кабелът е с гумена изолация, което го прави изключително гъвкав и удобен за работа дори и при ниски температури на околната среда.

Всички описани в статията машини се предлагат с тригодишна гаранция от производителя. Заслужава да се отбележи също, че тази гаранция е съвсем реална, защото „Евромастер Импорт Експорт“ ООД има добре развита мрежа от над 45 сервиза в страната. Освен това, за Raider Industrial е създадена специална система за ускорено и улеснено за клиента сервизно обслужване, организирано на принципа „от врата до врата“.

 

Ъглошлайфмашина RDI-AG 56

Този модел принадлежи към групата на малките ъглошлайфмашини, които позволяват работа при държане само с една ръка, когато това се налага или е по-удобно. Чрез него „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага на професионалния пазар ъглошлайфмашина с достатъчна за повечето случаи мощност – 850 W, която се отличава и с най-ниско тегло. Пригодена е да работи с наложилите се в практиката най-често използвани дискове с диаметър 125 mm.

RDI-AG 56 е най-малката и най-лека ъглошлайфмашина от серията Raider Industrial. Веднага прави впечатление нейното изключително тънко тяло. То има леко овално напречно сечение с широчина 55 mm и обиколка 185 mm. Това е голямо удобство по време на работа, защото позволява удобното обхващане и сигурно държане на машината. Удобство, което е от решаващо значение при работа с една ръка.

Благодарение на своята компактна форма и ниско тегло – 1,84 kg, тази машина е подходящият инструмент за удобна и производителна работа във всевъзможни пространствени положения и държане под различни ъгли спрямо обработваната повърхност.

Създадена за продължителна работа, производителят е взел мерки за нейното предпазване от проникване във вътрешността й на абразивни метални и други твърди частици, отделени по време на работа. Първата преграда са двата филтъра от мрежеста пластмаса, поставени на входящите отвори за засмукване на охлаждащия двигателя въздух. При необходимост от почистване или подмяна, те се изваждат лесно.

Вляво – главата на машината с редуктора лесно може да бъде завъртяна за по-удобна работа. Вдясно – двустранно разположени спрямо тялото предпазни решетки на отворите за засмукване на въздуха.

Всичко, вече написано в предната статия за моделите RDI-AG 47 и RDI-48 – за използваните висококачествени лагери, за прецизно изработените от легирана стомана зъбни колела, за защитата на ротора и статора от прахта, за многослойната изолация на техните намотки, за поставената в редукторната кутия устойчива на продължително натоварване и работа грес, важи за тази и останалите машини от серията Raider Industrial.

Електродвигателят и по-точно роторът, имат още една защита, която остава скрита за непосветените, както ни обясни инж. Петков. На снимките се вижда, че роторът на тази, а и на останалите машини от серията Raider Industrial, върху електрическите си намотки има оплетка с дебелина около 1,35 mm (на снимката се откроява с белия си цвят). Направена от изключително здраво синтетично влакно  тя е залята с последния пласт от многослойното лаково покритие на електрическите намотки.

Предназначението на тази оплетка е да предпазва намотките и електрическите проводници в тях от увлечените с охлаждащата двигателя въздушна струя твърди абразивни частици. При честота на въртене на ротора 11 000 min¯¹ оплетката изпълнява функциите на своеобразна вентилаторна решетка – непроницаем за твърдите частици въртящ се щит. Оплетката също така създава около ротора въртяща се въздушна струя, която отклонява встрани и не позволява на твърдите частици да „бомбардират“ електрическите намотки. Резултатът от всичко това е значително по-добро предпазване, увеличаване на дълготрайността на изолацията и удължаване на живота на електродвигателя.

На лявата снимка: вляво – ротор на машина Raider Industrial (Ø32), вдясно – ротор на машина Raider (Ø43). На дясната снимка – при въртенето си специалната оплетка създава непроницаема за твърдите частички преграда.

Тази допълнителна защита се добавя към основната защита на многослойната лакова изолация – все решения, които осигуряват на двигателя дълготрайна безаварийна работа.

Машината има и втора ръкохватка, която осигурява по-стабилно държане, когато това е необходимо. Ниското ниво на вибрациите, които машината предава на ръцете, е постигнато чрез прецизно балансиране на ротора. За снижаване на вибрациите спомага и малкият му диаметър (измерени Ø32,36 mm). Статорът на електродвигателя има диаметър 50 mm. Това е позволило машината да получи силно „вталеното“ си тяло.

Предпазният щит се завърта и регулира лесно, като се освобождава и фиксира с помощта на лостов механизъм.

За притягане на абразивния диск е използвано класическото решение – тънка притягаща гайка, която се завива и отвива с помощта на специален ключ.

Редукторът е изцяло метален, а външната му повърхност има красиво прахово нанесено покритие. Качествена гарнитура предотвратява изтичането на грес от редукторната кутия.

Конструкцията на машината има още една особеност – формата на редукторната кутия и нейното закрепване към тялото е направено така, че да позволява лесно нейното завъртане. По този начин пусковият бутон може да се намира както от горната, така и от долната страна, било отляво, било отдясно. Тази възможност е голямо удобство за хора, при които лявата ръка е водещата. Завъртането на редукторната кутия става изключително лесно – изисква се само отвиване и завиване на четири винта.

 

Ъглошлайфмашина RDI-AG57

Това е машина с мощност на електродвигателя 1400 W. Тя също работи с дискове с диаметър 125 mm. Машината има плавно регулиране на честотата на въртене.

Този модел е с удължената форма на тялото, което завършва с удобна за държане задна ръкохватка. Това е най-удобната форма за ъглошлайфмашина, предназначена основно за обработване на хоризонтално разположени повърхнини или с близък до хоризонталната равнина наклон. Машина е особено подходяща за продължително изпиляване и шлифоване, примерно при заглаждане на заваръчни шевове, за почистване на ръжда, стари бои и т.н. Възможността за плавно регулиране на честотата на въртене на работния инструмент разширява територията от приложения чрез използване на различни работни инструменти като метални четки и ламелни дискове например. Също така позволява и обработване на чувствителни към нагряване материали.

Продълговатият удобен за притискане бутон е комбиниран с предпазен, странично разположен бутон. Той не позволява включване на двигателя, ако не е притиснат от държащата ръкохватката ръка.

С оглед на по-голямото натоварване на ръцете при продължителна работа, тази машина е снабдена с втора ръкохватка с антивибрационна конструция. Връзката между нея и тялото на машината е осъществена посредством еластичен елемент, който ефективно погасява вибрациите.

Вляво – машината има плавно регулиране на честотата на въртене. Вдясно – достъпът за подмяна на четките е максимално улеснен.

По думите на инж. Красимир Петков, това е „машина, която притежава всичко, което професионалистът може да желае и на която може да се разчита безотказно да му служи през целия натоварения работен ден“.

Всичко казано за ротора и статора на модела RDI-AG56 се отнася и за тази машина. Същото важи и за възможността редукторната глава да бъде завъртяна „по желание на клиента“, за което е необходима само една отвертка.

Теглото на ъглошлайфмашината е 3,27 kg.

Моделът RDI-AG58, който тук пропускаме, има същата мощност на електродвигателя – 1400 W, както и плавно регулиране на честотата на въртене. За разлика от току-що описания модел RDI-AG57, тялото му е по-късо, без ръкохватка в задния край. Това подсказва и неговото функционално предназначение – мощна машина, позволяваща работа при държане с една ръка, когато това се налага.

 

Полирмашина RDI-PC05

Тази полирмашина е разработена на базата на изпитан модел ъглошлайф машина с мощност на електродвигателя 1300 W. Съществената разлика между тях е в редуктора, защото тази машина работи със значително по-ниска честота на въртене на полиращия диск – 800–3500 min¯¹. Честотата на въртене може да се регулира плавно, като специфичното в случая е, че регулирането започва буквално от нулата до посочената като максимална честота на въртене. Това е съществено предимство, защото полирането, особено при боядисване на автомобили, е тънка и отговорна работа, при която високо се цени възможността за прецизен избор на честота на въртене на полиращата шайба.

Теглото на машината също е предимство, защото е предостатъчно за извършваната работа, без да се налага работещият да упражнява допълнителен натиск.

RDI-PC05 е предназначена да работи с полиршайби с диаметър 180 mm.

Всичко казано за ротора и статора при ъглошлайфмашините, важи и за полирмашината. Като цяло, това е много здрав, издръжлив на продължително натоварване надежден инструмент, който години наред би служил вярно в автобояджийския сервиз.

При износване четките се сменят лесно, без да се налага разглобяване на машината.

 

Бормашина RDI-ID37

Валовете на всички зъбни колела на редуктора лагеруват на ролкови лагери

Тази бормашина с мрежово захранване е предназначена за пробиването на отвори в метал, дърво и други материали, които не изискват ударно действие. Пригодена е да работи със свредла с цилиндрична опашка с диаметър от 0,8 до 10 mm. Мощността на електродвигателят й е 510 W. Честотата на въртене се регулира плавно посредством степента на натискане на пусковия бутон в интервала 0–2200 min¯¹. В стомана тя може да пробива отвори с диаметър до 10 mm. При подходящо свредло с диаметър на опашката до 10 mm бормашината може да пробива в дърво отвори с диаметър до 25 mm.

Подобно на останалите електроинструменти от серията Raider Industrial, бормашината има редуктор с метално тяло и прецизно изработени от качествена стомана зъбни колела. Техните валове лагеруват на ролкови лагери. Патронникът е бързо притягащ, с метална основна втулка. Всичко това допринася за голямата здравина и висока износоустойчивост на бормашината.

Тя е предназначена за различни дейности – в дърводелството и мебелното производство, в автосервиза и други, при които е характерно пробиването на голямо количество отвори с големина в посочения диапазон. Помислено е и за сигурното окачване на бормашината на колана на работника. За тази цел на тялото и има оформена кука.

Бормашината тежи 1,33 kg.

 

Пистолет за горещ въздух RDI-HG24

Това е пистолет за горещ въздух с електронно управление на параметрите на въздушната струя – температура и дебит. Зададените стойности се изписват върху LCD дисплей. Той създава въздушна струя с температура в диапазона от 50 до 650 ˚С. За разлика от пистолетите от сериите Raider и Raider Pro, този може да запаметява пет предварително настроени режима. Фабричните настройки са при температура на въздушната струя 100/200/300/400 и 650 ˚С. Всяка от тези настройки се задава чрез промяна на температурата и дебита на въздуха и може да бъде запаметена. При следващо включване на пистолета той „помни” последно направените настройки. Така значително се улеснява работата при често използване на няколко температурни режима на въздушната струя.

Тялото на пистолета е изработено от здрава, устойчива на удар и нагряване пластмаса. Соплото за изходящата въздушна струя е от неръждаема стомана. Върху него се намира предпазител от пластмаса, който предпазва от нежелан допир със силно нагрятата метална част. Предпазителят се демонтира лесно, което се налага, когато той пречи при работа на труднодостъпни места. Отворите за засмукване на въздуха са защитени с решетки, които предпазват срещу проникване във вътрешността на по-едри частички.

Мощността на нагревателния елемент е 2000 W. В зависимост от избраната първа или втора степен на работа температурата на изходящата струя въздух може да бъде 50 ˚С или да се регулира в диапазона от 50 до 650 ˚С.

Вляво – степен I – температурата на въздуха е 50 ˚С, може да се регулира дебитът на 5 степени. Програмните режими не функционират.

Вдясно – степен II – програмните режими са достъпни. Могат да се препрограмират чрез промяна на температурата и дебита на въздуха.

Това, което не се вижда, нито го пише в техническия паспорт, е че пистолетът от серията Raider Industrial има електронагревател с гарантирано над двукратно по-голяма продължителност на работа в сравнение с пистолетите от сериите Raider и Raider Pro. Инж. Петков ни увери, че по този много съществен показател всички пистолети с марките Raider, дори и най-евтините, се отличават с голяма издръжливост и дълготрайност на нагревателния си елемент. Убедително доказателство за това е изключително ниският, оценяван като „нищожен“, процент на рекламации при тях.

Теглото на пистолета е 0,74 kg без кабела.

 

Перфоратор RDI-HD49

Тази „стройна“, компактна и с привлекателен външен вид машина с тегло 3,86 kg (без кабела) и енергия на единичния удар 3,5 J, представлява електропневматичен перфоратор, попадащ в най-разпространения и най-често използван при вътрешното строителство и ремонтите 4-килограмов клас. Захватът на работния инструмент е SDS plus.

Перфораторът е подходящ за пробиване със свредло в бетон на отвори с диаметър до 26 mm. В режим на къртене машината намира приложение за къртене на мазилка, циментови замазки или премахване на стари покрития с плочки, за изкопаване на инсталационни канали в тухлен зид, за коригиране на отвори около врати и прозорци – все дейности, изискващи къртене при лек режим на работа.

Конструктивното решение с вертикално поставен електродвигател е позволило намаляване на дължината на машината до 320 mm, което в комбинация с удобната за държане задна ръкохватка, прави перфоратора особено подходящ при работа на традиционно неудобни места, примерно на стълба, скеле или увиснал на алпинистко въже работник. Нещо повече – перфораторът е пригоден за сигурно окачване на ремък и носене на рамо, което допълнително подсказва, че конструкторите му, вероятно са целели да създадат машина, добре пригодена за монтиране на външна топлоизолация и други сходни дейности по външната фасада на сградите, които у нас често се извършват чрез използване на алпинистки способи и умения.

Това е машина, подходяща също така за извършване на различни инсталационни работи, които най-често се вършат нависоко. Все дейности, изискващи пробиване на голямо количество отвори за закрепвания с дюбели в бетон и тухлен зид.

Перфораторът има електродвигател с мощност 850 W. Честотата на въртене се променя в зависимост от степента на натискане на пусковия бутон в границите 0–1400 min¯¹. При това максималната честота на ударите върху опашката на работния инструмент е 4900 min¯¹. Пусковият бутон служи за включване и изключване на захранването на електродвигателя. Честотата на въртене, респективно честотата на ударите и енергията на единичния удар, се задават предварително чрез завъртане на намиращо се в долната част на тялото разграфено на степени колелце.

Перфораторът има висококачествен износоустойчив ударен механизъм, чиито детайли са произведени от специални висококачествени сплави, има и детайли от титаниева сплав.

За антивибрационната система на машината е избрана класическа схема – шарнирно закрепена в долния си край ръкохватката, чийто горен край е свързан към тялото на машината посредством пружинен, поглъщащ трептенията, механизъм.

Вляво – честотата на въртене и на ударите върху инструмента се задава предварително.

Вдясно – превключвател за избор на работния режим – ударно пробиване или къртене.

Вляво – Предпазната решетка се изважда лесно при необходимост от почистване или подмяна. Вдясно – четките са достъпни за смяна след сваляне на капака под двигателя.

За смяна на четките е необходимо отвиване на само три винтчета, които закрепват предпазния капак под двигателя. Отворът за засмукване на охлаждащия въздух има защитна пластмасова решетка срещу проникване на по-едри твърди частички.

Перфораторът се доставя в комплект със свредло Ø12х250, шило и длето със същата дължина, туба грес за смазване на ударния механизъм и колан за удобно носене през рамо.

Перфораторът, както и останалите машини Raider Industrial, се доставят във функционални и здрави, с добър дизайн пластмасови куфари. За икономия на място, показваме само комплекта, с който се доставя перфораторът HD49.

За допълнителна информация посетете сайта на марката Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото