Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Нови инструменти на RUBI за рязане на голямоформатни облицовъчни плочи

По време на партньорската среща на „Ташев-Галвинг“ ООД „Есен 2018“ г-н Ерик Пратс представи някои съвсем нови, все още непознати и на световния пазар, продукти на испанската фирма GERMANS BOADA S.A. Както читателите на „Направи сам” знаят, тя е водещ производител на инструменти и машини за рязане на облицовъчни плочки и системи за тяхното поставяне, познати с марката RUBI. Съобразявайки се с тенденцията към нарастващо търсене и използване на облицовъчни плочи с големи, бихме казали дори гигантски размери, лекторът представи най-напред новата модификация на познатата вече система Slim Cutter. Тя позволява рязане на плочи с дължина до около 300 cm и дебелини от 3 до 8 mm. Системата съдържа три водещи метални шини от алуминий. При необходимост те може да се свързват челно една с друга в зависимост от дължината на плочата. Така се получава дълга шина, по която каретката с режещата ролка се води точно и плавно, без каквото и да било съпротивление при снадките. Шината се закрепва бързо, лесно и стабилно към повърхността на плочата посредством две лапи с гумени вакуумни вендузи. 
Новост е приспособлението за улеснено счупване на плочата по линията на среза, което замества познатите от години клещи за отчупване. То позволява рязане на твърди плочи, каквито са порцелановите например, при дебелина до 22 mm.

Това е новият инструмент за улеснено отчупване на плочата по среза в системата Slim Cutter

От години RUBI успешно продава своя ръчен циркулярен трион, предназначен за рязане на плочи TC-180. Той е особено подходящ за рязане на различни по материал голямоформатни облицовъчни плочи. Той може да реже плочи с максимална дебелина 55 mm, с водно охлаждане или на сухо. С него се работи така, както и с обикновените ръчни циркулярни триони за рязане на дървесни плочи. Може да реже, като с помощта на водач се води по канта на плочата. За по-прецизно рязане се използват метални водещи шини, по които машината се плъзга и води без каквото и да било странично отклонение. Шините с дължина 80 cm се продават в комплект с машината (2 бр.) или отделно.

Новият TC-125 за работа със системата Slim Cutter

Съвсем гореща новост е ръчният циркулярен трион TC-125, който е съвместим и съответно приспособен да работи с водещите шини от системата Slim Cutter. Това означава че с него вече може да се режат плочи с дължина до 300 cm. При мощност на електродвигателя 1400 W той работи с дискове с диаметър 115 и 125 mm, като съответно може да реже плочи с дебелини до 20 – 25 mm. Може да реже и под страничен наклон до 45˚. Циркулярният трион работи в режим на сухо или мокро рязане.

Друг инструмент за рязане на плочи, все още непознат за пазара, дори и за Google все още недостъпен, е серията TQ Magnet Professional. Тя съдържа три модела с разграфен в милиметри линеал – TQ-66, TQ-75 и TQ-102. Други три модела се отличават единство по разграфения в инчове линеал. Цифрата в наименованието показва максималната дължина на рязане. Всеки от тези инструменти е пригоден за рязане на плочи с дебелина 5–15 mm и позволява прилагане на сила на натиск до 800 kg за счупване на плочата. Инструментът е идеален за рязане на плочи от гранитогрес, порцелан и керамика.

За разлика от повечето инструменти за рязане на плочи, които имат по два успоредни водача, при модела TQ водачът е един. Той има два прецизно изработени странични улея с трапецовидно напречно сечение.

Комбинираната (за рязане и отчупване) глава на инструмента се движи по него изключително леко и което е най-съществено – без никакво странично отклонение. Движението се осъществява чрез два блока с по 3 сачмени лагера от всяка страна, които плътно и точно прилягат в улеите. Те подлежат и на регулировка при необходимост. Тази система за водене на главата по един водач е патентована от RUBI. По време на рязането подвижната опора, чрез която се отчупва плочата, се придържа в повдигнато положение чрез магнит. Това позволява само с лек удар върху ръкохватката опората да се освободи и плочата да се отчупи по линията на рязане. Този начин на закрепване позволява рязането да се извършва само с една ръка, докато другата е свободна, примерно за придържа плочата. Като демонстрация на прецизно рязане г-н Пратс с лекота успя да среже наполовина ивици от плоча с широчина около 30 mm.

С инструмент от серията TQ лесно може да се среже ивица от плоча с широчина едва около 3 cm (вляво)

Допълваме, че ръчният циркулярен трион, обновената система Slim Cutter и инструментите за рязане на плочи от серията TQ Magnet Professional бяха представени за пръв път в България. Те ще бъдат пуснати на пазара през октомври т.г., поради което към датата на писане на тази статия за тях липсваше каквато и да било информация на официалния сайт на компанията.

Показани бяха и диамантните дискове на RUBI. Сегментният диск STT Super Pro 4×4 има многостранно приложение. Използва се за сухо рязане с ъглошлайфмашина на керамични тухли, керемиди, теракотени плочи и бетон. В състояние е да реже и армиран бетон, като се препоръчва дебелината на армировъчните пръти да не надхвърля 6 mm. Предлага се с диаметри 115, 125 и 230 mm.

Вляво – по-старият модел TC-180 на ръчен циркулярен трион за рязане на облицовъчни плочи с дебелина до 55 mm. Вдясно – диамантени дискове за сухо рязане ECD 2 in 1 Super Pro и STT Super Pro 4×4 (вдясно).

Голям интерес представлява и другият, показан тук, диск за сухо рязане ECD 2 in 1 Super Pro. Той е предназначен както за рязане, така и за шлифоване на повърхността на канта или заобляне на ръбовете по линията на срязване на плочата. За разлика от другите дискове, този има диамантни зърна не само по периферията си, а и в обособени кръгови гнезда по двете повърхности на диска. Освен под прав ъгъл, той може да реже и под наклон. С него може да се обработват плочи от естествен камък, всички видове облицовъчни плочи, както и изделия от армирана със стъкловлакна пластмаса. Предлага се с диаметри 115 и 125 mm.

За повече информация и покупка на инструменти на RUBI посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото