В категории: 2018, Актуални статии, Брой 7-8/2018, Градина, Инструменти

Системата STIHL MultiSystem с нов усъвършенстван двигател MM 56

Ако съдим по читателския интерес, измерен с броя на посещенията на статиите, посветени на продуктите на STIHL в списанието, многофункционалната система инструменти за работа в градината MultiSystem се радва на значително внимание. Това е лесно обяснимо, защото с нея водещият немски производител STIHL предлага доказано ефективно, икономически изгодно решение за механизирано извършване на едни от основните дейности при поддържане на тревни площи. Също така и за механизирано почистване на алеи, пътеки и други паркови площи. Системата е сполучлива реализация на идеята „един двигател с множество сменяеми работни инструменти“. Тя е отлично решение за лесното, бързо и с минимално физическо натоварване извършване на дейности, „без които не може“. Вместо покупката, поддържането и съхраняването на парк от няколко специализирани машини, всяка със собствен двигател и свързаните с това високи разходи, MultiSystem позволява оптимално изгодно решение за поддръжката на малки и средни по големина тревни площи.

Системата MultiSystem е много успешен продукт на STIHL, наложил и дълготрайно утвърдил се на пазара. Ярко доказателство за това е и фактът, че всичко публикувано преди години в „Направи сам“ за нея е валидно и днес.

С една съществена промяна – от май т.г. MultiSystem вече се предлага в България с новия, усъвършенстван двигател MultiMotor MM 56. Той е представител на по-новото поколение, разработени от STIHL двигатели 2-MIX. Те се отличават с намаления разход на гориво и значително по-ниското ниво на вредни емисии в изгорелите газове. Поради това новият двигател MultiMotor MM 56 изпълнява и най-строгите екологични норми (EU II).

Характерно техническо решение при този тип двигател е четириканалната технология за подаване на горивната смес в цилиндъра, както и нейното предварително завихряне. Освен това в цилиндъра се вкарва дозирано количество въздух, който образува въздушна възглавница, разделяща изгорелите газове от постъпващата откъм картера прясна горивно-въздушна смес. По този начин се минимизират характерните за конвенционалните двутактови двигатели загуби на горивна смес, част от която иначе би се смесвала с изгорелите газове и заедно с тях се изхвърля и губи в атмосферата. Ето защо традиционните двутактови двигатели имат по-висок разход на гориво и значително по-силно замърсяват околната среда.

Новият двигател MM 56 има по-висок к.п.д. от предишния MM 55. Поради това при еднакъв работен обем на двата двигателя – 27,2 cm³, MM 56 има по-висока мощност – 1,2 к.с. (0,85 kW). MM 55 развива мощност от 1,0 к.с. (0,8 kW).

Двигателят ММ 56 осигурява и по-голям въртящ момент спрямо този на предшественика си. Други отличителни белези при новия двигател са също така улесненото стартиране, по-лесното управление и обслужване. Ръчната помпа за подкачване на горивото също улеснява стартирането на машината при студен двигател или след загасването му поради изразходване на горивото. ММ 56 тежи 8,3 kg незареден с гориво и без инструмент. Той е с 400 g по-тежък от ММ 55.

Подобно на своя предшественик, новият двигател ММ 56 е монтиран на носеща рама. Нейните ръкохватки може да бъдат завъртени напред, което силно улеснява пренасянето на машината, включително в багажника на лек автомобил.

Двигателят е свързан към редуктор с два напречно разположени вала, задвижващи работните инструменти. Те се закрепват и свалят лесно, без необходимост от използване на помощен инструмент. В повечето случаи работният инструмент е разделен на две части, които се монтират поотделно на всеки от двата задвижващи вала. При някои (фрезата FC-MM) от едната страна се монтира инструментът, а от другата – колело.

Арсеналът на системата MultiSystem съдържа общо седем работни инструмента, плюс механизъм за движение, съдържащ две колела, допълнителна тежест за по-дълбоко проникване на фрезерите в почвата и ограничител на движението напред, който позволява задържане на машината за по-дълбоко врязване на фрезерите в почвата.

Тъй като тези инструменти са вече описани в списанието, тук ще се ограничим с краткото им представяне и снимкови илюстрации на тяхното използване.

 

 

Фрезоване на почвата (BF-MM)

Използва се за по-дълбоко рекултивиране, разрушаване, раздробяване на по-едрите буци и разрохкване на втвърдения повърхностен слой почва. Справя се дори с твърди и глинести почви. Използва се при подготовката на терена за засяване или засаждане на новите растения, за окопаване с цел подобряване на пропускателната и водопоглъщаща способност на почвата, премахване на бурени и т.н.

 

 

Раздробяване на почвата (BK-MM)

Инструментът служи за ефикасното раздробяване на по-едри и дребни бучки почва на ситни частици, включително разбиване и разрохкване на песъчливи почви, което улеснява проникване на вода и разтворените в нея хранителни вещества, осигурява по-добро проникване на кислород в почвата. Това създава по-благоприятни условия за развитието на здрава коренова система и на растенията като цяло. Много подходяща е за изтегляне на редове за засаждане, както и за обработка на междуредовото пространството при свободно стоящи растения.

 

 

Фреза за странично обрязване (FC-MM)

Фрезата се използва за рязко, по права линия отграничаване на тревните площи чрез тяхното странично обрязване. Това се прави най-често покрай пътеки, лехи с цветя, храсти и дървета в градината. Фрезерите имат тънки и остри зъби, които прорязват почвата до дълбочината на кореновата система на тревата. Тя може да се използва и за изрязване на тревни чимове за пресаждане на друго място, примерно за възстановяване на места с погинала трева. Дълбочината на врязване в почвата се определя от колелото, което се монтира срещуположно на фрезата.

 

 

Ротационно гребло за премахване на филца от тревата (MF-MM)

Освен класическите и неотменими грижи – редовно напояване и косене, понякога и торене, тревните площи изискват още периодично почистване от наслоили се и вплетени в живата трева изсъхнали стъбла. С течение на времето изсъхналите стъбла и листа постепенно образуват все по-дебел и по-плътен пласт, наричан в градинарството филц. До определена дебелина той може да бъде и полезен, защото през летните горещини спомага за задържане на влагата в повърхностния слой на почвата. Стане ли по-дебел и сплъстен, филцът започва да възпрепятства растежа на тревата, защото затруднява достъпа на вода и въздух до корените й, засенчва и ограничава проникването на слънчевите лъчи до основата на стъблата и почвената повърхност. Това принуждава тревата да развива плитка коренова система, предимно в хоризонтално направление. Така тя става по-податлива и уязвима към заболявания и погиване. По-трудно понася временни засушавания, по-бавно се възстановява след механично натоварване при ходене и тичане върху поляната. В резултат на това на места тревната морава започва да оредява, появяват се оголени петна, където бурените се развиват охотно.

Механизираното премахване на филца става със специално ротационно гребло с два вала. Всеки от тях има по две редици дълги пружиниращи стоманени зъби. При въртенето си те „прочесват“ тревата и изваждат сплъстения в основата й филц. Машината работи без да поврежда живата трева. В краищата си валовете имат колела, които не позволяват на зъбите на греблата да задират прекомерно в почвата и да повреждат кореновата система.

 

 

Фреза за аериране на тревни площи (RL-MM)

Освен от периодично почистване на филца, тревните площи се нуждаят и от аериране (проветряване), което се прави напролет или през късната есен. За добрия растеж на тревата е необходимо повърхностният пласт почва да бъде въздухопропусклив. Така кислородът от въздуха може да достига до корените на тревата. Едновременно с това се подобрява пропускателната способност на този почвен слой. В резултат на това водата и съдържащите се в нея хранителни вещества и минерални соли проникват по-бързо и по-дълбоко. Кореновата й система се развива в дълбочина, където е по-добре предпазена от резките температурни колебания и други неблагоприятни влияния. При въртенето си двете двойки фрезери изрязват (надират) съвсем тесни бразди, без да нараняват тревата.

 

 

Ротационно гребло (KW-MM)

Използва се за бързо и лесно почистване на равни и сравнително гладки повърхности като алеи, тротоари и тревни площи от падналите листа, включително мокра шума и сняг, както и от различни замърсявания като пясък, чакъл и други дребни строителни отпадъци и т.н. Представлява два вала с покритие от еластична материя и надлъжно разположени еластични износоустойчиви лопатки. При въртенето си лопатките загребват и изтласкват напред замърсяванията. За отбелязване е че, мократа шума, снегът и други тежки замърсители не може да бъдат отстранявани чрез обдухване с „въздушна метла”.

 

 

Ротационна четка (KB-MM)

Тази механизирана четка е незаменим помощник при почистване от кал, листа и други замърсявания на пътеки, алеи и други площи с грапава настилка, включително с множество фуги, като покрития с различни по форма каменни и бетонни плочи, павета и други материали. При въртенето си двата вала с четки изваждат замърсяванията от фугите и вдлъбнатите места, като изхвърлят прахта и по-едрите частици напред.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото