Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Новата платформа акумулаторни електроинструменти Multi Volt на Hitachi – партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД „Есен 2018“

Г-н Павичич представя новия ръчен циркулярен трион C 3606DA (Multi Volt)

Своята презентация по време на партньорската среща „Есен 2018” на „Ташев-Галвинг” ООД, г-н Крунослав Павичич, регионален търговски мениджър за марката HiKOKI, бе озаглавил „Иновациите никога не спират“. Този девиз важи с пълна сила за всеки от световните лидери, защото конкуренцията, този основен природен и икономически закон, е двигател на техническия прогрес в борбата за световно лидерство. От много десетилетия японската марка Hitachi е сред лидерите в тази неспирна надпревара. Поредната технологична новост, с което тя цели да излезе за пореден път с „едни гърди“ пред своите конкурентите на пазара на електроинструменти, е новата платформа Multi Volt.

Преди да навлезе в основната тема на презентацията си, г-н Павичич даде повече подробности за промяната на добре познатата от десетилетия марка Hitachi на HiKoki, която от октомври 2018 г. електроинструментите Hitachi вече ще носят. Японската група Hitachi Ltd., основана през 1910 г., е мощна финансово-икономическа групировка, която обхваща 851 дъщерни компании към момента. Тя заема водещи позиции в редица високотехнологични сектори, каквито са електрониката, включително и битовата, в компютърната индустрия и информационните системи, индустриалното оборудване и машиностроенето, инфраструктурната техника и оборудване, и др. Дъщерни фирми на Hitachi произвеждат най-модерна техника за образна диагностика и друга медицинска апаратура, високоскоростни влакове, тежка земекопна и строителна техника. С марката Hitachi се предлагат и множество продукти за дома, включително битова химия

Доскоро производството на ръчни и настолни електроинструменти, техника за градината и др. бе съсредоточено в дъщерната фирма Hitachi Koki Co.,Ltd. Тя има зад гърба си близо 70-годишен опит в разработването и производството на висококачествени, предимно професионални инструменти. Достатъчно е да споменем, че първата си акумулаторна бормашина Hitachi Koki пуска на пазара през 1979 г., а през 1982 г. пуска в продажба първата в света ударна бормашина с микропроцесорно управление.

През пролетта на 2017 г. Hitachi Koki Co.,Ltd. е придобита от мощния американски холдинг KKR Financial Holdings LLC. В резултат на това от юни 2018 г. фирмата производител се преименува на Koki Holdings Co. Ltd., а нейните електроинструменти и други продукти вече ще носят марката HiKOKI.

Koki на японски е понятие за индустриални машини. Иначе казано, марката може да се разчете като професионални инструменти с най-високо индустриално качество. В графичния знак е закодирано недвусмислено обещание към клиентите и ясно послание към конкурентите. Малката буква „i“ e изрязана така, че празното пространството между нея и следващата буква изобразява цифрата 1. Посланието е, че с новата марка клиентите ще получават продукти, които са №1 на пазара. Глобалната цел на компанията е позицията №1 на световния пазар.

HiKOKI е нова марка, но производителят е същият, японски, който продължава да надгражда своята много успешна 70-годишна история, да развива своя огромен изследователски, конструкторски и производствен опит, да добавя нови към наличните вече над 2500 патента за различни инструменти и технологии. Заводите са същите, имената на продуктите се запазват както и досега.

Към този граден десетилетия наред капитал сега се добавят нови, още по-големи, финансови възможности за развитие, за още по-голям успех на световния пазар.

За крайния потребител смяната на марката не носи промени от досегашната линия на бързо развитие на технологии и иновации в това, наложило се и много добре прието на световния пазар японско производство. Новата мощна финансова подкрепа дава сигурна гаранция за още по-ускореното технологично развитие на продукцията, за нейното все по-високо професионално качество и новаторство.

Световна новост, с която стартира новата марка HiKOKI, е платформата Multi Volt. За нея накратко стана дума на предишната партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД „Пролет 2018“. Задържахме представянето й в „Направи сам“, докато „Ташев-Галвинг“ ООД пусне новите електроинструменти на българския пазар. Ние, от своя страна, получихме възможността да изпробваме в редакционната ни работилница пет от тях: бормашината DS 36DA, ударната бормашина DV 36DA, перфораторът DH 36DPA, ъглошлайфмашината G 3613DA и ръчният циркулярен трион C 3606DA.

Ъглошлайфмашината G 3613DA спечели убедително съревнованието с 18-волтова машина G18DBBL при рязане на стоманен профил

Съвременното развитие на акумулаторно захранваните инструменти все по-плътно ги доближава по мощност до сходните по клас електроинструменти, захранвани с ток от стационарната електрическа мрежа. Като се добавят на кантара и останалите значителни предимства на независимия от електрически контакт с 220 V напрежение инструмент, това прави акумулаторно захранваните машини все по-привлекателни, обяснява все по-бързото разширяване на заеманите от тях пазарни територии.

Мощните електроинструменти изискват и по-мощен източник на електроенергия, какъвто са батериите с напрежение 36 V. При това напрежение и еднаква мощност на машините, токът, който инструментът черпи от 36-волтовата батерията е с двойно по-малка сила, отколкото от батерия с напрежение 18 V. Това, заедно с вградената система за охлаждане, значително намалява загряването на батерията с напрежение 36 V при продължителна, натоварена работа. Поддържането на по-ниска работна температура се отразява изключително благоприятно върху капацитета на батерията, ефективно спомага за по-продължително съхраняване на пълната й мощност и работоспособност.

Машините, захранвани с електрически ток с напрежение 36 V, работещи с батерия Multi Volt, достигат мощност 1080 W. Те имат значително по-голяма производителност в сравнение с машините, захранвани с 18 V.

Понеже батериите, дори и при днешното си ниво на усъвършенстване и поевтиняване, имат все още съществено участие в цената на всеки електроинструмент, клиентите желаят, а производителите намират решения за най-рационалното и ефективно използване на всяка батерия за захранване на повече инструменти. Поради това всички големи производители са създали „многолюдни” семейства електроинструменти, работещи с едно и също захранващо напрежение. Всяко такова семейство може да ползва една или повече батерии с това изходящо напрежение и различна големина на капацитета им. Това позволява покупката и на отделни машини без батерия и зарядно устройство – икономически изгодно решение.

Досега обаче, инструментите, пригодени за работа с определено напрежение на тока, могат да работят само с батерии от същото семейство, отдаващи ток със същото напрежение.

Новата платформа HiKOKI MultiVolt преодолява това ограничение и създава възможност машини от две семейства да ползват една и съща батерия. Специално разработените нови литиево-йонни батерии Multi Volt BSL36A18 и BSL36B18, предназначени за работа с електроинструменти Multi Volt и с обичайно напрежение 36 V, са напълно съвместими и може да работят с всички електроинструменти с марките Hitachi и новата HiKOKI, които ползват ток с напрежение 18 V. Става дума за досегашните, както и за бъдещи модели от този вид.

Батериите Multi Volt автоматично разпознават с какво напрежение работи машината и съответно й подават ток с 36 V или 18 V. При напрежение 36 V батерията BSL36A18 с капацитет 2,5 Ah може да захранва акумулаторен електроинструмент, чиято електрическа мощност е съпоставима с мрежово захранван инструмент с мощност 1040 W. Моделът BSL36A18, чийто капацитет е 4,0 Ah, може да захранва електроинструменти, съпоставими с мрежови машини с мощност 1440 W.

Захранването на електроинструменти за напрежение 18 V с батерия Multi Volt има и друго съществено предимство. Когато батерия с напрежение 36 V и капацитет 2,5 Ah (BSL36A18) захранва машина с напрежение 18 V, капацитетът й се удвоява, т.е. става 5,0 Ah. Това удвоява времето за работа между две зареждания на батерията. Аналогично, при батерията BSL36B18, капацитетът й 4,0 Ah се удвоява на 8,0 Ah, когато захранва машина с напрежение 18 V.

За отбелязване е също, че по своите размери и тегло новата BSL36A18 почти не се отличава от батерия с напрежение 18 V и капацитет 5,0 Ah, каквато е BSL1850.

Появата на новата BSL36A18 е сериозна стъпка и в развитието на батериите в семейството 36 V. Това ясно проличава и отвън, като я поставихме редом до купена за редакционната ни работилница само преди година батерия BSL3620, която има и по-малък капацитет – 2,0 Ah. Батерията BSL36A18 тежи 693 g, докато теглото на BSL3620 е 810 g.

Вляво – литиево-йонна батерия BSL36A18 с капацитет 2,5 Ah и напрежение 36 V. Вдясно – сравнение на BSL36A18 (2,5 Ah) с BSL3620 (2,0 Ah)

При еднакъв капацитет, към момента батериите Multi Volt са по-компактни и по-леки и от батериите с напрежение 36 V на конкурентните производители.

Батериите Multi Volt захранват с електрически ток с напрежение 36 V само електроинструменти, съвместими тази платформа. Така например, за наше съжаление, батерията BSL36A18 не е съвместима с останалите електроинструменти на Hitachi, работещи с напрежение 36 V и ползващи батериите BSL3620, BSL3625, BSL3626 и BSL3660. По-мощната батерия BSL36B18 има същите ограничения, като освен това не е съвместима със зарядното устройство UC36YRSL (14,4-36 V) и 18-волтовите електроинструменти AW18DBL, C18DBL, R18DSAL, UB18DGL, UF18DSL, UF18DSAL, UR18DSL, UR18DSAL и UR18DSDL.

От своя страна новите електроинструменти Multi Volt не работят с досегашните батерии с напрежение 36 V – BSL3620/3625/3626/3660, BSL18xx и серията BSL14xx.

Новите батерии Multi Volt, както и всички останали акумулаторни батерии HiKOKI имат вградена електронна система за защита, която ги предпазва от прекомерно изтощаване или презареждане, от прегряване, както и от повреди поради черпене на прекомерно силен ток. Системата предпазва и електродвигателя на машината от претоварване и повреда.

Батериите Multi Volt имат голяма дълготрайност. Те издържат безпроблемно около 1500 цикъла на зареждане и разреждане, без това да се отрази забележимо върху тяхната мощност. Всяка от тях има четиристепенен LED индикатор, който показва моментната степен на нейния заряд и сигнализира при повреда.

За успешната и високоефективна работа с акумулаторните инструменти много важна роля има зареждащото устройство. Към момента са налични моделите UC18YSL3 (14,4–18 V) и UC36YRSL (14,4–36 V). Представените в статията машини Multi Volt са окомплектовани с устройството UC18YSL3. Това бързозареждащо устройство от висок клас има посочените в таблицата възможности.

Устройството има и куплунг за зареждане през USB порт на мобилни устройства (5 V, 2,0 A). Има и светлинен индикатор, който показва достигнатата степен на зареждане, алармира при установяване на повредена или батерия с по-висока от допустимата при зареждане температура. Зарядното устройство може да бъде захранвано и от електрогенератор за променлив ток.

 

В тази първа статия за новата серия Multi Volt представяме и едни от първите излезли на пазара електроинструменти от този вид. Имахме удоволствието лично да ги изпробваме в редакционната работилница на списанието. Те се предлагат в два варианта – окомплектовани с по две батерии BSL36A18 и зарядно устройство UC18YSL3 или само машина. Доставят се в здрави и удобни за съхраняване и пренасяне на машините пластмасови куфари HSC IV.

Обръщаме внимание, че тези машини са произведени преди октомври 2018 г., поради което носят марката Hitachi, вместо новата HiKOKI.

 

Бормашина DS 36DA/ ударна бормашина DV 3 DA

Тези две мощни бормашини/отвертки се различават помежду си единствено по наличието на режим за ударно пробиване при модела DV 36DA. Те се захранват от литиево-йонна батерия Multi Volt BSL36A18. При работа в режим 36 V батерията има капацитет 2,5 Ah.

Както се полага за толкова иновационни машини тези, както и всички от платформата Multi Volt, имат безчетков двигател, който на практика не изисква текуща поддръжка. Притежават и ред други предимства, за които многократно е писано в списанието.

Двете имат бързопритягащ метален челюстен патронник, който позволява захващане на свредла, боркорони и други инструменти с диаметър до 13 mm. Минималният диаметър на свредлата, с които може да работят бормашините, е 1,5 mm. Притягането на инструмента е улеснено от автоматичното блокиране на вала, който върти патронника.

Кутията на предавателния механизъм (редуктора) е изработена от здрава, улесняваща охлаждането, износоустойчива лека метална сплав.

Самият факт, че машините се доставя със силно удължена допълнителна ръкохватка, е ясен белег, за тяхната мощност и висок въртящ момент, за чието по-лесно удържане е необходима именно такава ръкохватка.

Горе вляво – DV 36DA, вдясно – DS 36DA

Машините имат двустепенен редуктор, който, в комбинация с електронната система за управление на електродвигателя, позволява регулиране на честотата на въртене в диапазоните 0–500 min¯¹ и 0–2100 min¯¹.

Бормашините DS 36DA и DV 36DA позволяват пробиване в стомана или алуминий на отвори с диаметър до 16 mm. В мека дървесина и с боркорона те изрязват отвори с диаметър до 102 mm. При фасадни облицовъчни панели (сайдинг) те са в състояние да пробиват с боркорона отвори с диаметър до 200 mm.

Използвани като електрически отвертки DS36DA и DV 36DA позволяват завиване на винтове с резба до M8, както и на винтове за дърво с максимална големина 12 х 100 mm.

Максималният въртящ момент, който машините достигат е 64 Nm в режим на „меко“ завиване и 138 Nm при „твърдо“ завиване.

Бормашината DV 36DA има ударен механизъм, който работи с честота 0–7500 min-1 или 0–31 500 min-1 в зависимост от избраната предавка. Това позволява машината да се използва за пробиване в мазилка или тухла на отвори с диаметър до 20 mm.

Големината на въртящия момент може да се задава предварително в обхват от 22 степени. Ограничаващият неговата големина механизъм се изключва, когато инструментът се използва като бормашина.

Теглото и на двете машини e 2,7 kg.

Най-същественото предимство на тeзи, захранвани с напрежение 36 V машини, е тяхната по-голяма мощност в сравнение с инструментите, работещи с напрежение 18V. Сравнителни тестове са показали, че в спрямо с най-близкия по параметри модел с такова напрежение (DV 18DBL2) DS 36DA и DV 36DA имат с около 30% по-висока производителност. Към момента на появата си на пазара тези бормашини са сочени като най-бързо пробиващите в своя клас.

Друго много важно предимство, дължащо се на по-високото напрежение, е значително по-бавното загряване на батерията и електродвигателя при продължителна работа в сравнение с машините, захранвани с ток с напрежение 18 V. Двете бормашини DS 36DA и DV 36DA издържат над два пъти по-продължителна работа без опасност от прегряване и задействане на изключващата двигателя автоматика.

С едно зареждане на батерията BSL36A18 те са в състояние да пробият в дъска с дебелина 76 mm до около 70 отвора Ø38. В режим на ударно пробиване в мазилка от хоросан DV 36DA е в състояние да пробие около 120 отвора Ø10 на дълбочина 50 mm.

В заключение ще добавим, че машините имат удобна за държане и работа основна ръкохватка.

 

Перфоратор DH 36DPA

Перфораторът е машина, която изисква мощност, поставяща на изпитание захранването с акумулаторна батерия. От друга страна, новият Multi Volt перфоратор DH 36DPA е нагледен пример колко бързо акумулаторно захранваните машини навлизат и в тази доскоро запазена за мрежови инструменти територия. Захранван с батерия BSL36A18 перфораторът е в състояние да пробива в бетон отвори с диаметър до 28 mm. При изключено ударно действие той е пригоден за пробиване на отвори в дърво до 32 mm (със свредло) и в стомана – до 12 mm. В режим на къртене, при максимална единична сила на удара 3,2 J, той се справя добре и с леки дейности, свързани предимно с къртене на тухлен зид, премахване на облицовъчни плочи и др.

Патронникът със захват на инструмента SDS-plus е несменяем, което леко усложнява използването му при пробиване в дърво, метали и други материали, защото инструментът трябва да има SDS-plus опашка или да се използва преходник. Когато се налага често пробиване на такива материали, за предпочитане е да се ползва модела DH 36DPC, който се отличава по това, че патронникът му SDS-plus може да се сваля и заменя с челюстен патронник, подходящ за работа със свредла с цилиндрична опашка.

Честотата на въртене без товар е в диапазона 0–1100 min¯¹, а при пълно натоварване на машината – 0–4300 min¯¹.

Както вече стана дума, машината е с безчетков електродвигател, има защита, която предпазва при претоварване, причиняващо критично завишена консумация на електрически ток, електронна система за поддържане на постоянна честота на въртене независимо от натоварването, плавно регулиране на честотата на въртене, респективно на честотата на ударите, които се нанасят върху опашката на инструмента – свредло, шило, длето. Ударният механизъм е електропневматичен, който осигурява голяма енергия на удара и дълготрайна безаварийна работа на инструмента.

Теглото на перфоратора DH 36DPA и 3,9 kg, което е с 900 g по-малко от неговия, също 36-волтов предшественик DH 36DBL. В сравнение с него новият DH 36DPA е и с 39 mm по-къс.

Тялото на машината има прецизно изработена ергономична форма. Мястото на захващане при задната ръкохватка е разположено така, че силата на натиск върху машината да бъде насочена по оста на работния инструмент. Масата на машината е добре балансирана, като центърът на тежестта се намира в областта между продълговатите отвори за вентилация. Всичко това намалява натоварването на ръката на работещия и способства за по-ефективна производителна работа.

По скорост на пробиване, измерена в mm/min, при диаметри на отвора от 8 до 28 mm, този акумулаторен модел е еквивалентен на сходен по възможности перфоратор с мрежово захранване (DH 28 PCY, мощност на двигателя 850 W и енергия на единичния удар 3,4 J). Това се дължи на комбинацията между високо ефективния безчетков електродвигател и голямата енергийна мощност, която осигурява батерията Multi Volt.

С едно зареждане на батерията перфораторът е в състояние да пробие приблизително 120 отвора в бетон. Това са резултати, получени при пробиване на отвори с диаметър 8,5 mm и дълбочина 40 mm. За да се прецени производителността при работа с него, трябва да се има предвид, че машината се доставя с две акумулаторни батерии BSL36A18. С включеното в комплекта на машината зареждащо устройство UC18YSL3 изтощената батерия се зарежда за 32 min. Това означава, че при наличие на две батерии, с машината може да се работи почти без прекъсване.

Посочените от г-н Павичич осреднени данни, получени в резултат на множество експерименти, показват, че в режим на къртене новият DH 36DPA се справя малко по-добре от предшественика си DH 36DBL (разликата е около 2%) Същевременно и двете акумулаторно захранвани машини отстъпват по производителност при къртене (kg/5 min) на мрежовия перфоратор DH 28 PCY с около 20%.

Перфораторът притежава функцията за контрол на реактивната сила (RFC). Става дума за механизъм, който смекчава силата на удара, предизвикан от рязкото завъртане на машината при заклинване на свредлото в армировъчен прът, при досег с по-твърди камъчета чакъл и др. В зависимост от големината на реактивната сила на завъртане, тя бива смекчена от съединител с приплъзващо действие или инерционно реагиращ сензор изключва моментално двигателя.

За отбелязване е също, че този, както и други акумулаторни перфоратори HiKOKI, са пригодени да работят със специална приставка, която засмуква, задържа и събира отделената при пробиването строителна прах.

 

Ъглошлайфмашина G 3613DA

Това е малка ъглошлайфмашина, пригодена за работа с дискове с диаметър 125 mm. Има безчетков електродвигател и се захранва с батерия BSL36A18. Машината има електронно управление на честотата на въртене, която може да се задава в интервала 3000–9500 min¯¹. При избор на автоматичния режим „АT“ при ниско натоварване и сила на тока под 10 A, машината работи с честота на въртене около 5500 min¯¹. При нарастване на натоварването и съответно силата на тегления от батерията ток надхвърли 10 A, честотата на въртене автоматично се повишава на 9000 min¯¹.

Машината има електронно управление на електродвигателя, което осигурява плавно развъртане на диска. Така се повишава безопасността при работа и се щади батерията, понеже се ограничава силата на пусковия ток. Системата предпазва и срещу самоволно включване на електродвигателя след неговото аварийно спиране. Машината има и новата система HiKOKI Kick-Back-Stop, която предпазва работещия при възникване на „обратен удар” поради заклинване на диска. Електронната спирачка преустановява въртенето на диска в рамките на до 2 s след прекъсване на захранването.

Предпазният щит се фиксира с лостов механизъм, което улеснява регулирането му без необходимост от прибягване до помощен инструмент. Закрепването на работния диск се извършва по класическия начин – притискаща шайба, която се пристяга и разхлабва със специален двурог ключ.

Отворите за охлаждащия въздух, намиращи се в края на ръкохватката, са защитени с филтри от фина полиестерна мрежа, които предотвратяват проникване на твърди частици във вътрешността на машината. Филтрите се свалят съвсем лесно, позволяват миене с вода, а при необходимост се подменят.

Основната ръкохватка, оформена в задната част на тялото на машината, е с диаметър 45 mm, което улеснява обхващането й с ръка и прави работата по-удобна.

Ъглошлайфмашината G 3613DA има с около 1,6 пъти по-голяма производителност в сравнение със сходна по възможности машина (G18DBBL) със захранване 18 V. Издържа и на около два пъти по-голямо претоварване.

Теглото на ъглошлайфмашината е 2,8 kg.

 

Ръчен циркулярен трион C 3606DA

Представянето на този изключителен циркулярен трион оставихме за края на статията, нещо като изкусителен десерт. Защо? Защото машината е удивляваща. Майсторско изпълнение, което веднага проличава и в най-дребните детайли поради сложността на конструкцията.

Не би било пресилено да кажем, че всеки от видимите детайли на C 3606DA са изпипани като изложбен експонат за витрина. Впечатлява прецизно излятата под налягане тънкостенна, силно оребрена за здравина основа за водене на триона. Необичайни са нейната гладка, блестящо хромирана повърхност, механизмите за фино настройване на машината, позволяващи рязане с максимална точност.

Специално внимание е обърнато дори и за по-удобната смяна на циркулярния диск. От противоположната на диска страна върху тялото на двигателя и корпуса на машината са поставени три еластични елемента, които на пръв поглед човек би взел за дизайнерско хрумване. Всъщност това са крачета върху които машината стъпва и стои стабилно поставена на масата. В това положение циркулярният диск се намира в хоризонтално положение, което улеснява смяната му.

Машината има механизъм, който позволява прецизното регулиране посредством опорен винт на наклона на основната плоча спрямо циркулярния диск. Така се гарантира, че машината ще реже прецизно, точно под прав ъгъл спрямо повърхността на плочата или дъската, примерно.

Пластмасовият шаблон с изрези в предния край на основната плоча може да се премества вляво и вдясно така, че прорезът да съвпада точно с линията на рязане на диска. Също така леко и прецизно работят механизмите за регулиране на дълбочината на рязане, за странично наклоняване на основата при рязане под ъгъл, за закрепване на водача за успоредно на канта рязане.

Трионът има компактна конструкция. Габаритите на машината са 188х292 mm, което в съчетание с тегло 3,4 kg и добре балансиран център на тежестта, са предпоставка за много добра маневреност при водене на триона, както и за съществено намаляване на умората при работа с него.

Да видим какво може тази ювелирно изработена машина. Ръчният циркулярен трион C 3606DA работи с диск с диаметър 165 mm. Максималната дебелина на рязане под прав ъгъл спрямо повърхността на материала е 66 mm. При рязане под страничен ъгъл 45˚ дебелината на рязане е 45 mm. Освен обичайното рязане под наклон в обхвата 0–45˚, машината може да реже и под наклон до –5˚.

За улеснено и точно водене на машината в непосредствена близост до зоната на рязане са поставени два мощни светодиода, които я осветяват добре. Режимът на светене се задава чрез бутонче. Осветлението може да бъде изключено, да свети постоянно или да се активира при включване на машината. 7–8 s след изключване на машината светлината угасва. Насочена въздушна струя издухва стърготините, което осигурява добра видимост на предварително очертаната линия на рязане.

Циркулярният трион има два режима на работа: Power (мощен), който е обичайният, и тих (Silent), който се задава чрез натискане на бутонче. В режим Power машината работи с честота на въртене на празен ход 4300 min¯¹. В процеса на работа, в зависимост от натоварването, тази честота може да намалее до граница, при която все още нормалната работа не се нарушава. При задаване на тихия режим Silent честотата на въртене на диска става 2000 min¯¹. Тя се запазва при нарастване на натоварването до определен момент. При работа с по-ниска честота на въртене се пести електроенергия, батерията се натоварва по-малко, а нивото на отделяния шум е с 5 dB по-ниско, отколкото при работа в режим Power. Поясняваме, че намаляване на нивото (звуковото налягане) на шума с 10 dB се възприема от човешкото ухо субективно като намаляването му наполовина.

Когато натоварването нарасне, „интелигентната“ автоматика превключва електродвигателя в режим Power и честотата на въртене нараства рязко, скоростта на рязане, също. На практика тя достига стойност, каквато би била, ако от самото начало трионът е работил в режим Power. С две думи, без да се отразява забележимо на производителността, режимът Silent позволява по-рационално използване на съхранената в батерията енергия и осигурява по-ниско ниво на шума, което е от съществено значение при работа в затворени и още повече, при обитавани помещения.

Циркулярният трион има също така система, която защитава електродвигателя и батерията срещу претоварване и повреда. Тя контролира честотата на въртене на диска. При рязкото й намаляване, най-често поради силно триене на диска в прореза, при начална или крайна степен на неговото заклинване, тя изключва захранването на електродвигателя. Електронното управление на машината осигурява и плавното, безударно, развъртане на циркулярния диск.

Като машина, за която е характерно по-голямо натоварване, експлоатационните възможностите на този трион много добре илюстрират предимствата на платформата Multi Volt. Към датата на своя пазарен дебют C 3606DA се е доказал с най-добра в света производителност сред акумулаторните циркулярни триони с диаметър на диска 165 mm. Измерената усреднена скорост на рязане 5,5 m/min, надхвърля двукратно и скоростта на рязане на модела на Hitachi със захранване 18 V (C 18DBAL). Тестът е проведен при рязане на дъски от канадска ела с дебелина 50 mm и приложено върху триона постоянно усилие 39 N.

Моделът C 3606DA заема първа позиция и в класацията за издръжливост на претоварване – 88 N, спрямо 39 N при модела C 18DBAL.

С едно зареждане на батерията BSL36A18 трионът може да направи около 150 напречни срязвания на дъска със сечение 20х100 mm. При рязане на дъска от канадска ела и напречно сечение 50х300 mm тя е в състояние да извърши до около 85 срязвания. Тези данни са приблизителни, защото зависят от вида и състоянието на дървесината.

В заключение, майсторски изпипаният, като „за витрина”, циркулярен трион C 3606DA, се изявява като безкомпромисен хищник в своята работа. Машина, на която може да се разчита категорично за професионална дърводелска работа без необходимост от електрически контакт в непосредствена близост.

 

За повече информация и покупка на електроинструментите Hitachi и HiKOKI, включително описаните в статията машини Multi Volt, посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото