Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Дърводелски монтажни инструменти на Bessey

 

Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 9-10/2000 г.

 

 

Каквато и работа да захванете: сглобяване на мебели или обикновени рамки за картини, ремонт на маса или стол, изработване на различни конструкции от метални профили и тръби и т.н., инструментът, без който не може, са стегите и различните приспособления за фиксиране на съединяваните детайли един към друг. За всеки конкретен случай има подходяща стяга, която често пъти няма нищо общо с познатите ни универсални стеги. В едни случаи е необходимо притискане на детайлите един към друг чрез пристягане, а в друг – притискането става чрез разпъване. Има специализирани стеги, които обхващат детайлите от всички страни (лентови стеги), други пък са специализирани за кантиране на мебелни плочи. Цяло семейство са стегите за монтиране на детайли под прав или друг ъгъл. Има стеги за монтиране на различни дървени подови покрития: дюшемени, от обикновен или ламинатен паркет, както и за монтиране на дограма.

Разнообразието от стеги нараства и в зависимост от формата на притисканите детайли – права, ъглова, кръгла и т.н. Специални стеги се използват за направа на различни гредови конструкции, например при изграждане на покриви.

С колко и какви стеги ще попълните домашната си работилница, зависи от това какво и колко често ще майсторите. В редица случаи обаче използването на подходящата специализирана стега дотолкова улеснява и прави работата ефективна, че, макар и рядко да се използва, притежаването ù напълно си струва.

Понеже една добра снимка понякога се равнява на цяла страница обяснения с текст, тук поместваме един фотоалбум за приложението на различни стеги в различни ситуации. Илюстрациите са достатъчно красноречиви и затова няма да ги поясняваме.

Темата е твърде обширна, пък и не за пръв път присъства на страниците на списанието ни. Затова тук ще покажем само някои по-нестандартни приложения на стеги в дърводелството, а в следващия брой пък ще заделим внимание на стегите, специализирани за метални заваръчни конструкции. Те трябва да се устойчиви на нагряване, челюстите и винтът им да не се повреждат при попадане на капки разтопен метал.

Стегите и инструментите на Besey може да намерите в електронния магазин на „Ташев-Галвинг“.


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото