Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Нови електроинструменти на BOSCH – партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД „Есен 2018“

Г-н Константин Рангелов, лектор-демонстратор в „Роберт Бош” ЕООД

„Роберт Бош“ ЕООД е традиционен участник в партньорските срещи на „Ташев-Галвинг“ ООД. Така както и г-н Константин Рангелов, лектор-демонстратор на електроинструменти и измервателна техника в „Роберт Бош“ ЕООД от поне 23 години насам, за пореден път се справи блестящо със задачата си. В рамките на около час той успя да представи, а по-късно и да демонстрира, няколко десетки електроинструмента, предимно за рязане и пробиване, от синята и зелената серия на немския гигант. За пълното им описание биха били потребни десетки страници текст и снимки. Нещо, което за съжаление, не може да си позволим в този кратък обзор.

Лекторът накратко представи обновената 12 V серия ръчни професионални електроинструменти. Всъщност става дума за познатите 10,8 V инструменти, защото вече и в световен план се възприема посочването на максималната стойност на напрежението след пълно зареждане на батерията, а не номиналната му стойност. Най-същественото в тази серия е новата батерия GBA 12 V с капацитет 3 Ah или 6 Ah. Той посочи, че това е най-компактната на пазара батерия с изходящо напрежение 12 V. Тя е съвместима с всички професионални електроинструменти и зарядни устройства на Bosch, работещи с напрежение 10,8/12 V.

Сред инструментите от серията 12 V лекторът посочи първата в света акумулаторна фреза за обрязване и почистване на мебелни кантове GKF 12V-8 Professional. Към новостите в тази серия принадлежи и електрическото ренде, захранвано с акумулаторна батерия GHO 12V-20.

В групата на ръчните електроинструменти, работещи с напрежение 18 V г-н Рангелов открои компактната батерия GBA 18V 3,0 Ah, както и новото зареждащо устройство GAL 18V-30, което може да зарежда батерии с напрежение 10,8/12/14,4/18 V, както и мобилни устройства, които се зареждат през USB изход.

Той спомена и новата от тази пролет серия професионални акумулаторни батерии ProCore 18V с капацитет 4, 8 и 12 Ah, съответно в класове: Compact, Performance und Endurance, както и видовете машини, за които те са най-подходящи. Така например машина, работеща с акумулаторна батерия ProCore18V 8.0 Ah (Performance), притежава мощност, която е сравнима с мрежово захранвана машина с мощност 1600 W.

GAL 18V-160 C Professional е най-бързото зарядно устройство за батерии с напрежение 18 V. Способно е да подава към батерията заряден ток със сила до 16 A. То може да зареди до 80% от капацитета батерия ProCore18V 12.0 Ah за 35 min, което е два пъти по-кратко от времето, необходимо за зареждане с устройството GAL 1880 Professional. Тези батерии и зарядното устройство GAL 18V-160 C Professional Bosch пуска на пазара от октомври т.г.

От фамилията акумулаторни винтоверти, работещи с напрежение 18 V, той открои GSR 18V-60 FC, който, благодарение на системата за закрепване FlexClick, която позволява използването на 6 вида патронници, значително разширява възможностите за приложения на инструмента.

Акцент в презентацията на г-н Рангелов бяха и новите триони (за саблени и прободни триони) и боркорони Carbide Technology. Изключително здрави, износоустойчиви и дълготрайни, те са способни да се справят безапелационно при най-тежки условия на рязане или пробиване. Най-общо казано, тези триони имат около 20 пъти по-голяма дълготрайност в сравнение с биметалните триони. Поради това са особено подходящи за рязането на греди и дъски със забити в тях стоманени пирони. Има специална група триони със специална форма, предназначени за нарязване на дървени палети, при които се използват пирони от твърда стомана. Други триони, с диамантни зърна, са предназначени за рязане на чугунени тръби с циментово покритие.

Казаното дотук покрива съвсем малка част от презентацията на г-н Рангелов.

 

Ще допълним от свое име, че в сектора на любителската, включително градинска техника, най-силно ни впечатли акумулаторната ножица за храсти EasyPrune, която може да реже клонки с диаметър до 25 mm. С едно зареждане на батерията прави до 450 срязвания при тази дебелина. При рязане на клонки, кое изисква минимално усилие, ножицата се държи като обикновена механична лозарска ножица. Щом усилието, приложено върху раменете й нарасне, се включва електродвигателят и ножицата реже с удивителна лекота. Това решение, освен че пести енергия, спомага и за повишаване на безопасността при работа с ножицата.

По наше мнение тази втора като модел лозарска ножица на Bosch запълва сериозна празнина на пазара за любителски инструменти, защото професионалните акумулаторни ножици са над десетократно по-скъпи, което ги прави недостъпни за работа в домашната градина.

Верижните минитриони NanoBlade са новост, която тепърва ще се налага в домашната практика. Към момента Bosch предлага два такива модела с акумулаторно захранване 12 V и 18 V. Не сме ги изпробвали и затова нямаме лично мнение.

При тегло от само 3 kg и максимално налягане на водната струя 100 bar, новата водоструйна машина EasyAquatak 100 със сигурност ще намира радушен прием на пазара. Включително за такива необичайни дейности като почистване на покрива и улуците от нападала шума, нещо което за машини с тегло 10–20 kg е почти немислима задача.

Както и очаквахме, презентацията завърши с акумулаторния прибор за почистване на стъкла и гладки повърхности GlassVac. От личен опит може да потвърдим че този вид прибори са отличен помощник, неимоверно улесняват домакинската работа. Затова за кратко време на пазара се появиха модели на познати и по-малко познати производители. Най-същественото предимство на уреда на Bosch е несъмнено големият опит, който компанията притежава в производството на пера за автомобилни чистачки, където тя е световен лидер. Именно перо с такова качество е използвано в прибора за почистване на стъкла GlassVac. От неговото качество и износоустойчивост зависи качеството на почистване и дълготрайността на прибора.

За допълнителна информация и покупка на електроинструменти на Bosch посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото