Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Апарати REM Power за заваряване с електроди

Поредното представяне на многонационалната компания Rheinland Elektro Maschinen Group (REM Group) по време на пролетната партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД през април т.г. в София, затвърди мнението, че фирмата навлиза бързо и разширява позициите си на българския пазар. Това се дължи преди всичко на разнообразието от модели, на доброто качество на предлаганите машини и силно конкурентната им цена. Качества, които се ценят на всеки пазар. Българският, естествено, не прави изключение. От „Ташев-Галвинг“ ООД научихме също, че друго голямо предимство при работата с този производител е изключително бързата реакция и отзивчивост от страна на представителството в гр. Скопие при организиране на доставките, евентуални рекламации и т.н.

В НС 1-2/2018 подхванахме задачата да представим в списанието групата на заваръчните устройства на REM Power, които „Ташев-Галвинг“ ООД предлага на нашия пазар. Разбираемо, пристрастието към високите технологии, ни заведе при най-високия клас заваръчни апарати – фамилията телоподаващи инверторни апарати за заваряване MIG/TIG/MMA. По същата причина заделихме и най-голямо внимание на модела с микропроцесорно управление WMEm MIG 220Di Multimatic, чиито възможности за автоматично настройване на оптималния работен режим, в добавка – и привлекателната му цена, го правят желана придобивка. Професионална машина, чиито възможности биха били пълноценно оценени и рационално използвани в професионалното поле на приложения.

В обичайните случаи на заваряване и особено в любителската и занаятчийска практика, често и за професионални дейности, най-често се използва електродъговото заваряване с обмазани електроди. Ето защо в тази статия ще представим три модела на заваръчни апарати – по един от всяка от трите основни групи, в които REM Power предлага своите машини: Basic Line, Professional Line и Premium Line. За да избегнем повторенията, предварително уточняваме, че и трите апарата са инверторни. Предимствата на този вид правотокови заваръчни апарати са многократно, повече или по-малко подробно, описвани в списанието ни. Ще припомним само, че поради инверторния си принцип на работа тези заваръчни апарати са пригодени за захранване както от електрическата мрежа, така и от електрогенератор.

 

Заваръчен апарат WMEm 136

Този модел е съвсем нов. Намира се в началото на серията Basic Line. Това го поставя на челно място и по най-ниска продажна цена. Възможностите му да заварява, цената, компактните размери и ниското тегло го правят особено подходящ за използване в домашната работилница. Силата на заваръчния ток може да се регулира в границите 20–120 A, което позволява заваряване с масово използваните електроди от Ø1,6 до Ø3,2. При максимална сила на тока режимът, при който WMEm 136 може да работи, е 15%. Това означава, че в рамките на 10 min работен цикъл, той може да заварява сумарно до 1,5 min. През останалите 8,5 min апаратът трябва да почива, за да се охлади. При сила на заваръчния ток 60 А апаратът има работен цикъл 60%.

Регулирането на силата на тока се извършва посредством потенциометър с копче. Така зададената стойност се изписва на малък цифров екран. Апаратът има светлинна индикация за включено захранване, както и сигнализация при надхвърляне на границата на загряване, при която термозащитата се задейства и изключва захранването. Охлаждането е принудително с вентилатор.

Предвидена е и възможността апаратът да се използва като токоизточник за TIG заваряване. За целта са необходими допълнително горелка с волфрамов електрод и специален кабел, през който се подава защитния газ, бутилка с газ и редукционен вентил.

Апаратът притежава и някои улесняващи работата и подобряващи качеството на заваряване, характерни за инверторните апарати

• HOT START – тази функция силно улеснява първоначалното запалване на заваръчната дъга. При възникване на електрически контакт със заварявания детайл, за части от секундата през електрода се подава по-мощен електрически импулс, чиято сила надвишава с около една трета силата на нормалния заваръчен ток. Ефектът от намесата на системата за улеснено запалване на дъгата е особено забележим при работа с рутилови или електроди с целулозна обмазка.

• ARC FORCE – позволява автоматично регулиране на заваръчната дъга. Прилага се краткотрайно увеличаване на силата на заваръчния ток, което стабилизира допълнително дъгата. Поради това тя гори по-равномерно, без прекъсвания и характерното припукване. Подобрява се качеството на заваръчния шев.

Апаратът тежи 5,0 kg. Размерите му са 230х363х185 mm. Има колан, който улеснява носенето му, включително на рамо. Има клас на защита IP21S, което го прави подходящ за работа както на закрито, така и на открито. На външен вид апаратът е изпипан мераклийски и радва окото.

Този, както и останалите описани тук заваръчни апарати, са комплектувани с кабели за заваряване, предпазна маска и чукче с метална четка за очукване и почиства на заваръчния шев от шлаката.

 

Заваръчен апарат WMEm 150

Този апарат за заваряване с обмазани електроди принадлежи към серията Professional Line. Силата на заваръчния ток може да се регулира в границите от 20 до 145 A. Пригоден е за заваряване с електроди с диаметър до 3,2 mm. При максимална сила на тока режимът, при който апаратът може да работи, е 60%, което вече бе пояснено. При сила на заваръчния ток 100 А с апарата може да се работи без прекъсвания за охлаждане.

Настройката за работа се свежда до включване на захранващото напрежение и задаване на силата на заваръчния ток. Подобно на предния апарат, и тук регулирането се извършва чрез завъртане на копчето на потенциометъра, а показанията за силата на тока вграденият амперметър изписва на цифров дисплей.

Заваръчният апарат разполага с характерните за качествените инверторни машини функции. Освен вече споменатите HOT START и ARC FORCE, този апарат разполага и с функцията ANTI STICK. Тя предотвратява или силно ограничава склонността на електрода към „залепване“ при опит за запалване на дъгата. При възникване на късо съединение защитата моментално изключва за около секунда електрическата верига, поради което върхът на електрода няма време да се разтопи и да залепне. Поради това тази функция предотвратява крайно нежеланото нажежаване на електрода от протичащия силен ток при късо съединение, както и претоварването на апарата.

WMEm 150 има вградена термозащита, която го предпазва от повреждане поради прегрявяне от прекомерна сила на тока, както и при повишено захранващо напрежение.

Размерите му са 300х130х210 mm, а теглото е 5,3 kg. Освен стабилна ръкохватка, апаратът има колан за носене през рамо.

За комплектацията, с която апаратът се доставя, вече стана дума. Разликата е в диаметъра на кабелите за заваряване и ръкохватката за захващане на електрода, които съответстват на максималната сила на тока и класа на апарата.

Апаратът е пригоден за работа в помещения и на открито.

 

Заваръчен апарат WMEm 190

В класацията на REM Power по качество и експлоатационни възможности този заваръчен апарат принадлежи към най-високо ниво – група Premium Line. Максималната сила на заваръчния ток е 170 А, което позволява апаратът да работи с обмазани електроди с диаметър до 4,0 mm включително. При сила на заваръчния ток 170 А работният режим възлиза на 60%. При 160 А той е 80%, а при сила 143 А, апаратът може да заварява без прекъсвания за охлаждане.

Регулирането на силата на заваръчния ток става чрез потенциометър, а измерването се извършва от цифров амперметър с дисплей.

Апаратът притежава вградените, автоматично действащи функции, вече описани при предните два модела.

Освен по основното си предназначение – заваряване с обмазани електроди, апаратът може да се използва и като токоизточник за ВИГ заваряване. За тази цел апаратът разполага и с функцията LIFT ARC START, която се използва при този начин на заваряване. Тя спомага за улеснено запалване на заваръчната дъга при повдигане на допрения до заварявания материал волфрамов електрод. При състояние на късо съединение силата на тока се ограничава. В мига на запалване на дъгата тя автоматично се възстановява до зададената стойност.

Апаратът има размери 371х155х295 mm. Тежи 5,9 kg. Корпусът му е елегантен, съчетаващ тяло от стоманена ламарина с преден и заден панели от пластмаса. Външният му вид определено съответства на нивото Premium Line.

Комплектуването на апарата е както при останалите три модела.

Тук бихме добавили, че съдържащата се в стандартните комплекти маска е подходяща за първоначално пускане и тестване на апарата, но не и за сериозна работа. Тя е изработена така, че почти да не заема място в кутията.

По наше мнение при избора на защитната маска за заваряване място за компромиси и тънки сметки няма. Особено в днешно време, когато цените на фотосоларните (със специален течно-кристален (LCD) филтър) шлемове са паднали драстично. Конкретно – при крайна цена от 85 лв., на каквато, около дните на пролетната партньорска среща, „Ташев-Галвинг” продаваше като „топъл хляб” защитния фотосоларен шлем на REM Power WHEm 913, място дори за размисъл няма. Който веднъж е ползвал такъв вид шлем, едва ли някога ще посегне към примитивните маски с тъмно стъкло. Човек има един чифт очи и резервни няма. Те са му дадени за цял живот и са неговият прозорец към света.

 

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото