Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Работа с пневматичен такер в дома и на временни обекти

Силно впечатлени от възможностите на миникомпресора AEG OL6-05 24V решихме да го изпробваме за извършване на друга една дейност, намираща се извън неговото основно предназначение – възможността да захранва с въздух пневматичен такер*. Спряхме се на него, защото сред пневматичните инструменти той има най-малък разход на въздух.

Ръчните пневматични инструменти представляват обособена група, използваща енергията на въздух под високо налягане. Те имат редица съществени предимства пред електрическите инструменти, включително и при такерите. Достатъчно мощни са, значително по-износоустойчиви, конструкцията им е по-опростена – липсва електродвигател и управляваща електроника, безопасни са при работа във влажна среда, защото не се „боят“ от влагата, добре защитени са срещу проникване във вътрешността им на прах и по-едри частички, защото са херметично затворени.

Не на последно място, цената на даден пневматичен инструмент в повечето случаи е по-ниска от неговия електрически събрат.

При всичките си предимства ръчните пневматични инструменти на практика остават встрани от арсенала на домашния майстор, защото изискват източник на въздух с високо налягане при достатъчен, различен за всеки вид инструменти, дебит.

В професионалната работилница или производствен цех проблемът се решава чрез стационарна тръбна мрежа с изходи за свързване на гъвкав спираловиден маркуч. Мрежата се захранва от стационарен компресор, разположен най-често извън работното помещение за изолиране от шума от машината.

Стига условията в домашната работилница да позволяват, особено при обитаване на къща с двор и гараж, покупката на неголям въздушен компресор с обем на резервоара 24 l, по-рядко 40 или 50 l, определено си заслужава, включително в ценово отношение. Освен за надуване на гуми, наличието на компресор значително разширява възможностите за всевъзможни бояджийски дейности, за нанасяне на препарати за защита на покривната и други дървени конструкции, за почистване със силна въздушна струя и т.н.

Дори и домашната работилница да разполага с класически тип бутален компресор, неговото тегло между 18 kg (при ресивер с обем 24 l) и 28 kg (50 l), както и големината му силно ограничават възможностите за работа с такер или друг ръчен пневматичен инструмент. Необходимостта компресор да се пренася от стая в стая, от етаж на етаж из къщата или влаченето на дълъг маркуч до мястото на работа пораждат неудобства, които биха охладили мерака за използване на ръчен пневматичен инструмент. Да не говорим при работа на покрива или в подпокривното пространство, примерно за закрепване на водо- и пароизолиращи фолия. В такива случаи мобилността на компресора е от решаващо значение.

Водени от подобни мисли и от все още пресния, неособено успешен опит при използване на механичен такер за закрепване на гърбовете на корпусни мебели, проектирани и изработени по метода „направи си сам“, се пробуди изкушението да изпробваме на пръв поглед немислимото. Да използваме малкия акумулаторно захранван въздушен компресор AEG OL6-05-24 V за работа с пневматичен такер. Основание за това дава наличието на ресивер, макар и с обем от само 2 l. Производителят FIAC S.p.A също е предвидил такава възможност, но не за този компресор, а за модела OL6/1100, чийто ресивер има вместимост 6 l. Същевременно моделът OL6/1100 е близо два пъти по-тежък, по-обемист и се захранва от електрическата мрежа.

За експеримента избрахме такер на реномираната италианска фирма FЕRVI. Име вече добре познато и в България благодарение и на вносителя фирма „Ташев-Галвинг” ООД. Подбрахме модела 0587, чиято цена 107,95 лв., е съпоставима с цената на най-добрия механичен ръчен такер на една от най-реномираните при този вид инструменти марка NOVUS J-29 – 87,45 лв. (към юли 2018 г.).

За работа с пневматичния такер налягането на изходящия от компресор въздух се регулира на 6–7 bar (в случая на 7 bar)

Такерът 0587 на FERVI работи със скоби тип 80 (широчина 12,9 mm) и дължини от 6 до 16 mm. Установихме също, че може да работи и с препоръчваните за такери AEG Powertac 16 скоби тип F на NOVUS, както и с тип А5. Той изисква налягане на въздуха 5–7 bar. Разходът му е 85 l/min. По разхода си на въздух такерите са най-пестеливи сред останалите пневматични инструменти. Такерът 0587 тежи 860 g и е много удобен за работа. Магазинът му побира общо 100 скоби.

За разлика от механичните такери, с пневматичните се работи с изключителна лекота, практически без натоварване на ръката и без акумулиране на умора.

За провеждане на теста специално подбрахме твърд материал – плоча шперплат с дебелина 20 mm. Материал, с който дори и мощният механичен такер NOVUS J-29 категорично не може да се справи. За пневматичния FERVI обаче твърдият шперплат не представлява никакъв проблем. Забива безотказно и докрай дългите 16 mm скоби. По същия начин се справя и при забиването им в паркетини от масивна дъбова или букова дървесина.

Пневматичният такер се справя с лекота и без усилие от работещия, което е особено ценно при закрепвания със скоби в твърд дървесен материал – на снимката приковаване на гръб (MDF 6 mm) към плоча от шперплат

Работата с такера е изключително опростена. Удълженият край на ударния механизъм се поставя върху мястото за завиване на скобата и се притиска докато опре в повърхността на детайла. При това се освобождава механизмът, който предпазва от неволно изстрелване на скоба. Ударният механизъм се задейства чрез пусков бутон, чието притискане почти не изисква усилие. Откатът при удара върху скобата се усеща слабо, а и енергията допълнително се поглъща от еластичното покритие на ръкохватката.

 

Резултати

Целта на експеримента ни бе да установим дали компресорът AEG OL6-05-24 V може да се използва и за тази непредвидена от производителя дейност. При работа с ръчни пневматични инструменти не налягането на въздуха, а дебитът, който компресорът може да осигури, може да се окаже проблем. Нашият миникомпресор разполага с ресивер с обем от само 2 l, а дебитът му е 40 l/min.

Налягането на изходящия от компресора въздух бе регулирано на посочената от производителя горна граница 7 bar. Компресорът е настроен да поддържа автоматично в ресивера си налягане на въздуха до 8 bar. При достигане на дола граница от 6 bar компресорът се включва и за 15 s повишава налягането на въздуха до 8 bar.

Изпробвахме трикратно колко скоби може да бъдат забити с наличното в ресивера количество въздух до достигане на границата 6 bar и включване на компресора. Резултатът бе един и същ – 10 скоби. Възможностите за продължаване на работата са две. Да се изчакат 15 s докато налягането отново достигне 8 bar и компресорът се изключи. След това се приковава следващата порция скоби. Така гарантирано се работи в оптималния, автоматично поддържан от компресора, диапазон при налягането на въздуха без компресорът да работи, респективно да бръмчи.

Изпробвахме и втората възможност – работата да продължи без прекъсване, при работещ компресор. Оказа се, че дебитът му е достатъчен да наваксва консумираното от такера количество въздух и да поддържа налягането на изходящия въздух до около 4 bar. При това налягане такерът все още работи нормално. Измерихме разлика от 0,4 mm в дълбочината на проникване на скобата в плочата шперплат. Ефектът от по-ниското налягане в посочения диапазон е съвсем незначителен. Все пак да не се забравя, че материалът е изключително твърд. Освен това процесът на работа обичайно позволява или налага кратки прекъсвания, при които компресорът бързо повишава в ресивера до 8 bar. Необходимо е също така да се има предвид, че този, както и повечето останали компресори има предписан от производителя режим на работа – съотношение между активна работа и време, необходимо за охлаждане на машината.

С две думи, акумулаторно захранваният компресор AEG OL6-05-24 V съвсем успешно, особено при непроизводствени приложения, може да се използва за захранване с въздух на пневматичен такер от вида на тествания FERVI 0587. Справи се отлично с тежко изпитание – изцяло забиване на скоби с дължина 16 mm в плоча шперплат с дебелина 20 mm. Това ще рече, че с него лесно, бързо и най-важното при максимално качество може, примерно, да бъдат приковавани гърбовете на корпусни мебели (в нашия случай плоча MDF с дебелина 6 mm), изработени от плочи, от здравия и твърд шперплат или от по-меките плочи MDF или ПДЧ.

Макар да е измежду най-добрите механични такери, NOVUS J-29 се оказа неподходящ за закрепване на гърба към шкаф, изработен от дебел шперплат. При дължина на скобата 14 mm той успява да забие само 7 mm

За сравнение ще посочим, че в режим на максимална сила на удара, иначе изключително добрият механичен такер J-29 успява да забие скобата на дълбочина до 7 mm в използвания за теста шперплат. Това означава, че всяка по-дълга скоба трябва да бъде допълнително забивана с чук, нещо което бави работата, а и често скобата се огъва и смачква. При иглолистна дървесина, плочи MDF или ПДЧ механичният такер успешно забива скоби с дължина до 14 mm. Този такер, също така има и ред други предимства (голямо разнообразие от скоби и пирончета), позволяващи използването му за закрепване на различни материали, които са описани в списанието.

За да бъдем съвсем коректни, трябва да споменем още, че всички пневматични инструменти изискват постоянно смазването със специално „тънко” машинно масло – при започване на работа чрез капване на 3–4 капки в отвора за подаване на въздуха и чрез постъпващия въздух по време на работа. Те се повреждат също и ако въздухът съдържа влага, която образува конденз и предизвиква корозия. Ето защо трябва да се използва т. нар. въздухоподготвяща (пневмоподготвяща) група, която включва водоотделител и омаслител (подаващ 3–6 капки масло/min) за пневматични инструменти. Те се продават отделно.

В заключение може да се каже, че освен за надуване на пневматични гуми и други изделия, за почистване с краткотрайна силна струя въздух на въздушни филтри и различни, предимно електронни прибори, малкият акумулаторно захранван компресор AEG OL6-05-24 V с успех може да се използва и за работа с ръчен пневматичен такер. Това допълнително разширява сферата на приложения на компресора, като позволява използването на пневматичен такер на места, недостъпни или труднодостъпни за тежък и обемист класически компресор. Още една предпоставка, която прави притежанието на преносимия компресор AEG OL6-05-24 V още по-ценна придобивка, а покупката – по-рентабилна. Да не говорим, че няма и място за сравнение между физическото усилие и натоварване на ръката, което изисква работата с механичен такер и съвсем лекото подръпване на спусъка на пневматичния инструмент. Нещо, което ще бъде високо оценено от всяка „домашна майсторка”.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

 

* Първите телбоди от този вид са създадени в САЩ през двайсетте години на миналия век. Те са били предназначени за приковаване на пирончета. Оттук е произлязло и наложилото се и у нас популярност наименование на този инструмент – такер, технически жаргон от английската дума Tack, означаваща малко тапицерско пиронче.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото