Още статии за Ташев-Галвинг ООД

Приставка за рязане на ламарина TURBOSHEAR NIBBLER

С приставката TURBOSHEAR NIBBLER акумулаторната бормашина се превръща лесно и бързо в отлична ножица за ламарина. Съща така успешно тази приставка може да работи и с бормашина с мрежово захранване.

За разлика от останалите инструменти на EDMA, за които е посочено, че са произведени във Франция, тази приставка е производство на американската фирма Malco Products, SBC.

Тя е основана през 1950 г. Специализирана е основно в производството на професионални ръчни инструменти и приспособления, предназначени за работа с ламарина. Характерно за компанията е силно развитото производството на приставки за електрически и пневматични бормашини, които ги превръщат ножици за рязане на ламарина.

Нейните продукти намират широко приложение за изграждане на промишлени, големи сградни климатични инсталации и вентилационни системи, при изпълнение на покриви и други конструкции с ламарина, на многослойни панели, двустранно покрити с профилни листове ламарина и пълнеж от топлоизолираща втвърдена пяна, и др.

Към момента Malco Products, SBC предлага 10 модела на приставки задвижвани от бормашина, предназначени за рязане на ламарина и други неметални листови материали.

Последна новост сред тях е моделът, който EDMA предлага на пазара под наименованието TURBOSHEAR NIBBLER. Той, както и предлаганият с марката Malco TSMD Double-Cut TurboShear, са патентовани.

Както подсказва наименованието, приставката е ножица за бързо рязане на ламарина. Тя е способна да реже листове от мека стомана (max 75 Rockwell) с дебелина до 1,3 mm. За разлика от обичайните ножици за ламарина с двойка режещи челюсти, тази ножица е „двойно режеща“. Вместо две, ножицата има три челюсти с режещи ръбове – средната е подвижна и двустранно заточена. Другите две са неподвижни и са заточени едностранно. С две двойки режещи ръбове ножицата прави едновременно два успоредни среза на разстояние 4,8 mm един от друг. Изрязаната тясна лента ламарина се навива спираловидно встрани от ножицата и поради това не пречи на работата.

При този начин на рязане се избягва обичайното при обикновените ножици задиране на челюстите в разделените при рязането краища, което особено силно затруднява криволинейното рязане. Поради това при тази ножица не се налага единият край на ламарината да се повдига и огъва, за да се освободи място за придвижване на челюстите напред.

Ножицата TURBOSHEAR NIBBLER реже, като оставя след себе си чисти, равни кантове от двете страни на среза. Ламарината може да се реже, започвайки и от двата края, което понякога се прави, примерно, за получаване на чисто отрязани челни ръбове.

Съществено предимство на приставката е, че позволява рязане не само на прави листове ламарина, но и на огънати под ъгъл 90˚ – листове за покривни обшивки и полички, въздуховоди с правоъгълно напречно сечение и др. Ножицата преминава през свивките безпроблемно. Прерязва и местата на фалцови съединения, стига общата им дебелина да не надхвърля посочената вече стойност 1,3 mm.

Пролука между двете парчета ламарина позволява прекъсване на работата на произволно място и съвсем лесно изваждане на ножицата, както и продължаване на рязането от същото място, откъм насрещния край или от друго място. Когато се налага, рязането може да започне и от произволно място в листа, стига предварително да бъде изрязан отвор с диаметър 30 mm. Върховете на челюстите се промушват през него, колкото подвижната челюст да „захапе“ ламарината.

Приставката TURBOSHEAR NIBBLER е създадена основно за праволинейно рязане. Нещо, с което се справя отлично и при висока скорост. При необходимост тя се справя лесно и с рязане по крива линия, включително при малък радиус на кривината. За това способства добрата повратливост на ножицата по време на рязане.

Допълнително удобство дава възможността приставката да се монтира в завъртяно, най-удобно за работа положение спрямо бормашината.

Изработените от специална режеща инструментална стомана, подходящо закалени и заточени режещи челюсти, са способни да срежат до около 620 m ламарина с дебелина 0,61 mm. Смяната на комплекта челюсти се извършва лесно и бързо, включително и на работното място, примерно на покрива, когато това се налага. Не случайно в закрепващите приставката рамене има гнездо за ключ с външен шестостен.

По паспортни данни приставката TURBOSHEAR NIBBLER се задвижва от акумулаторна бормашина с минимално напрежение 14,4 V, минимален въртящ момент 40 Nm и честота на въртене в диапазона 900–2900 min¯¹. Тя работи както с бормашини с челюстен патронник, така и с бормашини без патронник, с шестостен отвор (1/4“) в шпиндела за захващане на работния инструмент. Същата е големината на задвижващия приставката вал.

Ние я изпробвахме с по-малки бормашини – Bosch GSR 10,8-2-Li и година по-младият модел GSR 10,8-2-Li Professional (и двете с напрежение 10,8 V, въртящ момент max 30 Nm) с бързопритягащ челюстен патронник. Приставката се монтира много лесно, приляга отлично към тялото на бормашините и работи добре. Предпазителят, предвиден да покрива патронника, е от еластичен прозрачен материал и не пречи при работа.

Приставката се използва за бързо, лесно и качествено рязане на ламарина при всякакви тенекеджийски дейности. Тя е отличен инструмент за покривно тенекеджийство, защото дебелината на поцинкованата ламарина, използвана за покривни обшивки и покрития, обикновено е 0,5–0,8 mm.

В заключение бихме казали, че покупката на приставката TURBOSHEAR NIBBLER е технически издържано и финансово изгодно решение, особено, ако не се налага нейното използване при пълно натоварване в рамките на работния ден. Сравнена със специализирана професионална акумулаторни ножица за ламарина, пригодена за същата максимална дебелина на рязане, 1,3 mm, цената й е около 50–60% по-ниска. А щом потрябва, буквално за няколко секунди, приставката се демонтира и бормашината може да се използва по предназначението си.

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Виж още за специализираните инструменти на EDMA:

 

* Ръчни инструменти за работа с оградна мрежа на EDMA;

* Щанцови клещи за пробиване на отвори в ламарина;

* Още за специализираните инструменти на френската фирма EDMA;

* Инструменти за сухо строителство на френската фирма EDMA


Фирма “Ташев-Галвинг” ООД е основана през 1994 г. с основна дейност търговия със строителни материали, метали, дребна железария, електроинструменти и машини, ръчни инструменти, крепежни елементи, ВиК и др.

Магазините на “Ташев-Галвинг” ООД в София и Ямбол са разположени на обща площ 9000 m2, като в тях се предлагат над 60 000 артикула – професионална техника, ръчни и електроинструменти и машини, помпи, заваръчна техника, сензори и сензорни лампи, водопроводна и санитарна арматура, крепежни елементи, уплътнители и много други, както и оригинални резервни части за тях. Освен това, фирмата предлага и множество материали за строителството и реновирането на сгради – стоманени профили, армировъчни пръти, ламарина, тръби и фитинги за ВиК инсталации, елементи за въздуховоди и климатични инсталации и т.н.

Електронен магазин
на Ташев-Галвинг ООД

Facebook страница
на Ташев-Галвинг ООД

към началото