В категории: 2018, Актуални статии, Брой 3-4/2018, Градина

Акумулаторно задвижване за системата инструменти STIHL KombiSystem

 

 

За малко повече от 10 години електрическите инструменти и машини с акумулаторно захранване на STIHL и VIKING значително разшириха и обогатиха продуктовата гама на тази водеща в отрасъла немска компания. Почти не остана професионална или предназначена за ползване в домашната градина машина с бензинов двигател, която да няма своя електрически задвижван двойник. При това с предимство на акумулаторното захранване. Този автономен начин на задвижване има многобройни предимства, които особено ярко изпъкват в личното стопанство и градина. Бързото развитие на акумулаторните технологии осигури все по-засилващ се превес на предпочитанията към акумулаторно захранваните машини за сметка на работещите с мрежово напрежение. Удобството, трансформиращо се в удоволствие, да работиш без ограниченията, които налага електрическият кабел, не се измерва с пари. Към предимствата на акумулаторната машина трябва да добавим и ниското захранващо напрежение, което я прави безопасна дори и при работа във влажна среда.

Към днешна дата появата на поредната нова акумулаторна машина STIHL вече не привлича така силно вниманието, както бе преди само няколко години.

Не така обаче стои въпросът с новия задвижващ агрегат – електродвигател със захранване от акумулаторна батерия KMA 130R. Причина за особеното внимание, което той заслужава, е предназначението му да задвижва широката гама от инструменти за работа в градината – елементи от комбинираната система STIHL KombiSystem. Пускането му на пазара през април 2018 г. представлява голям интерес не само за тези, които за пръв път попълват арсенала си от механизирани градински инструменти. Новият двигател, по-точно задвижващ агрегат, позволява приобщаване на вече закупените инструменти от системата STIHL KombiSystem към модерното и предпочитано семейство на акумулаторно захранваната техника.

Системата STIHL KombiSystem представлява изпитано, доказано от години, изключително ефективно икономически изгодно решение, което STIHL предлага на клиентите си. То предоставя възможност на собствениците на сравнително малки градини да разполагат с цялата необходима им гама от механизирани инструменти на много изгодна цена. Както за придобиване, така и за тяхната техническа поддръжка, както и по-удобно съхраняване. Системата на STIHL е сполучлива реализация на идеята „един двигател – множество работни приставки, работни инструменти“. Така например към момента системата включва тринайсет инструмента. За тяхното задвижване е достатъчен един, а не тринайсет отделни двигателя. Сметката е повече от ясна.

По принцип всеки от елементите на STIHL KombiSystem се продава поотделно, което позволява оптимално подбиране на работния инструментариум и неговото развитие в бъдеще.

Досега системата STIHL KombiSystem разполагаше с два двигателя с вътрешно горене , съответно с мощност 0,8 и 0,9 kW. Те имат своето място и за вбъдеще, в зависимост от специфичните условия, които дават предимство на бензиновия двигател.

Появата на новия задвижващ агрегат – електродвигател, захранван с акумулаторна батерия, представлява качествено нова стъпка в разширяване на възможностите и сферата на приложение на STIHL KombiSystem – преди всичко на места, където шумните машини са крайно нежелани.

Двата задвижващи агрегата с бензинови двигатели и новият, с електродвигател, са напълно съвместими по отношение на възможността им да работят с всеки от инструментите на STIHL KombiSystem. Това означава, че купувайки новият KMA 130R, клиентът може да започне да създава своя парк от градински инструменти или пък да продължи да използва наличния, като го снабди с електродвигател.

За да не повтаряме вече публикувана в списанието информация, първото представяне на STIHL KombiSystem в „Направи сам” може да прочетете тук. През годините системата се обогатява, като само преди около 6 месеца представихме най-новото попълнение – приставките за обрязване на жив плет HL-KM 145° и FH-KM 145°. Затова ще споменем само, че STIHL KombiSystem съдържа приставки за механизирано извършване на редица основни дейности, характерни за всяка градина – косене на тревни площи, рязане на изсъхнали клони, плододаваща или декоративна резитба на овошки, орязване на храсталаци и декоративна резитба на жив плет, повърхностна обработка на почвата чрез фрезоване, почистване и събиране на листа и други растителни отпадъци чрез обдухване или измитане.

С изключително ниското ниво на отделяния при работа шум, незначителните вибрации, пораждани от двигателя, липсата на изгорели газове, силно улесненото управление и липсата на грижи и разходи за поддръжка на най-съвременния безчетков електродвигател, новият KMA 130R превръща работата в удоволствие, а дори и силно чувствителните към всяка шумова агресия съседи, в благоразположени комшии. Това е решаващо предимство при поддържане на малките, т. нар. градски градинки, разположени в градска среда.

В ценово отношение KMA 130R се намира между двата бензинови двигателя, а теглото му е по-ниско с 0,8–1,0 kg от тях. И в двете сравнения акумулаторната батерия не участва.

Закрепването на KMA 130R към работния инструмент става чрез специален съединител – лесно, бързо и без помощен инструмент. Така, както и при двата модула с бензинови двигатели. По този начин смяната на инструмента за извършване на една или друга дейност се извършва с лекота.

Той има удобна за държане и водене на машината кръгообразна ръкохватка с ограничител. Нейно допълнително, но съвсем не маловажно предназначение, е да се поддържа безопасна дистанция между човека (краката и стъпалата) и работния инструмент. По време на работа машината е окачена на презраменен колан, което значително разтоварва ръцете.

Управлението на двигателя се извършва от удобна за държане ръкохватка. Той се включва и изключва чрез пусковия бутон. Честотата на въртене се управлява тристепенно в зависимост от натоварването при работа и с цел икономично разходване на заряда на батерията. Избраната честота на въртене се онагледява чрез LED индикатор. Ръкохватката за управление разполага с функция „Контрол за наличие на оператор“, която автоматично изключва електродвигателя при изпускане на ръкохватката, както и не позволява включването му, ако ръката не е на мястото си и не я обхваща.

Новият задвижващ агрегат KMA 130R работи с напрежение 36 V. За неговото захранване се използват литиево-йонните батерии от системата STIHL AkkuSystem PRO, които се използват за захранване предимно на професионални електроинструменти. Всички батерии от тази система са взаимнозаменяеми. Свързват се към електродвигателя посредством кабел и специални контактни букси. Това са последно поколение литиево-йонни батерии, характеризиращи се с голям капацитет, ниско тегло и компактни размери. Дълготрайността им е над 1200 цикъла на зареждане. Най-често се използват батериите AP 100, AP 200 и AP 300. Те са предвидени да се носят закрепени към колана на работещия или в малка раничка на гръб. По този начин ръцете, държащи машината, се разтоварват значително, а и теглото на разположената плътно до тялото батерия се усеща по-малко. Най-мощната от тази серия – батерията AP 300, може да акумулира 227 Wh електроенергия. Теглото й е 1,7 kg. При зареждане с устройството за бързо зареждане AL 500 батерията достига 80% от своя капацитет за 25 min и 100% за 35 min.

Продължителността на работа с едно зареждане на батерията зависи от вида дейност и натоварването, както и от избрания режим на работа (честота на въртене на инструмента). Така например при работа с батерията AP 300 – косене на трева с приставката FS-KM и метален режещ нож GSB 230-2, при всяка от трите степени на честота на въртене, машината може да работи в продължение на 75/45/40 min.

За продължителна целодневна работа се предлагат акумулаторните батерии от серията AR 1000, AR 2000 и AR 3000. Това са мощни батерии, които са пригодени за носене на гръб в специална раничка.

Така например батерията AR 1000 осигурява 626 Wh електроенергия. Тя е в състояние при същия вид работа и същата приставка FS-KM с метален режещ нож да осигури продължителност на работа в зависимост от избраната честота на въртене 200/130/100 min. С устройството за бързо зареждане AL 500 се зарежда за 90/120 min (до 80% и 100% от заряда).

Пълната гама акумулаторни батерии, с които KMA 130R работи, може да бъде видяна тук.

Обща представа за възможностите на системата STIHL KombiSystem дава списъкът с работни инструменти, който системата включва:

Коса FS-KM с косяща глава с корда AutoCut C 26-2 или AutoCut 25-2;

Коса FS-KM с двустранно заточен режещ метален нож GSB 230-2;

➢ Приставка за оформяне (вертикално рязане) по краищата на тревната площ, покрай алеи и бордюри FCB-KM;

➢ Верижен трион за прецизно рязане и кастрене на високо разположени клони HT-KM;

Приставка за обрязване на висок жив плет и в близост до земята HL-KM 145˚;

➢ Приставка за оформяне на високи и широки живи плетове HL-KM 0˚;

Приставка за рязане на приземна растителност и косене FH-KM 145˚;

➢ Фреза за раздробяване и разрохкване на почвата BF-KM;

Въздушна метла (уред за обдухване) BG-KM;

Ролкова метла KW-KM;

Ролкова четка KB-KM.

 

Подробна информация за продължителността при работа с всяка от приставките в зависимост от вида и капацитета на батерията може да намерите тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2018, Актуални статии, Брой 3-4/2018, Градина

Ключови думи


 
към началото